Połączenie niecodzienne, to przyznać trzeba, ale w smaku... nie oceni ten kto nie próbował, więc nie czekajcie, składniki ogólnodostępne, próbujcie ! Składniki: 2 garście rukoli garść orzechów
Z Majeczką w kuchniTaka mała pyszna improwizacja na napotkany sezam :) Co musiałam z nim zrobić,a że mam świeżą fasolkę i pierś kurczaka w lodówce wyszło to :) Składniki
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 2 jajka kilka plastrów świeżej cukinii 2 plastry sera gouda 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano szczypta chili
Moja smaczna kuchniaSezon na szparagi nadal trwa. Kolejną naszą propozycją na danie z udziałem tego fantastycznego warzywa jest kurczak w aksamitnym sosie z białymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml(...)cukru na szparagi. Póki nam się nie zagotuje odłamujemy zdrewniałą końcówkę, pozostałą część myjemy i obieramy. Kroimy na trzy kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody na jakieś 7 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka z obu stron. Zdejmujemy go i na tej samej patelni podsmażamy boczek. Jeśli z boczku wytopiło się dużo tłuszczu odlewamy go. Na patelnie wlewamy
Kolizje Smakówdodatkami. Nic bardziej mylnego. Specjalnie przyrządzony ryż z dodatkiem szafranu, długo gotowany, nie mieszany. To cała tajemnica doskonałej paelli. W zależności od upodobania dodatki mogą być różne- mięso kurczaka, warzywa, owoce morza. U nas znowu padło na morskie żyjątka. Jednak ja rozsmakowałam się w ryżu. Dodatek świeżych pomidorów koktajlowych to istny strzał w dziesiątkę. Całość bardzo okazale się prezentowała(...)cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam (otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam w zimnej wodzie. Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem, dodałam natkę pietruszki, masło. Wszystko podlałam wodą i sokiem z cytryny i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień, wrzuciłam małże i pod przykryciem gotowałam
bastalenataką jesień lubię najbardziej i nawet zimno mi wtedy nie przeszkadza. Lubię tez wędrówki na targ, bo o tej porze roku stragany wręcz uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jak to zwykle ja dosłownie tracę głowę, gdy widzę cudowne pomidory w kilku odmianach, dynie, jabłka, śliwki. Chciałabym móc zabrać to wszystko ze sobą do domu. I zazwyczaj zabieram wszystkiego(...)boczku wędzonego papryka chili sól, pieprz 1 cebula wykonanie: Pory myjemy i po osuszeniu białe i zielone części bez liści kroimy w krążki, boczek kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy boczek i podsmażamy go przez chwile. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy do niego por. Podsmażamy aż por stanie się miękki. Doprawiamy pieprzem i chili. Poniewaz boczek
Przysmaki KarolkiTacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Tak naprawdę powstają różne wersje tego dania w zależności od tego kto co lubi.W mojej domowej wersji znajdziemy mnóstwo kolorowych warzyw oraz dobrze przyprawione mięso w sosie pomidorowym, któremu wyrazisty smak nadaje koncentrat pomidorowy Pudliszki. TACOS Składniki: 250 g mięsa mielonego 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki curry(...)pomidorowy Pudliszki. Kiedy mieszanka się usmaży doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ogórka, avocado i czerwoną cebulę kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe przecinamy na połówki. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni, następnie nakładamy usmażone mięso mielone z przyprawami, dodajemy kawałki ogórka,avocado, czerwonej cebuli oraz pomidorki. Całość można polać dodatkowo sosem z 2 łyżek śmietany wymieszanych z 1 łyżką ostrego majonezu
Bon appetit mon amiejuż zapewne nie raz pisałam, dynia nie do końca jest moim ulubionym warzywem. Jednak w sezonie zawsze kupuję ją przynajmniej raz, ponieważ nie jestem w stanie oprzeć się jej urodzie. W tym roku kupiłam malutką dynię Hokkaido. Pomysłu na nią za bardzo nie miałam. Miałam za to resztkę rydzów. Kolorystycznie idealnie do siebie pasowały, nie pozostało nic innego, jak dynię(...)natki pietruszki ( ok 8g) 1 jajko 80 g startego sera cheddar przygotowanie Dynię umyć, osuszyć, ostrożnie przekroić na pół. Pozbawić dynię pestek. Wyczyszczone grzyby pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę. Podsmażać przez 2 minuty, dodać grzyby, lekko doprawić solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu ok 10 minut
Stare Garypowiem szczerze chociaż jestem mięsożercą to bardzo często korzystam z darów natury, bogatych w białko roślinne. Soczewice, fasole, kasze, ryże, ciecierzyca - z tych produktów w połączeniu ze świeżymi warzywami można przygotować pełnowartościowy posiłek :) Jeśli nie mam wystarczającej ilości białka zawsze dorzucam jajko, coś tam czytałem i wiem że wegetarianie jajka jedzą :) Najwięcej czasu schodzi z samym ugotowaniem składników - potem tylko(...)cytryny sól pieprz, czosnek granulowany Tak jak wspominałem wcześniej najwięcej schodzi z gotowaniem. Gotujemy brązowy ryż (około 20-25min), czerwoną soczewice (około 10min) oraz jajka na twardo. Na patelni przesmażamy szpinak z solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, fasole i ciecierzyce odsączamy z zalewy i płukany pod bieżącą wodą. Gdy wszystko ugotowane łączymy składniki: ryż, soczewicę, fasolę, ciecierzycę, przesmażony szpinak
Smacznie Pysznie Kaloryczniedużym ogniu podsmażamy klopsiki z każdej strony do zarumienienia. Układamy je na talerz (w środku mogą być surowe – dojdą w sosie). Klopsiki w sosie curry: Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Po 1-2 minutach, dodajemy pastę curry, utłuczoną kolendrę oraz koncentrat pomidorowy i podsmażamy razem z cebulą mieszając, aż cebula oblepi się przyprawami. Wlewamy(...)podsmażone klopsiki. Gotujemy na małym ogniu ok. 5-7 minut. Podajemy z ryżem basmati lub jaśminowym. Przed podaniem danie warto posypać kawałkami orzechów nerkowca. Zobacz także: Spring rollsy z warzywami Gdy na zewnątrz temperatura przekracza 30 stopni często nie ... Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli - są po... Bitki wołowe w sosie Bitki
Poezja smakuskrytości ducha licząc na to, że nie są głodni. Ale byli głodni. Szybki przegląd lodówki uświadomił mi, że zbyt dużego pola do kulinarnych popisów nie mam. Jakieś resztki warzyw, kawałek kurzego biustu, kilka plasterków wędliny i domowe masło . Na szczęście zawsze mam w domu spory zapas mleczka kokosowego i przypraw. Powstało więc błyskawiczne, łatwe czerwone curry z kurczaka Znajomym bardzo(...)łyżki sosu rybnego 3 łyżki oleju do smażenia opcjonalnie 1 mała marchewka pokrojona w cienkie plastry Przygotowanie Łatwe czerwone curry z kurczaka - wariant dla tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i ciągle mieszając smażę około 2 -3 minut. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Szalotki kroję w bardzo cienkie półplasterki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawrzucić różyczki brokuła i obgotowywać nie dłużej niż 1 minutę. Różyczki wyłowić z garnka cedzakową łyżką na sito i natychmiast przepłukać zimna wodą - dla zachowania koloru . Następnie odcedzić resztę warzyw i odłożyć do wykorzystania później - uwaga! nie wylewać wody z garnka, przyda się do gotowania makaronu . Do większej miski wrzucić surowe mięso mielone. Dołożyć obgotowaną marchewkę i korzeń brokuła. Dorzucić(...)makaron. Obgotować go przez 1 min. - nie dłużej! Wyjąć łychą cedzakową i wyłożyć na lnianą ściereczkę kuchenną - w ten sposób rurki nie będą się sklejały . SOS BESZAMELOWY: Na patelni lub w większym rondlu rozpuścić na wolnym ogniu masło. Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie dopuścić do przypalenia i powstania grudek. Zdjąć z gazu i dolać powoli
Grunt to przepis!Dietetyczne, kolorowe i smaczne danie. Czasem potrzeba nam troszkę świeżości ,a wiosna jest najlepszym okresem jak dla mnie do eksperymentowania w kuchni . W zasięgu ręki mamy młode świeże warzywa i zioła . Danie naprawdę jest bardzo proste do przyrządzenia w 40 minut ogarniemy cały obiad . Składniki 4 osoby 4 porcje fileta łososia surowego 1 łyżeczka nasion Chia- szałwia hiszpańska 4 plasterki(...)brytfankę . Bezpośrednio na każdy kawałek ryby kładziemy po plasterku cytryny. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 180C W między czasie dekorujemy talerz ,i grillujemy pora i pomidorki na patelni do grilla delikatnie prósząc solą, Uwaga na pomidorki są bardzo delikatne a jeśli nie dopilnujemy popękają nam . Rybę wyciągamy z pieca i kładziemy bezpośrednio na talerz . Smacznego
Viola cooks with passionmusi, i kiedy wracaliśmy do naszego mieszkanka nie było mowy o innym scenariuszu. Tak w naszym plecaku znalazł się kawałek ciasta, w którym kusiły warstwy mięsa, sera i warzyw. Zjedliśmy go wieczorem, kontemplując przepełniony pięknymi widokami dzień i planując kolejny, równie pełen atrakcji. I zastanawiając się, jak takie ciacho przygotować w domu. Bo że je przygotujemy, było pewne jak wieczorne(...)smak,) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej kilka łyżek czerwonego pesto Grzyby oczyszczamy i kroimy na dość duże kawałki. Cebulę obieramy i kroimy 'w pióra'. Ser trzemy na grubej tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło i wrzucamy cebulę. Kiedy cebula lekko zmięknie, dodajemy grzyby i podsmażamy, aż zaczną mocno pachnieć i brązowieć na krawędziach. Wtedy dolewamy odrobinę wody, mieszamy i czekamy
les mirabellesinaczej ją nazywa i jak tak sobie wertowałam różne archiwa wszędzie skład jest ten sam..ziemniaki, cebula, jajko i mąka. Tylko różnią się dodatkami. Od wersji tych postnych z warzywami, po te wypasione z boczkiem i żeberkami. 1,5 kg ziemniaków cebula jajko 2 łyżki mąki łyżeczka majeranku ząbek czosnku 200 g kiełbasy sól i pieprz do smaku olej(...)wody. Z sita przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz resztę składników. Dokładnie mieszamy, a na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Można ją także podsmażyć z cebulą na patelni i dopiero dodać do masy. Naczynie do zapiekana smarujemy tłuszczem i obficie wysypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną, lekko ubijamy, tam gdzie wystają kawałki wędliny wciskamy je głębiej, aby powierzchnia
Dieta moja pasja