warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:561/829)

PEŁNOZIARNISTA TARTA Z CZERWONĄ CEBULĄ 235

totalnie poza konkurencją. Lubimy też różnego rodzaju inne zapiekanki, bo szybko się robią i wyśmienicie smakują – np. taka super łatwa tarta z pomidorami albo kolorowa tarta z warzywami . Dziś zupełnie nowy przepis. Tym razem coś bardziej kalorycznego, sycącego i mega smacznego. Przygotowałam dla Was tartę z czerwonej cebuli na spodzie z mąki pełnoziarnistej, zamiast masła dałam oliwę, do ciasta(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce oliwy, dodać pokrojone w kostkę śliwki, chwilę podsmażać i wyłączyć płomień pod patelnią. Spód tarty wyciągnąć z piekarnika, na gorący przełożyć cebulę, po wierzchu rozłożyć ser pleśniowy. Zalać masą jajeczno-śmietanową przygotowaną z jajek, śmietany, przypraw (sól i pieprz) i dwóch łyżek świeżo posiekanego

Dietolog
Dorsz pieczony w ziołach na tagliatelle z cukinii i faszerowane pieczarki portobello 283

piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. 1 porcja ryby j.w. to ok. 245kcal , węglowodany: 4g, białko: 27g, tłuszcz: 15g 0,4WW i 2,4WBT Cukinia to wszechstronne warzywo, jedno z moich ulubionych. Dziś proponuję makaron z cukinii na surowo, w orzeźwiającym cytrusowo-pietruszkowym dressingu. Zaskakująco smaczne połączenie. TAGLIATELLE Z CUKINII (2 porcje) 2 młode i twarde cukinie 1/2 łyżeczki(...)posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. 1 porcja tagliatelle z cukinii to ok. 145 kcal , węglowodany: 4g, białko 4g, tłuszcz: 14g 0,4WW i 1,4WBT FASZEROWANE PIECZARKI PORTOBELLO Z PATELNI (2 porcje) 4 duże pieczarki portobello 1/2 kulki mozzarelli kilka listków bazylii 2 plasterki szynki parmeńskiej sól i pieprz do smaku Pieczarki oczyścić i wyciąć im nogi tuż przy kapeluszu

Dietolog
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 262

Najsmaczniejsze pesto jakie jadłam i z najzdrowszą zieleniną w roli głównej - z jarmużem. To warzywo doskonałe pod względem wartości odżywczych, dodatkowo jedzone na surowo zachowuje całe ich bogactwo. Na kromce chleba to najsmaczniesza kanapka, a z ulubionym makaronem błyskawiczny obiad. W połączniu orzechami włoskimi jarmuż sprawdził się w  Naleśnikach z jarmużem i orzechami włoskimi oraz Cannelloni z jarmużem . Przepis(...)nerkowca 1/4 szklanki oleju skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz płatki chili - opcjonalnie Wykonanie: jarmuż pokroić w wąskie paseczki. Ze sparzonej wrzątkiem cytryny zetrzeć skórkę. Orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu zblendować jarmuż z dodatkiem orzechów nerkowca i skórki cytrynowej. Dolewać olej i blendować do uzyskania żądanej konsystencji. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem. Przełożyć do naczynia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażona mielona wołowina z brokułami 319

danie typu stir-fry. Wszystko można przygotować w czasie, gdy ryż się gotuje (a ryż jaśminowy czy basmati gotuje się zaledwie 10 minut!). Do dania możecie dodać także inne warzywa, np. por czy paprykę – będzie równie pysznie. Smażona mielona wołowina z brokułami (4 porcje): 500 g mielonej wołowiny (udziec) 400 g ryżu jaśminowego lub basmati 1 brokuł 1 mała(...)plasterki lub półplasterki (zostawiając trochę posiekanego szczypioru do dekoracji). Chilli pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Czosnek wyciskamy, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojone chilli, wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając

Poezja smaku
Schab w sosie chrzanowym i dylemat kulinarny 283

wtedy pada odpowiedz - to co ostatnio! Masakra! Zostaję ograniczona kulinarnie! Nie lubię tego ale w tych przypadkach się na to godzę... Moim stałym rytuałem, gdy kupię jakieś mięso, warzywa czy rybę, jest wielkie posiedzenie przed komputerem - internetem - i nad książkami kucharskimi w poszukiwaniu nowego sposobu jego przyrządzenia. A gdy znajdę, myślę nad tym kilka godzin, dni. W końcu powstaje(...)nacieramy papryką i majerankiem. Czosnek drobno kroimy, w misce mieszamy go z odrobiną oleju i powstałą masę wcieramy w mięso. Odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie szybko obsmażamy z obu stron. Odstawiamy. Do rondelka wlewamy wywar z wołowiny. Wrzucamy do niego chrzan. Podgrzewamy. Śmietanę łączymy z mąką, wlewamy do wywaru. Doprawiamy solą i pieprze. Doprowadzamy

sierotka maRysia w kuchni
Dietetyczne Roladki omletowe alla Sushi z łososiem i sezamem 209

Dieta to nie tylko warzywa, owoce i ograniczenia, to także smaczne pełnowartościowe posiłki, które wcale nie dają nam poczucia niedosytu. Przed wami lekkie pełnobiałkowe omletowe sushi pełne witami i składników odżywczych. Idealnie smakuje z kieliszkiem maślanki naturalnej.Wykwintnie wyglądające danie nie muszą wcale być drogie. Proste danie podane w troszkę ciekawszy sposób urozmaici napewno nasz plan dnia, a pyszne smaki pomogą(...)sosu sojowego szczypta wasabi w proszku bądź odrobinka pasty-1/5 łyżeczki Przygotowanie: 1. Mieszać trzepaczką bądź widelcem wszystkie składniki na omlet 2. Smażyć na oleju sezamowym na patelni grillowej na średnim ogniu pod przykryciem. Ostudzić 3. Na środek ostudzonego omletu nałożyć równomiernie łososia 4. Zawinąć 5. Pokroić w 1- 1,5 cm paski 6. Sos sojowy połączyć dokładnie

KreatywnePiny
Risotto z brokułami 294

drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cytrynę dobrze wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Parmezan zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Pod koniec podsmażania cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótką chwilkę razem podsmażać. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać ryż i całość smażyć(...)torebkach nie nadaje się do risotto! Risotto należy przygotowywać na małym ogniu, bardzo często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Świeżego brokuła można zastąpić opakowaniem mrożonych różyczek tego warzywa (waga 450 g). Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Ryż po chińsku z łososiem 461

Przepyszny obiad- ryż smażony po chińsku, delikatny i niebiański w smaku. Możemy do ryżu dodać zblanszowany brokuł, szparagi lub fasolkę. Każde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną(...)myjemy i porcjujemy na małe kawałki. Wkładamy do miski. Zalewamy marynatą. Odstawiamy na minimum godzinę. Obieramy marchew i kroimy w słupki. Gotujemy ryż ( w osolonej wodzie )z marchewką. Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C , łososia rozkładamy na folię

Smaki Edyty
Brukselka z masłem orzechowym 207

nadziwić jak można nie lubić tych pysznych kapustek.To jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków kapusty,doskonałe źródło witaminy C,dobre beta-karotenu,kwasu foliowego,witaminy E i potasu.Dla większości warzyw pierwsze nocne przymrozki są zabójstwem - brukselka zaś najsmaczniejsza jest zbierana właśnie po nich,Wtedy ta maleńka kapusta osiąga swoją "dojrzałość",smak staje się łagodny,zwiększa się zawartość cukru.Kupując brukselkę(...)krzyż gotowć 6 minut,gdy brukselki są wyjątkowo duże przedłużyć czas gotowania do 8 minut.Natychmiast po ugotowniu odcedzić i zahartować w zimnej wodzie,by nie straciła zielonego koloru na patelni rozpuścić masło i wrzucić grubo posiekane orzechy i podprażyć okolo 30 sekund.Dodać brukselke i przyprawy.Wymieszać i natychmiest podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos bardzo pomidorowy i klopsiki drobiowe 231

pewno nie zaszkodzi, a jedynie może trochę pomóc. Wiosna i lato są bardzo dobrą porą do zmiany nawyków żywieniowych, bo czy można się oprzeć tym kolorowym i soczystym warzywom i owocom? Ja nie mogę :) Klopsiki w sosie pomidorowym porcja dla 4-5 osób Potrzebujemy: 450-500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko ok. 3-4 łyżki bułki tartej(...)drobno. Dymki oraz szczypior łączymy z mielonym mięsem, jajkiem i bułką tartą. Masę dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z niej niewielkie klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy nasze mięsne kulki ze wszystkich stron na rumiano. Kiedy już ładnie zbrązowieją dodajemy pomidory z puszki (lub posiekane świeże) oraz koncentrat pomidorowy

Ratunku obiad
Makaron z pesto z suszonych pomidorów 238

Makaron z pesto z suszonych pomidorów, kurczakiem, rukolą, startym parmezanem i świeżą bazylią. Idealna propozycja na szybki obiad. W prostocie siła! Wystarczy dobry makaron, blender, kilka

ale Pysznie
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM ŚMIETANOWO KURKOWYM 310

Przy piątku u mnie bezmięsny obiad się zapowiada. A co to będzie? . Placki ziemniaczane , które się chyba nigdy nam nie znudzą, tym razem w towarzystwie sosu

Z Majeczką w kuchni
Kieszonki z piersi kurczaka z jagodami goji i orzechami nerkowca na szafranowym puree z kalafiora 257

Delikatne piersi kurczaka nadziewane jagodami goji i orzechami nerkowca, które nadają mięsu nutkę słodyczy oraz aromatycznym szafranowym purée z kalafiora. Połączenie tych smaków okazało się strzałem

Oryginalny smak
Sałatka z łososiem i migdałami 258

Smak tej sałatki jest dla mnie uzależniający... Pierwsze kęsy jakoś nie zachwycały ale w trakcie pochłaniania całego talerza pojawiła się wręcz miłość do tego wspaniałego połączenia

sierotka maRysia w kuchni
Czerwona kapusta zasmażana 211

No i po oscarowej gali. Bardzo zabawnej, radosnej, ale i rozczarowującej w kwestii najlepszego filmu. Przynajmniej dla mnie. To niewłaściwe jednak miejsce na uzewnętrznianie swoich oscarowych

Życie zamknięte w smaku
Jajka sadzone z podsmażanym szpinakiem 174

Witajcie po wielkiej przerwie! :) Kilka maili w stylu: "Hej Ty, leniu, wracaj do gotowania, wracaj do blogowania, wracaj do nas!" postawiło mnie do pionu i przypomniało

Spektrum Smaku
Sałatka z sosem tamaryndowym 388

Kolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w

Oryginalny smak
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA NADZIEWANA SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 341

Z polędwiczki wieprzowej można wyczarować różne smakołyki, my ją bardzo lubimy jako mięsko obiadowe. Dziś polecam z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Składniki: 1 poledwiczka wieprzowa ok

Z Majeczką w kuchni
Tortilla z warzywami i wędzonym łososiem 210

Tortilla z warzywami i wędzonym łososiem, to zdrowa i pyszna propozycja na obiad lub podwieczorek. Sprawdzi się również na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe, chociaż wtedy polecam przygotować mini tortille. Potrawa ta bardzo mnie zaskoczyła. Oczywiście pozytywnie. Trudno mi opisać słowami jej smak. Byłam na prawdę mile zaskoczona i cieszyłam się każdym kęsem, tak pyszna się okazała. Myślę, że kluczowe znaczenie(...)nasienne i pokroić w długie paski. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Plastry łososia lekko porozrywać na mniejsze kawałki. Tortille zmoczyć pędzelkiem z obu stron i podgrzać na rozgrzanej patelni, tak aby nie były mokre (nie za długo, bo kruchych nie da się zawinąć). Następnie na każdej tortilli rozsmarować odrobinę sosu chrzanowego, ułożyć liście sałaty, na nie kawałki wędzonego łososia

Passions hobbies life
Maślana młoda kapustka 157

Wielkimi krokami nadchodzi moja ulubiona pora roku, czyli sezon na młode warzywa. Już prawie słyszę jej pukanie do drzwi Pojawiają się powoli młode ziemniaczki, które absolutnie uwielbiam gotowane w mundurkach i serwowane z masełkiem i zsiadłym mlekiem. Pokazują się też szparagi, na które sezon rozpoczęłam już chwilę temu prezentując przepyszną ZUPĘ-KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW . Oprócz tych smakołyków dostępna jest(...)pół, a następnie szatkujemy. Niezbyt drobno, bo będzie miała tendencję do rozpadnięcia się na paciaję (no chyba, że paciaję z młodej kapustki lubimy). Dokładnie myjemy na cedzaku. Na patelni roztapiamy masło i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kapustkę. Podsmażamy kilka minut tak, aby nawet częściowo się delikatnie przyrumieniła. Doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem wg uznania i dusimy do miękkości – trwa

Kate's Kitchen
Makaron z pesto z liści mięty i rzodkiewek ze szparagami i krewetkami marynowanymi w limonce 225

zielonymi i krewetkami do perfekcyjne w swej prostocie połączenie do którego z chęcią nie raz wrócę.  Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu drobnego Lubella Mini rurki 5 warzyw  10 krewetek  marynata do krewetek: skórka otarta z jednej limonki, sok z 1/4 cytryny, sól i pieprz  12 szparag zielonych  oliwa z oliwek  sól(...)ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, tak by był al dente, następnie odcedź. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końce i pokrój drobno, pozostawiając główki w całości. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i smaż na niej krewetki, po minucie z każdej strony na dużym ogniu. Niech się zarumienią. Ściągnij z patelni. Na tej samej patelni podsmaż szparagi, powinno

Mango Papaja
Leczo piwne. 559

leczo . Na drugi zresztą też ;) Jednak proporcje składników są znacząco różne, a sposób przyrządzenia również. Właściwie można by powiedzieć, że jest to gulasz z kiełbasy, albo kiełbasa duszona z warzywami na piwie, ale spodobała mi się nazwa leczo piwne, a że kiełbasy jest dużo, to przecież widać ;) A piwo? Co daje zastosowanie piwa w tym przepisie? Myślę, że po przygotowaniu(...)ciemne, czerwony lager lub ale) 100 ml przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na dużej głębokiej patelni aż lekko się zrumieni - około 8 minut. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie plastry i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Dodać pokrojone w cienkie plasterki paprykę i czosnek

zadanie-gotowanie
Kurczak z papryką po węgiersku 325

przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy, dodając w międzyczasie skórkę z cytryny, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko mieszając. Mięso wkładamy ponownie do patelni. Przestawiamy na mały ogień i dusimy bardzo powoli pod przykryciem przez 20 (piersi) lub 30 minut (nogi), od czasu do czasu mieszając nieco zawartość. W razie potrzeby możemy dodać więcej(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-110 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-110 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i przyprawione mięso Kurczaka przysmażamy na maśle Z warzyw najpierw przysmażamy cebulę Dodajemy mięso i koncentrat, zalewamy bulionem Po 20 lub 30 minutach dodajemy paprykę Kurczak z papryką po węgiersku

Kulinarna Pokusa
Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu - Chorwacja 250

Adriatyku. Jakby tego szczęścia było mało, okazało się że nasi sąsiedzi posiadają własną wytwórnię wina i rewelacyjnie zaopatrzoną piwniczkę, a w ich ogrodzie można się zaopatrzyć w przeróżne owoce, warzywa i świeżuteńkie zioła prosto z krzaczka. Sąsiadka przyrządzała niebiańską jagnięcinę, długo marynowaną w ziołach. U nich też odkryłam ser dojrzewający w skórze jagnięcej oraz hvarską smutnicę, wino czerwone z dodatkiem(...)cytryna do smaku,3 łyżki masła do smażenia.Przygotowanie:Rozciąć muszle nożem, „wypatrosz” przegrzebki pozostawiając białe mięsko i pomarańczowy mlecz (jak ktoś lubi), wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, smażyć przegrzebki oprószone solą i pieprzem aż się zrumienią (ok. 1 minuta z każdej strony).Wyjąć przegrzebki na talerz, masło wylać, na patelni roztopić pozostałą część

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania