Młoda kapusta to warzywo, na które czeka się na wiosnę z niecierpliwością. W tym roku ugotowałam ją już kilka razy. Tym razem postanowiłam zrobić młodą kapustę zasmażaną. Bardzo smaczna, chrupiąca, nie rozgotowana. Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż oczywiście można ją też zjeść samą lub z kromką chleba... Składniki: 1 średnia główka(...)soli dodaje odrobinkę cukru i kilka kropel octu. Kapusta ma wtedy lekko słodko-kwaśny smak, ale tylko tak nieznacznie. Cebule drobno kroimy w kostkę, boczek również i podsmażamy na patelni. Dodajemy łyżkę mąki i robimy w ten sposób zasmażkę. Przelewamy gorącą zawartość patelni do ugotowanej kapusty. Mieszamy i całość posypujemy sporą ilością młodego kopru
Walijskie PichcenieDzisiaj przedstawiam Wam proste danie, które zadowoli tych, którzy mają dość nudnego obiadu. Nadchodzi także sezon wiosennych owoców i warzyw, dlatego warto go wykorzystać i włączyć te specjały do naszego codziennego menu. Stragany będą nas teraz kusić m.in.: młodą kapustą, szczawiem czy szpinakiem, dlatego to ostatnie jest królem naszej dzisiejszej potrawy. Wykorzystałam go jako farsz do mięsa(...)ziarenka ziela angielskiego Sól Pieprz 0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis lub inne ulubione zioła Mąka pszenna Olej Przygotowanie: Czosnek posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać na patelnię szpinak (świeży drobno pokroić, mrożony poczekać aż się rozmrozi). Dusić kilka minut. Na koniec dodać jedną dużą łyżkę śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku i jeszcze chwilę dusić. Schab rozbić
Fabryka pomysłówJeśli cenicie porcję energii, jaką daje posiłek zwierający jajka, a znudziła się Wam tradycyjna jajecznica, to polecam odkryć czym jest frittata. Pod ta nazwą kryje się
PichceniomaniaUwielbiam paprykę każdą, czerwoną, zieloną, żółtą i tą podłużną. Myślę że można z nich wyczarowac nieziemskie dania, dla tego dzisiaj przygotowałam paprykę z nadzieniem mięsno - warzywnym
Kulinarne Fantazje MarioliLubię kuskus, ale nie robię go zbyt często. Dzisiaj na obiad pojawił się na moim stole ze szparagami i papryką. Przyznaję, że bardzo mi smakował
O kuchni z uczuciemDzisiaj zapraszam na naleśnikowe sakiewki, przepis dość długo zalegał w archiwum więc czas go w końcu opublikować. Zapraszam i miłego dnia ! Składniki na
Radość kipiąca uśmiechem.https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam brukselkę i mogłabym ją jeść na okrągło. Tak przyrządzona idealnie smakuje na ciepło - jako przystawka lub dodatek do
Di gotujePomysł takich foremek wysłała mi Olik kilka dni temu - zakochałam się w nim choć za specjalnie ,,jajkowa" to ja nie jestem. Jajecznica na śniadanie istnieje dla
sierotka maRysia w kuchniJak już wiadomo mam w domu małą wielbicielkę spaghetti ... Tak, tak... dla mojej córci mógłby istnieć tylko makaron. Dzisiaj mam dla Was szybki, prosty i smaczny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI: 100 g mixu sałat: szpinak, rukola, botwinka, batawska zielona, batawska czerwona 1/2 opakowania Arla Apetina® w plastrze 150 g - to ser solankowy typu
ClauditteMissCookingOkres szału na cukinie dobiega już końca, ale mamy jeszcze kilka pyszności z tym warzywkiem Cukinie faszerowałam już różnymi farszami. Ta z
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCo tu dużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha! Składniki: 500 g filetów z
Oryginalny smakFarfalle to jeden z moich ulubionych kształtów makaronu. Na Sycylii podawany często dzieciom oraz w dni wyjątkowe i świąteczne, których we Włoszech nie brakuje. Jak zachęcić dziecko do zjedzenia warzyw? Podać mu kokardki pod pierzynką . Do dzieła, danie jest przepyszne! Możecie je ze sobą wszędzie zabrać w pudełku! Zjeść chłodne lub odgrzać w pracy. I tak i tak będzie pysznie(...)domu osobę, która ma poważny problem z gryzieniem, nie chciałam pozbawiać jej smaku kiełbasy, czy papryki. Uzyskaną masę przełóż do miski. Odstaw na bok.Ugotuj różyczki brokuła. Rozgrzej patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego, podsmaż pokrojoną na kawałeczki cukinię. Na drugiej, większej patelni podsmaż pokrojonego w paski pora oraz śliwkę.Możesz podlać rosołkiem z indyka. Pora ze śliwką przełóż
Z Kuchni Do Kuchnimięso wołowe i… kawę. Zapisz Zapisz Salisbury był też jednym z pierwszych, którzy dobitnie głosili że ludzkie kły wskazują na to, że człowiek ma mięso jeść – i basta! A warzywa to samo zło, powodują chorobę serca, gruźlicę i szereg ciężkich chorób psychicznych. Zaordynowana przez niego dieta opierała się na trzech takich stekach dziennie – popitych dużą ilością kawy. To miało prowadzić(...)lekko w tartej bułce i wykładamy na deskę, też lekko posypaną tartą bułką. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem, przycinamy trzonki równo z kapeluszem i kroimy grzyby na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i na gorącym tłuszczu rumienimy grzyby. Zalewamy je sosem pieczeniowym rozmieszanym w wymaganej ilości wody, zagotowujemy razem. Doprawiamy do smaku solą (lekko) i pieprzem. Odstawiamy i trzymamy
Karo in the Kitchensię ze stoiska kupujemy pełno fantastycznych, kolorowych warzyw. O tej porze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł(...)wcześniej albo wykorzystać taką, która nam została np. z obiadu. Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym
Kolizje Smaków