ząbki czosnku. Mięso pokroić na kawałki wielkości kęsa, i dokładnie obtoczyć je w przyprawach (kminie, cynamonie, kardamonie, słodkiej i ostrej papryce, imbirze i kurkumie) oraz soli i pieprzu. Na patelnie dolać oliwy i gdy będzie mocno rozgrzana wrzucić mięso i chwilę smażyć, aż lekko zbrązowieje, mieszać od czasu do czasu, gdyż przyprawy będą przywierały. Przełożyć do tjine. Marchewkę obrać(...)czasie sprawdzić miękkość mięsa i marchewki. Dodać rozdrobnione na mniejsze kawałki śliwki oraz migdały i gotować przez kolejna godzinę lub półtorej, lub do miękkości mięsa i warzyw. Podawać z kuskusem lub arabskim chlebkiem. Smacznego
Codzienne GotowanieBył już omlet z cukinią i pomidorami a dzisiejsza propozycja na śniadanie to omlet z wędzonym łososiem, kolorowymi i smacznymi warzywami. Składniki: Omlet: Po 2 jajka / na osobę 2 łyżki mleka Łyżka startego sera Kawałek marynowanej papryki Sól, pieprz Farsz do omleta: 100 gram wędzonego łososia Kilka gałązek koperku Szczypiorek z jednej dymki Kawałek papryki konserwowej 1 mały ogórek(...)Mieszamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, łyżką startego sera i drobno pokrojoną papryką. Doprawiamy solą i pieprzem. Omleta smażymy z jednej strony aż górna warstwa się zetnie. Ostrożnie zdejmujemy z patelni. Na połowę nakładamy przygotowany farsz, przykrywamy drugą połową i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewy500 g oczyszczonego szpinaku, 250 g oczyszczonego szczawiu*, 5 niedużych jajek lub 4 duże, 75 g maki ryżowej, masło lub oliwa do smażenia Szczaw i szpinak
królestwo garówTahini wykorzystywana jest m.in. do przygotowania chałwy , sosu sezamowego , sosu tahini , czy bardzo tutaj popularnego dipu baba ghanoush serwowanego zarówno do chleba pita jak i dań mięsnych lub grillowanych warzyw. O właściwościach zdrowotnych sezamu możecie przeczytać np. tutaj Ponieważ zamieściłem już na blogu kilka przepisów zawierających w swoim składzie tahini, więc na prośbę Małżonki Mej Aleksandry publikuję dziś opis(...)odchudzających się :) 2 szklanki sezamu 2-3 łyżki oliwy lub oleju (jeśli okaże się niezbędny, ale można pominąć) ewentualnie szczypta soli Przygotowanie: Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać sezam i często mieszając lub potrząsając patelnią prużyć do czasu, aż zacznie wydzielać intensywny aromat, a ziarna zaczną zmieniać kolor na bardzo jasny , złotawy odcień. Nie wolno jednak dopuścić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadodatków :) np. awokado i koper włoski. Zapomnij o ociężałości po obiedzie, w tym przepisie odejdziesz od stołu z nasyceniem i zadowoleniem. Koper włoski a raczej jego bulwa to wdzięczne warzywo o którym warto poczytać i zacząć korzystać z niego w kuchni. Polecam również zakup łososia z pewnego źródła, z którego dowiemy się gdzie żył łosoś i co jadł(...)przybrania Olej ryżowy Cukier Przygotowanie: 1/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy przyprawiony pieprzem cytrynowym filet z łososia ułożony na folii aluminiowej. Pieczemy 15-20 minut 2/ Na patelni przesmażamy pokrojony w małą kostkę koper włoski i pomidorki pokrojone na 4 części. Solimy, dodajemy pieprzu i na koniec przesmażania kolendrę. Odstawiamy 3/ Awokado zgniatamy praską do ziemniaków dodając sól
Kuchnia PROzdrowotnapowstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany. Przyprawione kawałeczki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym i wkładać na głęboki gorący tłuszcz. (Najwygodniej jest użyć głębszej patelni.) Kurczaka obsmażać na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiany kolor. Sos słodko-kwaśny: 1 duża puszka ananasa w syropie , 3 średnie marchewki , 1/2 małej papryki pomarańczowej(...)mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu. Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu. Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaniezwykle popularny na całym Bliskim Wschodzie, w północnej Afryce i Kaukazie. Hummus najczęściej jada się z pitą, jednakże równie dobrze smakuje ze zwykłą grzanką lub tostem oraz świeżymi warzywami. Gdy mam więcej czasu, pastę przygotowuję z suszonej ciecierzycy, jednak nagłą potrzebę hummusu muszę spełnić korzystając z tego z puszki, ale gorąco polecam ugotować ciecierzycę samemu. Jest smaczniejsza. Należy namoczyć(...)sól oliwa z oliwek słodka papryka w proszku, świeża pietruszka do posypania Pasta tahini: pół szklanki sezamu 50-100 ml oleju sezamowego (lub innego roślinnego) Sezam uprażyć na suchej patelni aż do zarumienienia. Następnie zmielić blenderem, bardzo powoli dolewając oleju do otrzymania gładkiej pasty. Przygotowanie : Utrzeć czosnek z solą. Dodać ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, odrobinę oliwy. Utrzeć blenderem
Food SquareSkładniki: 3 bakłażany 20 dkg groszek zielony blanszowany 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę
Kulinarny karnet Christopheraprzepis Smaki południowej Italii , Marlena de Blasi na 4 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 4 duże ząbki czosnku, obrane i rozgniecione skórka z 1 pomarańczy, okrojona obieraczką do warzyw 2/3 szklanki oliwy extra virgin 110 g blanszowanych migdałów, posiekanych na duże kawałki 1 mała suszona czerwona papryczka chilli, rozkruszona, lub 1/2 łyżeczki płatków chilli/chilli w proszku 1 szklanka czerwonego(...)doprowadź wszystko do wrzenia. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 min ., aby oliwki i pomidory nasiąknęły winem. Rozdrobnij czosnek i skórkę pomarańczową na pastę. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć do niej migdały. Podsmaż przez 1-2 min. uważając, aby się nie przypaliły. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj pastę z czosnku i skórki
Chilli Czosnek i Oliwałyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% sól, pieprz olej do smażenia Wszystkie składniki łączymy dokładnie w sporej misce. Masa musi być dość jednolita, z wyraźnie widoczną kaszą i porem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nieduże placuszki z obu stron na ładny, złoto-brązowy kolor. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i udekorowane zieloną częścią pora. Wiem, że podobny przepis prezentował Karol(...)wszystko się udało. To danie sprawiło, że zatęskniłam za cukinią i przyrządzanymi z niej placuszkami. Nie mogę się doczekać, kiedy znów na straganach będzie można dostać letnie warzywa, bo te z marketów jakoś do mnie nie przemawiają. Chciałabym już lato albo chociaż wiosnę. Mam dość szaro-burej pogody, zimna, kataru i zdecydowanie cierpię na niedobór słońca. Mimo wszystko - miłego dnia
Ratunku obiadsuper polecam. Tutaj w Anglii jest nas dużo z każdego kraju więc czasami można coś ciekawego się dowiedzieć i dostać ciekawy przepis. Można je faszerować na różne sposoby z warzywami, kurczakiem, rybą, jagnięciną, wołowiną itp Wszystkie składniki wrzucić do miski, dokładnie zagnieść jak każde ciasto drożdżowe. Masa musi być sprężysta i gładka. Ciasto włożyć do miski i przykryć folią spożywczą(...)każdy kawałek ciasta rozwałkować na duży plaster ciasta. Dosyć cienki. Można uformować koło lub owalny kształt. To już jak wam pasuje. Ja zrobiłam tak i tak Smażenie – suchą patelnię rozgrzać bardzo mocno, następnie położyć plater ciasta. Po kilku sekundach przewrócić pitę na drugą stronę. Ponownie po kilku sekundach przewrócić. Jak już powstaną pęcherzyki zmniejszyć gaz. Naciskać pęcherzyki płaskim nożem
Kuchnia Pokoleńmakaron spaghetti. Wykonanie: Jeśli nie posiadasz spiralnej krajalnicy lub mandoliny, najprościej będzie pokroić cukinię w cienkie plastry i następnie na małe niteczki. Najlepiej sprawdzi się temperówka do krojenia warzyw julienne lub specjalna obieraczka, jak u mnie. Kupiłam ją na miejskim targowisku od babuni chyba za dyszkę. Sam przepis zaś, jak już wspomniałam, według życzeń. Jeśli lubisz surową cukinię(...)wyjścia. Pierwsze: zblanszuj ją we wrzątku, następnie dodaj do niej wszystkie składniki, wymieszaj, dopraw na koniec solą i pieprzem do smaku. Drugie: podsmaż ją wraz ze wszystkimi składnikami na patelni, najlepiej na dobrej jakości oliwie z oliwek lub, jak robię to ja - na oliwie z suszonych pomidorów. Dodatkowa rada: Nigdy nie wyrzucaj zalewy z suszonych pomidorów. Świetnie sprawdza się jako
Garniec Magalieweganie. Pamiętajmy, że nie jest obowiązkiem jedzenie mięsa codziennie choć jest to dobre źródłem białka. Możemy taką wegańską opcję przygotować na obiad raz w tygodniu i przekonać się, że warzywa nie gryzą oraz że wegańskie posiłki mogą być bardzo smaczne!!!! Składniki na 4 porcje: 800g marchewki 3 czubate łyżki masła orzechowego 4 łyżki bułki tartej łyżka papryki chilli łyżka mielonej(...)ognia i wymieszaj z masłem orzechowym, bułką tartą, papryką chilli, kolendrą, solą oraz grubo mielonym pieprzem. Ręcznie uformuj kiełbaski i odłóż na około godzinę do lodówki. Następnie usmaż na patelni z obu stron aż ładnie się zarumienią. Na patelni po smażeniu kiełbasek, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy zmięknie dodaj majeranek i dokładnie wymieszaj. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obierz i ugotuj
wysmienityReader's Digest pod tytułem Kuchnia polska. Dania na każdą okazję (przepis ten znajduje się na stronie 271). Pieczeń wołowa z jarzynami Przygotuj miskę, nóż i deskę do krojenia, patelnię, łyżkę, naczynie żaroodporne, miarę kuchenną, łopatki. Przygotuj składniki: 1 kg polędwicy wołowej, 1 większą marchewkę, 1 korzeń pietruszki, 1 dużą cebulę, kawałek pora, 150-250 ml wywaru wołowego, pieprz mielony(...)dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w grube talarki. Na patleni rozgrzej masło. Polędwicę obsmaż ze wszystkich stron na maśle. Ładnie przyrumienioną przełóż do naczynia żaroodpornego i obłóż warzywami i masłem. Całość oprósz pieprzem i ulubionymi ziołami, wstaw do piekarnika i piecz w 200-220°C przez 25-30 minut. Podczas pieczenia polędwicę polewaj rosołem
blog.moje-pasje.infoBardzo smaczna zmiana :) Zamiast klasycznych naleśników są naleśniki szpinakowe z mielonym indykiem i warzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml wody 2 szklanki mąki 1 szklanka mrożonego szpinaku (mój był w kostkach) 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek sól Składniki na farsz: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 100 ml miąższu z pomidorów(...)opcjonalnie Mięso mielone smażymy 20 minut z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i miąższem z pomidorów Paprykę myjemy i kroimy w małe kwadraciki Do mięsa dodajemy oliwki i pokrojona paprykę. Patelnie przykrywamy i dusimy ok. 20 minut, następnie pokrywkę zdejmujemy i redukujemy sos Szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu. Można dodać 2 łyżki gorącej wody. Po rozmrożeniu - odstawiamy Teraz
Szczęśliwa kuchnia