cząstki. W garnku w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy trzy łyżki oleju kokosowego. Szklimy na nim cebulę, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do zeszklonej wrzucamy marchew – smażymy warzywa razem około 3-4 minut. oddajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę imbiru i smażymy do czasu, aż czosnek straci ostry zapach – 3-4 minuty. Zalewamy całość rosołem i gotujemy(...)garam masala, kolendry i kuminu – zupa nabierze indyjskiego charakteru. Można ją też mocno przyprawić chili, świeżym lub suszonym, odrobiną sosu sojowego i Srirachy. Na talerzu posypać uprażonym na suchej patelni jasnym sezamem, pokruszonymi wodorostami nori i świeżą kolendrą. Spróbujcie, z czym Wam najbardziej pasuje i podzielcie się proszę wrażeniami znad talerzy SKŁADNIKI na 4-6 porcji 1,200ml rosołu drobiowego
Karo in the KitchenDynia! warzywo o wszechstronnym zastosowaniu! dziś w wersji na słodko. Pudding powstał na potrzeby akcji na durszlaku, nagrodą są książki moje wypieki. więc jak tu się oprzeć?! Składniki; 1 szkl. musu z dyni pół puszki mleka kokosowego ( ok 200 ml) 2 jajka 3/4 szkl. brązowego cukru 3 łyżki stopionego masła(...)pudding będzie ścięty. Po tym czasie ostudzić a następnie włożyć do lodówki aby się sciął. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, posypać wiórkami kokosowymi wcześniej uprażonymi na suchej patelni. Gotowe. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Czasami brak mi pomysłu na danie z kurczaka. W takich przypadkach daje sobie na wstrzymanie... i tak np. wybrałem ostatnio mieszankę przypraw do kurczaka zakupionych na
Right Behind The KitchenWiosna to idealna pora na przygotowanie wszelkiego rodzaju dań z młodych, świeżych warzyw i różnego rodzaju zieleniny. Dziś w ramach wspólnego gotowania wraz z Gin i Qualiettą postanowiłyśmy przygotować danie z makaronu ze szpinakiem. Postanowiłam zrobić muszle nadziewane szpinakiem z serem ricotta. Z przygotowaniem faszerowanych muszli nosiłam się już od dawna, jednak najpierw nie mogłam ich nigdzie dostać(...)250g sera ricotta szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz mozarella oliwa Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody. Odcedzić i odstawić, aby ostygły. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek i drobno pokrojoną cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać drobno posiekaną papryczkę chili, wszystko jeszcze chwilę smażyć po czym dodać pokrojony szpinak. Całość
Codzienne GotowanieTak, kolejny przepis na jajecznicę :) Cóż, zima w Łodzi daje mi się we znaki i choć nie ma tu obecnie śniegu, to ciężka aura zupełnie nie
Spektrum SmakuZupa będąca połączeniem zupy orientalnej, warzywnej i rybnej, lekki i sycący mariaż tradycji oraz "nowoczesności" :) Składniki: por 2 łodygi selera naciowego cebula marchew 2 duże ziemniaki
Taste Of My DayMakaron jest świetnym pomysłem na szybki obiad. Można go podać niemalże ze wszystkim. Jednocześnie dostępne są rożne rodzaje makaronu i mamy w czym przebierać na sklepowych
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka Gyros ognista to sałatka, którą wyszukałam na portalu Knorr. Nie jest to tradycyjna sałatka Gyros (na którą znadziecie przepis tutaj: Sałatka Gyros warstwowa), lecz sałatka ze świeżych warzyw i popularnego mięsa Gyros w pikantnej odsłonie ;-) Nie wymaga ona zbytniego nakładu pracy, a na dodatek pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczna! Przypadła mi do gustu i na pewno(...)wykonanie:Piersi kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w paseczki, posypać przyprawą do kurczaka i łyżeczką przyprawy chilli. Usmażyć mięso na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką, by mięso dobrze usmażyło się w środku i było soczyste (zbyt długie smażenie może wysuszyć mięso, dlatego warto je przykryć). Ostudzić. Jeśli mięso wyda się nam mało pikantne, można wtedy
Kulinarne PrzebojePrzy obiadku, jesli mamy chęć na coś bezmięsnego i zdrowego polecam szybką do przygotowania tartę ze szpinakiem. Nawet dzieci ją bardzo lubią! Składniki: 25 dag mąki
Z Majeczką w kuchniKotleciki sojowe po raz pierwszy robiłam już jakiś czas temu. Trochę zajęło mi stworzenie idealnego przepisu, który podpasuje mojemu podniebieniu, ale udało się. Powstały kotlety
CzarnawisienkaWarzywne pasztety są bardzo zdrowe i sycące. Ostatnio jestem ich fanką i to kolejna odsłona pysznego pasztetu. Smakuje wybornie, polecam! Składniki: 3 średnie cukinie- około 800
Mango PapajaNareszczcie mamy upragione lato, długie wieczory i spotkania z przyjaciółmi. Na takie spotkania świetnie nadaje się bruschetta. Przystawka szybka i łatwa w przygotowaniu, która doskonale podkreśli walory sezonowych warzyw. Świeża i aromatyczna, świetnie zaostrzy apetyt przed grillem, a podana z lekko musujacym biłym winem, będzie oryginalnym dodatkiem do aperitivu. A tak na marginesie, to ta bruschetta, to całkiem(...)szynki szwarcwaldzkiej 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek parę listków bazylii pieprz Obieramy i kroimy na pół ząbek czosnku. Nacieramy nim kromki chleba. Mocno rozgrzewamy patelnię do grillowania, podpiekamy kromki chleba 3 minuty z każdej strony. Polewamy nitka oliwy. Serek smarujemy na ciepłym chlebie, kładziemy plasterek szynki. Dodajemy pokrojone w kostkę truskawki kaszubskie i posypujemy posiekanymi listkami bazylii
Mia Cucina Sofietaczęściej niż przed wyjazdem, przygotowywać dania na bazie makaronu oraz risotto. Ubolewam jednak nad tym, że w Polsce nie mamy dostępu do TAK świeżych owoców morza oraz do tych warzyw i owoców tętniących słońcem. Mam jednak cichą nadzieję, że szalejąca za oknem pogoda w końcu unormuje się i w Polsce znów będzie można spędzać „włoskie” wakacje. Dzisiejszy przepis(...)zacznie więdnąć. Wykładamy na sitko, odciskamy z wody i siekamy. Jeżeli używamy mrożonego: Odpowiednio wcześniej go wyciągamy i rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę siekamy i smażymy na patelni, aż się zeszkli. Dorzucamy do niej szpinak i smażymy ok. minuty, studzimy. W dużej misce umieszczamy szpinak z cebulą, ricottę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Za pomocą łyżeczki lub worka do szprycowania
Be Fit Be Strongtalerzu dary lata czyli zupa krem z białych warzyw z burakowym i rukolowym kleksem. I aby zaspokoić mały głód w upalne dni, wystarczy plaster szynki parmeńskiej. Bardziej głodni mogą zjeść taką zupę z grzankami. Składniki: – 1/2 kalafiora – 4 ziemniaki – 2 pietruszki – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła(...)Zmiksować rukolę z oliwą i sokiem z cytryny, posolić do smaku. – Szynkę lub boczek nabić na drewniane szpadki i podsmażyć na patelni lub zrumienić w gorącym piekarniku. – Zupę podawać z czipsem z szynki i kleksami – zielonym i czerwonym
To co kochamroszponka. Ze względu na objęcie czosnku niedźwiedziego ochroną nie wybrałam się po niego do pobliskiego lasu, choć wiem gdzie można by go spotkać, ale zawitałam do zaprzyjaźnionego dostawcy warzyw, żywiąc nadzieję, że zakupiony u niego pęczek pochodzi z legalnych upraw ;) W moim lesie i na łące można jednak do oporu zbierać szczawik zajęczy, krwawnik, czy bluszczyk kurdybanek, który cudownie udekorował(...)godziny wcześniej przygotowujemy serek labneh, nie tworzymy z nich jednak kulek i nie zalewamy oliwą 2. Czosnek niedźwiedzi myjemy i miksujemy blenderem z oliwą i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny 3. Serek labneh rozsmarowujemy na ulubionym pieczywie, najlepiej tym na zakwasie (już wkrótce przepis), na wierzch nakładamy pesto z czosnku, dekorujemy kwiatami bluszczu
Słodki Kompromis