Przyznam się że po raz pierwszy robiłam patisony faszerowane, nie wiedziałam że mogą być takie smaczne. Dodam że młode patisony można jeść ze skórką, natomiast starsze
Kuchnia Danusimoczy, w rondelku umieszczamy sok pomarańczowy, cukier, oraz skórkę otartą z połowy pomarańczy, całość doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu, do zredukowania syropu, syrop musi zgęstnieć. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, smażymy chleb tostowy po 2 minuty z każdej strony, aż tosty będą złociste. Pomarańczowe francuskie tosty tuż przed konsumpcją polewamy syropem pomarańczowym. Są pyszne, są idealne(...)dawna dietetycy biją na alarm, że żyjąc w ciągłym pędzie nie odżywiamy się tak, jak powinniśmy. Jemy w biegu, zastępując pełnowartościowe posiłki niezdrowymi przekąskami. Nie spożywamy zalecanych pięciu porcji warzyw, owoców lub soku, bo wydaje nam się, że przestrzeganie zdrowej diety jest bardzo trudne do zrealizowania. Tymczasem, wystarczy szklanka soku do śniadania by dostarczyć do organizmu pierwszą dawkę witamin , która
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrobniutko lub przeciskamy przez praskę. Pomidory wlewamy do garnka, do którego wkładamy również paprykę, cebulę i czosnek. Doprawiamy pieprzem oraz cukrem i pozwalamy, by całość chwilę się gotowała. Do warzyw wkruszamy ok. 200 g fety i wszystko mieszamy. Wcale się nie przejmujemy grudkami, które zostaną z fety. Później i tak wszystko zmiksujemy na gładko. Dolewamy trochę bulionu. Najpierw ok. szklankę(...)raczej nie będzie potrzebna ze względu na dodaną fetę, jednak jeśli pomidory były bardzo kwaśne, można dodać jeszcze odrobinę cukru. Chlebek wystarczy pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju, aż stanie się złotobrązowy i chrupiący. Zupę podajemy gorącą, posypaną pokruszoną fetą lub grzankami. Wersja z fetą - dla mnie Jeśli chcemy zupę podać nieco młodszym domownikom, można
Ratunku obiadpołowy przykryte i zagotowuję. Wrzucam ziele, liść laurowy. Do gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego. Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję z pulpecikami. pulpeciki: Kaszę płuczę na sicie. Zagotowuję 1,5 szklanki wody z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucam(...)być zwarte, ale nie twarde. Nieco lepkie. Stąd dodajemy tyle kaszy gryczanej, aby uzyskać właśnie taką konsystencję. Z ciasta formuję małe kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga. Na patelni rozgrzewam olej roślinny, obsmażam pulpeciki z każdej strony, po czym odsączam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję z gulaszem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiDomowy burger z mięsa wołowego z dodatkiem świeżych warzyw i wędzonego boczku a do tego chrupiąca bułka - to danie zakończone pełnym sukcesem! Grillowane mięso jest wyjątkowo soczyste i miękkie ... powinno trafić również w Wasze gusta ;-) Składniki na 5 sztuk: 5 dużych bułek 500 g wołowiny 1 żółtko 5 plastrów sera wędzonego boczek wędzony 2 małe cebule ogórek kiszony 1 pomidor(...)doprawiamy pieprzem i paprykami - całość mieszamy i formujemy kotlety. Drugą cebulę kroimy w cienkie plasterki ... tak samo ogórka i pomidora. Teraz rozgrzej piekarnik do temp. ok 180°C. Na patelni grillowej smażymy kotlety - ok. 3 min z każdej strony. Boczek wędzony również grillujemy. Bułkę przekrawamy na pół i podgrzewamy w nagrzanym piekarniku - jedną połówkę smarujemy ketchupem i układamy cebulę
Alutka-Gotujewarzywnym farszem, który jest wyrazisty w smaku, tworzą bardzo apetyczny widok, który zainteresuje każdego. Lubię podawać je w towarzystwie pieczonych ziemniaków, a nawet samotnie. Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. Składniki na 6 sztuk: 3 nieduże cukinie (mogą być różnokolorowe) 30 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej 10 dag mięsa mielonego wołowego pół czerwonej papryki ząbek czosnku(...)cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew zetrzeć na tarce, natomiast pietruszkę posiekać. Pomidor obrać ze skórki, usunąć twarde części i zblendować na passatę. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć mięsa, cebulę, paprykę, marchew, czosnek. Dodajemy także przyprawy czyli majeranek, liść laurowy sól i pieprz. Podsmażać przez 20 minut, następnie podlać passatą pomidorową, dodać część natki pietruszki
Poezja Smaków - blog kulinarnyzawsze Vannamei . Zupę ugotowałam w garnku Royal ze sklepu Galicja Dla Twojego Domu , cechą tej serii są czerwone elementy; ergonomiczne, powlekane silikonem rączki w patelniach i uchwyty w garnkach. Czarna barwa w połączeniu z czerwonymi idealnie wyprofilowanymi detalami, podkreślającymi ładny wygląd naczyń sprawia, iż są one wspaniałą ozdobą wnętrza. Garnki zaopatrzono w funkcjonalne(...)pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, z papryki wydrążyć nasiona, wszystko pokroić w kostkę łącznie z porem. W garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić warzywa zeszklić 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Wlać gorący bulion , dodać liść laurowy, posolić do smaku i gotować pod przykryciem 20 minut, do momentu aż ziemniaki
Wanilia i Kardamonmieć temperaturę pokojową, inaczej skurczy się podczas grillowania. Zmiel wołowinę przy pomocy maszynki do mięsa. Dodaj cebulę, sól i przyprawy. Wymieszaj i uformuj 4 okrągłe hamburgery. Grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu, 2 minuty po każdej stronie. Ułóż plastry sera na upieczonej stronie, aby się lekko roztopiły. Zrumień boczek. Pokrój cienko sałatę i cebulę. Pokrój pomidor(...)obgotowuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzone skrapiam oliwą i posypuję ziołami. 25 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC i frytki są gotowe. W między czasie grilluję mięso, kroję warzywa i mieszam sos. The post Hamburgery wołowe z frytkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniapiórka. Pomidor opłukać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Wszystko przełożyć do miski. Oliwę z oliwą wymieszać razem z cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić. III miejsce: Elżbieta Anna Kruczkiewicz , która przesłała zdjęcia domowych mikstur takich, jak: Sok z pędów sosny, wodę z miodem z mniszka lekarskiego(...)smaku truskawki. Mleko i mleczko kokosowe łączę i zagotowuję , wrzucam ryż i kardamon z cynamonem. Delikatnie słodzę miodem z mniszka , dodaję odrobinkę soli . Gotuję do miękkości. Na głębokiej patelni podgrzewam masło z cukrem , mieszam ciągle i gdy już prawie zaczyna tworzyć się karmel dodaję śmietankę, mieszam i układam gruszkę pokrojoną w grubsze plasterki. Obracam, by z drugiej strony również owoce
Z miłości do słodkościpapryki wędzonej - 1 łyżka suszonego lubczyku - 1-2 łyżki suszonego majeranku - sól (najlepiej czarna - dodaje jajecznego posmaku) - pieprz Kaszę jaglaną ugotować wg. tego przepisu . Wystudzić. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna(...)kolejne 10 minut - do ładnego brązowego koloru. Bułkę do hamburgera podgrzać w piekarniku/na patelni/ugrillować. Obie strony bułki posmarować ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy wg tego przepisu ). Ułożyć warzywa i na koniec kotleta z kalafiora. Polać sosem i przykryć wierzchem bułki. Smacznego! _______________ * mroziłam zarówno surowe jak i upieczone kotlety - obie formy wychodzą później ok. * zmodyfikowany przepis z Jadłonomi
CookYourselfpapryki wędzonej - 1 łyżka suszonego lubczyku - 1-2 łyżki suszonego majeranku - sól (najlepiej czarna - dodaje jajecznego posmaku) - pieprz Kaszę jaglaną ugotować wg. tego przepisu . Wystudzić. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna(...)kolejne 10 minut - do ładnego brązowego koloru. Bułkę do hamburgera podgrzać w piekarniku/na patelni/ugrillować. Obie strony bułki posmarować ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy wg tego przepisu ). Ułożyć warzywa i na koniec kotleta z kalafiora. Polać sosem i przykryć wierzchem bułki. Smacznego! _______________ * mroziłam zarówno surowe jak i upieczone kotlety - obie formy wychodzą później ok. * zmodyfikowany przepis z Jadłonomi
CookYourselfcieciorki (140 g) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka gazowanej wody szczypta soli opcjonalnie suszone zioła, czarnuszka, kminek, papryka łyżeczka oleju do smażenia Dodatki: Dowolne warzywa, ja użyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem), sałata, czerwona kapusta, papryka czerwona możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka(...)nich dojrzałym awokado (może być też hummus czy dobrej jakości ketchup), posyp przyprawami, dodaj wybrane dodatki i zawijaj jak naleśnika. WAŻNE WSKAZÓWKI jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny i da się łatwo przewrócić
Powiedz dietom niedochodzą nowe przepisy i tak się człowiek gubi. Placuszkom postanowiłam dać jeszcze jedną szansę i wykonać je w nowej, zdrowszej odsłonie. Takie placuszki możecie przygotować prawie z każdego warzywa (cukinia, burak, por a w ciut słodszej wersji możemy pokusić się o dodanie startej marchewki). Co w nich podoba mi się najbardziej – możecie je usmażyć, upiec w piekarniku lub ugotować(...)smaku) W misce umieszczamy mąkę, koperek, przyprawy oraz jogurt – całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Dodajemy kalarepę, płatki drożdżowe cały czas mieszając. Nakładamy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię (najlepiej z odrobiną tłuszczu). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy gorące – np u nas w towarzystwie sosu pomidorowego z dodatkiem chilli oraz kukurydzy i zielonego groszku
Szybko Tanio Smacznieakcji "Sokołów - dla zdrowia seniora" Dania dla osób starszych powinny być proste w przygotowaniu, nie za drogie oraz pozbawione zbędnych tłuszczy nasyconych. W takich daniach powinno się "przemycić" zdrowe warzywa czy owoce. Dlatego od razu na myśl przyszedł mi schab gotowany na parze, który bardzo lubię, żeby danie trochę urozmaicić zrobiłam roladkę ze szpinakiem, kiełbasą i kozim serem. Mięso podałam(...)dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy go wzdłuż, zostawiając ok. 2 cm połączenia. Rozkładamy i rozbijamy na jeden, duży kawałek. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Schab układamy na folii aluminiowej. Układamy na nich plasterki sera koziego, szpinak i kiełbaskę pokrojoną w kostkę. Mięso zwijamy w roladki
Aga w kuchninazwami ale jakby nie patrzeć zawsze są one przygotowywane z mięsa mielonego. Można użyć wieprzowiny, drobiu czy wołowiny. Osobiście bardzo lubię owe kotleciki dlatego, że można je łączyć z wszelakimi warzywami czy też kaszami lub ryżem. U nas właśnie dzisiaj takie połączenie ryżu i mięsa mielonego. Efekt smaczny i z pewnością przyciąga niejednego smakosza kotlecików mielonych. Wieprzowe kotleciki z białym ryżem(...)solą i pieprzem. Całość wyrabiamy do połączenia składników. Dodajemy około 1 - 2 łyżki bułki tartej i mieszamy. Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kotlety i smażymy po kilka minut z dwóch stron do zarumienienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki