Przepis na smaczny obiad z kapustą, ziemniakami i kiełbasą. Tani i prosty w wykonaniu. Składniki: mała główka kapusty (biała lub włoska, świetnie sprawdzi się również młoda
e-PrzepisyKulinarneWyciskamy na niego czosnek, polewamy olejem, solimy. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut - do czasu aż będzie miękki. Cebule obieramy, myjemy, kroimy na pół i w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę, lekko solimy, polewamy octem balsamicznym, posypujemy cukrem, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Ciecierzycę odsączamy z wody (najlepiej jest jej nie wylewać, tylko zrobić przy okazji(...)zmielić jej na gładką masę, uważam że fajna jest gdy czuć kawałki cebuli i bakłażana), dlatego też najpierw wrzucam ciecierzycę, żeby ona się dobrze zmieliła a na wierzch pozostałe warzywa i mielę krótko na najwyższych obrotach. Później próbuję, przyprawiam gdy potrzeba solą, dodaje pieprzu i jeszcze chwilę miksuje na małych obrotach. Pasta będzie fajnym dodatkiem do pieczywa, albo dipem
Co na wege obiad?wody, gotować 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, rozdrobnić w dłoniach i wrzucić do miski. Słonecznik i sezam uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Wrzucić do miski z kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę. Wrzucić do miski z kaszą(...)Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić na drugą stronę, tak aby kotlety podpiekły się z dwóch stron równomiernie. Lekko schłodzić na kratce. Podawać z bułką i warzywami lub tradycyjnie jak kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami :). * 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej uzyskacie gotując 1/2 szklanki kaszy suchej w 1 i 1/4 szklance wody. Smacznego! Wegeburgery z kaszą
moj przepis naświeżych grzybów dodaj je na patelnię razem z cebulą i przesmaż nim dodasz dynię. Dynię pokrój w większą kostkę (np. 2,5 cm x 2,5 cm). Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło i zeszklij na tym cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek i pokrojoną dynię. Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś całość(...)Wymieszaj, przesmaż wszystko 1-2 minuty. Gdyby sos był za gęsty dolej odrobinę wody i ewentualnie dopraw ponownie do smaku. Makaron wyłóż na talerze i polej sosem z warzywami. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyLubicie kaszę jaglaną? Nie dość, że pyszna, to tak bardzo zdrowa :) Dzisiaj przepis na bakłażany nadziewane kaszą jaglaną właśnie, w towarzystwie warzyw z nutą orientalnych przypraw. Zdrowo, smacznie i bezmięsnie :) SKŁADNIKI 2 średnie bakłażany 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 pęczek dymki 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 2 łyżki posiekanej kolendry 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy(...)skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. Łyżką wyciągamy upieczony miąższ - pozostawiając brzegi bakłażana. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy posiekaną dymkę (białą i zieloną część) oraz drobno pokrojone ząbki czosnku. Dorzucamy miąższ z bakłażanów i smażymy razem kilka minut. Dodajemy przyprawy i świeżą kolendrę ( kilka
Moje Kuchenne Rewelacjelistki laurowe -łyżeczka suszonego tymianku -łyżeczka suszonego rozmarynu -łyżka mielonej słodkiej papryki -pół łyżeczki chilli mielonego -łyżeczka oregano -pół łyżeczki majeranku Wykonanie: Na jeszcze chłodna patelnie wrzucamy pokrojona w półplasterki kiełbasę. Dodajemy posiekaną cebule i doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, liściem laurowym i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu aż z kiełbaski wytopi sie tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojone(...)przez 15 minut na lekkim ogniu. Dodajemy majeranek i jeśli to konieczne sól do smaku(kiełbasa może być wystarczajaco słona). Dusimy pod przykryciem aż płyn odparuje a warzywa bedą takie jak lubimy (ja lubię miękka paprykę i lekko chrupka cukinie :)) Podajemy z chlebem. Smacznego! Ps. Witajcie kochane głodomorki
Smakuj życie!będzie kolejny błyskawiczny sposób na obiad w towarzystwie letnich warzyw. Przy okazji przetestujemy zakupiony niedawno cypryjski ser halloumi/ hallim. W moim koszyku wciąż dużo warzyw. Papryki czekają na swoją kolej na gałązkach. A ja szukam pomysłów na ich wykorzystanie. A na dodatek, zupełnie eksperymentalnie, zdobyliśmy ser halloumi. Rarytas ten dostępny był na Bazarze Smakoszy i po degustacji postanowiliśmy kupić kawałek(...)żółte i pomarańczowe papryki, cukinia, cebula i plasterki sera halloumi. Wszystko lekko skropione oliwą i posypane solą ziołowa. Szaszłyki przyrządziliśmy na grillu, ale równie dobrze można je zrobić na patelni albo w piekarniku. Pyszny, szybki i zdrowy obiad. A halloumi naprawdę jest stworzony do grillowania
