słodką mieloną papryką i chili. Do czasu podania przechowujemy go w lodówce. (Jeśli jednak chcielibyście przygotować go dzień wcześniej, to musicie wiedzieć, że straci on wtedy swoją gęstą konsystencję. Warzywa puszczą sok i dip nieco się rozrzedzi, jednak na smaku nie straci nic a nic. Mimo to myślę, że gęsty lepiej pasuje do pierożków.) Po upływie min. 1,5 godz(...)jego środku układamy porcję farszu (u mnie była to pełna, a nawet kopiasta łyżeczka) i dokładnie sklejamy. Brzegi możemy docisnąć widelcem, bo pierożki lubią się rozklejać. Gotowe smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku (w 220 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min.) na złoty kolor. Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym wcześniej dipem i białym winem. Życzę
Ratunku obiadKurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i
kuchnia doskiFrittata to nic innego jak masa z jajek, zapiekana ze wszystkim tym na co tylko mamy ochotę. Mogą to być warzywa, szynka, ser, mięso. Zazwyczaj przygotowuję ją z tym co zalega mi w lodówce :) Tym razem proponuję frittatę z kukurydzą konserwową, szczypiorkiem i pomidorami a całość delikatnie posypana żółtym serem. Idealny pomysł na śniadanie lub 2 śniadanie. Bardzo często przygotowuję(...)garść żółtego startego na tarce sera * odrobina masła Wykonanie: Do miski wbić całe jajka, dodać sól i mleko, rozklepać wszystko widelcem. Dodać kukurydzę konserwową i posiekany szczypior, wymieszać. Na patelni rozpuścić odrobinę masła, zmniejszyć palnik grzewczy do minimum. Wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu około 5 minut (jajka z wierzchu powinny być już lekko ścięte) . Na 2 minuty
Zrób to smacznieSKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka dwie duże garści rukoli dwie duże garści roszponki 1 pomarańcza garść winogron (drobne, zielone) garść posiekanych orzechów włoskich łuskane pestki dyni
Gotowanie jest łatweGołąbki z kapusty włoskiej, a w nich farsz z dodatkiem wołowiny, warzyw i grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym ;) ok 12 liści kapusty włoskiej 1 cebula 1 marchewka 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g grzybów ( podgrzybki, borowiki) 1 szklanka ryżu sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy papryka słodka mielona 1 łyżka masła(...)Liście kapusty wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć i wystudzić. Umyte i oczyszczone grzyby pokroić i przyrumienić na maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć do ryżu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dołożyć startą na tarce jarzynowej marchewkę, podlać wodą i dusić, aż będzie miękka. Dołożyć
https:KKuchniaMniamSałatki są idealnym rozwiązaniem na letnie posiłki. Kiedy w zasięgu ręki mamy mnóstwo świeżych, kolorowych warzyw i owoców, końcowa kompozycja na talerzu zależy tylko od naszych upodobań i wyobraźni. Dzisiejsze połączenie słodkiej, soczystej brzoskwini z wyrazistą, pikantną rukolą i świeżą, orzeźwiającą miętą bardzo przypadło mi do gustu. Koniecznie spróbujcie, bo ja po raz kolejny wpadłam jak śliwka w kompot(...)małej limonki 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki miodu świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: 1) Brzoskwinie umyć, pokroić na plasterki i grillować z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż powstaną ciemne paski. Grillowane owoce lekko posmarować płynnym miodem. 2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Na rukoli ułożyć przygotowane kawałki brzoskwini, pokrojone awokado, porwaną mozzarellę
Fitsweet.meDynia, dynia, dynia Pyszne warzywo, z którego można przygotować same pyszności Jaka jest moja propozycja na dzisiejszy apetyczny obiad? Dynia, makaron i kurczak – doskonałe połączenie i inspiracja na przygotowanie pożywnej zapiekanki Wypróbujcie poniższy przepis i podzielcie się opiniami w komentarzach. Składniki/4 porcje: – 225 g makaronu (np.wstążki) – 1/2 kg dynii – 1 pierś z kuczaka – 200 g świeżego(...)Przygotowanie: Makaron gotować przez kilka minut na lekko twardy w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni aż będzie miękka. Odłożyć do miski. Na rozgrzanej patelni zeszklić pokrojoną cebulę. Kurczaka umyć i pokroić w kostkę przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i papryką. Dodać do cebuli i smażyć
I LOVE LIFEudanej zabawy! Każdy kibic musi mieć siłę na głośne okrzyki. By zapewnić sobie energię na cały wieczór, polecam Wam zdrowszą alternatywę standardowych przekąsek. Bezglutenowy kruchy spód, duszone warzywa, ser i szynka polane ketchupem Kotlin Łagodny, który ma o 60% mniej kalorii. Dzięki temu nie musimy już liczyć każdego skosztowanego kęsa! ☺ Składniki (na 8 mini tart): Kruchy spód: 1 szklanka(...)ciasto zagniatam jednolitą masę. Wałkuję ciasto i oblepiam nim wnętrza mini tart. Podpiekam spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut, aż się zarumieni. Na patelni smażę posiekany czosnek i cebulę. Dodaję pokrojoną paprykę. Smażę składniki i doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Ser ścieram, szynkę kroję. Na wierzch podpieczonych spodów tart układam podsmażone składniki, starty
Mango PapajaKorzystam póki jest, bo uwielbiam bób. Najlepiej taki prosto z wody, jeszcze parzący w ręce ;) Ale czasem warto dodać do niego parę składników, by było coś
Z Majeczką w kuchnijego ugotowania wykorzystać wszystkie tamtejsze dobrodziejstwa. I tak gotowanie rozpoczęłam od opieczenia mięsa nad ogniem. Następnie boczek pokroiłam na dość cienkie paski wyłożyłam nim dno kociołka. Dodałam żeberka, warzywa oprócz kapusty oraz przyprawy, zalałam mniej więcej 2,5 litra wody i przez kolejne ok. 1,5 godziny gotowałam na wolnym ogniu bulion, od czasu do czasu mieszając. Muszę przyznać(...)ziemniaki. Jeśli kapuśniak wyda Wam się zbyt mało kwaśny, można go dokwasić wodą z kiszonej kapusty. Podałam posypany drobno posiekanym koperkiem. Do przygotowania tego kapuśniaczku wystarczy oczywiście duży garnek, patelnia do podsmażenia mięsa oraz kuchenka – nie trzeba rozpalać ogniska na balkonie
Kate's Kitchendość butnym charakterze, słynął ze swojego upodobania do bójek. Szczególną siłę i werwę zyskiwał po zjedzeniu puszki szpinaku. Zachwycał się nim każdego dnia. Fakt ten miał zapewne spopularyzować to warzywo, wśród niechętnie spożywających go dzieci. U nas w formie lekkiej tarty z serem feta i suszonymi pomidorami. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie nadaje się na drugie(...)sól i pieprz 2 jajka 4 łyżki gęstej śmietany lub sera ricotta 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Czosnek kroimy i krótko podsmażamy na oliwie. Odkładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy umyty i osuszony szpinak (same liście). Smażymy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość o połowę. Studzimy i odcedzamy z nadmiaru wody. Dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową i suszone pomidory
Moja Mama Gotujewarzywami, powinny stanowić nasze główne pożywienie, wykorzystaniu warzyw w kuchni nie ma końca, uruchamia się wtedy nasza kreatywność, najprościej przecież położyć na talerz kawałek kotleta i ziemniaki ;) przy warzywach najważniejsze są przyprawy, nigdy o nich nie zapominajcie, tylko wtedy odkryjecie prawdziwą głębię kuchni wegetariańskiej. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 35 min + 30 min 2 cukinie(...)dostępna w tubce w marketach na działach z artykułami orientalnymi Do podania Kasza bulgur lub inna ulubiona kiełki, posiekana dymka Przygotowanie: 1.Cukinie wydrążamy, miąższ siekamy drobno, na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy i smażymy posiekaną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy posiekany miąższ cukinii, smażymy całość 2. Wydrążone cukinie smarujemy harissą i lekko solimy, odkładamy
Słodki Kompromiskukurydzianej sos powstały podczas pieczenia kotlecików Sposób przygotowania: Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy ładnie się zarumieni dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj na patelni. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mięso mielone wołowe, wieprzowe razem z jajkiem, przyprawami, bułką tartą oraz wodą. Na koniec dodaj podsmażona cebulę z czosnkiem i dokładnie ugniataj przez około(...)czerwonym winem i chwilę gotujemy. Dodajemy soki powstałe podczas pieczenia kotlecików mielonych i mieszamy razem z mąką kukurydzianą, która zagęści sos (można pominąć) Podajemy z pure ziemniaczanym oraz dowolnymi warzywami. U mnie kapusta czerwona
wysmienityRafaello z marchewki wyglądało bardzo smacznie, ja lubię słodkości, ale muszę się ograniczać, więc wypróbowałam ten zdrowy przepis i to był strzał w dziesiątkę, nie to
Kuchnia DanusiSałatka z bulgur i serem Halloumi . Bulgur salad & Halloumi. Uwielbiam zarówno kaszę bulgur jak i grillowany ser Halloumi. Halloumi to ser cypryjski z mleka koziego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię