Musaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad . Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja) 2 średniej wielkości bakłażany 800g mięsa(...)łyżki masła 2 czubate łyżki mąki 2 szklanki (500 ml) mleka oliwa Domowa Mussaka – przepis Ziemniaki gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plasterki. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę i całość dusimy na wolnym ogniu przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nudy, bo przyrządzić ją można na nieskończenie dużą ilość sposobów. Dziś użyłam ją do pasztetu. Uzyskałam mój najlepszy dotychczasowy pasztet pełen smaku, witamin i białka pochodzącego z warzyw strączkowych. Z sałatką/surówką na boku tworzy idealne danie obiadowe. Polecam! Składniki : 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1 szklanka ugotowanej soczewicy, 1 szklanka puree z dyni (ugotowana lub upieczona(...)łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, dodatkowo: 2 kawałki dyni, 1 łyżka ziaren sezamu. Wykonanie : Słonecznik mielimy / blendujemy na pył. Cebulę kroimy i szklimy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym lub blenderze i miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia
Jeść, by żyć w zdrowiukolorze, tak jak zielone pozostały seler i pietruszka. W innym okresie kaszotto wzbogaciłabym smakiem wina, ale w sierpniu nie spożywam alkoholu, więc inny składnik musiał wyregulować słodki smak podstawowych warzyw. Kaszotto (w zasadzie pęczakotto) przygotowałam w wersji wegańskiej. Mięsożercom polecam dodanie np. kiełbasy, by danie utrzymało swój swój charakter. Składniki (na 4 porcje): 250 ml pęczaku 3 łyżki oleju(...)ostropestu sól 2 łyżki przecieru lub sosu pomidorowego (nie koncentratu) Buraka ze skórką pokroić w plasterki grubości 2 mm, a potem na ćwiartki. Cebulę pokroić w kostkę. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki buraka, cebulę i pęczak. Smażyć, aż pęczak zacznie być szklisty. Wlać na patelnię z pęczakiem łyżkę wazową wrzątku (może być bulion warzywny). Całość zamieszać. Czynność
Weekendy w domu i ogrodzieSzybki i prosty pomysł na obiad z dużą ilością warzyw, kurczakiem i pyszną ciecierzycą. Taki obiad możemy przygotować nawet dzień wcześniej, a następnego tylko odgrzać i zajadać! 500 g fileta z piersi kurczaka 1 cebula Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka 1 szklanka ciecierzyce 2 marchewki ½ główki brokułu Kilka różyczek kalafiora 2,5 szklanki bulionu drobiowego Sól Pieprz 2 łyżki(...)delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki lub kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i przesmażamy. Podlewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy różyczki brokułu i kalafiora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Dusimy do miękkości. Gdy bulion
VioletoweKucharzeniemarchewki i buraka, warzywa pocięte są w kształcie makaronu spaghetti. Takie warzywne spaghetti jest bardzo smaczne i proste do przygotowania, w dodatku ładnie się prezentuje na talerzu. Pocięte warzywa w kształcie makaronu idealnie się nadają do tego dania. Sama od pewnego czasu ma nietolerancję pszenicy więc takie makarony warzywne są dla mnie w sam raz. Składniki: 300 gram spaghetti(...)pęczak gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki, w garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy i wrzucamy brokuła, gotujemy przez dwie minuty, odcedzamy. Na patelni roztapiamy łyżeczkę oleju kokosowego, dodajemy spaghetti z marchewki, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na małym ogniu przez kilka minut, do miękkości marchewki, odkładamy na talerz. Spaghetti z buraka podsmażamy
Bajeczna KuchniaCzas na podstawowe przepisy :) Sos beszamelowy do dodatek idealny do zapiekanek, mięsa jak i gotowanych warzyw. Łatwy i szybki do przyrządzenia. W przypadku tego sosu najważniejsze jest bardzo dokładne wymieszanie mąki oraz zachowanie odpowiednich proporcji składników. Jeżeli wydaje się Wam, że sos jest zbyt gęsty to dolejcie trochę zimnego mleka. Warto wspomnieć, że poprzez dodanie, np. koncentratu pomidorowego lub sera(...)porcję dla 3-4 osób: około 1,5-2 szklanek zimnego mleko 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej W garnku lub na patelni rozpuścić masło. Następnie wsypać mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Nie może być żadnych grudek! Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zmienić kolor. Następnie wlać 1,5 szklanki zimnego mleka
UgotowaćArriero –> stary , albo też od czynności wykonywanej przez arrieros, którzy przewozili jedzenie z jednego regionu do drugiego na mułach i prawdopodobnie stworzyli taką potrawę, dodając do niej warzywa, które znajdowali po drodze. Bacalao al ajo arriero jest daniem niezwykle sycącym, rozgrzewającym , idealnym na jednogarnkowy, jesienny obiad. Polecam! Ciekawostka! Możemy podawać je albo w miseczkach , albo też na tostach(...)łyżeczka * sól, pieprz – do smaku * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Papryki kroimy w cienkie paski, pomidory i ziemniaki w kostkę, czosnek i cebulę siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, a następnie papryki – przesmażamy. Wrzucamy pomidory i ziemniaki, zasypujemy słodką papryką, zalewamy taką ilością wody, by pokryła całość – na wolnym ogniu dusimy
Ostra na Słodkoniskokaloryczna i możesz ją jeść bez ograniczeń. Świetna na samodzielna przekąskę. Ponieważ długo pozostaje jędrna i chrupiąca idalnie nada się do lunchboxu do pracy. Seler naciowy nie jest docenianym warzywem, a zawiera 86 różnych substancji pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Szczególnie jedzony na surowo jest najzdrowszy, bo nie tracimy cennych witamin. Składniki: 5-6 łodyg selera naciowego(...)obrać z powięzi, osuszyć. Pospolić, oprószyć pieprzem, następnie wymieszać z 1 łyżką oleju i dowolnymi ziołami. Wymieszałam z igiełkami rozmarynu i odstawić przynajmniej na 15 minut. Obsmażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z obydwu stron, następnie podlać odrobiną bulionu lub wody, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem jeszcze około 5-8 minut podprażyć płatki migdałowe na suchej patelni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * sól, pieprz * 1 duża cebula * 25 dag pieczarek * szklanka kremówki * zupa cebulowa w proszku * 1 jajko * płaska łyżka tymianku * tłuszcz
Pobite gary BarbaryCzas rozpocząć sezon na bób :) Na pierwszą potrawę z tym warzywem proponujemy pyszny i szybki makaron a’la carbonara. Smaczny, ekspresowy w przygotowaniu i nie drogi. Zdecydowanie godny polecenia :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie bobu Ilość porcji: 4 Składniki: 250g ugotowanego bobu 180g boczku 4 żółtka 4 łyżki śmietany kremówki Około 60g tartego drobno żółtego sera(...)osolonej wodzie. Podczas odcedzania zostawiamy ½ szklanki wody. Bób wkładamy do garnka z zimną osoloną wodą. Gotujmy do miękkości. Następnie odcedzamy i obieramy. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy bób i smażymy dwie minutki. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę, połowę sera oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy makaron
Kolizje SmakówDzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską
Moja smaczna kuchniakolacyjną przekąskę polecamy wspaniałe, delikatne placuszki z cukinii, to warzywo bardzo atrakcyjne z uwagi na walory odżywcze, warto je wykorzystywać w kuchni do przygotowywania rozmaitych potraw, a jedną polecaną są właśnie są takie oto placuszki: Składniki: 1 kg cukinii 2 cebule czerwone 20 dag sera typu feta 10 łyżek mąki pszennej 3 jajka 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku(...)smażenia Wykonanie: Cukinie myjemy nie obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na sito solimy, odstawiamy. Kiedy puści sok odciskamy jeszcze. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni, studzimy, dodajemy do odciśniętej cukinii. Ser rozkruszamy w malutkie kawałki dorzucamy do cukinii, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, oraz przyprawy, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem do smaku, dobrze
kgwjanczewoDzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską
Moja smaczna kuchniaMoja całkowita improwizacja na temat obiadu. Danie które powstało z produktów jakie znalazłam w lodówce . Obiad podałam na talerzu DIAMENT PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 6
Z Majeczką w kuchniDuszony kurczak nie zawsze musi być taki sam. Możecie dodawać różne warzywa, które nadadzą swojego charakteru i wzbogacą danie. Ja dziś postawiłam na paprykę, cebulę i marchew. Całości dania nadały słodkawego posmaku. Obiad podałam z bio makaronem orkiszowym o wspaniałej nazwie i przede wszystkim kształcie - Jeżyki. Myślę, że spodoba się dzieciom. :) Potrzebujemy: 1 opakowanie bio makaronu orkiszowego jeżyki, do kupienia(...)łyżki przyprawy warzywnej bez soli i glutaminianu 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% łącznie około 700 ml wody (podlewanie plus sos) dwie łyżki oleju rzepakowego Olej rozgrzewamy na patelni i wkładamy na niego oprószone mąką uda z kurczaka, następnie pokrojoną w talarki cebulę, pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pościnaną obierakiem marchew, właściwie dowolność w marchwi wskazana, byleby
MamaOskarka