Sezon dyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym warzywem, czyli z grzybami. Pieczona dynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją ! Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem(...)jajka 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z dyni odcinamy
Kulinarne przygody GatityMięso na obiad cieszy przede wszystkim męskich członków rodziny. Dodatek warzywny cieszy mnie i mamę. Całość jest świetnym połączeniem, gdy chcemy zjeść coś pożywnego i nie
Pasja SmakuDzisiejszy obiad ma niewiele wspólnego z dietą :)- jest to wspomnienie z dzieciństwa , pieczone ziemniaki z kefirem lub maślanką- uwielbiam! Myśle że raz na jakiś czas
Smaki Edytyśniadanie, kolację lub przystawkę. Tak podana jajecznica smakuje na ciepło jak i na zimno. Połączenie tuńczyka z jajkami to bardzo dobry pomysł. Ja dodatkowo podałam z wiosennymi warzywami: pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką, do tego koniecznie dużo szczypiorku z własnego ogródka. Spróbujcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny pół małej łyżeczki soli 1 duże(...)minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i studzimy. 2. Nadzienie: Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, smażymy mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jajecznicę zdejmujemy z ognia, dodajemy dokładnie odsączonego tuńczyka i delikatnie mieszamy. 3. Podanie: Do kruchych tartaletek nakładamy jajecznicę
IzabelawkuchniGulasz z indyka to świetny obiad🍜 białkowy🍗 z dużą dawką warzyw🍅. Oprócz sałatki🍲 z ogórka kiszonego dodatkowo sam gulasz jest nafaszerowany sporą ilością warzyw. Warzyw duszonych w odpowiednich odstępach tak by zachowały odpowiednio dużą ilość swoich odżywczych składników...😁 Drugą ciekawostką co do gulaszu z indyka jest fakt, że niedługo ukaże się przepis na YouTube... Jak tylko zmontuję film(...)umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki obrać i podzielić na mniejsze części. Z papryczki chili wyjąć tylko pestki. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni i dodać mięso. Smażymy tylko do momentu aż w mięsie pozamykają się pory aby nie wypływały soki (cały czas mieszając). Następnie dodajemy cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wodę, przykrywamy pokrywką
Dieta Rozdzielna i Zdrowieborowikami Produkt jest 100% naturalny a w jego skład nie wchodzi żadna chemia – tylko składniki najwyższej jakości: kasza kasza gryczana biała niepalona/ryż arborio z Włoch + grzyby + suszone warzywa. NIE JEST TO DANIE TYPU INSTANT! Ślinka mi ciekła na samą myśl o tym, co zaraz miało wylądować na moim talerzu. Zwłaszcza, że mamy sezon grzybowy, a cały Facebook zasypany(...)dobrej jakościa masło – 100 g * świeże kurki – 1 garść * biała cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Wrzucamy zawartość torebki ( kaszotto z kurkami ) i przesmażamy ok. 2-3 minuty. Podlewamy białym winem, redukujemy ( czekamy aż wino odparuje ) i chochelka po chochelce podlewamy
Ostra na SłodkoZnów zastanawiacie się Co na obiad? Kotlety z warzywami i ryżu to świetna alternatywa dla dań mięsnych. Dzisiaj zapraszam Was na wegetariański obiad, czyli kotlety z ryżu, groszku i szczypiorku Niedawno polecałam Wam kotlety z brokułów, ryżu i sera , ale jak mam być szczera to kotlety ryżowe z groszkiem biją je na łeb! Gwarantuję Wam, że te fit kotlety będą(...)pieczenia, jajko i mleko i łączymy za pomocą trzepaczki, na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy ugotowany ryż, groszek, siekany szczypiorek, mieszamy łyżką. Rozgrzewamy na patelni olej, i smażymy kotlety partiami po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote. Podajemy obsypane blanszowanym groszkiem i szczypiorkiem. Smacznego! The post Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsposoby. Po pierwsze, jako burger w bułce, który stanowi świetną odmianę od tego mięsnego. Po drugie, w formie kotletów, które wystarczy skomponować z lekką sałatką lub kaszą z warzywami. Inspiracja: pink envelope Składniki na 7 burgerów 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia burgerów(...)ostrą paprykę, pieprz, sól i wymieszać. Wsypać bułkę tartą i wbić jajko. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować burgery. Obtoczyć w bułce tartej Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć burgery z obu stron na złoty kolor. Sos pomidorowy: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju lub oliwy. Dodać przecier pomidorowy
Fabryka pomysłówXVIII wieku, przypominające znane nam węgierskie leczo, czy nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu, a nawet pochodzenia domowników, którzy je przygotowują. Tradycyjnie podaje(...)cytryny 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz czarny Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, paprykę w słupki, pieczarki na plasterki, chilli siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka, oprószonego pieprzem i tymiankiem. Dodajemy cebulę i pieczarki, smażymy aż cebula się zeszkli, a pieczarki zmiękną. W rondlu rozpuszczamy masło i wsypujemy łyżkę mąki, cały
Gotuj z Rumcajsemjest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające: przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K,C a także wapnia i żelaza. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan(...)posypania Jarmuż umyłam. Odkroiłam twarde części z liści. Pokroiłam liście jarmużu na mniejsze części. Zacznijmy od pokrojenia w kostkę cebuli, suszonych pomidorów i posiekania czosnku. Na patelnię wlałam oprócz oliwy, oliwę z suszonych pomidorów. Zeszkliłam na nich cebulę, o drobinę ją soląc. Dodałam do niej suszone pomidory i czosnek. Po około 2 minutach dodałam na patelnię jarmuż
potrawyregionalnemało doceniany przez ludzi. W jego wnętrzu znajduje się bogactwo składników mineralnych: wapń, potas, magnez, fosfor, cynk, żelazo i selen, a także kwas foliowy oraz wit. C. Jest warzywem pomocnym w walce z nadciśnieniem, zakwaszeniem organizmu oraz chorobami wirusowymi. Oprócz tego burak zawiera antyutleniacz- betaninę, który chroni przed działaniem wolnych rodników oraz wzmacnia organizm(...)buraczka i selera przekładam do miski, dodaję jajko, len mielony, pieprz ziołowy i sok żeby masa nie była za sucha (z powodzeniem może to być woda). Następnie na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy kładę foremkę w kształcie kwiatka (nabyłam ją w Biedronce za 4,99 :-) ), a do środka masę. Smażę na małym ogniu do momentu, aż skórka lekko się przypiecze
Życie na widelcuchyba nie bardzo docenione warzywo w naszej kuchni, przynajmniej ja mam takie wrażenie. Już bardzo dawno temu słyszałam pochlebne głosy co do smaku kremu z porów, jednak powiem szczerze podchodziłam do nich dość sceptycznie (podobnie zresztą jak do zupy z cebuli). Jednakże poniewierały mi się po kuchni pory więc postanowiłam wykorzystać je własnie na zupę- krem;) O dziwo(...)ziela angielskie sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki masła śmietana 18% Wykonanie: Masło rozgrzać na patelni. Pory pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, chwilę podsmażyć na maśle a później dusić do miękkości. Do gotującego się bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę
Krakowskie smaki Anikurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak w jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja II , Gulasz z kaszą . Karkówka w sosie chrzanowym - przepis: Składniki: steki z karkówki (u mnie 4 szt.) 0,5 l mleka 1-2 cebule sól(...)lodówki na 24 h. Kiedy mięso będzie zamarynowane, osączyć je z zalewy i przez chwilę podsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu lub podpiec bez tłuszczu na patelni grillowej, by mięso nie było surowe. Do garnka wlać ok. 3 szklanek wody, doprawić łyżką przyprawy typu Vegeta, zagotować. Do gotującej się wody włożyć podsmażone mięso, gotować około godziny, aż mięso
Moje Qulinariainne. SMALEC POSIADA WIELE ZALET .Jest łatwo dostępny,tani,nie posiada żadnych dodatków i nie da się przy nim kombinowac.Nie można go wymieszać z woda,bo będzie pryskał na patelni. Profil lipidowy smalcu wieprzowego jest niemal identyczny jak profil innego tłuszczu,który jest dzisiaj kuchenną i medialną supergwiazda-oliwy z olwek.Niemal identyczny nie znaczy taki sam.Bo znacznie lepszy.Oto dowody: smalec(...)oliwa. Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu od ociekajacych tluszczem kotletów smażonych na olejach roslinnych.Bo smalec dzieki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tarta z zielonymi warzywami i kurczakiem to moja kolejna propozycja na "placek", który jest zdrowym, a szybkim daniem na każdą okazję :) Spróbujcie sami. Składniki Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie do tarty: filet z kurczaka (1/2 pojedynczej piersi) przyprawy do kurczaka (curry, do grilla, gyros) pół cukinii brokuły (kilka różyczek) 1 ugotowany ziemniak śmietana (3 łyżki) 1 jajko natka pietruszki(...)placek widelcem, by podczas pieczenia nie robiły się bańki powietrza. Tak przygotowaną blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 - 15 minut w 180 stopniach Na patelni pod przykryciem smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oraz kilka różyczek brokułu. Cukinię kroimy w plastry grubości max 1 cm. I smażymy ją na patelni bez dodatku tłuszczu
Taste Of My Day