Zielone i lekkie danie na letni obiad. Makaron ryżowy z aromatycznym pesto, grillowanym serem halloumi i chrupiącymi szparagami. opakowanie makaronu ryżowego (200g) halloumi (ok. 220 g
Mienta blogBardzo lubię faszerowane warzywa. Mają tyle wspaniałych smaków, można przyrządzać je na wiele sposobów i wyglądają niezwykle atrakcyjnie na stole. Cukinie zazwyczaj przygotowuje się z tych najbardziej znanych odmian, podłużnych. Ostatnio kupiłam cukinie okrągłe. Zrobiłam pyszny farsz i nadziałam nim te kształtne bombeczki. Zobaczcie jak wyglądają i zróbcie, żeby przekonać się jak smakują Składniki: 4 okrągłe cukinie(...)wydrążyłam z cukinii drobno posiekałam. Paprykę pokroiłam w drobną kosteczkę. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki i drobno pokroiłam. Mięso zmieliłam w maszynce. Ser starłam na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę i ją zeszkliłam. Dodałam mięso. Po około 10 minutach dałam czosnek a po chwili pomidory i paprykę i miąższ z cukinii. Dusiłam tę mieszankę
Kuchnia u KrysiSkładniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek białych szparagów ok 500 g kurczaka (u nas to pozostałości po kurczaku na soli , ale mogą to
OliveandThymemoje młodsze dziecko, które zapiera się przed owsianką (ciastka i granola są ok (; ), zupełnie nie czuje innego smaku naleśników i zajada się nimi na słodko i w wersji z warzywami. Jest to więc pewien sukces. Jeżeli o mnie chodzi, to polubiłam bardzo ten smak już od pierwszego kęsa i Wam również gorąco polecam. :) Naleśniki owsiane - przepis podstawowy Mąka owsiana bywa(...)odstawić na godzinę, żeby zgęstniało. Gdy ciasto zgęstnieje dodawać po kilka łyżek wody do otrzymania odpowiedniej konsystencji (w sumie nie więcej niż pół szklanki). Przed rozprowadzeniem porcji ciasta, dno patelni posmarować pędzelkiem cienką warstwą oleju.** Naleśniki smażyć na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Smacznego! * Zamiennie można użyć płatków owsianych zmielonych w młynku ** W razie konieczności
Pełny talerzchudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: nanieść na chleb- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Drugie śniadanie 100 g banana 5 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: obranego banana pokroić w drobne plasterki, przełożyć do miseczki, dodać rozdrodbniony(...)dostałam cielęciny, więc wykorzystałam polędwicę wieprzową. Daleko im do siebie, ale jak się nie ma co się lubi… Tym razem nie piekłam mięsa, tylko podsmażyłam na patelni bez dodatku tłuszczu. Podwieczorek 100 g brzoskwinia 160 g gruszka 140 g truskawki 25 g miód pszczeli Przepis: wszystkie owoce pokroić w dość grubą kostkę, wymieszać. Na końcu dodać miód
KucharzycaCo tydzień w niedzielę ten sam dylemat: co podać na obiad, by zachwycić bliskich i się zbytnio nie napracować. Idealnym rozwiązaniem jest faszerowany kurczak. Przygotuje się
Z Majeczką w kuchnicukinii itd.), latem i wiosną dodać więcej chłodzących ziół, zimą rozgrzewających przypraw. Sałatka powinna być dostosowana do sezonu, żeby w pełni wykorzystać krajowe dojrzałe owoce i warzywa. Zobacz także przepis na mleczne śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym . Porcje: 2 Czas przygotowania: 25 minut Składniki: Zupa 250 g jogurtu (gęstego i tłustego), 100 g kaszy jęczmiennej(...)Owoce umyć, odsączyć, jabłko i awokado obrać i pokroić w kostkę wielkości borówek, wymieszać z miodem, melasą z granatów i posiekanymi ziołami, odstawić na bok. Migdały uprażyć na suchej patelni. Jogurt ubić z jajkiem, brązowym cukrem, cynamonem i płatkami róży, dodać kilka łyżek gorącego wywaru z kaszą żeby zahartować jogurt, wymieszać i dodać do kaszy. Ponownie zagotować na średnim ogniu
