serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami(...)kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną
Moja smaczna kuchniaPikantna, bardzo rozgrzewająca zupa pomidorowa. Pełna warzyw i mięsa doskonale nadaje się na jednodaniowy obiad. Szybka do zrobienia i naprawdę smaczna. Z prawdziwym, węgierskim aromatem mielonej papryki, wędzonego boczku i pikantnej kiełbaski. Zróbcie sobie koniecznie w jakiś zimny dzień! :) Przy tej jesiennej okazji polecam Wam piosenkę, którą znajdziecie pod etykietami. I trzymajcie się ciepło! :) Składniki: 0,5 litra(...)jeżeli nie mamy pomidorów) 1/2 łyżki igieł rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej sól, pieprz do smaku 1. Boczek pokroić w paski, wrzucić na zimną patelnię, włączyć średni ogień i powoli wytapiać, następnie podsmażyć na chrupko. Kiedy lekko zbrązowieje dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, lekko poddusić. Rozgrzać bulion w garnku. 2. Dodać paprykę
Kuchnia PrezydentowejLato to chyba najlepszy okres pod względem ilości warzyw i owoców. Uwielbiam, gdy wchodzę do warzywniaka i nie wiem, które z nich kupić...W ostateczności biorę wszystkich 'po trochu' :) Cukinia właśnie w ten sposób została zakupiona. Zapomniałam o niej, zupełnie. Całe szczęście w porę sobie też o niej przypomniałam :) I ją nadziałam! CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM przepis autorski // 2 cukiniowe(...)pieprz ~miąższ wydrążony ze środka jednej połówki cukinii ~2-3 pieczarki Mięso zmielić (lub, jeśli tak jak ja nie macie maszynki do mielenia mięsa - bardzo drobno je pokroić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też inne ulubione przyprawy. Smażyć ok. 3-4 minuty, aż mięso nie zrobi się 'białe' ze wszystkich
chili & sugarużyłam do pizzy odznaczają się wyjątkową miękkością i pysznym smakiem. Dzięki nim przygotowanie farszu do pizzy zajęło dosłownie kilka chwil. Musiałam jedynie odczekać kilkanaście minut, aby cebulka lekko zmiękła. Warzywa od Barmar należało wyłącznie dodać pod koniec duszenia się cebulki z pomidorami i wymieszać, aby składniki się połączyły i gotowe :) Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka mleka(...)drożdżami. Wyrób ciasto do momentu odchodzenia od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 2. W tym czasie przygotuj cebulkę. Oczyść ją i pokrój w talarki. Wrzuć na patelnie z odrobiną wody, posól. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Przypraw. Smaż bez przykrycia do momentu niemalże całkowitego odparowania wody. Następnie
Zdrowie na języku :Pniż 5 zł za porcję. Nie wymaga ono także wielkiego wysiłku, a smakuje wybitnie. Co więcej, jest to zdrowe i pełnowartościowe danie – nie zawiedzie ani miłośników mięsa ani zwolenników warzyw. Łączy ono w sobie nutę polskości z włoskimi smakami, a takie połączenia są zawsze w dziesiątkę! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. WODA(...)gotujemy ok. 10 min aby były lekko twardawe w środku (bo będziemy je jeszcze smażyć i zapiekać). 4. PIECZARKI (5 min): myjemy je i kroimy w plasterki. Dorzucamy na patelnię kiedy cebula i szynka już się zrumienią i lekko solimy (wtedy pieczarki szybciej puszczą wodę). Smażymy ok. 5 min aż woda z pieczarek całkowicie nie wyparuje. Wszystko pieprzymy do smaku
Nerds KitchenNie zawsze mam chęć na mięsny obiad. Czasem nawet mąż domaga się czegoś lżejszego. Te placuszki to moje niedawne odkrycie, wcześniej robiłam z inną kaszą i
Z Majeczką w kuchniUwielbiam makarony. Ostatnio chętnie przygotowuję dania z dodatkiem makaronu farfalle czyli "motylki". W kształcie przypominają także kokardki. Czas przygotowania dania to nie dłużej niż
Moja smaczna kuchniaMakaron ze szpinakiem. Bardzo szybkie i tanie danie obiadowe. Czasami brak czasu zmusza nas do ugotowania czegoś w ekspresowym tempie. Oto pomysł na taki obiad. Ja
O kuchni z uczuciemSkładniki brokuł, 1 sztuka około 500g szpinak świeży, 250g makaron kokardki, 300g Składniki na sos masło, 80g mąka, mleko, 800ml ser żółty, 200g sok z
Gotowanie moimi oczamiTAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI przepis autorski // 1 porcja obiadowa ~100g makaronu tagliatelle (użyłam pełnoziarnistego) ~200g rozdrobnionego szpinaku (mrożony wcześniej rozmrozić) ~150g pieczarek ~łyżeczka
chili & sugarKażdy z nas ma czasem taki leniwy poranek, jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie. Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata! Teraz
IzaGotujeBardzo lubię faszerowane papryki. Często robię je z dodatkiem mięsa, tym razem wersja ziołowa, tylko ryż i dużo aromatycznych ziół. Podłużne papryki też wydają mi się
Stare GaryStary, swojski przepis na kapustę i dodatek mięsny czyli żeberka. Przepis od mojej babci, uwielbiam tak podane żeberka. A do tego koniecznie ziemniaczki w mundurkach
Z Majeczką w kuchnisłono to należy mieć na uwadze, że równie dobrze sprawdza się także w daniach słodkich, na przykład w cieście czekoladowym, które robiłam już dawno temu ( PRZEPIS TUTAJ ). Cukinia jest warzywem bardzo niskokalorycznym, 100 g to zaledwie 17 kcal. Jest źródłem potasu, magnezu, witaminy A, B9 czy beta karotenu. Zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety. Ja proponuję zastosować cukinie(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odsącz dokładnie z wody. Następnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej oliwę i nakładaj po łyżce masy. Smaż placuszki z dwóch stron, na średnim ogniu, po około 2 minuty, do zarumienienia. Składniki na sos wymieszaj dokładnie ze sobą i podawaj
Zdrowie na języku :Ptłuszczu. Bez panierki, lekko, zdrowo, pokochałam tego typu mięso. Obiad podaję z ryżem, świeżą natką i posiekaną sałatą pekińską z pomidorami, oliwkami lub mizerią z jogurtem, sałatką ze świeżych warzyw. Pierś kurczaka sauté Wypróbuj także inne przepisy na soczystą pierś z kurczaka: Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą Pierś kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami Pierś kurczaka w słodkiej śmietance(...)Odstawiam na całą noc do lodówki lub – jeśli nie mam czasu – chociaż na godzinę, dwie. Mięso przejdzie przyprawami, nabierze soczystości. Następnego dnia lub po kilku godzinach rozgrzewam patelnię z niewielką ilością tłuszczu (piersi już są w oleju). Kotletów nie rozbijam. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, odwracam na drugą stronę i dosmażam jeszcze kilka minut
Zasmakuj Kuchni