warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:493/829)

Prażona cebulka 103

aromatyczna pyszna. Powiem szczerze, że uwielbiam cebulę, nadaje smaku prawie każdej potrawie wytrawnej, pasuje do tak wielu dań, a jest taka niepozorna, można się przez nią rozpłakać. Cebula jest warzywem niezwykłym, a i szczypiorek uwielbiam. Szczypiorek często wykorzystuje do posypania końcowego dania, czy po prostu na kanapki:) Tym razem u nas gościła prażona cebulka, a przepis zaczerpnięty z bloga Anyżkowo(...)cebuli trzy łyżki mąki i papryką. Potrząsaj miska aż mąka pokryje całą cebulę. Odstaw na 30 minut. Ponownie wsyp trzy łyżki mąki i pokryj nią całą cebulę. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp cebulę i smaż aż będzie złota często mieszając. ( olej powinien zakrywać cebulę oraz nie może być bardzo mocno rozgrzany wtedy cebula się spali). Cebulkę odcedź z tłuszczu

dom-agi.pl
Fasolka szparagowa z pestkami dyni 173

oknami znów króluje zmienna pogoda. Raz zimno, raz ciepło... Niestety wyczekiwana wiosna nie chce jeszcze zagościć w naszym kraju. Dlatego "zapraszam" do mojego stołu pyszne, zielone warzywa. Dziś do obiadu podałam pyszną fasolkę szparagową z pestkami dyni. Dzięki zastosowaniu nowego produktu firmy Bonduelle, moja surówka obiadowa była przygotowana w bardzo krótkim czasie. A więc, to co najważniejsze: zdrowo, szybko(...)bazylii 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Dzięki fasolce firmy Bonduelle przygotowanie potrawy zajmuje kilka chwil. Pestki dyni wysypujemy na deskę i lekko (niedbale) kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek, sypiemy przygotowane pestki z dyni. Smażymy przez 3-4 minuty, mieszając. Następnie dodajemy fasolkę szparagową. Smażymy wszystko 3 minuty, mieszając. W międzyczasie szatkujemy 1 łyżkę kiełków

Słodkie okruszki
CARPACCIO Z BURAKA 132

osobom spożywającym dużo produktów o charakterze kwasotwórczym (tj. m.in.: mięsa, ciasta, pieczywa).  Z tego powodu są też pomocne w walce ze zgagą.  Warto wiedzieć, że te wszechstronne warzywa wykorzystuje się też w leczeniu grypy, anginy i przeziębień.  Z uwagi na dużą zawartość cukru w burakach ostrożnie powinny je stosować w kuchni osoby cierpiące na cukrzycę.( info(...)zrobić: Buraka ugotować do miękkości, obrać ze skóry i pokroić na cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć roszponkę, a następnie plasterki buraka. Pestki z dyni uprażyć na patelni i posypać buraki. Z oliwy, octu, soli i pieprzu przygotować sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki, polać przygotowane carpaccio. Smacznego

Kuchnia w opałach
Tarta z marchewką i tymiankiem 146

Dziś wariacja na temat francuskiej tarty tatin. Klasycznie, ta odwrócona tarta kusi skarmelizowanymi jabłkami. Jednak nie mniej smaczna jest z dobrze przyrządzonymi warzywami. Marchewka sprawdza się wybornie! Już dla samego zapachu, który powstaje, gdy smażymy ją na maśle, warto wypróbować przepis. Do tego świeży tymianek, łyżka miodu. Słodycz marchewki świetnie komponuje się z francuskim ciastem. Widziałam też w wczoraj(...)łyżki masła 1 łyżka miodu szczypta soli ciasto francuskie Sposób przygotowania Ilość marchewek możemy sprawdzić układając je w formie do tarty, tak, żeby pokrojone zapełniły cały spód. Rozgrzewamy patelnię i topimy na niej masło. Wrzucamy marchewki i tymianek. Smażymy 10-15 minut, często obracając marchewki tak żeby przyrumieniły się z każdej strony. Gdy są gotowe dodajemy do nich szczyptę soli

W kuchni wieczorem
Hummus 163

wymaga ona wcześniejszego namoczenia. Składniki: - puszka ciecierzycy - 5 łyżek sezamu - 3 łyżki oleju / oliwy - 1 cytryna - ząbek czosnku - woda - sól Przygotowanie hummusu jest naprawdę bardzo proste - na suchej patelni prażymy sezam. Nie może się on przypalić, ale powinien być lekko zarumieniony. Teraz już z górki - sezam wrzucamy do misy blendera, dodajemy do niego 2 łyżki oliwy, blendujemy na gładko (mamy(...)rozcieńczamy go wodą. Jeśli mamy ochotę na nieco pikanterii, można dodać chilli. Podajemy z pitą lub dowolnym pieczywem i ulubionymi dodatkami, może też z powodzeniem posłużyć za dip do warzyw. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Naleśniki z mięsnym farszem 199

niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :)  Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli(...)Naleśniki: Do miski wlewamy mleko i jajka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i roztopione masło i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Na koniec dodajemy przyprawy. Smażymy. Ja używam patelni do naleśników, dlatego nie stosuję tłuszczu przed smażeniem. Proponuję przetestować na pierwszym naleśniku, czy będą przywierały, jeśli tak, to potrzebna będzie odrobina tłuszczu na patelnię. Z tej porcji wyszło

Czerwona Porzeczka
Domowe spring rolls z warzywami 128

właśnie są spring rolls. Domowe spring rolls z warzywami Spring rolls przygotować możecie z samych warzyw lub z warzyw z dodatkiem mięsa. Ja najbardziej lubię te tradycyjne wyłącznie z warzywami. Spring rolls robione są z ciasta na bazie mąki i wody bądź ciasta ryżowego, które następnie wypełnia się farszem. Dla mnie osobiście spring rolls muszą mieć w sobie kiełki fasoli(...)vermicelli olej do smażenia Jak przygotować domowe ciasto na spring rolls . Ciasto: letnią wodę wymieszać bardzo dokładnie z mąka oraz solą. Ciasto powinno mieć delikatną i prawie kremową konsystencję. Patelnię nieprzywieralną rozgrzać na małym ogniu. Silikonowym pędzelkiem wykładać ciasto na patelnię, tak jakbyśmy malowali. Ciasto należy wykładać cienko, smarujac łącznie około pięć warstw ciasta. Ciasto smażyć przez około minutę

mecooks
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 159

zastanawiamy się do czego możemy go wykorzystać przy dzisiejszym obiedzie! Do tej pory warzywa na parze gotowaliśmy w garnku ze specjalną nakładką, ale i tak trzeba było kontrolować, żeby warzywa się nie rozgotowały, a to za dużo ogień, a to za mały, a w przypadku tego parowaru włączamy czas, naciskamy dodatkowo przycisk Vitamin+, która dodatkowo pozwala nam na szybkie(...)super nagród m.in. 2 roboty planetarne i dwie sokowirówki! Na najciekawsze propozycję dań z wykorzystaniem sprzętów użytych przez nas w przepisie czeka 5 super nagród (blender, parowar, zestaw garnków, patelnia ceramiczka i patelnia Talent 26 cm!). Zapewniamy, że wszystkie sprzęty są super! Głosujcie i piszcie swoje propozycje -   KLIK Bulion: 1 kg kaczych skrzydełek (5 sztuk), 1 kg nóg kaczych

Plate of Joy
Kalafiorowe curry z soczewicą 120

Kalafiorowe curry to pomysł na szybką, prostą i lekką kolację. KALAFIOROWE CURRY Z SOCZEWICĄ Składniki: 1/2 kalafiora  3/4 szkl czerwonej soczewicy 1 cebula 2-3

Bon appetit mon amie
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 104

zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe. 20 minut w piekarniku. Ile pomysłów, inspiracji, składników w kuchni - tyle tart! Najlepsze danie żeby wykorzystać resztki z lodówki. U nas dziś na szybko(...)pęczek botwinki 1 łyżeczka miodu 150 g koziego sera 100 ml śmietanki 30 % 2 jajka sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cukinię kroimy na cienkie plasterki. Smażymy na patelni na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor. Zarumienioną cukinię odkładamy na bok. 2. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone liście botwinki. Pod koniec smażenia dodajemy miód, chwilkę

W kuchni Katie
Spaghetti z sosem brokułowym 95

Kolejny szybki przepis na makaron dla Was. Zielony sos przygotujecie w kilka minut. Gdy dodacie do wszystkich składników orzechy powstanie brokułowe pesto. Nie miałam ich pod

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) 128

granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Spaghetti(...)natki pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w drobną kostkę,  a czosnek drobno siekamy. Łodyżki selera kroimy w cienie plasterki. Czosnek i cebulę wrzucamy na suchą patelnię i chwilę je prażymy na średnim ogniu, aż lekko się przypieką. Teraz dodajemy 3-4 łyżki wody, plasterki selera, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy

Kulinarne przygody Gatity
Paella z kurczakiem i fasolą 119

Odmian paelli jest bardzo dużo, najbardziej znane to te z owocami morza, ale jako że u nas ciężko o dobrej jakości świeże krewetki czy omułki to dodatek kurczaka i warzyw świetnie się sprawdza. Dania jednogarnkowe są zawsze mile widziane w naszych kuchniach, bo co tu dużo mówić prawie same się robią!. Składniki: - 60 dag mięsa z kurczaka, może być filet(...)płaskiej łyżeczki słodkiej wędzonej papryki - 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki - 1/2 łyżeczki curry - 1/2 łyżeczki kurkumy - dymka, zielona część Dobrej jakości przyprawy znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso pokrojone w kostkę, następnie dodajemy czosnek i paprykę drobno pokrojone, chwilę razem smażymy i dodajemy pomidora bez skórki w kawałkach, mieszamy i smażymy

Apetyczna babeczka
Gołąbki z kaszy z grzybami leśnymi 242

leśne – 300 g szalotka – 2 szt. czosnek – 2 ząbki suszone śliwki – 5 szt. sól pieprz suszony majeranek świeży koperek – 1 pęczek bulion warzywny – 250 ml Wykonanie; Wycinamy głąb kapusty. Warzywo wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy około 4 minut. Wyjmujemy kapustę i ściągamy te liście, które łatwo odchodzą. Kapustę ponownie wkładamy do wody – czynność powtarzamy do momentu(...)minut. Kaszę po ugotowaniu zostawiamy na wyłączonym gazie, aby wciągnęła całą wodę. Grzyby oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wlewamy pozostałą łyżkę oleju rzepakowego. Na tłuszczu obsmażamy pokrojone w ćwiartki grzyby.. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę

Anioły w kuchni
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 282

zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe. 20 minut w piekarniku. Ile pomysłów, inspiracji, składników w kuchni - tyle tart! Najlepsze danie żeby wykorzystać resztki z lodówki. U nas dziś na szybko(...)pęczek botwinki 1 łyżeczka miodu 150 g koziego sera 100 ml śmietanki 30 % 2 jajka sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cukinię kroimy na cienkie plasterki. Smażymy na patelni na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor. Zarumienioną cukinię odkładamy na bok. 2. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone liście botwinki. Pod koniec smażenia dodajemy miód, chwilkę

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania