warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:506/829)

Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 166

W tym tygodniu królować na naszych talerzach będzie szpinak. Naszą pierwszą propozycją jest danie idealne na śniadanie. Pyszna jajecznica smażona na masełku z dodatkiem szalotki, suszonych

Kolizje Smaków
Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą 284

mięsa wieprzowego z łopatki  - 2 l bulionu warzywnego  - 6 dużych, świeżych marchewek  - 1 świeża papryka - pęczek świeżej kolendry - pieprz, sól, kurkuma, majeranek 1. Bulion Obieramy warzywa, po czym kroimy je na mniejsze części (ok. 3cm). Marchewkę, selera, pietruszkę oraz przekrojoną na pół (w szerz) główkę czosnku podsmażamy na łyżce masła klarowanego w dużym garnku. Dorzucamy opaloną(...)bulionu i zachowa ładny kolor. Gotujemy minimum godzinę, żeby uzyskać smak.  2. Mięso  Łopatkę oczyszczamy z błon i kroimy w małą kostkę 1cm x 1cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, po czym smażymy mięso, obtoczone wcześniej w mące kukurydzianej. Smażymy na rumiano. Odstawiamy.  3. Lane kluski W misce łączymy jaja oraz dwa rodzaje mąki tak, żeby

Sajkofanka smaku
Żółte kopytka z czosnkiem niedźwiedzim 135

ulubionych. Postanowiliśmy zrobić je trochę w innej formie. Wyszły nam takie ładne żółte z zielonymi plamkami, a wszystko za sprawą kurkumy, czosnku niedźwiedziego i imbiru. Do tego na dodatek warzywa na ciepło i danie wyszło przepyszne. Zapoznajcie się z przepisem poniżej i czekamy na komentarze :)   Żółte kopytka z czosnkiem niedźwiedzim, kurkumą i imbirem. (4 osoby) Składniki: Ciasto(...)opakowania zielonej fasolki szparagowej 1/2 opakowania żółtej fasolki szparagowej 1 opakowanie passaty 500 ml 2 ząbki czosnku garść pestek dyni oliwa z oliwek tymianek, pieprz, ostra papryka Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki i dodajemy do niej fasolki szparagowe. Przesmażamy ok. 3-4 minuty i wlewamy całą passatę. Przyprawiamy, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, garść

vegetanie
Tarta z kurczakiem i warzywami 329

Do wypróbowania tego przepisu skłonił mnie przepis Ani Starmach z książki "Pyszne 25". Aczkolwiek to, co zaprezentuje nie jest wiernym odwzorowaniem jej przepisu. Zainspirował mnie jedynie

Mój Smak na Życie
Makaron z łososiem i brokułami 168

Nie jest to najpiękniejszy makaron, który przygotowałam. Ale był smaczny i chyba to się liczy najbardziej. Łosoś z puszki i ugotowane na parze brokuły stworzyły fajny

Pasja Smaku
Ale Meksyk! #1 Enchiladas con carne 260

Enchilada to popularne danie w kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie podawana jest w formie zwiniętych ruloników tortilii z farszem. Można w niej znaleźć mięso wołowe, kurczaka, mnóstwo warzyw i bezsprzecznie paprykę chili. W końcu nazwa do czegoś zobowiązuje, bo enchilar  oznacza dodać paprykę chili .  Mnie się jakoś nie chciało bawić w ruloniki, postanowiłam przygotować enchiladę w formie tortu z tortilli(...)kukurydzy 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy starty żółty ser przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, chili, oregano, Warstwa mięsna Cebulę podsmażyłam na patelni na oliwie, po chwili dodałam starty czosnek. Następnie wrzuciłam mięso mielone i razem smażyłam ok. 15 min. Przyprawiłam solą, pieprzem i ostrą papryką, chili.  Mięso zalałam pomidorami z puszki

bastalena
Placuszki z marchewki na słodko (od 8 miesiąca) 247

Jeśli macie w domu sokowirówkę pewnie nie raz się zastanawialiście, czy można wykorzystać jakoś pozostałą w niej pulpę po warzywach i owocach. Ostatnio przygotowując dla dzieci sok marchewkowy postanowiłam wykorzystać resztę marchewki do zrobienia słodkich placuszków dla dzieci na podwieczorek. Wyszły może mało atrakcyjne wizualnie, ale pyszne. Maluchy były zachwycone. Takie placuszki można podać już 8-miesięcznemu dziecku. 8 małych(...)soki. Marchewkę łączymy ze zblendowanym bananem i 2 łyżkami oleju. Możemy dodać też pół łyżeczki cynamonu. Wszystkie składniki mieszamy. W rękach formujemy placuszki i układamy je na rozgrzanej suchej patelni. Zarumieniamy je z obu stron. Gotowe

Dieta bez mleka
Polędwiczka w pieprzu z szałwią i rozmarynem 146

ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego/oleju sól Pieprz rozgniatamy w moździerzu lub grubo mielimy w młynku. Polędwiczkę myjemy, obieramy z błon, doprawiamy solą i dokładnie obsypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane/olej. Wrzucamy na nie listki szałwii, rozmaryn i obrane ząbki czosnku (w całości). Następnie wrzucamy mięso i smażymy je na złoty z każdej strony. Po tym czasie mięso przekładamy(...)odkrywamy i pozostawiamy na 5-8 minut, żeby odpoczęła. Po tym czasie kroimy ją na plasterki. Ja najczęściej podaję polędwiczkę na puree z ziemniaków z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw. Świetnym dodatkiem będzie także sos grzybowy. Smacznego Artykuł Polędwiczka w pieprzu z szałwią i rozmarynem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Sałatka z kaszą gryczaną 128

nich jest zdrowsze odżywianie. Trudno będzie zrezygnować ze słodkości, dlatego raz w tygodniu będę sobie na nie pozwalała :) - taka nagroda za tydzień wytrzymania bez nich. Będzie więcej sałatek, owoców, warzyw, koktajli, soków. Będzie więcej przepisów na zdrowe dania. Jak słodkie to tylko domowej roboty. Częściej zamierzam robić też sama pieczywo. Trzymajcie kciuki, oby się udało! :) Zapraszam na sałatkę. Składniki(...)sól 2 łyżki oliwy z oliwek (np. Develey ) 1 łyżka octu balsamicznego (np. Develey ) 1 ząbek czosnku  Wykonanie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ziarenka uprażyć na suchej patelni, dodać do ugotowanej i przestudzonej kaszy. W miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek z oliwą i octem balsamicznym. Wymieszać z kaszą. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać, ogórka, pomidora

Trufelkowo
Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami 257

kaparami. Do przygotowania makaronu potrzebujecie specjalnego nożyka lub spiralizera – zdjęcie mojego znajdziecie na końcu wpisu. To danie udowadnia, że z warzyw można wyczarować cuda! Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem do eksperymentów! Zobacz też: Makaron z łososiem i cukinią Placuszki z cukinii Przepis na makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki(...)gotujemy wodę i wrzucamy cukinię na 2-3 minuty do posolonego wrzątku, aby zmiękła. Po wyłożeniu na durszlak przelewamy zimną wodą. 2 Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się lekko zrumieni dodajemy czosnek i zalewamy śmietanką. Następnie dodajemy ser i czekamy, aż się rozpuści i sos zgęstnieje. 3 Dodajemy do sosu cukinię i dokładnie mieszamy na patelni

