warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:559/829)

Papryki faszerowane ryżem i ziołami 149

Bardzo lubię faszerowane papryki. Często robię je z dodatkiem mięsa, tym razem wersja ziołowa, tylko ryż i dużo aromatycznych ziół. Podłużne papryki też wydają mi się

Stare Gary
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE 137

Stary, swojski przepis na kapustę i dodatek mięsny czyli żeberka. Przepis od mojej babci, uwielbiam tak podane  żeberka. A do tego koniecznie ziemniaczki w mundurkach

Z Majeczką w kuchni
Lekkie placuszki z cukinią i sosem jogurtowo-ziołowym 154

słono to należy mieć na uwadze, że równie dobrze sprawdza się także w daniach słodkich, na przykład w cieście czekoladowym, które robiłam już dawno temu ( PRZEPIS TUTAJ ). Cukinia jest warzywem bardzo niskokalorycznym, 100 g to zaledwie 17 kcal. Jest źródłem potasu, magnezu, witaminy A, B9 czy beta karotenu. Zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety. Ja proponuję zastosować cukinie(...)sól i pieprz do smaku  Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odsącz dokładnie z wody.  Następnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.  Na patelni rozgrzej oliwę i nakładaj po łyżce masy. Smaż placuszki z dwóch stron, na średnim ogniu, po około 2 minuty, do zarumienienia.  Składniki na sos wymieszaj dokładnie ze sobą i podawaj

Zdrowie na języku :P
Pierś kurczaka sauté 111

tłuszczu. Bez panierki, lekko, zdrowo, pokochałam tego typu mięso. Obiad podaję z ryżem, świeżą natką i posiekaną sałatą pekińską z pomidorami, oliwkami lub mizerią z jogurtem, sałatką ze świeżych warzyw. Pierś kurczaka sauté Wypróbuj także inne przepisy na soczystą pierś z kurczaka: Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą Pierś kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami Pierś kurczaka w słodkiej śmietance(...)Odstawiam na całą noc do lodówki lub – jeśli nie mam czasu – chociaż na godzinę, dwie. Mięso przejdzie przyprawami, nabierze soczystości. Następnego dnia lub po kilku godzinach rozgrzewam patelnię z niewielką ilością tłuszczu (piersi już są w oleju). Kotletów nie rozbijam. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, odwracam na drugą stronę i dosmażam jeszcze kilka minut

Zasmakuj Kuchni
Grillowana jagnięcina – najlepszy przepis 154

możecie upiec, napiszę wam jak. Do tego mięsa najbardziej pasują proste sałatki i surówki, takie jak: surówka z kapsuty sałatka z grillowanych warzyw sałatka z bobu sałatka z pieczonych warzyw z bundzem prosta sałatka ziemniaczana panzanella sałatka na grilla. Składniki marynaty: (są banalnie proste) główka czosnku (ząbki obrane i posiekane) 3 łyżki za’ataru 6 łyżek oleju 1 łyżka(...)może się przypalić i zrobić się lekko gorzka. Grillujemy na dowolny stopień wysmażenia. Jeśli na zewnątrz pogoda nie nastraja do wyjścia z domu, to jagnięcinę obsmażcie na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony i wsadźcie do nagrzanego do 130 stopni piekarnika na 40 min. Ugrillowanego lub upieczonego mięsa nie przykrywamy żadną folią aluminiową! Mięso się pod nią parzy

ladykitchen
Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem 174

Wytrawne gofry pietruszkowe z piersią kurczaka i dużą ilością warzyw oraz jajem w koszulce, podałam z fajnym sosem ziołowym Winiary .Gofry podałam w formie kanapki. Są fajną i pyszną propozycją na przekąskę. Gofry można podawać nie tylko na słodko. Do moich dodałam starty parmezan i zdrową natkę. ciasto na gofry: 200 g mąki pszennej 2 jajka sól 1 łyżka masła(...)kurczaka przekładam do miski, dodaję cebule pokrojoną, sól, pieprz, papryki, ocet winny, trzy łyżki oleju. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę albo na noc. Pierś smażę na patelni, a jak przestygnie kroje w plastry. Gofry: Żółtka, mąkę, sól, mleko, roztopione masło, proszek, parmezan przekładam do miski i łącze mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasto delikatnie mieszając

wesoła kuchnia
Ryż z kalafiora – szybko, tanio i fit! 274

świeżość przez 6 miesięcy. Jak ryż z kalafiora ugotować? Najszybszy sposób to szybkie duszenie na niewielkiej ilości tłuszczu – masła, oleju ryżowego, oliwy z oliwek. Tłuszcz rozgrzewamy na szerokiej patelni, wrzucamy porcję kalafiorowego ryżu i smażymy przez 4-5 minut, często mieszając, aż całość mocno się zagrzeje. Solimy, pieprzymy, mieszamy i podajemy.   Jeśli macie mikrofalę , ryż wysypujemy na głęboki talerz(...)surowy. Można go użyć zarówno jako dodatek – zamiennik ziemniaków, makaronu i zwykłego ryżu, np. do pieczonej piersi kurczaka, ryby , dowolnego curry czy gulaszu , ale i nadziać nim gołąbki czy warzywa naszykowane do zapiekania.   Mogłoby się wydawać, że skoro ryż z kalafiora jest tak prosty, łatwy i przyjemny w obsłudze to tak samo będzie z brokułem – nic bardziej mylnego. Mimo

Karo in the Kitchen
Pierogi z kaczką 203

zostawiając z mięsem także część lub całą kaczą skórę z tłuszczykiem. Dzięki temu farsz będzie bardziej wilgotny. Mięso najeży zmielić w maszynce, a na koniec zmielić do farszu także warzywa z rosołu: marchew, pietruszkę oraz seler. Do farszu dodaj trochę rosołu, tak aby mięso nie było suche i łatwo się lepiło. Czas na dodanie przypraw, dosyp oregano (można zamienić(...)minutę. Jeśli lubisz tak jak ja pierogi odsmażane na tłuszczu, po ugotowaniu pierogów w wodzie polej je odrobiną tłuszczu, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Dopiero wtedy przesmaż pierogi na patelni. SMACZNEGO!   Artykuł Pierogi z kaczką pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Prosta warzywna lazania z cukinii i pieczarek 194

się nazywa udana transakcja – warto czasami w miejsce makaronu użyć cienko pokrojonych warzyw, a w miejsce farszu mięsnego - farsz grzybowy. Na zdjęciu widzisz grillowane plastry cukinii przekładane kremowym migdałowo-grzybowym nadzieniem, a wszystko zwieńczone ostrym pomidorowym sosem, nadającym śródziemnomorski ton całej potrawie. Pyszna i lekka propozycja na letnie spotkania z przyjaciółmi. Danie pochodzi z książki „Vegan für fit” A. Hildmann(...)tymianku do przybrania (opcjonalnie) Pieczarki dokładnie oczyść, pokrój w plastry, a następnie w drobne kawałki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Rozgrzej 3 łyżki oliwy na patelni, wrzuć czosnek z cebulą i duś je około 2 minuty. Następnie dodaj grzyby i tymianek i duś dalsze 7 minut lub do czasu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Zdejmij

Roślinna - blog wegański
Smażone kalerosse z czosnkiem 142

Kalerosse od niedawna gości w mojej kuchni. Przygotowałam z nim między innymi pyszną i prostą  sałatkę z mango . To warzywo to nowość na polskim rynku, powstało z połączenia jarmużu i brukselki. Jest ono uprawiane w Polsce i zbierane z pola od listopada do marca. Wygląda jak niewielka kapustka z falistymi zielonymi liśćmi o delikatnie fioletowym zabarwieniu(...)minut Składniki: 1 opakowanie kalerosse 3 ząbki czosnku olej do smażenia sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Z kalerosse odcinamy zdrewniałe końcówki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim czosnek, dodajemy główki kalerosse i smażymy przez 5 minut, solimy, pieprzymy i zmniejszamy ogień. Patelnię przykrywamy i smażymy jeszcze przez 5 minut. Podajemy gorące

Kulinarne przygody Gatity
Duszona łopatka z kolorową papryką i makaronem z piekarnika. 286

sporo czasu na odpoczynek czy inne zajęcia. Dzisiejsze danie, które chcę Wam zaprezentować robiłam już dwa razy. Podsmażone bitki z łopatki udusiłam w piekarniku razem z sosem pomidorowym z warzywami i makaronem. Całość stanowi cały obiad. Potrawa jest przepyszna, sycąca i aromatyczna. Bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze ją kiedyś powtórzę. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu!   DUSZONA ŁOPATKA(...)posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Rozgrzać olej na dużej, głębokiej patelni, mięso oprószyć mąką i smażyć z obu stron na złoto, po czym odstawić na bok. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i paprykę, smażyć 3 minuty. Wlać

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pikantne risotto z dynią i rodzynkami 167

ktoś, ale pod taką własnie nazwą poznałam to danie będąc nastolatką. Tamto risotto, nazywane przeze mnie kryzysowym z racji czasów, jakie wtedy były, to raczej zapiekany ryż z warzywami. Ktoś może złośliwie powiedzieć, że nie wiem czym jest prawdziwe risotto i jak się je prawidłowo przygotowuje. Wiem, naprawdę wiem, bo w moim domu często się je jada(...)cebulę pokrojona w piórka wraz z pokrojoną w cienkie paseczki papryczką. Kiedy zeszklą się, dodać dynię i przesmażyć razem przez kilka minut. Lekko posolić i odstawić. Wodę zagotować. Głęboką patelnie lub garnek rozgrzać, wlać resztę oliwy i 1 łyżkę masła. Wsypać suchy ryż i mieszając podsmażyć go, aż zrobi się szklisty. Do ryżu wlewać po chochelce wrzącą wodę. Mieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Papryka faszerowana po wiejsku 167

Uwielbiam lato za całe bogactwo różnorodnych warzyw. Kiedy nie trzeba mięsa, aby obiad mógł być smaczny i syty. I przy okazji kolorowy. Cukinie, fasolka, papryka... Ja postawiłam właśnie na tę ostatnią. Jak zrobiłam parę dni temu te papryki faszerowane mój M był nimi zachwycony. Ja również. Przy małej ilości niezbyt wyszukanych składników udało się wyczarować przepyszny, letni obiad. 2 porcje(...)poziom wody sięgał minimalnie poza kaszę. Odstawić na kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn. Papryki przekroić na pół o wydrążyć środek. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć, aż cały tłuszcz się wytopi. Cebule posiekać w drobną kostkę i dorzucić do boczku. Smażyć, aż nabierze złotego koloru. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i 1 łyżeczkę słodkiej papryki

My simple kitchen
Poniedziałek: Sajgonki bez zawijania, czyli spring rolls bowl 108

oleju Sos 6 łyżek masła orzechowego, np. według tego przepisu 6 łyżek sos hoi sin 1 łyżka sosu rybnego 6 łyżek wody (lub więcej) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju. Do szerokiej misy wlej ciepłej wody. Włóż do niej płat papieru ryżowego. Trzymaj 30 sekund. Wyjmij, przełóż na bawełnianą ściereczkę, żeby osączyć go z wody Następnie połóż(...)sosu hoi sin oraz łyżkę sosu rybnego do miksera i zmiksuj całość. Dolej 6 łyżek i znowu zmiksuj. Dodaj więcej wody jeśli sos jest za gęsty. Krok 5 Umyj warzywa. Marchew obierz i pokrój w słupki, papryki w krótkie paski. Krok 6 Wyłóż do miseczki makaron, ułóż wokół warzywa, krewetki, kiełki i chipsy ze smażonego papieru ryżowego, posyp sezamem, polej

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania