Mango chutney to jeden z najbardziej popularnych, aromatycznych dodatków do dań kuchni indyjskiej.Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często(...)indyka bez kości, nacieram sosem , wkładam do szklanej miseczki, zamykam i wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień jest gotowe do zapiekania- w piekarniku lub na dobrej patelni pod przykryciem. Składniki podudzia z indyka bez kości (ile chcecie) kilka łyżek gotowego mango chutney garść śliwek pieprz i sól do smaku ulubione zioła- u mnie bazylia, koperek młode ziemniaki sałatka
Z Kuchni Do KuchniSezon na szparagi już w pełni rozkwitł. Warto korzystać z niego bo nie trwa zbyt długo. Szparagi są warzywem mało że smacznym to jeszcze szybkim w przygotowaniu. Ponadto nie wymagają zbyt wielu dodatków. Jednym z prostszych i szybszych potraw z ich wykorzystaniem jest makaron a’la carbonara. Polecamy wypróbować J Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Pęczek zielonych(...)odłamujemy zdrewniałe końcówki. Odcinamy główki, a łodygi tniemy w poprzek na 2 lub 3 części. Każdą z nich kroimy podłużnie na pół. Boczek kroimy w kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni umieszczamy boczek, smażymy przez kilka minut aż się stopi i zarumieni. Dorzucamy starty na tarce czosnek i smażymy przez minutkę. Dorzucamy szparagi (łodygi i główki). Smażymy kilka minut. W między
Kolizje SmakówTakie jajka świetnie się komponują z różnymi sałatkami ,warzywami, pieczywem i ryżem.Podajemy je jako przystawkę lub danie główne obiadowe.Jemy je na zimno jak i na gorące.Orzepis zmodyfikowałam dodając parę dodatków.Zapraszam. 4 jajka na twardo 2 plasterki szynki 0.5 kg.mielonego mięsa 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka keczupu Sól(...)jajka obieramy, przekroić na pół.Z masy mięsnej formujemy placuszki , spłaszczamy ręką , na każdym ułożyć połówkę jajka z żółtkiem do spodu, obkleić masą mięsną. Bułkę tartą wysypać na talerz.Na patelni rozgrzać olej ( nie dużo).Kotlety obtoczyć w w bułce tartej, wyłożyć na tłuszcz , smażyć na rumiano.Podajemy gorące lub zimne, jako przystawkę , z pomidorami i jak kto lubi z bazylią
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitrwa w najlepsze, dlatego przez cały miesiąc będę dodawać przepisy wykorzystujące dynie. Sklepowe półki uginają się pod jej najsłodszymi okazami, dlatego warto wykorzystywać to wszechstronne warzywo w swojej kuchni. Pierwszym przepisem i według mnie obowiązkowym daniem z dyni jest zupa krem. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, ma aksamitną konsystencje i głęboki aromat. Dodatkowo jest(...)łyżeczki cukru * Jeżeli nie możesz znaleźć mielonej kolendry, nasiona możesz zmielić samemu. Przed rozdrobnieniem nasion w moździerzu, należy lekko je podgrzać na patelni na małym ogniu, aby wydobyć z nich smak i aromat o lekko cytrusowej nucie. Zamiast kolendry można dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Dynię, marchew i jabłko obierz
wegujemypapryki i zieloniutkie cukinie. W sam raz na czas gdy lato zbliża się ku końcowi. Przepis z bloga karmelowy.pl. Zmodyfikowałam oczywiście co nieco :) Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i warzywami 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry 4 łyżki oleju rzepakowego 250 g pieczarek, obranych, pokrojonych w grube plastry 1 żółta i czerwona papryka, pokrojone(...)Naczynie do zapiekania natłuszczamy masłem. Cukinię wkładamy do durszlaka i dokładnie solimy. Odstawiamy na 15 minut by puściły sok, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami. W dużej patelni rozgrzewamy olej i partiami obsmażamy plastry cukinii na lekko rumiano, po czym przekładamy do naczynia. Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną porcję tłuszczu i smażymy cebulę, przez kilka minut
Dzieje kuchennej WiewióryLato powoli się kończy, ale myślę, że jeszcze będzie okazja do grillowania - chociażby w ten weekend, bo pogoda ma dopisywać. Zachęcam do spróbowania pieczarek z grilla
Kuchnia domowa Aninią ciasto niewielkimi porcjami. U mnie wychodzi po jednej chochli na naleśnika, a tym samym z całego ciasta – 6 naleśników. Gdy jedna strona będzie się już łatwo przesuwać po patelni, odwracamy naleśnik. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz, a następnie smarujemy musem bananowym i bitą śmietaną. Składamy naleśniki w dowolny sposób. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: każdy powinien wiedzieć(...)obiadem. Po trzecie: jest uniwersalny. Naleśniory można jeść praktycznie ze wszystkim – bananami, truskawkami, dżemem, bitą śmietaną, lodami, nutellą, salami, serem żółtym, serem białym, farszem pieczarkowym, sosem pomidorowym, mięsem mielonym, warzywami… Z ciekawych wersji: ostatnio jadłem z serem, kurczakiem grillowanym, rukolą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Pycha! Po czwarte: może być składnikiem innych dań. Możemy z nich zrobić krokiety, naleśnikowe cannelloni
Proste-przepisy.plPrzepis na smaczny obiad z kapustą, ziemniakami i kiełbasą. Tani i prosty w wykonaniu. Składniki: mała główka kapusty (biała lub włoska, świetnie sprawdzi się również młoda
e-PrzepisyKulinarneWyciskamy na niego czosnek, polewamy olejem, solimy. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut - do czasu aż będzie miękki. Cebule obieramy, myjemy, kroimy na pół i w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę, lekko solimy, polewamy octem balsamicznym, posypujemy cukrem, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Ciecierzycę odsączamy z wody (najlepiej jest jej nie wylewać, tylko zrobić przy okazji(...)zmielić jej na gładką masę, uważam że fajna jest gdy czuć kawałki cebuli i bakłażana), dlatego też najpierw wrzucam ciecierzycę, żeby ona się dobrze zmieliła a na wierzch pozostałe warzywa i mielę krótko na najwyższych obrotach. Później próbuję, przyprawiam gdy potrzeba solą, dodaje pieprzu i jeszcze chwilę miksuje na małych obrotach. Pasta będzie fajnym dodatkiem do pieczywa, albo dipem
Co na wege obiad?wody, gotować 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić do miski. Słonecznik i sezam uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Wrzucić do miski z kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę. Wrzucić do miski z kaszą(...)Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić na drugą stronę, tak aby kotlety podpiekły się z dwóch stron równomiernie. Lekko schłodzić na kratce. Podawać z bułką i warzywami lub tradycyjnie jak kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami :). * 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej uzyskacie gotując 1/2 szklanki kaszy suchej w 1 i 1/4 szklance wody. Smacznego! Wegeburgery z kaszą
moj przepis naświeżych grzybów dodaj je na patelnię razem z cebulą i przesmaż nim dodasz dynię. Dynię pokrój w większą kostkę (np. 2,5 cm x 2,5 cm). Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło i zeszklij na tym cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek i pokrojoną dynię. Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś całość(...)Wymieszaj, przesmaż wszystko 1-2 minuty. Gdyby sos był za gęsty dolej odrobinę wody i ewentualnie dopraw ponownie do smaku. Makaron wyłóż na talerze i polej sosem z warzywami. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyLubicie kaszę jaglaną? Nie dość, że pyszna, to tak bardzo zdrowa :) Dzisiaj przepis na bakłażany nadziewane kaszą jaglaną właśnie, w towarzystwie warzyw z nutą orientalnych przypraw. Zdrowo, smacznie i bezmięsnie :) SKŁADNIKI 2 średnie bakłażany 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 pęczek dymki 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 2 łyżki posiekanej kolendry 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy(...)skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. Łyżką wyciągamy upieczony miąższ - pozostawiając brzegi bakłażana. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy posiekaną dymkę (białą i zieloną część) oraz drobno pokrojone ząbki czosnku. Dorzucamy miąższ z bakłażanów i smażymy razem kilka minut. Dodajemy przyprawy i świeżą kolendrę ( kilka
Moje Kuchenne Rewelacjelistki laurowe -łyżeczka suszonego tymianku -łyżeczka suszonego rozmarynu -łyżka mielonej słodkiej papryki -pół łyżeczki chilli mielonego -łyżeczka oregano -pół łyżeczki majeranku Wykonanie: Na jeszcze chłodna patelnie wrzucamy pokrojona w półplasterki kiełbasę. Dodajemy posiekaną cebule i doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, liściem laurowym i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu aż z kiełbaski wytopi sie tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojone(...)przez 15 minut na lekkim ogniu. Dodajemy majeranek i jeśli to konieczne sól do smaku(kiełbasa może być wystarczajaco słona). Dusimy pod przykryciem aż płyn odparuje a warzywa bedą takie jak lubimy (ja lubię miękka paprykę i lekko chrupka cukinie :)) Podajemy z chlebem. Smacznego! Ps. Witajcie kochane głodomorki
Smakuj życie!będzie kolejny błyskawiczny sposób na obiad w towarzystwie letnich warzyw. Przy okazji przetestujemy zakupiony niedawno cypryjski ser halloumi/ hallim. W moim koszyku wciąż dużo warzyw. Papryki czekają na swoją kolej na gałązkach. A ja szukam pomysłów na ich wykorzystanie. A na dodatek, zupełnie eksperymentalnie, zdobyliśmy ser halloumi. Rarytas ten dostępny był na Bazarze Smakoszy i po degustacji postanowiliśmy kupić kawałek(...)żółte i pomarańczowe papryki, cukinia, cebula i plasterki sera halloumi. Wszystko lekko skropione oliwą i posypane solą ziołowa. Szaszłyki przyrządziliśmy na grillu, ale równie dobrze można je zrobić na patelni albo w piekarniku. Pyszny, szybki i zdrowy obiad. A halloumi naprawdę jest stworzony do grillowania
les mirabellesRobiłam już kotlety schabowe , robiłam bitki ... Tym razem wymyśliłam inny sposób na mięso wieprzowe. Chciałam wykorzystać ogórki kiszone. Dobrym pomysłem jest od czasu do czasu "rzucic
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com