Kuchnia Bazylii
Marchewka z groszkiem do obiadu 210

Marchewka z groszkiem to prosty do zrobienia i bardzo smaczny dodatek do obiadu. Akurat miałam mrożony groszek w domu, więc postanowiłam ją zrobić u siebie. Niby tylko dwa warzywa, które są połączone ze sobą, a stanowią wspólnie naprawdę pyszną całość. Ten dodatek do obiadku możemy przygotować w różny sposób, ja dodaje zawsze pod koniec gotowania zasmażkę, która nadaje genialnego smaku(...)Marchew kroimy w kostkę, zalewamy wodą, tak aby marchew była nią przykryta. Następnie stawiamy na palnik i gotujemy. Gdy marchewka będzie półtwarda to dodajemy groszek. Masło roztapiamy na patelni. Następnie dodajemy mąkę i smażymy, przez cały czas mieszając. Zasmażka powinna być lekko brązowa. Gotową zasmażkę dodajemy stopniowo do marchwi i groszku, przez cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki

kulinarne odsłony pati
Zdrowa lasagne z cukinii i kurczaka 124

Cukinia to chyba moje ulubione warzywo. Idealnie komponuje się z czosnkiem. Są to chyba nierozłączni towarzysze. Zawsze mam cukinię w lodówce i wymyślam co rusz to nowe potrawy. Były już placki, sałatki, nadzienia, tarty, ciasta oraz cukinia faszerowana. Tym razem jest to lasagne, troszkę zdrowsza od tej tradycyjnej więc życzę smacznego:-) Składniki: 3 małe cukinie 500g piersi z kurczaka(...)tartego imbir, gałka muszkatołowa, kumin Sposób przygotowania: W garnku podgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i dorzucić do patelni. Posolić, chwile podsmażyć i odstawić na bok. Kurczaka obmyć w zimnej wodzie i pokroić go w kostkę (dosyć małą), posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego

wysmienity
Sałatka z kaszą pęczak 199

cytryny (dzięki tym dodatkom powstaje dobroczynne ,,środowisko" dla wchłaniania witamin). Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem jest kompletnym posiłkiem, zawiera dobre, zdrowe węglowodany w postaci kaszy, chude mięso, trochę warzyw. Ta sycąca sałatka dobrze smakuje na kolację, lunch, a na imprezach cieszy się dużym powodzeniem. Składniki (na 2-3 porcje): 2 szkl. ugotowanej kaszy pęczak 1/2 dużej piersi z kurczaka(...)suszone pomidory) 1,5 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, usmażyć na niewielkiej ilości oleju, przyprawiając kolendrą , papryką i solą. Mięso przełożyć z patelni na talerz, pozostawić do wystygnięcia. Ogórka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Suszone pomidory i oliwki pokroić na kawałki. Natkę pietruszki i dymkę , umyć i posiekać. Do dużej miski przełożyć

Codziennik Kuchenny
Kotlety jajeczne 308

szczawiowej) do namówienia mnie, abym zjadła jajka. Z czasem je polubiłam, a kotlety te do dziś uwielbiam. Są pyszne i idealnie komponują się z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw. (6 sztuk) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko świeże 1 cebula (mała) 1 bułka + mleko do namoczenia 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta olej(...)smaku. (W przypadku, gdy masa będzie za luźna - należy dosypać odrobinę bułki tartej.) Z powstałej masy uformować okrągłe kotleciki. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć na rumiano - z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Di gotuje
brukselka z chorizo 212

Bardzo lubię brukselkę, odkąd pamiętam należała do moich ulubionych warzyw, nie rozumiem nurtu "fuj-brukselkowego" (;D) z jakim spotykam się na wielu blogach... Aktualnie mamy łatwy dostęp do świeżych, małych kapuścianych kuleczek, możemy przygotowywać je na wiele sposobów. Tym razem postawiłam na pożywne, smaczne i oryginalne danie, idealne na szybki obiad czy gorącą kolację. składniki: 500 g brukselki(...)smaku Brukselkę oczyścić, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować ok 10 minut. Osączyć, przelać zimną wodą. Cebulę, pieczarki i czosnek obrać, pokroić kolejno w piórka, plasterki i kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dodać pieczarki następnie chorizo. Smażyć wszystko razem ok 7 minut, dodać brukselkę, wsypać kminek, smażyć kolejne 5 minut. Na koniec zawartość patelni rozsunąć

6niebo

Proponowane wyszukiwania