SzczyptaSmaQcienkie półplasterki. Cebulę kroimy drobno. Zalewamy warzywa w garnku 1,8 litra wody, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Wrzucamy odcedzone, ugotowane ziemniaki i zabieramy się za szczaw. Nie wrzucajcie nigdy do zupy szczawiu prosto ze słoika! Popsujecie sobie tylko przyjemność jedzenia tej prostej zupy. Wyłóżcie(...)Wlejcie całość do zupy, mieszając ją. Szczawiową podaję zawsze z jajkiem na twardo i grzankami czosnkowymi. Grzanki to 5 minut pracy. Czerstwą i podeschniętą wczorajszą bułkę drobno kroimy. Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy i rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący tłuszcz wrzucamy granulowany czosnek , delikatnie solimy, pieprzymy, zmniejszamy ogień. Wrzucamy szybko pokrojoną bułkę i mieszamy, tak żeby wszystkie kawałki zdążyły wchłonąć
Karo in the KitchenPojawienie się młodej kapusty na bazarku jest najlepszym dowodem że wiosna w pełni i czas wprowadzić świeże warzywa na stałe do codziennego jadłospisu. Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza w smaku niż jej jesienna odpowiedniczka i wymaga o wiele krótszego czasu gotowania dlatego jest idealnym materiałem do zrobienia szybkiego wiosennego bigosu. Młoda kapusta, cebulka, koperek i kiełbaska to się(...)dusi, możemy zająć się pozostałymi składnikami bigosu. Kiełbasę lub boczek (można dać jedno bądź drugie lub troche tego, troche tego – jak kto lubi) kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu(olej , oliwa) i podsmażamy. Następnie kroimy w drobną kostkę cebule. Gdy kiełbasa się podsmaży dorzucamy ją do kapusty a jej miejsce na patelni zajmuje cebula. Gdy cebula
Kulinarna Patilogiaramach Food Revolution Day przełamywałam własne bariery. Przyznaję otwarcie, że mam problem z surówkami, w ogóle z warzywami liściowymi. Nawet jeśli kupuję i część wykorzystam druga ląduje w śmietniku zgniła albo zwiędła... W swoim dorobku mam tylko tradycyjne surówki z białej kapusty, z kapusty pekińskiej i z pora (takie z marchewka i jabłkiem, i jakimś łącznikiem(...)tymianku 4 konkretne kotlety ze schabu (u mnie były cienkie plasterki za to więcej) sól i pieprz 60 ml soku z pomarańczy 1 łyżka brązowego cukru Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy skórkę, tymianek i smażymy ok 3 minuty. Powinny stać się chrupkie. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wkładamy posolone i popieprzone mięso. Obsmażamy je na silnym ogniu
Dzieje kuchennej WiewióryZrobiłam tort. Nie byle jaki, bo z panem szpinakiem! O zdrowotnych właściwościach tego nadzwyczaj urodziwego warzywa rozpisywać się nie będę. Pragnę jedynie dać Wam kolejną alternatywę do kuchennych wariacji. Zielonym plackiem możecie zajadać się bezkarnie, na pewno nie odłoży się w boczki. Co więcej, przyczyni się do wzrostu Waszych sił witalnych. Równie łatwy, co szybki w przygotowaniu uwiedzie podniebienia(...)łyżeczki mielonej kozieradki 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy, po czym rozcieramy. Wędlinę i ser kroimy w drobna kosteczkę. 2. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wrzucamy cebulę i czosnek, a gdy wszystko ładnie się zeszkli dorzucamy szpinak. 3. Smażymy, aż ze szpinaku odparuje cała woda i farsz stanie się gęsty. Doprawiamy
Sajkofanka smakuMięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a nie w postaci papki! Bardzo byłam ciekawa czy bakłażan będzie smaczny. Do tej pory, przed dodaniem do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się surowy lub włóknisty (myślę ze to wina bakłażanów jakie można u nas kupić(...)plasterki ok 8 mm gr6 liści laurowych1/2 szklanki bulionu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podaniaprzygotowanie Umytą, pokrojoną i osuszoną jagnięcinę posypać solą i pieprzem. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Obsmażać partiami jagnięcinę ze wszystkich stron od 2 do 4 minut, w razie konieczności dodając więcej oliwy. Odłożyć na bok. Dodaj
Stare GaryMiałam w lodówce zapas różnokolorowej papryki. Postanowiłam,że nafaszeruję ją dobrze doprawionym mięsem oraz moim ulubionym i bardzo smacznym ryżem basmati i zapiekę w piekarniku. Dodałam
Słodko-Słony Świat IlonyRoladki z piersi indyka to pomysł na pyszny obiad. Soczyste mięsko, szpinak z czosnkiem… a wszystko polane śmietankowym, aromatycznym sosem z gorgonzoli. Palce lizać…
Oryginalny smak