Lekki i zdrowy kalafior pod pierzynką z masełka czosnkowego i natki pietruszki to aromatyczny dodatek do młodych ziemniaczków. Oczywiście to tylko propozycja dla lubiących czosnkowe smaki
Wanilia i KardamonTaki kalafior robiła moja mama, teraz robię ja i pewnie tak samo będzie go przyrządzał mój syn, bo uwielbia go w takiej formie. Jest bardzo delikatny
Blondynka Gotujewody 1 szklanka cukru 3/4 szklanki octu garść goździków łyżka soli 4-5 liści laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego laska cynamonu Warzywa i owoce obierz i pokrój w kostkę lub plastry (marchew). Każdy rodzaj umieść w odrębnym słoiku. Zagotuj wodę z cukrem, octem, goździkami, cynamonem, solą, listkami laurowymi i zielem angielskim. Zalej(...)suszone pomidory marynowana dynia i gruszka orzechy laskowe dressing miodowo- musztardowy: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu Rozgrzej patelnię grillową. Batata umyj i pokrój w plastry. Smaż na patelni plastry batata po dwie minuty z każdej strony. Roszponkę ułóż na talerzu, na niej batata, pokrojone suszone pomidory oraz marynowaną
Mango Papajanastępnie podsmażamy na maśle na złoty kolor . Ostawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach razem ze skórką . Warzywa przekładamy do miski , dodajemy smażoną cebulę , majeranek , mielony kminek,gałkę i sól , pieprz do smaku . Na koniec wbijamy jajka , wsypujemy mąkę i dodajemy jogurt . Mieszamy do połączenia składników , konsystencja będzie dość(...)Podajemy na gorąco z jakiem sadzonym i mizerią lub z sosem musztardowym … Na zimno także jest wspaniała , ale wtedy polecam sos tzatzyki Hmm..a odsmażona w plastrach na patelni…poezja ,lepsza niż babka ziemniaczana . Smacznego ! Artykuł Piątkowa , pieczeń z cukinii pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyproste w przygotowaniu, i choć istnieje tyle ich kombinacji, że nigdy nie stają się nudne, nie zawsze mamy na nie pomysł. Ja sięgnęłam ostatnio po bakłażana i inne sezonowe warzywa i tak powstał ten przepis. Bakłażan może nie jest kopalnią witamin, ale za to dostarcza minerałów takich jak potas, magnez, wapń. Jest "prosty w obsłudze", ale wymaga wcześniejszego przygotowania(...)Bakłażana pokroić w kostkę, posolić, odstawić na ok 20 min aby puścił soki. Pokroić cebulę, podsmażyć. Kiedy zmięknie, dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Pokrojonego i doprawionego kurczaka wrzucić na patelnię, podsmażyć, a następnie zdjąć z patelni. Odlać sok z bakłażana i dokładnie odsączyć na papierowym ręczniku. Bakłażana podsmażyć do miękkości razem z papryką, po czym wrzucić ponownie kurczaka, dodać pokrojone
Nie do chrzanu!pomysł na wykorzystanie filetów z piersi kurczaka z możliwością przemycenia warzyw ;). Danie szybkie proste i smaczne. Polecam dla znudzonych tradycyjnymi kotletami z kurczaka. Kotlety te możemy zrobić z równymi warzywami dzisiaj przedstawiam wersję z brokułem. Smakuję równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Składniki: * filet z kurczaka 0,5kg * brokuł 500 g * jajko * łyżka majonezu * łyżka musztardy * łyżka(...)zostawić do wystygnięcia. Następnie każdą różyczkę pokroić w drobną kostkę lub rozgnieść widelcem. Przesypać do miski. Dodać pokrojony filet z kurczaka, jajko mąki, musztardę i majonez. Wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy kotlety łyżka. ( u mnie jeden kotlet z jednej czubatej łyżki masy). Smażymy z każdej strony na złoty kolor na średnim ogniu. Smacznego
Kulinarne przygodybidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Faszerowana cukinia – przepis Lekkie a zarazem pożywne danie – faszerowana cukinia pieczona z mięsem mielonym wołowym i warzywami. Propozycja obiadu bądź kolacji – uroczystej lub na co dzień ! :) Przede wszystkim cukinie są bardzo łatwe w przygotowaniu! Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób): -4 średnie cukinie; -0,5kg mielonego mięsa(...)środek cukinii wydrążamy łyżeczką (środek cukinii można później wykorzystać do farszu lub do pesto warzywnego); przekrojone cukinie wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą; - przygotowanie farszu : mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym i smażymy doprawiając solą morską i pieprzem ziołowym; myjemy i kroimy pieczarki, papryki i cebulę; -gdy mięso mamy już podsmażone przekładamy je do garnka, a na patelnie
MintTastenatką pietruszki pod warstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą kolację. Cukinię można faszerować różnymi składnikami, nie tylko mięsem. Również ryżem, kaszą, warzywami lub rozdrobnioną rybą. Kombinacji jest wiele Polecam też z mięsem, oliwkami i serem lazur . Mniam… Składniki: 3 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 małe czerwone papryki 1/2 szklanki(...)Delikatnie natrzeć od strony skóry kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 5 minut. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, oregano i bazylię. Podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać
Oryginalny smakzjadłem je w prawie fast-foodowy sposób – z frytkami pieczonymi w piekarniku i keczupem. Świetnie smakują zawinięte w tortillę, z dodatkiem warzyw i sosów. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie z nich domowego hamburgera. Doskonałe falafele (30 sztuk) Składniki 400 g suchej ciecierzycy 1 cebula 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruski(...)cebulą i czosnkiem. Zmieloną ciecierzycę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, przyprawami i solą. Masę odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Na patelnię wlej 3 cm warstwę oleju i mocno rozgrzej. Łyżką nabieraj masę i dokładnie odciskając, formuj małe kotleciki. Smaż przez kilka minut z każdej strony. Smacznego! Wskazówki
Vegan TasteOstatnio w moim domu królują kremowe zupy, blenduję przecieram wszystkie możliwe warzywa, nie ma dnia bez głosu blendera wydobywającego się z kuchni. Testuje nowe pomysły, wczoraj był krem z fasolki szparagowej z orzeszkami ziemnymi a Dzisiaj przepis na bardzo szybki, pożywny i bardzo zdrowy krem brokułowy wzbogacony smakiem gorgonzoli. Będziesz potrzebować na ok 4 porcje brokuł - 2 szt cebula(...)Grzanki Etap I - Ziemniaki Obierz i ugotuj ziemniaki. Etap II - Brokuł Umyj brokuł, podziel na różyczki i zalej bulionem - gotuj pod przykryciem aż do miękkości. Etap II - Podsmażanie Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę oraz seler, na koniec dodaj czosnek ( nie musisz kroić zbyt dokładnie i tak później wszystko zostanie zblendowane) Etap III - Blendowanie Gdy brokuł będzie już
Wylizany Rondelbabci i piersi kurczaka oraz kilku przypraw spowodował, że to kolejna propozycja do której będę wracała często. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu Lubella MINI rurki 5 warzyw 10 zielonych szparag łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia suszona 2 garście świeżego szpinaku 250 gram piersi kurczaka Beszamel: 4 łyżki masła(...)grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szparagom odrywam drewniałe końce i kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej szparagi 2 minuty. Pierś kurczaka kroję w kostkę. Szpinak myję. W misce mieszam ugotowany makaron, podsmażone szparagi, szpinak i pierś kurczaka. Całość solidnie
Mango Papajazajmuje dużo czasu więc jak dla mnie to danie w sam raz na niedzielny obiad. Jako dodatek można podać modrą kapustę, buraczki, ogórek lub każdy rodzaj surówki czy ulubionych warzyw. SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) ziemniaki – 4 duże sztuki schab – 2 kawałki olej do smażenia sos barbeque – 1 łyżka przyprawa do dziczyzny – 1 łyżeczka bulion mięsny – 220 ml świeżo mielony pieprz(...)trochę letniej wody. Dodać sos barbecue, przyprawę do dziczyzny, sól i dużo świeżego pieprzu zmielonego. Zakręcić słoik i wszystko porządnie wstrząsnąć, żeby nie było żadnych grudek. Sos wlać na patelnię ze schabem i gotować 2 minuty cały czas mieszająć żeby wszystko się łądnie połączyło
kuchniabellissima.wordpress.companierowałam w mące, jajku i bułce. Ponieważ makrela jest dosyć grubą, mięsistą rybą, trzeba ją smażyć w większej ilości oleju, tak, aby po położeniu na patelnię olej sięgał do połowy ryby. Obsmażamy dokładnie z każdej strony. Żeby być pewną, że ryba jest dobra przy kręgosłupie włożyłam na 10 minut do dobrze(...)ciepłym miejscu. W drugim rondlu podsmażamy na odrobinie oleju cebule pokrojoną w piórka i papryki pokrojone w paseczki. Oczywiście z papryczki chili usuwamy najpierw gniazda nasienne. Jeżeli warzywa będą lekko miękkie dodajemy, wcześniej sparzone i obrane ze skórki, pomidory pokrojone w kostkę. Lekko solimy i pieprzymy, można dodać szczyptę cukru. Pod koniec duszenia wsypujemy łyżeczkę
Kulinarne przemysleniaCukinia to pyszne warzywo, które w ostatnich latach stało się bardzo modne w Polsce. Można z niej przyrządzić wiele potraw, idealnie pasuje do makaronu czy jako zdrowa odmiana frytek. Jednak dla mnie kwintesencją są placuszki z samej cukinii, do których przygotowuję sos czosnkowy. Poniżej najprostszy z możliwych przepisów, na najpyszniejsze z pysznych placuszki. 30 min 12 placków składniki: 1 średnia(...)oczkami. Posolić i odstawić na kwadrans, aby puściła wodę. Mleko, jajko, sól i pieprz dokładnie wymieszać. Dodać do startej i odciśniętej z nadmiaru wody cukinii. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek. Smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron. Ot i cały sekret Smacznego
Ania i Marcin gotujątaką pogodę, no muszę sobie trochę ponarzekać he ;)). Ostatnio wiele przepisów z udziałem cukinii , no ja ją uwielbiam z resztą nie tylko ja. Dla mnie jest ona tak wdzięcznym warzywem, które pasuje i do ciasta na słodko i na wytrawnie, dopasuje się prawie do wszystkiego. Teraz sezon więc trzeba korzystać :-)). Tym razem zrobiłam faszerowaną kaszą jaglaną , do tego kiełbaska(...)pestek kroję i dodaję do farszu), oprószam solą i pieprzem i odstawiam na jakieś 30 minut. W tym czasie gotuję kaszę (na jedną szklankę kaszy - dwie szklanki wody). Na patelni podsmażam pokrojoną cebulkę, dorzucam do niej pokrojona w kosteczkę kiełbasę, czosnek, ugotowaną kaszę, natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszam, dodaję przyprawy. na blaszkę wykładam papier do pieczenia, cukinię smaruję
kruche babeczki