les mirabellesRobiłam już kotlety schabowe , robiłam bitki ... Tym razem wymyśliłam inny sposób na mięso wieprzowe. Chciałam wykorzystać ogórki kiszone. Dobrym pomysłem jest od czasu do czasu "rzucic
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPropozycja na kolację w sam raz :) Syta i pyszna Składniki: szklanka makaronu łazanki puszka groszku puszka kukurydzy 3 jajka 1/2 kg piersi z kurczaka pół pęczka
Z Majeczką w kuchniProste i pyszne danie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe. Młode ziemniaki, młoda cebula i fasolka szparagowa. Robi się dość szybko i nie ma mowy o brudzeniu wielu
Pasja SmakuKolejne danie z obiadu rocznicowego rodziców. Muszle dość długo czekały na swoją chwilę, ale na szczęście doczekały się i jestem nimi zachwycona. Jeszcze nie raz je
Pasja SmakuSzybka w przygotowaniu, idealna na imprezę lub drugie śniadanie bardzo aromatyczna sałatka z kurczakiem, mocno wyczuwalną mieszanką przypraw curry, delikatnie słodkimi rodzynkami, brzoskwiniami oraz zdrowymi świeżymi warzywami. Składniki: 450g fileta z kurczaka 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka brzoskwiń 300g pekińskiej kapusty 2 marchewki 100g rodzynek 80g łuskanego słonecznika sól pieprz masło klarowane(...)małych oczkach, lekko posolić. 3. Kukurydzę i brzoskwinie odsączyć z zalewy. Brzoskwinie pokroić w kostkę, a rodzynki namoczyć w soku z brzoskwiń. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. 4. Sos: Majonez, jogurt i ketchup wymieszać, doprawić solą, pieprzem i całość ponownie dokładnie wymieszać. 5. Sałatkę układać warstwami: połowa kapusty z marchewką, połowa kukurydzy, 1/2 sosu, rodzynki
Szalona Kuchnia EwelinySałatki są idealnym rozwiązaniem na letnie posiłki. Kiedy w zasięgu ręki mamy mnóstwo świeżych, kolorowych warzyw i owoców, końcowa kompozycja na talerzu zależy tylko od naszych upodobań i wyobraźni. Dzisiejsze połączenie słodkiej, soczystej brzoskwini z wyrazistą, pikantną rukolą i świeżą, orzeźwiającą miętą bardzo przypadło mi do gustu. Koniecznie spróbujcie, bo ja po raz kolejny wpadłam jak śliwka w kompot(...)małej limonki 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki miodu świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: 1) Brzoskwinie umyć, pokroić na plasterki i grillować z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż powstaną ciemne paski. Grillowane owoce lekko posmarować płynnym miodem. 2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Na rukoli ułożyć przygotowane kawałki brzoskwini, pokrojone awokado, porwaną mozzarellę
Fitsweet.merodowód w kuchni orientalnej. W sumie to one u nas w domu zastępują cały obiad, są sycące i z tak zwaną wkładką mięsną oraz sporą ilością warzyw. Raz robię je bardziej na ostro, innym razem są łagodniejsze. Dziś zapraszam Was na zupę przygotowaną na bazie kurczaka z dodatkiem cienkiej fasolki szparagowej. Cudne aromaty ! Tajska zupa(...)pędów bambusa 3 łyżki posiekanego szczypiorku świeża bazylia tajska sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Mięso kroimy paski, cebulę w kosteczkę, czosnek w plasterki, a cimbir drobno siekamy, Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw smażymy cebulę, następnie dodajemy mięso. Gdy będzie złociste dodajemy czosnek, imbir, kaffir, pastę i chwilkę wszystko przesmażamy. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion, mleczko i chwile gotujemy. Fasolkę kroimy
Kulinarne przygody Gatitydużych oczkach dodajemy ząbek czosnku doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, mieszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym tak żeby później można było na niej ułożyć naszego łososia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła podsmażamy cebulę żeby się zeszkliła i dodajemy nasz szpinak, jak już woda z niego odparuje dodajemy ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie łyżką śmietany zabielamy). Piekarnik(...)stroną od spodu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy do momentu aż ser się zrumieni. Podajemy np z ryżem i warzywami
Piekielna Kuchnia Pati