Na dzisiejszy obiad proponuję pyszne placki ziemniaczane zapiekane z pomidorami i mozzarellą. W kilka chwil możemy przygotować tę pyszną potrawę. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g ziemniaków, 1/2 cebuli
Tradycyjna kuchnia Kasimnie sałatek nie było połączonych właśnie z tym dressingiem. Bo jest przepyszny! I bardzo go Wam polecam :) Sałatka ta to gotowy miks różnych liści sałat i kapusty. Z warzyw znajdziemy tu jeszcze słodkie, daktylowe pomidorki koktajlowe. Nie obyło się bez kurczaka i mnóstwa przypraw. Dodatkiem węglowodanowym jest bezglutenowy makaron "ricolli", który swym kształtem i wielkością wpasował się tu idealnie(...)musztardowo-miodowy: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj przyprawy. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż kurczaka, aby się lekko zrumienił. Następnie duś pod przykryciem. Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. W misce wymieszaj sałatę, kurczaka, ugotowany makaron
Zdrowie na języku :PEksperymentów zupowych ciąg dalszy. Nadal szukam, gotuję i próbuję. Dzisiaj kolejne kremowe odkrycie. Zupa z pora według Marysi . Zauważyłam,że zupy w formie kremu znacznie
Bon appetit mon amieStęskniłam się już za kuchnia tajską, tak dawno już nie robiłam nic azjatyckiego. W końcu na moim talerzu wylądowało bardzo słoneczne curry z kurczaka i żółtych warzyw. Przepis prosty, na podstawie tych, które zamieszczałam wcześniej, ale danie jest w tak optymistycznym kolorze, że szarą zimą aż żal nie zrobić ponownie. ŻÓŁTE CURRY (Golden curry) Składniki: 1 filet(...)smaku Przygotowanie: Filet kroimy na kawałki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, czosnek i kroimy w pióra. Paprykę odsączamy z zalewy. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni lub woku, szklimy na nim cebule i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy curry i kurczaka. Kiedy kurczak się ładnie obsmaży na patelnię wrzucamy pokrojona paprykę i liście kafiru. Na końcu
Bon appetit mon amiepodawanej w przedszkolu, rozgotowanej i mdłej brrrr... Też macie takie wspomnienia? Ja jako dziecko za brukselką nie przepadałam, z powodu w/w. Ale potem mama mi odczarowała to warzywo, i bardzo je polubiłam. Serwowała je nam, w wersji gotowanej, z podsmażoną bułą tartą na maśle. Była smaczna. Ale, mamo wybacz, ta wersja jest lepsza! Brukselka smakuje hmmm jak nie brukselka hehehe(...)minut, pamiętaj aby brukselkę gotować bez pokrywki (nie będzie wtedy wzdymająca). Pozostaw we wrzątku przez 15 minut (wyłącz już płytę, lub zgaś ogień). Odcedź na sitku. Na patelni rozpuść masło i oliwę, dodaj brukselki, smaż aż cała woda odparuje, delikatnie mieszając. Dodaj 1 łyżkę miodu. Ciągle smaż, tak aby brukselki się skarmelizowały na złoty kolor. Dopraw solą. Podawaj póki
SMYKWKUCHNIEkspresowe w przygotowaniu pomidorowe placuszki posmakują zarówno najmłodszym jak i dorosłym. Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z książki „Alaantkowe BLW” Joanny Anger i
Mienta blogwygląda i niby wiem jak smakuje ... a okazuje się , ze jednak nie wiem! Moje eksperymenty jak na razie są zjadliwe, zobaczymy jak to będzie dalej. Dynia to typowo jesienne warzywo więc jeszcze długo będę mogła z nim poeksperymentować. Składniki; 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe) pół czerstwej bułki ( u mnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni(...)dużych oczkach dynię. Wmieszać dokładnie w masę mięsną. Formować małe pulpeciki mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpeciki obtaczać w mące i układać na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia i tzw, "zamknięcia". Następnie pulpety przekładamy do garnka i zalewamy ciepła wodą tak aby pulpety były przykryte. Gotujemy około 15 min. na małym ogniu. W garnuszku mieszamy śmietanę
Radość kipiąca uśmiechem.Piersi kurze nadziewane bakłażanem, pomidorami i serem, polane pysznym sosem pomidorowym. Bakłażana pokroić w plasterki i posypać delikatnie solą. Wyłożyć je na papierowych ręczniczkach kuchennych i
Kuchnia PokoleńZasmażany kalafior to danie z mojego dzieciństwa. Dzisiaj dzieci zajadają się nuggetsami a ja zajadałam się właśnie tym kalafiorem. Był pyszny i nadal smakuje tak samo
Radość kipiąca uśmiechem.Zapiekanka to bardzo dobry pomysł na obiad. Polecam, szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka(...)pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować żaroodporne naczynie, które lekko wysmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki i posypać listkami tymianku. Następnie warstwy
Kuchnia w opałachfantastycznie, jak zawsze, każde ziarenko było wyczuwalne, ale całość połączyłam serem żółtym. Paseczki cukinii i marchewki były niczym nić wiążąca ryż w całość. Mięso lekko słodkie, ser radamer, warzywa również, a pieprz i chili nadała fajnej ostrości. Uważam, że ryż parboiled staną na wysokości zadania, bo smakował jako risotto idealnie. Składniki: 200 g ryżu parboiled Kupiec, 1 biała cebula(...)olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Mięso kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Pod koniec dodajemy sos słodki chili i doprawiamy solą. Na drugiej dużej patelni (w tym samym czasie co smażymy mięso)rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypujemy ryż, podsmażamy go ciągle mieszając tak długo, aby każde
Moniki SmakołykiLekki i zdrowy kalafior pod pierzynką z masełka czosnkowego i natki pietruszki to aromatyczny dodatek do młodych ziemniaczków. Oczywiście to tylko propozycja dla lubiących czosnkowe smaki
Wanilia i KardamonTaki kalafior robiła moja mama, teraz robię ja i pewnie tak samo będzie go przyrządzał mój syn, bo uwielbia go w takiej formie. Jest bardzo delikatny
Blondynka Gotujewody 1 szklanka cukru 3/4 szklanki octu garść goździków łyżka soli 4-5 liści laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego laska cynamonu Warzywa i owoce obierz i pokrój w kostkę lub plastry (marchew). Każdy rodzaj umieść w odrębnym słoiku. Zagotuj wodę z cukrem, octem, goździkami, cynamonem, solą, listkami laurowymi i zielem angielskim. Zalej(...)suszone pomidory marynowana dynia i gruszka orzechy laskowe dressing miodowo- musztardowy: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu Rozgrzej patelnię grillową. Batata umyj i pokrój w plastry. Smaż na patelni plastry batata po dwie minuty z każdej strony. Roszponkę ułóż na talerzu, na niej batata, pokrojone suszone pomidory oraz marynowaną
Mango Papajanastępnie podsmażamy na maśle na złoty kolor . Ostawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach razem ze skórką . Warzywa przekładamy do miski , dodajemy smażoną cebulę , majeranek , mielony kminek,gałkę i sól , pieprz do smaku . Na koniec wbijamy jajka , wsypujemy mąkę i dodajemy jogurt . Mieszamy do połączenia składników , konsystencja będzie dość(...)Podajemy na gorąco z jakiem sadzonym i mizerią lub z sosem musztardowym … Na zimno także jest wspaniała , ale wtedy polecam sos tzatzyki Hmm..a odsmażona w plastrach na patelni…poezja ,lepsza niż babka ziemniaczana . Smacznego ! Artykuł Piątkowa , pieczeń z cukinii pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży