warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:534/829)

Raita z ogórkiem 238

Raita to rodzaj indyjskiego dipu przygotowywanego na bazie jogurtu i przypraw, najczęściej serwowanego jako dodatek do dań głównych. Istnieje wiele wersji tej potrawy np. na słodko

Oryginalny smak
Cukinia zapiekana z grzybami 212

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, idealnie współgra z każdym dodatkiem. Odmian cukinii jest wiele, ale ja ostatnio upodobałam  sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej.  Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką(...)parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka gałki  muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z cukinii

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym 194

Pyszna i niezwykle syta zapiekanka z warzywami i mięsem mielonym. Danie dość kaloryczne, ale od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym Składniki oleju do smażenia 1 bakłażan około 10-12 pieczarek 6-7 ziemniaków średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny(...)łyżki mąki około 250 ml mleka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Bakłażany kroimy w około 0,5 centymetrowe plastry i posypujemy sola. Odstawiamy na około 15 minut. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i podsmażamy bakłażany przez około 3 minuty z każdej strony. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy również na patelni. Odkładamy na bok. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie

Mania Gotowania
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i kukurydzą 309

Wspominałam już kiedyś, że kocham zapiekanki na bazie makaronu i kurczaka, plus dowolne kombinacje. Dziś dodatkiem będzie przede wszystkim kukurydza, ale nie zabraknie także pieczarek. Składniki

Pasja Smaku
Cukinia faszerowana z pomidorem 169

Cukinia po raz kolejny, teraz też faszerowana. Dalej nie mam ochoty na mięsny dodatek, więc wykorzystuję to, co mam akurat w lodówce. To świetne danie, gdy

Pasja Smaku
Szpinak – właściwości lecznicze 268

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 180

papryka żółta, 1/2 - cebula, 2-3, - kukurydza, 1/2 puszki,  - ziarna "Ziołowo mi" - papryka zielona suszona , - chili, - pomidor, czosnek, bazylia, - pieprz ziołowy, - pieprz czarny, - domowa przyprawa z suszonych warzyw, - ser żółty, wystarczy niewiele. /CIASTO: - 125 g mąki bezglutenowej chlebowej, - 125 g mąki bezglutenowej razowej Dunkel, - 75 ml wody, - 75 ml mleka, - 2 dkg drożdży, - 1/2 łyżeczki soli, - łyżeczka cukru(...)cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy, zioła, ziarna. Gdy lekko ostygnie dorzucamy pokrojony/starty ser żółty. Na koniec na patelnie ląduje kukurydza. Mieszamy, doprawiamy i gotowe. Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym

Wypisz Wymaluj
Środa: Smażony ryż yangchow z polędwiczką i krewetkami 144

bardzo łatwe do przyrządzenia. Jest to również świetny pomysł na zużycie resztek z lodówki. Jeśli macie ryż z poprzedniego dnia, kawałek pieczeni, zesmażcie wszystko razem, dodajcie krewetki i jakieś warzywa, żeby nadać daniu świeżości i pyszne danie gotowe. Bogiem a prawdą, ryż do yangchow powinien być wczorajszy, bo najlepiej się smaży, nie zawiera tyle wody co świeżo ugotowany. Przepis pochodzi(...)przykryciem 15-18 minut. Odcedź, połóż na sicie, żeby odsączyć wodę z ryżu. Krok 2 Krewetki obierz z pancerzyków, jeśli są w całości, pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na nią krewetki, smaż po 2 minuty z każdej strony, aż zrobią się różowe. Posól i popieprz. Zdejm z patelni. Krok 3 Polędwiczkę osusz ręcznikiem, odkrój tłuszczyk

Niedzielny kucharz
Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami 142

jakiegoś specjalnego umiłowania wiejskiej ludności do zieleniny, ale po prostu z braku mięsa. Jeśli macie ochotę możecie dodać do sałatki grillowanego albo pieczonego kurczaka. My zaszaleliśmy i dorzuciliśmy do warzyw krewetki. To połączenie wyszło super. Przepisów na Fattoush jest mnóstwo, my bazowaliśmy na recepturze z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 250 g surowych krewetek 2 łyżki masła Ząbek czosnku drobno posiekany Główka(...)smaku Przygotowanie: Krok 1 W tosterze lub piekarniku stostuj pitty lub chleb (piekarnik rozgrzej do 160 stopni i piecz około 10 minut). Krok 2 Rozgrzej 4 łyżki oliwy na patelni. Pieczywo połam na małe kęsy i podsmażaj chwilę tak żeby wchłonęło oliwę. Następnie ściągnij je patelni. Krok 3 Na tej samej patelni rozpuść 2 łyżki masła. Wsyp na nią posiekany

Niedzielny kucharz
Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki 166

efektowny przepis Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki to sałatka warstwowa, której cały sekret kryje się w sosie tzatziki i dobrze doprawionym mięsie. Całość dopełniają pyszne chlebki pita i warzywa. Do przygotowania tego przepisu użyłam tzatzików po polsku , jednak jeśli wolicie klasykę skorzystajcie z przepisu na klasyczne tzatziki Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka(...)błon i kroimy w cienkci i małe plasterki. Doprawiamy przeprawami i olejem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie kurczaka smażymy na gorącej patelni na złoty kolor. Gotowy zostawiamy do wystudzenia. Ogórki obieramy. Ścieramy je, razem z kiszonymi ogórkami na tarce o grubych oczkach. Odrobinę solimy i odstawiamy na 5 minut, aby puściły soki

PatiGotuje
Tortilla z nuggetsami z indyka 135

dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki zmiksować (konsystencja powinna być gęsta). Kawałki indyka wrzucić do ciasta, wymieszać, odstawić. Przygotować warzywa: sałatę porwać na mniejsze kawałki do miski, pomidorki przepołowić, paprykę, suszone pomidory i oliwki pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odcedzić. Wszystko wymieszać z jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku solą(...)ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podgrzać jeszcze 5 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W tym czasie na suchej patelni podgrzać minutę z każdej strony tortille. Ciepłą tortillę smarujemy ulubionym sosem lub majonezem i ketchupem, następnie wykładamy surówkę oraz kilka nuggetsów, staramy układać się składniki wyżej, wtedy łatwiej będzie nam złożyć

Trufelkowo
CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PARMEZANEM 126

Zaczęło się. Młode cukinie, pierwsze pomidory, papryki… Raj.  Coraz częściej budzi się we mnie działkowicz- co ja bym dała za ogromne pole za domem pełne swoich warzyw, zaraz obok sadu ze śliwkami, jabłkami,wiśniami…  Tymczasowo wystarczyć musi nam malutki ogródek i częstsze jeszcze wizyty w warzywniaku, ale może kiedyś… Składniki 1 średnia młoda cukinia 1 papryka 1 cebula(...)wydrążycie pokrójcie w kostkę, podobnie zróbcie z cebulą i papryką i szynką parmeńską. Pomidora sparzcie, obierzcie ze skóry, przekrójcie i wyciągnijcie pestki. Miąższ pokrójcie również w kostkę.  W patelni rozgrzejcie masło klarowane, zeszklijcie na nim cebulę i kiedy będzie gotowa, dorzućcie paprykę i szynkę parmeńską. Przesmażcie chwilę, dołóżcie pokrojone środki cukinii i po jakimś czasie pomidory. Posypcie posiekaną natką

OliveandThyme
Grzanki z rukolą, granatem, cebulką i serem pleśniowym 143

Zapomniane granaty straszą nie tylko jako wspomnienie wojny. Potrafią nagle pojawić się między warzywami i owocami na kuchennym blacie i co z nimi zrobić? Miałam jakieś plany chyba ze 2 tygodnie temu ale umknęły a granat pozostał.  Na szczęście zaświtał mi w głowie TEN pomysł.  Wczoraj kupiłam rukolę i powstały najpyszniejsze (w mojej subiektywnej ocenie) grzanki na świecie(...)zmięknie i zacznie się rumienić posypujemy szczyptą soli i cukru. Mieszamy by się ładnie cebulka karmelizowała. Kromki chleba opiekamy w tosterze na rumiano. Plastry sera kładziemy na chwilę na patelni obok cebulki. Na ciepłe grzanki układamy warstwę rukoli i ciepły ser. Posypujemy granatowymi pestkami i karmelizowana cebulkę. Zjadamy póki ciepłe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 236

papryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski . Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka czy bakłażan.  Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale nadejście jesieni wiąże się również niestety z coraz krótszymi dniami. Wieczorem, po powrocie z pracy, zanim zdążę(...)oliwa do smażenia świeża kolendra do przybrania Przygotowanie : Ziemniaki ugotować al dente (10-15 minut). Odcedzić i przestudzić. Gdy ziemniaki przestygną pokroić w kostkę wielkości około 1cm.  Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć bakłażana pokrojonego w kostkę wielkości około 1cm do czasu aż oberżyna będzie mocno przyrumieniona. Bakłażana zdjąć z patelni. Na patelnię dodać ugotowane i pokrojone w kostkę

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu 132

już kilkakrotnie pisałam, uwielbiam kremy. Pozwalają zagospodarować końcówki warzyw i stworzyć niepowtarzalne smaki. Tym razem nie było improwizacji. Na oryginalny przepis trafiłam tutaj i przygotowałam swoją wersję. Smakowała genialnie, domownicy zjedli z apetytem, ale nie odgadli z czego jest ugotowana :) SKŁADNIKI: 15 dag zielonej soczewicy (ok. 4/5 szklanki) 30 dag młodej cukinii 10 dag jarmużu – waga bez ogonków i nerwów(...)czasu do czasu zamieszać. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Jarmuż opłukać, osączyć na sicie, usunąć ogonki i nerwy liściowe, grubo posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać do niej cukinię i smażyć 10 minut, uważając, żeby cebula się nie przypaliła. Zawartość patelni przełożyć do soczewicy, dodać posiekany czosnek i jarmuż. Zalać gorącym

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania