warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:533/829)

Najlepsze pieczone pasztety wegetariańskie 170

całkowitego wystudzenia. Podawać na zimno np. z sosem chrzanowym, tatarskim, majonezem, lub jak u mnie z jogurtem ze szczypiorkiem i rzodkiewką. P.S. Zamiast brokuła możesz użyć innych zielonych warzyw mrożonych: groszku lub fasolki szparagowej. Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki Pyszny, soczysty, świetny na obiad, na przekąskę czy do kanapki z sosem jogurtowym Przetestowany nawet na dzieciach mojej koleżanki, zajadały(...)soczewica będzie miękka i się rozpadnie. Odsączyć na sitku. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych\średnich oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przyprawy, podsmażyć kilka minut, następnie dodać marchew i smażyć ok 5 minut. Do całości dodać soczewicę, wymieszać, zdjąć z ognia, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę

Mój pomysł na
Warzywne spaghetti z ryżem i pieczarkami. Lekki obiad. 277

zawierają konserwantów ani sztucznych barwników, a oprócz tego pięknie prezentują się na talerzu. Kolorowe i bardzo długie paski z marchewki i buraka przypominają swoim kształtem spaghetti. Makarony z surowych warzyw od Fit&Easy są gotowe do spożycia, nie wymagają obróbki termicznej, ale można je także smażyć, blanszować, krótko gotować lub zapiekać. To doskonała baza do wielu dań i przekąsek(...)Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy resztę dania. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, podsmażamy na nim cebulę i pieczarki (na mniejszym ogniu). Całość doprawiamy po wierzchu pieprzem i solą himalajską. Następnie dodajemy nasze warzywne spaghetti (marchewkę), delikatnie mieszając podsmażamy całość (marchewka

Słodkie okruszki
Kurczak w sosie tajskim Uncle Ben's 257

stronie wujka Bena piszą, że " Tajski Sos Curry z pędami bambusa Uncle Ben’s® to idealna propozycja dla miłośników tajskiej kuchni. Tradycyjne połączenie delikatnych warzyw, kolb małej kukurydzy i pędów bambusa z nutą mleczka kokosowego i orientalnymi przyprawami. Sos idealnie pasuje do dań z drobiu i dobrze komponuje się z krewetkami oraz z ryżem jaśminowym Uncle Ben’s." Mój kurczak(...)łyżeczką soli. Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałeczki. Solimy i pieprzymy.  Ryż wrzucamy na gotującą wodę. Gotujemy 10 minut.  Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, następnie zalewamy podsmażonego kurczaka sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Gotujemy do czasu ugotowania ryżu. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżymi ziołami. ‪#‎ Zaryżykuj‬   ‪#‎ UncleBens‬   ‪#‎ wyzwanie‬   ‪#‎ ryż ‬ ‪#‎ konkurs‬ ‪ #‎ Zaryżykuj‬

Życie zaczyna się w kuchni
Naleśniki ze szpinakiem 131

oddzielnie dodatki. Jednak, moim ulubionym połączeniem jest wspomniany szpinak z dodatkiem grzybów oraz odrobiną żółtego sera i czosnku. Warto też dodać, że szpinak to naprawdę smaczne i zdrowe warzywo, które jest bogate w składniki odżywcze i zawiera dużo żelaza. Wypróbuj przepis na naleśniki ze szpinakiem a przekonasz się, że jest to naprawdę wartościowe danie a w dodatku można je łatwo(...)ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem z rozdrobnionym czosnkiem na patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy aż cebulka się zeszkli. Pieczarki również podsmażamy mieszając je, aż zmiękną, dodajemy podsmażoną cebulkę i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na usmażone naleśniki

Naleśniki
Buddha bowl – tofu w sosie miód-sriracha 248

Miska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony(...)sosem sojowym i octem ryżowym. Odstawiamy. Tofu osuszamy, kroimy w kostkę o boku około 1,5cm. Obtaczamy tofu w skrobi, nadmiar mąki strząsamy, odkładamy kostki na papierowy ręcznik. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy na niego czosnek i starty imbir. Smażymy aż przyprawy uwolnią aromat i wrzucamy tofu. Smażymy aż kostki staną się z wierzchu chrupkie, około 8 minut. Wlewamy

Karo in the Kitchen
Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym 171

przypadku nie musimy się martwić o kalorie. Chude mięso, duża ilość warzyw i serowy sos zamiast śmietany.  Medaliony są kruche i soczyste, sos przyprawiony grubo mielonym pieprzem z orzeźwiającą nutą, a zioła prowansalskie i świeża bazylia dostarczą nam niezapomnianych wrażeń smakowych." Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym (źródło przepisu - "Tele Tydzień") Składniki dla 4 osób: 1 duża polędwiczka(...)pokroić na cząstki. Strąki papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Bazylię opłukać i osuszyć. Odłożyć kilka listków do dekoracji. Resztę posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę. Smażyć na niej kawałki mięsa po 2minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Wymieszać na gładko serek

Wiem co jem
Schab duszony z marchewką i groszkiem 197

miałam ochoty na tradycyjnego schabowego. Nie ukrywam również, że nie jetem wielką fanką tego rodzaju mięsa. Postanowiłam zatem pokombinować. Lubię przemycać warzywa gdzie tylko się da i tym razem także postanowiłam to uczynić. Zdecydowanie ta wersja schabu przemawia do mnie o wiele bardziej niż klasyczny, panierowany schaboszczak z ziemniakami i buraczkami.  Składniki: 4 plastry schabu 450 g marchewki(...)dusić pod przykryciem. Gdy marchewka będzie prawie miękka dorzucić, wyjąć mięso i dorzucić groszek. Dusić marchewkę z groszkiem aż marchewka zmięknie. Mąkę wymieszać ze śmietaną i wlać na patelnię. Wymieszać i zagotować aż potrawa zgęstnieje. Doprawić solą i pieprze. Ponownie włożyć mięso i trzymać jeszcze na małym ogniu przez około 3 minuty. Podawać z ziemniakami lub z ryżem

My simple kitchen
Ciabatta z grilowanym kurczakiem: Majowe wyzwanie blogerek i blogerów 199

zimnych, magicznie deszczowych dni - kto w taki dzień myśli o pikniku? No ale, jak zadanie, to zadanie ;) Żeby było pysznie, zdrowo i pożywnie, moją propozycją będzie ciabatta z warzywami, grillowanym kurczakiem i sosem musztardowym. Pychota! :) Składniki: Ciabatta 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu sałata rzymska 8 pomidorków(...)kroję ją na 2 części. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy ze szczyptą soli, pieprzy, ostrej papryki i oliwy i nacieramy tym kurczaka. Po około 15 minutach kurczaka przekładamy na patelnię grillową i smażymy dokładnie z obu stron. Na ciabattę kładziemy ser żółty, porwaną sałatę, na nią pokrojoną w paski pierś z kurczaka, na to pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, parę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pasiaste naleśniki z serem i kremem toffi 129

nigdy nie będę miała dosyć ;) Lubię naleśniki nie tylko te w wersji na słodko , ale również wytrawnej czy na ostro. Z serem .. z jabłkami … śmietaną , mięsem , pieczarkami czy warzywami – kombinacji jest nieskończona ilość a ograniczyć może nam tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia! Dziś mam dla Was te serowe … ale nie takie zwykłe , bo nie dość(...)konsystencji. Mąkę , mleko , wodę , jajko , sól , olej i cukier waniliowy dokładnie ze sobą mieszamy tworząc niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. 1/4 ciasta odkładamy i mieszamy z kakaem. Smażymy na dużej patelni niezbyt grube naleśniki wylewając jasne ciasto a na wierzch paseczki z ciasta ciemnego. Smażymy z obu stron po kilkanaście sekund. Ser biały ucieramy delikatnie z masą krówkową. Przygotowaną masą smarujemy

Ostra na Słodko
Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili 158

stopniowo zwiększając ilość oliwy, tak aby pesto nie było zbyt gęste.Chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion (jeśli ktoś lubi pikantne potrawy to pozostawić nasiona) i drobno posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekane chili, chwilę podsmażać, a następnie zdjąć z ognia i lekko wystudzić.Do wystudzonych papryczek chili dodać 2 - 3 łyżki pesto i około 2 łyżki(...)wychodzi porcja dla 4 - 5 dorosłych osób.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Papryczki chili można zastąpić innymi, pikantnymi papryczkami.Pesto doskonale nadaje się do marynaty dań z grilla np. warzyw.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
CHŁOPSKIE ZIEMNIACZKI 209

W sklepach coraz więcej i taniej można nabyć młodych ziemniaczków..W moim domu szczególne miejsce zajmują takie podane w całości, dziś pokaże Wam jeden z  

Z Majeczką w kuchni
Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście. 163

Grilled salmon fillet in Italian cabbage. Składniki. 40 dag filet z łososia przyprawa do ryb 0,5 cytryna 4 ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka warstwowa 26107

Ta sałatka zawsze pojawia się na naszym stole przy okazji świąt i różnych uroczystości. Może dlatego, że ładnie prezentuje się w szklanej salaterce? Dobre połączenie smaków

Pasja Smaku
Zapiekanka z indykiem i batatami 117

Bataty to warzywo, którego bałam się do tej pory używać.  Dzisiaj udało mi się przełamać i połączyć go w dość nie oczywisty sposób. Zapraszam do wypróbowania przepisu Zapiekanka z indykiem i batatami 0,4 kg fileta z indyka pół brokuła,  duży batat  duży por pół czerwonej papryki mała cukinia przyprawa do drobiu sól, pieprz łyżka oleju(...)Smażymy, aż będzie gotowy. Wyjmujemy, możemy odsączyć olej kładąc indyka na ręcznik papierowy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Paprykę kroimy na drobną kostkę, pora kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię i lekko dusimy, po czym przekładamy do naczynia. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, układamy jako kolejna warstwa w naczyniu. Następnie dzielimy brokuła na drobne różyczki, gotujemy al dente. Gdy będzie

Kuchnia moimi oczami
Zupa krem z topinamburu 97

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty to warzywo o ziemniaczano-orzechowym smaku, z wyglądu podobny jednak do mini selera lub imbiru. Można go przyrządzać na wiele różnych sposobów, a ja dzisiaj postawiłam na rozgrzewającą zupę. Gęsty krem z topinamburu z rozmarynem, prażonymi orzechami włoskimi i świeżą natką pietruszki oraz dodatkiem oliwy truflowej to zupa wyjątkowa, którą polecam dla całej rodziny, ponieważ topinambur(...)suszonego rozmarynu sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek oliwa truflowa  śmietana - opcjonalnie Topinambur umyć, obrać i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać. Orzechy uprażyć na suchej patelni i również posiakać. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i podsmażyć jeszcze minutę, uważając aby czosnek się nie spalił. Dodać topinambur i rozmaryn, całość przesmażyć jeszcze kilka minut

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania