warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:38/829)

Mięso mielone z kurczaka z makaronem, warzywami i płatkami drożdżowymi 110

łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, kebab-gyros Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8 minut. Między czasie na patelni smażymy warzywa oraz mięso. Dodajemy ugotowany makaron, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotowe danie posypujemy płatkami drożdżowymi. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) 168

kostkę, a czosnek siekamy. Na suchej sporej patelni przesmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać dodajemy czosnek. Chwilę razem smażymy i wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. patelnie przykrywamy i dusimy warzywa przez 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i kalafior. Dokładnie mieszamy, jeśli jest za mało płynu dodajemy jeszcze odrobinę wody lub wywaru. Kalafior nie może w nim pływać, tylko(...)być lekko wilgotny, żeby się nie przypalił. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu przez 10 minut. Kalafiornicę podajemy posypaną szczypiorem

Kulinarne przygody Gatity
GREEN CURRY Z MAKARONEM RYŻOWYM 161

ćwiartki. Fasolkę oczyszczamy, możemy przekroić na pół. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i odrobinę oleju. Smażymy naszego kurczaka z każdej strony- ok 3 minuty. Odstawiamy do miseczki. Na patelnie wrzucamy warzywa i smażymy 3 minuty( można dodać odrobinę oleju), zalewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy kurczaka, zieloną pastę curry i mieszamy. Wszystko gotujemy ok 10-15  minut lub do miękkości warzyw

KuchcikoweLove
Makaron ryżowy z fenkułem i porem 144

ogień, do całości dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać i całość dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Do octu balsamicznego dodać miód i całość dokładnie wymieszać. Dodać do warzyw na patelni. Podkręcić gaz i zredukować ewentualny nadmiar sosu cały czas mieszając. Zdjąć patelnię z ognia, dodać drobniej pokrojony świeży tymianek. Całość wymieszać. Makaron ryżowy ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem

gutfut
Ryż zapiekany z warzywami 310

było w czym przebierać. W innych okolicznościach można by bardziej urozmaicić skład, ale w tej prostej wersji całkiem nieźle smakuje.   2 saszetki ryżu 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię kilka łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego ketchup pikantny 10 dag sera żółtego przyprawa typu Kucharek, sól, papryka mielona ostra

Praktyczna pl
Tortilla ze szparagami 171

małym ogniu, parę minut aż cebula zmięknie ale nie zacznie brązowieć. Dodać drobno pokrojoną paprykę, podsmażać jeszcze moment. Dodać cieciorkę, szparagi, ziemniaki, przemieszać. Masę jajeczną wylać na warzywa na patelni. Przykryć,  smażyć  na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C.  Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię do środka bez przykrywania. Piec przez

Stare Gary
Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami 163

ogień do minimum, dodać czosnek, oba rodzaje papryki, kumin, pieprz i sól. Zalać bulionem i dusić 15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. W blenderze zmiksować ugotowaną kaszę, warzywa z patelni i natkę, wymieszać z mąką owsianą i orzechami. Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 50 minut

Czerwień i błękit
Pasztet z boczniakami i kaszą jaglaną 154

średnim ogniu. Gdy grzyby zmniejszą swą objętość to dodać startą marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony czosnek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć tak długo, aż warzywa będą miękkie. Warzywa z patelni ostudzić. Następnie dodać je do kaszy. Za pomocą blendera całość ze sobą wymieszać. Na sam koniec wbić jajko i dodać przyprawy (gałkę, suszony koperek, sól, pieprz). Wszystko wymieszać. Ewentualnie

Ugotować
Tagliatelle z cukinią w sosie śmietanowo-musztardowym 176

Kolorowy makaron o tej porze roku, do tego jakieś pyszne warzywo - w mojej wersji cukinia dodaje ciepła i energii na resztę dnia. Gdy na dworze zimno, ciemno, ponuro i deszczowo to zróbmy sobie kolorowe danie, to nie tylko smak, ale też kuszący piękny widok. Danie jest aromatyczne, z wyczuwalnym smakiem cukinii z czosnkiem i ziołami. Do tego(...)cienkie talarki cukinii. Możecie ją też pokroić w paski. Posypcie lubczykiem i papryką, duście do miękkości. 2. W miseczce wymieszajcie śmietankę, musztardę, ser i przyprawy. 3. Do warzyw z patelni dodajcie sos, wymieszajcie, po chwili dodajcie ugotowany makaron, złączcie wszystko. Nakładajcie. 4. Posypcie czymś smacznym świeżym zielonym

Zasmakuj Kuchni
Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem i oscypkiem 132

babcie, ciocie, czy mamy przygotowywały te smakołyki według rodzinnych receptur. Obecnie rozpoczęła się moda na bardziej świadome odżywianie, gdzie każda kaloria jest starannie wyliczona, a dania mięsne ustępują wachlarzowi warzyw, owoców, czy ziół.Specjalistka w "Nowoczesnej Kuchni Polskiej" postanowiła odkurzyć nieco stare receptury i podać je Czytelnikowi w odświeżonej wersji. Z tą świeżością wiąże się też aspekt zdrowotny, bowiem każdy(...)garnku podgrzej wywar z jarzyn ,wrzuć marchewkę, groszek,ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj około 12 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj wodę z ogórków, warzywa z patelni i całość chwilkę zagotuj. Przed podaniem udekoruj fetą lub oscypkiem, wędzonym łososiem, koperkiem. Łososia można wrzucić do zupy również podczas ostatniego etapu gotowania. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Indyk z warzywami w sosie pomidorowym 111

mało czasu na przygotowanie obiadu. Danie jest smaczne, najlepiej smakuje z ryżem naturalnym brązowym od firmy Cenos . Składniki: 300 gram piersi z indyka 0,5 op. mrożonych warzyw na patelnię ( marchewka, groszek, kukurydza, cebula) 300 ml. przecieru pomidorowego Słodka i ostra papryka Sól, pieprz Olej do smażenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ryż naturalny brązowy Cenos Sposób przygotowania: Pierś z indyka

Bajeczna Kuchnia
Zapiekanka warzywna z kaszą jaglaną 142

oleju podsmażyć cebulę i czosnek, aż cebula lekko zbrązowieje. Dodać pokrojonego kabaczka i patisony, bazylię, oregano, paprykę ostrą, dusić kilka minut, mieszać co jakiś czas. Wymieszać kaszę z warzywami z patelni. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, fetę i pokrojone na pół oliwki. Dodać 2 łyżki oleju, jajko, sól, pieprz, przyprawy. Przełożyć do żaroodpornej formy, ewentualnie posypać siemieniem lnianym. Piec

Corner With Recipes
Pasta z ciecierzycy i bakłażana 173

desce i solimy. W tym czasie dobrze rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy bakłażana (bez żadnego tłuszczu) po kilka minut z każdej strony. Plastry grillowanego bakłażana studzimy na ręczniku papierowym. Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy bakłażana, sezam, przyprawy i blendujemy kilka minut. Taką pastę można jeść z ulubionym pieczywem, z warzywami lub jako dodatek do krakersów czy wytrawnych herbatników.  Ciecierzyca(...)diecie osób z anemią. Jest bogata w błonnik i wspomaga pracę układu trawiennego. Nie zawiera glutenu.  O dobroczynnej mocy bakłażana można przeczytać w przepisie na  bukiet warzyw z patelni

My Chcemy Jeść
Kuskus z kurczakiem i warzywami po włosku ;) 196

nieowocne, ale tak było fajnie;) byłam pod wrażeniem świątecznej  (wielkanocnej) ekspozycji, którą tam przygotowali (na dole możecie zobaczyć parę zdjęć:)) Składniki (1 porcja): pierś z kurczaka 250g warzyw na patelnię po włosku (dostępne w Biedronce, do paczki dodane są przyprawy, które potrzebne są do przepisu) 1/4 szklanki kaszy Kuskus firmy Kupiec (około 50g) sól, pieprz Sposób przygotowania

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Błyskawiczny makaron vermicelli z kurczakiem, fenkułem i boczniakami 281

rozgrzanym oleju na dużej patelni lub na woku. Smażymy krótko na dużym ogniu. Zdejmujemy gdy będzie gotowe. Makaron vermicelli przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Dolewamy oleju na patelnię. Smażymy warzywa na dużym ogniu, krótko ponieważ mają pozostać chrupiące. Dodajemy kurczaka, wlewamy połowę przygotowanego sosu, mieszamy. Dodajemy makaron, wlewamy resztę sosu i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym, olejem

OstryKęs