Składniki filet z kurczaka boczek wędzony - ze spiżarni estragon, lubczyk 2 ząbki czosnku sól, pieprz zielony groszek pół kieliszka białego półwytrawnego wina 2 pudełka śmietanki olej
Gaździnka warzyPyszne wegetariańskie kotleciki idealne na obiad albo jako burgery do bułki. Jeden kotlet to 169 kcal. Składniki (6 dużych kotletów): duża marchew 100 g kaszy jaglanej
e-PrzepisyKulinarneSkładniki 3 łyżki oleju lub masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę 2 ząbki czosnku
w mojej kuchniAsparagus a gourmet feast. Składniki. 50 dag szparagi białe 2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka 10 dag mozzarella sól cukier 1 łyżka masła 1 łyżka
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2 małe cukinie 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej łyżka maślanki szczypta soli szczypta pieprzu pół ogórka 2 łyżki jogurtu greckiego 100
Mango PapajaWiele razy widziałam wcześniej reklamy kampanii podajindyka.pl, zainteresował mnie jeden z przykładów na roladki z indyka. Byłam pewna, że są faszerowane szpinakiem, a okazało się, że
Pasja Smakukrok po kroku, nie potrzeba wiele składników i pracy, a na pewno będą tańsze i lepsze niż te ze sklepu. Takie placki można nadziewać różnymi dodatkami, od mięsa po warzywa. Co kto lubi. Zapraszam :) Potrzebujemy: Ciasto na tortillę: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju około 120 ml ciepłej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie(...)lekko posypanej mąką pszenną, mąki do podsypania nie może być zbyt dużo, ponieważ będzie się przypalała podczas smażenia, również z placków usuwamy nadmiar mąki. 5. Na suchej dobrze rozgrzanej patelni smażymy placki po kilka chwil z każdej strony uważając, żeby ich zbytnio nie przypalić. 6. Tak wykonane placki są gotowe do podania. Nadziewamy dowolnie i podajemy. Smacznego życzę. Smacznych inspiracji
IzabelawkuchniLato ze swoim bogactwem owoców i warzyw sprzyja eksperymentowaniu w kuchni. Podczas ostatnich zakupów na ulubionym straganie dostrzegłam piękny, zielony szpinakiem. Kupiłam go niezwłocznie. Dopiero w domu zaczęłam zastanawiać się co z niego przyrządzić.. może pyszne zielone smoothie, aromatyczne kaszotto lub niezwykłą sałatkę. Ostatecznie stanęło na dość oryginalnej szakszuce ;) Z dodatkiem cebulki i suszonych pomidorów stanowił pyszną całość. Zwieńczeniem(...)jajka ½ cebuli 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów Przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy ogonki liściowe. Liście szpinaku rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Połowę cebulki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy szpinak i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy pokrojone na kawałki suszone pomidory oraz
Kolizje Smakówjednej chwili nadaje potrawom nieco ostrości oraz delikatnego czosnkowego aromatu. Świetnie doprawia sos pomidorowy w szakszuce i nada się również do wielu innych dań. Można ją wykorzystać do zamarynowania warzyw czy mięsa, przygotować na jej bazie sos do makaronu, polać nią chlebowe grzanki, czy zupę. Oliwę tę dodaje także do pesto i past kanapkowych (np. z awokado). Oliwę aromatyzowaną czosnkiem(...)puszki (czyli 120 g ) gotowanej ciecierzycy 2-4 jajka (zależnie od apetytu) do dekoracji: świeża bazylia lub natka pietruszki do podania: świeży chleb Przygotowanie szakszuki z ciecierzycą: Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż przez ok. 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć je przy pomocą drewnianej łyżki. Dodaj przyprawy
Chilli Czosnek i Oliwasię z Andaluzji. Tradycyjnie zupę tę jada się w trakcie Wielkiego Postu. Bardzo prosta w wykonaniu,a do tego smaczna i pożywna. Gotowane warzywa strączkowe z rybą i szpinakiem (warzywo sezonowe). Niektórzy urozmaicają ją pokroijoną w kawałki marchewką i/lub ziemniakiem, a osoby nieprzestrzegające postu w okresie poprzedzającym Wielkanoc - przygotowują także wersję z chorizo zamiast ryby. Składniki (4 porcje(...)pokroić małe kawałki. Dodać do ciecierzycy wraz z listkiem laurowym. Gotować na małym ogniu około 25 minut. Jajka ugotować na twardo Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Przesmażyć czosnek. Dodać posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Posypać paprykami i przepsmażyć jeszcze chwilę dla uwolnienia aromatu. Dodać do zupy. Szpinak oczyścić. Jeśli liście
Zielona Kuchniaweselu. Tak wszystkim smakowała, że już została zapisana w zeszycie na stałe. Często gości na naszych stołach. Jest oryginalna, dzięki selerowi, który ma specyficzny, a wręcz ostry jak na warzywo smak. Równowagi i lekkiej słodkości nadają rodzynki, a jeszcze lepiej jeśli będzie to suszona żurawina. Syta jest dzięki kurczakowi, który idealnie pasuje do tej kompozycji smakowej. To jest moja ulubiona(...)naciowy myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce z płaskim ostrzem do tarcia ogórków. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Dodajemy do selera. Następnie żurawinę lub rodzynki i cebulę siekamy na mniejsze części. Dodajemy do selera. Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy do sałatki i dokładnie wszystko mieszamy. Sałatkę
Kuchnia PaulettesLetnie Tajskie" danie- świeże warzywa prosto z ogródka z lekką tajską nutą. Wśród moich wielu wschodnich kombinacji, powyższa ma u mnie jedno z pierwszych miejsc. A jako, że letni sezon jeszcze się nie skończył, wrócę do niej nie raz ! SKŁAD: 1/3 kalafiora garść fasolki szparagowej żółtej 1/2 młodej cukinii 1/2 kostki tofu 2 garści rukoli 3/4 łyżki mleka kokosowego(...)tofu- kroimy je w kostkę i w małej miseczce mieszamy z mlekiem kokosowym, sosem tamari i przyprawami. Następnie kroimy fasolkę szparagową, cukinie i kalafior na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię zalaną wodą z odrobiną oleju wrzucamy fasolkę szparagową i kalafior- dusimy pod przykryciem ok 10 min. Dodajemy zamarynowane tofu i cukinię- całość dusimy 5-8 min. W tym momencie
healthy dreamscukinią. I wiecie co?! Jak zawsze okazał się to strzał w 10! Polecam wypróbować ;) A czy wiesz,że... Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 małe 1 cebula 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy(...)składników. Kukurydzę blendujemy i łączymy z mąką. Następnie mieszamy całość łyżką. Masa na placki powinna być dość gęsta, jeśli zachodzi potrzeba dodajemy więcej mąki. Smażymy placki na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru
Życie zaczyna się w kuchnijuż niedługo. Przygotowanie: Polędwiczki myję w zimnej wodzie, suszę na papierowym ręczniku, kroję na drobną kostkę, przesmażam na łyżce oleju, dodaję 2 szklanki warzyw, przyprawiam, duszę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, dodaję łyżkę sosu sojowego. Gotowy farsz lekko studzę, aby nie był gorący i nieprzyjemny gdy będę nim faszerować papier ryżowy i formować sajgonki. Papier ryżowy(...)zwinąć - już namoczony - papier ryżowy z farszem. Smażę na chrupko i złotobrązowy kolor na rozgrzanym lekko głębokim oleju - może posłużyć do tego głębsza patelnia albo nieduży garnek
Zasmakuj Kuchnismakowitą pastę z awokado. Jeśli dodacie do niej więcej jogurtu lub trochę wody powstanie rzadszy sos do polania sałatki. Pasta z awokado może być wykorzystana jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki. Składniki na 1 porcję sałatki: 1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) - jak ją ugotować 1/3 szkl. upieczonego łososia - przepis na łososia, tutaj 1/4 szkl. pokrojonego ogórka(...)łyżka soku z limonki (można dodać więcej jak lubicie) 1 łyżka oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Składniki sałatki ułożyć na talerzu. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, gdy wystygną dodać do sałatki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wyjąć ze skórki za pomocą łyżki. Składniki pasty umieścić w blenderze i miksować na gładki krem. Doprawić
Codziennik Kuchenny