trzecie kurkuma dla odpowiedniej kolorystyki. Pozostałe dodatki to dowolna kwestia, warto eksperymentować i próbować nowych smaków. Ja miałam pod ręką resztkę szpinaku i pieczarki. Wykorzystanie resztek pozostawionych w lodówce warzyw daje mi dużą satysfakcję, a tofucznica to idealna ku temu okazja. Wystarczy jeszcze dokroić kilka kromek dobrego, razowego chleba i pyszne śniadanie gotowe! Składniki na dwie duże porcje: 2 łyżki(...)mnie ½ łyżeczki) 1 kostka naturalnego tofu kilka pomidorków koktajlowych i szczypior do dekoracji Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w plasterki. Szpinak dokładnie umyj i posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej bulion. Wrzuć cebulę, a kiedy nieco zmięknie, dodaj pieczarki. Duś do momentu, kiedy większość wody, która wypłynęła z pieczarek, odparuje. Dorzuć szpinak, wszystkie przyprawy, drożdże i od razu pokruszone tofu
Roślinna - blog wegańskizelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu. Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi z tymiankiem. Jeśli lubicie dania bardziej wyraziste i pikantne przyrumienicie na oliwie 1-2 papryczki pepperoni(...)gałązek świeżego tymianku, oliwa, świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska. Przygotowanie: Łosoś: oczysz czoną i osuszoną rybę posypać solą i pieprzem, przyklepać przyprawy ręką. Smażyć na patelni zwykłej lub grillowej po ok. 5 minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona. Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu (np. na garnku z ugotowanymi ziemniakami
SzczyptaSmaQkiedy już tak się stanie, przekładamy ją do garnka. 3. ZIEMNIAKI (7 min)Obieramy je, myjemy i kroimy w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Podsmażamy je na patelni na dużym ogniu z dodatkiem jednej łyżki oleju ok. 3 min, mieszając. Kiedy będą lekko zarumienione, przekładamy je do garnka.4. GOTOWANIE ZUPY (30 min)Do garnka dolewamy bulionu warzywnego(...)praskę czosnek. Jeśli dolewaliście samą wodę, musicie dodać też nieco soli. Zupę dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu ok. 30 min, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.5. WYKOŃCZENIE (3 min) Z garnka wyławiamy liście laurowe oraz ziele angielskie. My lubimy kiedy zupa ma konsystencję kremu z kawałkami warzyw, dlatego przez chwilę „ugniatamy” zupę widelcem
Nerds Kitchenwspominany wcześniej kolejny fix Knorr w akcji. Ma ciekawy, miodowy smak i aromat. Dobre połączanie warzyw i mięsa raczej nie może nie smakować. Nawet wybredni, jeśli chodzi o takie smaki mężczyźni w moim domu zjedli kolację bez dąsów. PS. Zdjęcia wyszły kiepskie, bo kurczak zamiast na obiad, został podany na kolację, a za oknami już się ściemniło. Składniki: podwójna pierś(...)kurczaka pokroić w 2 cm kostkę. Całość podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 5 minut, mieszając co jakiś czas. 2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do składników na patelni. Na koniec dodać zielony groszek. 3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. 4. Danie podawać z ryżem lub makaronem ryżowym
Pasja SmakuKREMOWA ZUPA POMIDOROWA 👌❤ Jak przyrządzić obłędnie kremową zupę pomidorową - sprawdzony przepis krok po kroku. Przyrządź danie , które przyprawi Cię...o gęsią skórkę! Kremowa zupa pomidorowa
Moja Książka KucharskaSkładniki filet z piersi kurczaka 1/2 puszki ananasa 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta lubczyku, estragonu kilka kropel ciemnego sosu sojowego kapusta pekińska sos vinegrette
Gaździnka warzySkładniki 1-1,2 kg ziemniaków 5 łyżek kwaśnej śmietany 5-6 łyżek skwarków ze smalcem (najlepiej wytopionych wcześniej przez Was ze słoninki) 2 cebule opcjonalnie
OliveandThymeLubie potrawy które zrobimy w bardzo krótkim czasie. Idealne dla zapracowanych. To ,ze danie jest szybkięw w wykonaniu wcale nie znaczy ,ze jest mniej smaczne ;-)
Radość kipiąca uśmiechem.~ owsiano -kokosowe* placki dyniowe z kremem speculoos~ *z dodatkiem mąki kokosowej PRZEPIS /1 porcja/ ~150g puree z dyni ~jajko ~40g mąki owsianej Fresano ~15g mąki kokosowej
breakfast of dreamspęczek dymki, sól, cukier, masło Dymka – jednoroczna mała cebulka razem ze szczypiorem. Świeża dymka powinna być twarda i jędrna. Cebulka powinna być biała a szczypior soczyście
królestwo garówNa blogu coraz częściej zaczną pojawiać się przepisy na dania wegańskie lub bezglutenowe. Placuszki mogą się rozwalać, dletego trzeba je smażyć na większym ogniu i
CzarnawisienkaW zamrażalce miałam jeszcze kilka szparagów, więc postanowiłam przygotować z nimi omlet. Proste i szybkie śniadanie. Z pewnością powtórzę to połączenie, gdy znów zacznie się sezon
Pasja SmakuSzybki obiad - makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym. Poczułam lato kolejny raz. Inspiracja: [Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 38] Składniki: opakowanie makaronu muszelki
Pasja Smakuolej z pestek dyni chleb na grzanki masło klarowane Przygotowanie : Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą kilka centymerów ponad pokrojone warzywa. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dodać kremówkę. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe. Zupę zmiksować aż powstanie gęsty, aksamitny krem. W razie potrzeby(...)grube kostki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, można przyprawić je solą i czosnkiem. Zupę nalać do talerzy, posypać grzankami, pestkami dyni (które można wcześniej uprażyć przez chwilę na suchej patelni) oraz polać olejem z pestek dyni. Smacznego :) Pst! Z okazji Dnia Mamy zapraszam na zakupy do sklepu Manufaktury Wielkopolskiej , który oferuje produkty inspirowane dawnymi recepturami. Na hasło durszlak10
Ze smakiem i z pasjąkilka listków sałaty masłowej lub kilka garści rukoli kilka plasterków sera (gouda lub mozzarella z zalewy) kilka plasterków szynki – opcjonalnie sól, pieprz Przygotowanie śniadania radzę zacząć od przygotowania warzyw. Wszystkie dokładnie myjemy i kroimy – pomidory na plasterki, cebulę w piórka, zioła drobno siekamy. Majonez łączymy z sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz częścią posiekanych ziół (należy odłożyć(...)łączymy razem z mlekiem, dodajemy mniej więcej 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz około 1/2 łyżki pozostałych ziół – koperku, natki lub tymianku. Doprawiamy solą oraz pieprzem, miksujemy. Na małej patelni (u mnie o średnicy mniej więcej 15 cm) rozgrzewamy niewielką ilość masła i wlewamy część masy jajecznej. Smażymy omlet pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Gdy wierzch się zetnie, przewracamy omlet
Smaki Na Talerzu