warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:570/829)

Makaron w pomidorach z kurczakiem 146

Witajcie po małej przerwie. Zmieniłam pracę, więcej godzin i dzień leci jak szalony, że nie mam czasu siąść, wyciągnąć nóg i spojrzeć w komputer😑 Zaległości nadrabiam

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem 186

Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem.     Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem.. Przepis szczerze przyszedł mi do głowy gdy byłam

Kuchnia na wzgórzu
Pesto roszponkowe w naleśnikach 164

Tyle zieleniny kupiłam ostatnio,  że została mi prawie cała paczka roszponki. Z takiej ilości zieleniny najlepiej zrobić pesto. Takie pesto można zjeść z makaronem, na

Gotuj Sam!
Zapiekanka ziemniaczana z szynką 158

Najpopularniejszymi zapiekankami są zazwyczaj zapiekanki ziemniaczane, możemy przygotowywać je na mnóstwo pysznych sposobów. Dzisiaj u nas właśnie taka prosta kompozycja, która zawsze smakuje. Do jej przygotowania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM 259

Dziś mam dla Was przepis na kolejne, makaronowe pyszności! Tym razem zapraszam na wspaniałą zapiekankę z cukinią w sosie serowym. Idealna na obiad, jaki kolację na

Ostra na Słodko
Sałatka z kapustą pekińską i zielonymi szparagami 231

Ciekawa w smaku i szybka w przygotowaniu sałatka to w okresie letnim bardzo potrzebna rzecz :) Tym bardziej, że sezon grillowy w wielu ogródkach został rozpoczęty. Świetnie

Tagebuch po polsku
Łosoś z jagodami goji i szafranowym amarantusem z cukinią 197

Delikatny filet z łososia ze zdrowymi, suszonymi jagodami goji stanowią idealną kompozycję smaków. Suszone jagody goji pod wpływem temperatury stają się mięciutkie i rozpływają się w

Oryginalny smak
Kurczak z warzywami sezonowymi 133

700 g udek kurczaka bez kości, 200 g fasolki szparagowej żółtej, 300 g groszku cukrowego, 600 g młodych, małych ziemniaków, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 3

królestwo garów
Młoda kapusta duszona z jagnięciną 150

młoda kapusta, pęczek dymki, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 8 kotletów z górki jagnięcej z kością, 2 ząbki czosnku, kilka listków rozmarynu, sól, pieprz 150

królestwo garów
Duńska zupa porowa z zieloną cebulką 163

Dziś piątek, tym samym chciałyśmy zaproponować coś bezmięsnego. Tę zupę jadłam pierwszy raz u mojej cioci będąc na wakacjach, różnica taka że ciocia dodaje dużooo zieleninki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 202

Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z

Oryginalny smak
Topinambur na rumiano 193

Tominambur czyli słonecznik bulwiasty - roślina z rodziny astrowatych. Rośnie w zasadzie jak chwast. Jadalna na surowo , gotowana, smażona i pieczona .W zasadzie topinambur przygotowujemy jak ziemniaki

Buniabaje w kuchni
Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem 285

Filet z indyka pociąć na 8 dość dużych plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem. 2. Farsz: Koper włoski i kolendrę uprażyć na suchej patelni, wystudzić, a następnie utrzeć w moździerzu. Mięso z udźca i boczek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Udziec indyczy, boczek, cebulę, czosnek i tymianek zmielić maszynką(...)limonki, dodać szpinak i ponownie chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać przyprawę do sałatek i dipów oraz całość dokładnie wymieszać. 7. Gotowe roladki podawać na sałatce ze świeżych warzyw. Inspirowana naturą kompozycja przypraw, ziół i wyselekcjonowanych warzyw sprawi,że mięso będzie pyszne i soczyste. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura Vegeta Natur do mięs nie zawiera glutaminianu sodu, sztucznych barwników i aromatów. Zawiera

Szalona Kuchnia Eweliny
Dyniowe curry z papryką i jarmużem 186

papryką i jarmużem przygotujesz w 30 minut. To prosty, szybki, rozgrzewający i bardzo kolorowy obiad lub kolacja. Zima to ciągle czas dynii i warto wykorzystać jej zdrowotny potencjał. Warzywa na mleczku kokosowym z dodatkiem przyprawto prawdziwa pycha! Tym razem propozycja wegeteriańska. Super fit jedzonko, polecam! Składniki na 4 porcje: 1/2 dynii Hokkaido 3-4 czerwone papryki 2 szklanki liści jarmużu(...)minut w międzyczasie ugotować ryż w dużej ilości osolonej wody. Przed gotowaniem dobrze jest wypłukać ryż na sitku pod bieżącą wodą (niestety wszystkie rodzaje ryżu zawierają związki rtęci) na patelnię dodać dynię, mleko kokosowe, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut. Na samym końcu dodać zblanszowany jarmuż i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 178

którym opowiadał, że Włosi wkładają do calzone resztki z obiadu - pieczone bakłażany, karczochy, plaster parmeńskiej szynki, kulkę mozzarelli. Tak więc spokojnie w calzone można zapiec znalezione w lodówce resztki warzyw, wędlin czy sera. Do moich calzone wybrałam tradycyjne włoskie nadzienie ze szpinaku, ricotty i parmezanu, które wzorowałam na tym przepisie . Inne popularne nadzienie składa się z ricotty, mozzarelli i kiełbasy(...)zrobić włoskie ciasto na pizzę . Jeżeli przechowujesz ciasto w lodówce, wyjmij je z niej na 2 godziny przez planowanym pieczeniem calzone. 2. Przygotuj farsz do calzone. Na dużej patelni na średnim ogniu umieść mrożony szpinak i poczekaj, aż się rozmrozi. Dodaj do niego przeciśnięty przez prasę czosnek i smaż ze szpinakiem przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z piesi kurczaka i jarmużem 181

Jarmuż wspaniałe warzywo  które najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach wtedy smak jego jest jeszcze lepszy  u mnie dzisiaj w pierogach wraz z kurczakiem stworzył  pyszny duet zapraszam na pierożki Składniki ciasto • 1 kg mąki • 150 ml jogurtu naturalnego • ok 300 ml maślanki (mrągowskiej dałam ) farsz • liście z 2 krzaków jarmużu • 3 piersi pojedyncze z kurczaka • 1 cebula(...)sicie 3. • Piersi z kurczaka pokroić w paski dodać kostkę rosołową, sól,pieprz i starty na drobnej tarce czosnek.Odłożyć do marynowania na ok 1 godzinę 4.  • Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła ,podsmażyć zamarynowane piersi wyjąć mięso i zmielić w maszynce. • Na tą samą patelnię nie myć jej dać cebulę i resztę mała smażyć aż się zrumieni, dodać

W królestwie smaków Beaty
Fasolka szparagowa po włosku 164

lubię tę porę roku! Wszystkie te warzywa i owoce uśmiechają się do mnie na bazarku i mówią - kup mnie, kup mnie! Dobrze, że miałam urwanie głowy w pracy i nie mogłam za bardzo szaleć na warzywnych straganach, bo chyba kupiłabym wszystko. Co ja poradzę, że kupowanie jedzenia sprawia mi większą przyjemność niż kupowanie ciuchów... Ostatnio wpadła mi w ręce(...)osolić (powinna być wyczuwalnie słona). Wrzucić do wrzątku fasolkę i gotować bez przykrycia (żeby nie straciła koloru) ok. 10 minut. Powinna być miękka ale nadal jędrna. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, pokrojone w plastry salami i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone (jakkolwiek) pomidory - można je wcześniej pozbawić skórki, ale nie trzeba. Doprawić solą i pieprzem (ale ostrożnie

Kulinarne Inspiracje
Risotto mocno szparagowe 169

Risotto  z zielonych warzyw przygotowałam czyli cukinię, szparagi, szczypiorek, sałatę do dania dodałam. Szparagi w całości wykorzystałam, z stwardniałych końcówek wywar ugotowałam, którym ryż podlewałam, dzięki temu mocno szparagowy smak uzyskałam.  Danie wyszło bardzo zdrowe, delikatne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki czosnku, 2 młode(...)Wywar jaki powstanie będzie nam potrzebny do risotta. Cebulę kroimy w plasterki, czosnek i cukinię w kostkę, a szparagi na 2-3 części. Główki szparagów odkładamy oddzielnie. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulkę, dodajemy czosnek, cukinię, szparagi (cześć z główkami nie dodajemy) i smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu

Moniki Smakołyki
Kurczak curry z fasolką szparagową 231

gorczyca, kozieradka, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa) wchodzących w skład różnych masali. W zależności jakie przyprawy i w jakich proporcjach są one połączone, powstaje gotowa mieszanka (masala) do mięsa, warzyw, drobiu, a nawet do potraw jajecznych. Masala sprowadzana z Indii jest bardzo ostra, pikantna i należy nią ostrożnie przyprawiać potrawy, gdyż łatwo przesadzić i pikantność będzie jedynym co będzie się(...)basmati Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Świeżą fasolkę umyć i oczyścić z ogonków. Na patelnię lub do woka z delikatnie rozgrzanym tłuszczem wsypać masalę lub curry i kolendrę, a po chwili dodać cebulę i czosnek (zeszklić). Następnie dodać pierś z kurczaka, wymieszać i dusić

Kuchcik gotuje
Lazania z pomidorami i soczewicą 214

istnieje coś bardziej krzepiącego niż wynurzająca się z piekarnika solidnych rozmiarów brytfanna wypełniona po brzegi makaronową zapiekanką z mnóstwem warzyw i soczewicą? Bardzo lubię tego typu dania, nie tylko ze względu na smak, ale także sposób przygotowania, w wyniku którego powstaje pokaźna porcja umożliwiająca wykarmienie całej rodziny lub - jeżeli gospodarstwo nie liczy zbyt wielu osób - stanowi obiad na kilka(...)drobną kosteczkę. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę i pokrój w drobną kostkę. Czosnek oraz cebulę pokrój w kostkę, a fasolkę szparagową w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek oraz cebulę i lekko podduś. Dodaj fasolkę i słodką paprykę, a całość podsmaż jeszcze 3 minuty. Dorzuć pokrojone pomidory oraz paprykę, zamieszaj i gotuj całość pod przykryciem

Roślinna - blog wegański
Makaron Soba z tofu, kurkami i szalotkami 198

też takie, które pozwolą te danie przygotować w mig, ponieważ perspektywa długotrwałego stania przy gorącej kuchence i mieszania nie jest zbyt pocieszająca. Ja lubię takie oto rozwiązania: posiekać ulubione warzywa, podsmażyć je szybko – przez 2-3 minuty na chrupko, dorzucić zarumienione tofu, dogotować makaron lub ryż i obiad gotowy. Makaron Soba to makaron gryczany wywodzący się z kuchni japońskiej, gdzie(...)Kurki opłucz, oczyść gąbeczką, osusz i przekrój na mniejsze kawałki. Tofu pokrój w 1 cm kostkę. Imbir i czosnek obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. W woku lub na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć kostki tofu i podsmażaj je przez 1-2 minut na dużym ogniu. Za pomocą łopatki wyjmij tofu z patelni i wrzuć na nią szalotki

Roślinna - blog wegański
TORTILLA Z KURCZAKIEM 322

podpiekam tortille. Reszta to już tylko składanie całości. Choć pszenna tortilla nie należy do najzdrowszych to nie miejmy wyrzutów sumienia, bo zawinięta jest w nią cała masa świeżych warzyw, w tym bardzo zdrowe kiełki (my namiętnie zajadamy się kiełkami brokuła). Wszyscy uwielbiamy to danie, bo smakuje rewelacyjnie, a "wisienką na torcie" jest tu sos czosnkowy, którym polewam wszystkie składniki(...)błonek i pokrój na paski 2-3 cm lub w kostkę .  Do mięsa dodaj sól, pieprz, słodką paprykę i kilka łyżek oliwy z oliwek. Usmaż mięso na rozgrzanej patelni prze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Placki tortilli podgrzej na patelni przez około 30 sekund z każdej strony. Na każdej tortilli rozsmaruj po 1-2 łyżeczki majonezu

Słodko-Słony Świat Ilony