pomidory. Całość smażę 2 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wlewam wino, zagotowuję. Redukuję sos o połowę na większym ogniu przez ok. 3 minuty. Na patelnię z warzywami wsypuję ryż, przesmażam lekko ok. 2 minuty, dodaję bulion, ale porcjami. Mieszam. Znów nieco bulionu, mieszam, zagotowuję, aż do zużycia większości. Zmniejszam ogień i gotuję bez pokrywki jakieś(...)składniki powinny niezbyt mocno bulgotać. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i szafranem (uwaga, jest bardzo wyczuwalny w smaku, najlepiej szczyptę). Dorzucam owoce morza, ogień zmniejszam do minimum, nie mieszam. Patelnię przykrywam folią aluminiową, gotuję dalej na najmniejszym ogniu jakieś 6 minut. Odstawiam danie z ognia i pozostawiam pod folią kolejne 2-3 minuty, aby owoce morza doszły. Przed podaniem posypuję
W kuchni Karmel-itkipiersi kurzych umyć, wysuszyć i pokroić w paski o grubości 2 cm.Mięso doprawić solą i zalć jogurtem. Zostawić na kilka godzin lub na całą noc w lodówce. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić na pateknię kurkumę, kolendrę,chili, korę cynamonu,przecier pomidorowy, czosnek, imbir i drobno pokrojoną cebulkę. Smażyć na małym ogniu aż cebulka straci kolor surowizny. Cały czas(...)dokładnie wymieszać. Wlać wodę i gotować na małym ogniu 10 minut. Wody można dodać trochę więcej. Doprawić do smaku solą. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać warzywa na patelnię i gotować jeszcze 5-7 minut. Na koniec wlać śnietanę i wymieszać. Obsypaćposkaną świrzą kolendrą. Śmietana nie jest konieczna. Podawać z ugotowanym makaronem ryżowym. Smacznego
Kuchnia Pokoleńcóż teraz musimy zadowolić się niektórymi mrożonkami i takie właśnie dodałam do dzisiejszego dania. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy Skworcu . Zapraszam:) Składniki : 450 g warzyw na patelnię z przyprawą orientalna z Hortexu 1 nie pełna szklanka ryżu 1 łyżka przyprawy Kurczak złocisty od Skworcu pieprz, szczypta chili i domowa vegeta do smaku około(...)pojedyncze 4 łyżki oliwy 1 łyżka suszonej bazylii Wykonanie : Mięso umyć, pokroić w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać kurczaka i przyprawy, wymieszać i podsmażyć. Następnie dodać warzywa , wlać połowę bulionu i wsypać ryż. Ryż z warzywami należy co jakiś czas mieszać aby się nie przypalił oraz stopniowo dolewać resztę bulionu gdy tamten odparuje, ryż z warzywami smażymy
Sama słodycz i szczypta chiliprosty i szybki pomysł na obiad, czyli smażony bukiet z warzyw z kurczakiem z lekką orientalną nutą. Na jutrzejszy poniedziałek będzie w sam raz 👍 ! Smażony bukiet z warzyw z kurczakiem Czas wykonania: 20 minut Składniki: 1 opakowanie bukietu jarzyn Poltino 1 duża pierś z kurczaka garść świeżych kiełków sojowych 1 cebula 1 kapusta pak choi(...)minut. Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim mięso, gdy się lekko zrumieni dodajemy cebulę, chwilę smażymy i dodajemy zamrożone warzywa. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy przez około 10 minut, aż warzywa się rozmrożą. Na koniec dodajemy pokrojoną w paski kapustę i wrzucamy kiełki. Mieszamy i smażymy 5 minut. doprawiamy sosem sojowym
Kulinarne przygody Gatitysól, pieprz, domowe warzywko <--Klik 1. Ryż gotujemy krócej niż podano na opakowaniu. 2. Brokuł podgotowujemy w osolonej wodzie przez około 5-7 minut. 3. Na patelni przesmażamy warzywa, a następnie pierś z kurczaka pokrojoną w mniejsze kawałeczki. 4. Do warzyw z kurczakiem dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietankę, sól, pieprz do smaku a następnie dodajemy podgotowany ryż i mieszamy(...)miedzy brokułami układamy plastry mozzarelli i zapiekamy do rozpuszczenia się jej. Ps. Danie to wcale nie musimy zapiekać, wystarczy, że ryż mocniej podgotujemy oraz brokuł, wymieszamy całość na patelni, podgrzewając i dodając na koniec do rozpuszczenia mozzarellę. Smacznego
Gotowanie...to proste !Uwielbiam kalafiora pod wszelką postacią... więc oto i kolejna odsłona dania z tego genialnego warzywa. Zupa z pieczonego kalafiora Składniki: 1 duży kalafior 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżeczka nasion kuminu 1 litr wywaru warzywnego 1/2 szklanki mleka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Do dzieła!!! Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy do blaszki razem z nieobranym z łupinki(...)czosnkiem i grubo pokrojoną cebulą (wystarczy podzielić ją na ósemki). Całość spryskujemy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 25 minut. Kumin prażymy na suchej patelni. Kiedy warzywa zmiękną wkładamy je do garnka, czosnek wyciskamy z łupiny, dodajemy kumin i zalewamy wodą. Czekamy aż całość się zagotuje. Gotujemy 15 minut po czym wszystko miksujemy blenderem i posypujemy
sierotka maRysia w kuchniKolejna kolorowa sałatka w moim wykonaniu. Słodkie pieczone warzywa - buraczek i dynia w zestawieniu z lekko ostrą rukolą i nasturcją. Bardzo fajne zestawienie smakowe. składniki: 2 garście rukoli 250 g pieczonej dyni 1 pieczony buraczek czerwony (200g) 50 g fety 1 garść ziaren słonecznika zioła włoskie olej arachidowy do skropienia 3-4 kwiaty nasturcji(...)Składniki na 2 porcje sałatki. Na talerzach ułożyć rukolę. Pieczoną dynię pokroić w dużą kostkę. Czerwony buraczek obrać i również pokroić w dużą kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pokrojone warzywa ułożyć na rukoli. Posypać prażonym słonecznikiem i pokruszonym serem feta. Całość opruszyć ziołami włoskimi i skropić olejem arachidowym. Przybrać kwiatkami nasturcji i podawać
Monia miesza i gotujeMało mięsa, dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach. -0,5 kg mielonego mięsa -puszka cieciorki lub fasolki -puszka drobnego groszku -kilka ugotowanych marchewek -papryka -cebula -2-3 ząbki czosnku -słoiczek koncentratu pomidorowego -olej -przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs Odsączamy groszek i cieciorkę. Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę. Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek i cebulę(...)Przyprawiamy do smaku warzywkiem i przyprawą barbecue. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe kotleciki. Kotleciki smażymy na niewielkiej ilości oleju i zdejmujemy je z patelni. Na patelnię wsypujemy warzywa. Delikatnie posypujemy warzywkiem i delikatem do mięs. Smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ok. 0,5 l wody i wlewamy do warzyw
Maminek kulinarnyLekka, bezmięsna potrawa na obiad. Warzywa z patelni są pyszne i ślicznie, kolorowo wyglądają na talerzu. Składniki: 5 średnich ziemniaków czerwona papryka spora marchew 2 cebule cukinia bazylia, zioła prowansalskie, papryka wędzona, czosnek granulowany 2 łyżki sezamu pęczek szczypiorku 100 ml wody sól morska, pieprz zielony 2 łyżki oleju Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w grubą kostkę albo paski(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w plasterki, paprykę na kawałki, cukinię w kostkę wielkości ziemniaków. Cebulę i paprykę dodajemy do podsmażonych warzyw. Wlewamy wodę i chwilę podduszamy pod przykryciem, następnie dodajemy cukinię. Warzywa dusimy na małym ogniu aż wszystkie staną się miękkie. Pod koniec duszenia potrawę przyprawiamy i dodajemy sezam. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem
e-PrzepisyKulinarneznika uczucie jej braku Zapiekanka ziemniaczana z warzywami Średnio łatwe ok 1.20 h dla 4 osób Składniki: * 6 średnich ziemniaków * cebula * mięso mielone lub pierś kurczaka ale niekoniecznie * warzywa na patelnie * 1/2 szklanki mleka * łyżka majonezu lub śmietany * 4 plastry sera żółtego * zioła prowansalskie * tymianek * majeranek * kminek * 4 ząbki czosnku * jajko Do dzieła!!! Czosnek kroimy w kosteczkę lub przepuszczamy przez(...)wszystkie zioła, odstawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry i gotujemy na średnio twardo, jeśli będą za długo gotowane rozpadną się-delikatnie solimy. Mięso dusimy z cebulą, następnie dokładamy warzywa i dusimy jeszcze ok 15 minut. W patelni/naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, warzywa i znów ziemniaki, polewamy sosem mlecznym i układamy ser. zapiekamy ok 30 minut. Zapiekanka genialnie smakuje z samymi
sierotka maRysia w kuchnibłyskawiczny i do tego smaczny obiad. Dobór takich składników sprawia, że jest idealna do przygotowania na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości. Składniki: 750g fileta z kurczaka 450g mrożonych warzyw na patelnię 1 brokuł 200g ryżu 170 żółtego sera klarowane masło curry sól pieprz Sos: 100g naturalnego jogurtu 200g śmietany 30% 4 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie(...)około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego. 3. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie. 4. Warzywa ugotować al dente na parze. Wymieszać z kurczakiem i brokułem (kilka różyczek zostawić do dekoracji). 5. Sos: Wymieszać jogurt ze śmietaną i majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić
Szalona Kuchnia Ewelinyduży pomidor 100g szpinaku łyżeczka masła sól, pieprz Pomidora obieramy i kroimy na kawałeczki. Cukinię ścieramy na dużych oczkach, szpinak siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Gdy woda z warzyw w większości odparuje, doprawiamy, wbijamy jajka i czekamy aż się zrobią. Można zjadać prosto z patelni lub przełożyć na talerz. Podajemy z chlebem posmarowanym masełkiem
Kuchenny Skrawek Niebamięs i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Gdy mięso będzie gotowe, przełożyć do jakiegoś naczynia (miseczka lub jakiś pojemniczek) zostawiając na patelni tłuszcz ze smażenia. Następnie na tą samą patelnię wrzucić pokrojone warzywa, smażyć około 5 min, następnie zalać odrobiną bulionu i dusić 10 min, żeby zmiękły. Ja lubię jak warzywa zachowują lekką chrupkość więc czas duszenia nieco zmniejszam. Uduszone warzywa(...)przełożyć do naczynia z kurczakiem, na patelnie dolać trochę oleju i wsypać ryż. Ryż smażyć przez chwilę, następnie zalać go białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, dolać bulion. Należy pamiętać, że kluczem do dobrego risotto jest dodawanie bulionu stopniowo, mieszając ryż praktycznie cały czas. Czekamy, aż ryż wchłonie cały bulion i dolewamy kolejną porcję. Czynność należy powtórzyć do momentu
Zgrabne Gotowaniefilmu z przygotowania: Jambalaya ryż z warzywami https://www.youtube.com/watch?v=vGySzVVXlAM Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki na Jambalaya: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany później dodam do warzyw na patelni lub w garnku. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w paseczki – nie za grube o długości około 3 centymetrów. Umyty seler naciowy kroję na mniejsze(...)obrać ze skórki wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą), wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Końcowe przygotowanie Jambalaya : Danie możemy przygotować w garnku lub na dużej patelni. Na rozgrzanym maśle podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 5 minut, tak żeby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła. Następnie do cebuli dodaję paprykę, selera i papryczkę chili, mieszam i całość
Uwaga Babcia Gotujesami Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka sól, pieprz, słodka papryka, chili 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy np francuskiej opakowanie mieszanki warzyw na patelnię Wykonanie: Skrzydełka myjemy, osuszamy, obcinamy lotki. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Czosnek przeciskamy przez praskę. Keczup mieszamy z miodem i musztardą, dodajemy(...)STELLA . Cenię go sobie za wytrzymałość oraz odporność na wysokie temperatury, nie wszystkie inne pozytywnie zdają ten test). Po tym czasie rozcinamy worek, na blachę wykładamy warzywa, które oprószamy solą, pieprzem. Wykładamy na nie skrzydełka, pieczemy razem jeszcze ok 20 minut
Z Majeczką w kuchni