swojej lodówce. Jest to popularny eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Nie narobimy się tutaj przygotowując danie ani potem, sprzątając. W przepisie podaje wariant podstawowy, ale możecie dodać inne/więcej warzyw czy też Wasze ulubione przyprawy. Ja polecam uważać na chilli, bo można łatwo w tej potrawie przedobrzyć Co potrzebujemy na takie jednogarnkowe danie? Białą kapustę – u mnie połowa średniej główki(...)mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki średniej białej kapusty 1-1,5 laski średniej kiełbasy 1 duża cebula 2 większe ziemniaki sól, pieprz, chili, kminek woda Sposób przygotowania Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucić kiełbasę podrumienić. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki zaczną się rumienić, dodać kapustę. Doprawić. Dusić na małym ogniu ok 30 min. Jeśli zajdzie potrzeba
Mieszam w GarnkuBakłażan, zwany z francuska oberżyną, jest bardzo popularny we Francji i serwowany w różnej postaci, świetnie komponuje się z papryką, pomidorami, ziołami. To piękne fioletowe warzywo jest również jednym z podstawowych składników francuskiej „ratatouille”. Osobiście bardzo lubię dania i przystawki z bakłażanem, dzisiaj proponuję Wam smaczną terinę z jego dodatkiem, możecie ją podać samą lub jako dodatek na przykład(...)pieprz Bakłażany umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń i posiekaj. Oberwij listki kolendry i posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, lekko podsmaż stale mieszając. Wrzuć pokrojone bakłażany, zwiększ ogień i podsmaż, mieszając, aż do zrumienienia. Dodaj posiekaną kolendrę, dopraw solą i pieprzem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawolnym ogniu. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie obieramy marchewkę i pietruszkę, po czym ścieramy na grubych oczkach - dajemy do reszty, która smaży się na patelni. Smażymy. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno czosnek. Następnie do garnka wsypujemy pomidory z puszki. Lekko gotujemy, dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę, którą musimy odsączyć. Łączymy wszystkie składniki. Kiedy nasz sos będzie(...)nadaje to kaszy lekkiego posmaku i aromatu. Kiedy woda się zagotuje, do garnka wsypujemy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wodę.* Kiedy warzywa będą już odpowiednio dla nas miękkie, a kasza ugotowana układamy na talerzu. Posypujemy sos natką pietruszki. Smacznego! Ann * przepis pochodzi z: kliknij tutaj
Kuchnia moimi oczamilubczyku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Zielenina: 2-3 pęczki, np. szczypiorku i natki pietruszki Ugotuj każdą z kasz oddzielnie. W szerokiej patelni lub woku podsmaż na oleju drobno pokrojone cebule i czosnek. Dodaj posiekaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie i chwilę podsmaż. Następnie podlej wodą (1 szklanka) i duś do miękkości(...)stron (w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem. Przepis dodaję do akcji: Co roku EWG (Environmental Working Group) prezentuje listę brudnych i czystych warzyw i owoców. Lista najbardziej zanieczyszczonych przez pestycydy obejmuje: Jabłka Truskawki Winogrona Seler naciowy Brzoskwinie Szpinak Papryka słodka Nektarynki Ogórki Ziemniaki Borówki Sałata zielona. Choć to niełatwe, najlepiej szukać powyższych
Qlinarnie i Qlinarniemnie przepisów przygotowanych z jej udziałem na halloween, bo moim zdaniem, to pogańskie "święto" jest wytworem amerykańskiej popkultury, to zachęcam do polubienia i próbowania przepisów z tym warzywem, bo są zwyczajnie pyszne i sprawdzone. Składniki: 1 kg obranej dyni hokaido 700 g ligawy wołowej 2 średnie cebule 1 czerwona papryczka peperoni 10 czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka(...)morską, pokrojonym czosnkiem i w stawić do piekarnika nagrzanego do 180 st opni z termoobiegiem na około 20-25 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w spore kawałki, obtoczone w mące mięso. Obsmażyć z każdej strony aż zamkną się pory , a mięso się zarumieni. Przłożyć do garnka, dodać czubricę, pokrojoną
Gosia gotujearomatycznym sosie pomidorowym z parmezanem, mozarellą, czosnkiem, oliwą i ziołami jest wszystkim tym, czego potrzeba mi do szczęścia podczas wakacyjnego posiłku. Czuć w nim promienie słońca, w których dojrzewały warzywa. Gładkość mozarelli, intensywność parmezanu, słodycz pomidorów, wonny aromat czosnku i rześkość bazylii sprawiają, że okiennice z gruszki miłości odkrywają przed nami prawdziwie śródziemnomorski krajobraz. MELANZANE PARMIGIANA /na 2 porcje(...)ściereczce. Posypać z wierzchu solą i odstawić na ok. 15 minut. Sól wyciągnie goryczkowy smak. Po upływie 15 minut plastry bakłażana opłukać i osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię grillową i układać na niej osuszone plastry bakłażana. Grillować z obu stron - ja początkowo grilluję na sucho, dopiero pod koniec smaruję plastry z każdej strony oliwą czosnkową. Grillowane bakłażany uzyskują kremową
KUCHARNIAłyżka masła 1 mała cebulka 150 ml białego wina 150 ml śmietanki kremówki 30 % sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cukru sól Rybę umyć, osuszyć, usunąć skórę. Na dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Następnie dodać rybę, podsmażyć pół minuty, wlać wino i dusić ok. 10 minut na niewielkim ogniu, do miękkości. Po tym czasie dodać(...)duże ogórki gruntowe (lub 2 szklarniowe) 8-10 łyżek gęstej śmietany 18 % 3-4 łyżeczki cukru szczypta soli, pieprz Ogórki umyć, cienko obrać (najlepiej sprawdza się obieraczka do warzyw) i pokroić na cienkie plasterki. W misce wymieszać śmietanę z cukrem, doprawić lekko pieprzem. Dodać ogórki, wymieszać i lekko (!) doprawić malutką szczyptą soli i w razie potrzeby cukrem – całość ma być
w mojej kuchnipodczas szabatu. Oczywiście w kuchni polskiej przeszedł ogromną ewolucję i w niczym nie przypomina oryginału. Przeglądałam różne przepisy i można go spotkać pod różną postacią oprócz śledziowej. Zazwyczaj mięso wołowe + warzywa. Ten, o którym mowa na początku, czyli lubelski koniecznie z ogórkiem kiszonym i koncentratem pomidorowym. Im dłużej składniki duszone tym lepszy i smaczniejszy będzie nasz forszmak. Ja jako lublinianka znam(...)liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka, olej koperek Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę i kiełbaskę, dodać do mięsa. Wszystkie składniki oprószyć mąką, chwilę smażyć cały czas mieszając. Podlać szklanką wody, dodać pokrojoną paprykę, przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. godziny dolewając
pieprzny smaczekoraz chrupiącym ciastem francuskim. Polędwiczkę wieprzową umyć i oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki pokroić na półplasterki, a następnie przesmażyć 2-3 minuty na patelni, na maśle, do momentu aż odparuje z nich woda. Następnie doprawić je solą i pieprzem i zmiksować lub zmielić. Odstawić do wystudzenia. Polędwiczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie(...)brzegi ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałym żółtkiem i wstawić na 40-45 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Mięso podawać pokrojone w plastry z dodatkiem puree i ulubionych warzyw. Źródło: biedronka linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchni1 bakłażan 200 g mięsa mielonego 1 szkl ugotowanego ryżu pół puszki czerwonej fasoli sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pół
Gotowanie jest łatwetajską czyli pikantną wołowinę stir-fry z jajkiem sadzonym. To idealny wybór, kiedy potrzebujemy szybkiego i treściwego śniadania, które doda nam energii na resztę dnia. Danie możesz wzbogacić też warzywami – brokułami, porem, słodką papryką lub innymi, które aktualnie masz w lodówce. : ) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, pokrojone drobno aby podczas szybkiego smażenia zdążyły trochę zmięknąć. Jeśli(...)sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Tamari bezglutenowego 2 jajka Przygotowanie 1 Papryczkę chili kroję w cieniutkie plasterki. 2 Od łodyżki pietruszki odrywam same listki i siekam. 3 Na patelni lub w woku na średnim ogniu rozgrzewam gęsi smalec. 4 Mięso mielę w maszynce. 5 Mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam 3-4 minuty cały czas mieszając. 6 Dodaję
Book of spellspyszne, lekkie i zdrowe. Dla mnie to strzał w 10 i jestem przekonana, że ten produkt będzie hitem. Ja już zrezygnowałam z tradycyjnej pasty na rzecz makaronów z warzyw. Jestem pewna, że Ty też je pokochasz! Składniki (2 – 4 porcje): 300 g spaghetti z marchewki Fit&Easy 3 – 5 łyżek domowego sosu tahini (lub ziarna białego sezamu(...)świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, polej oliwką z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 30 minut. Tahini: Dowolną ilość ziaren białego sezamu podpraż na patelni bez tłuszczu, często mieszając. Uważaj, by nie przypalić ziaren! Gdy będą miały piękny, złoty kolor – zdejmij je z patelni i odstaw do przestygnięcia. Uprażony sezam zblenduj blenderem. I teraz
Moja pasja smakukilkuletni amator biegania, jest mocno zaprzyjaźniony z kilkoma posiłkami takimi jak: omlety, szejki, w różny sposób przygotowywane piersi z kurczaka czy indyka, orzechy ziemne, banany i świeże warzywa. Dlatego też chciałam dzisiaj Wam pokazać posiłek, który zapewne każdy sportowiec zjadłby ze smakiem! Białkowy omlet po treningowy, ze szpinakiem w sosie czosnkowym i prażonymi orzeszkami ziemnymi! Pysznie! SKŁADNIKI: - 1 jajo ekologiczne(...)luźne, dopraw solą i pieprzem. Szpinak umyj i osusz. Posiekaj na miazgę czosnek. Na połowie porcji oleju kokosowego przesmaż dosłownie 1 minutę szpinak, tylko aby czosnek uwolnił aromat. Na patelni z nieprzywierającą powłoką, rozprowadź resztę oleju kokosowego wylej masę na omlet. Smaż obustronnie na lekko złoty kolor. Omlet zdejmij z patelni przełóż szpinakiem i posyp zrumienionymi orzeszkami ziemnymi na gorącej
SMYKWKUCHNInajlepsze - można do nich wrzucić na co ma się ochotę. Tak jak z sałatką. Jeśli mamy ochotę na makaron lub ryż to wybieramy już tylko dodatki: kurczak, mielone, ryba, warzywa, sosy, itp. I to jest smacznie fajne:) Ja akurat wymyśliłam to danie, gdy te składniki miałam w domu. Jeśli nie macie parmezanu możecie dodać trochę tartego żółtego sera. Będzie równie(...)średnia cebula ząbek czosnku pół szklanki tartego parmezanu (ewentualnie tarty żółty ser) oliwa z oliwek / masło klarowane przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, mielona kolendra - płaska łyżeczka Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek / klarowanym maśle podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka, gdy zmieni kolor dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz marchewkę z groszkiem. Następnie dodaj czosnek pokrojony w malutką kosteczkę
Zasmakuj Kuchniwolę raz na miesiąc. I tak podczas kilku upalnych dni, kiedy nie odpalam piekarnika i gotuję niewiele, na obiad najczęściej mam coś do szybkiego podgrzania albo sałatkę z sezonowych warzyw, mąż chodzi wokół lodówki i pyta średnio trzy razy dziennie kiedy w końcu zjem MAKRELĘ! Tłumaczę mu na spokojnie, że zjem, tylko nie bardzo mam kiedy. Na śniadanie przed pracą(...)dzieci zjadły jak zwykle z białym serem, a ja w końcu wykorzystałam makrelę ;) Do powtórzenia, bardzo lubię takie smaki! Ciasto naleśnikowe: na ok. 10 sztuk na patelni o średnicy 21 cm 260 g mąki 250 ml mleka 250 ml wody mineralnej gazowanej 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła Przygotowanie: Jajka, sól, mleko, przesianą
bistro mama