warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:41/829)

Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili 134

Odstawiamy na czas gotowania się makaronu i smażenia warzyw. Czosnek obieramy ze skórki drobno siekamy. Cukinie płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy na nim czosnek, następnie dodajemy paski cukinii, sól, drobno pokruszone płatki chili i smażymy przez 2-3 minuty. Cukinia powinna zostać lekko  twarda, czyli

Kulinarne przygody Gatity
Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami 195

Smaż ok. 5 minut aż się zeszkli, następnie dodaj bakłażana oraz pomidory. Dodaj więcej oliwy, jeżeli patelnia zrobi się sucha, bo bakłażan chłonie jej dużo.  Gdy warzywa się ładnie podduszą, na patelnie wsyp ryż i dobrze wymieszaj z warzywami. Dodaj cynamon, trochę soli i wlej wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego. Gotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Musaka 131

niej dodać należy do nas. Po górze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw. Zwykle wybieram marchew, pieczarki, ziemniaki i cebulę. Wiem, iż dużo osób decyduje się również na dodanie cukinii. Z jakiegoś powodu smak cukinii tutaj mi nie pasuje więc ja osobiście po nią(...)wino. Kontynuować smażenie przez 10 minut. Po 10-u minutach dodać pomidory w puszcze, sól oraz pieprz. Przykryć pokrywką, zmiejszyć ogień na mały i dusić przez 20 minut. Warzywa: na patelnię wlać olej, dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć na średnim ogniu przez 7 minut. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kilku-milimetrowe plastry po czym włożyć je do osolonej

mecooks
Naleśniki gryczane z szynką z indyka i wiosennymi warzywami 1093

chrupiących wiosennych warzyw i dobrej jakości wędliny? Taka forma drugiego śniadania na pewno spodoba się dzieciakom, ale idealnie sprawdzi się także jako przekąska do pracy, albo jako zawartość piknikowego koszyka.     Składniki (6-8 sztuk): 2 jajka  1 szklanka mąki gryczanej 1,5 szklanki wody pół łyżeczki soli łyżka oleju rzepakowego plus łyżeczka do wysmarowania patelni (najlepiej teflonowej(...)sałata masłowa   do podania: jogurt naturalny z ulubionymi ziołami (czosnek, koperek, szczypiorek, rzeżucha itp.)   Przygotowanie: Jajka, mąkę, sól i wodę wymieszać. Usmażyć 6-8 naleśników na patelni teflonowej. Warzywa umyć, rzodkiewkę (u mnie podłużna) przekroić wzdłuż na ćwiartki. Na każdym naleśniku ułożyć szynkę oraz warzywa - dymkę układamy w całości. Zawinąć w rolki i pokroić wedle uznania - albo

Kulinarne Inspiracje
Kurczak w czerwonej paście curry. Obiad na ostro 368

pasty curry dobrego producenta Przygotowanie: Pierś kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą pieprzem, imbirem. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy na rumiano mięso wraz z kiełkami oraz bambusem. Na drugiej patelni podsmażamy warzywa z imbirem i sokiem z cytryny. Kiedy są miękkie przerzucamy do mięsa. Mieszamy z pastą curry. Wlewamy mleko kokosowe i dusimy mieszając -  do zagotowania. Podajemy z ryżem. Taki

Kuchnia po mojemu
Tartaletki z warzywami i szpinakowym ravioli 91

zamrażarce, zawsze mam spore zapasy. Mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych i świetnie smakują. Do przygotowania dzisiejszego dania użyłam w większości produktów mrożonych:   Warzywa na patelnię z przyprawą Włoską, Hortex -1 opakowanie Gotowe, mrożone ciast francuskie- 1 opakowanie Ravioli ze szpinakiem i ricottą- kilka sztuk 1 jajko 2 łyżki masła kilka oliwek starty ser Grana

Kasia i jej kobiecy świat
Kasza gryczana z warzywami z patelni 172

Kasza gryczana z warzywami  z patelni Składniki: - 100g kaszy gryczanej                    - ½ łyżeczki imbiru - 1 mały ziemniak(...)fasolki szparagowej - ½ białej pietruszki - 2 łyżki mrożonej kukurydzy - 1 ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, z cukinii wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w plasterki, brokuła podzielić na małe różyczki, fasolkę na połówki, czosnek i chili drobno posiekać - Na odrobinie oliwy

Wegańska kuchnia orientalna
Jajka po hiszpańsku 184

wersję- w kokilkach. A że pożywne i syte śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, to tym bardziej zachęcam do wypróbowania.  Składniki: 4 pieczarki 10dkg kiełbasy np toruńskiej 1/2 opakowania warzyw na patelnię z grzybami leśnymi 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 średni pomidor 4 jajka 1 łyżka oleju sól, pieprz, tymianek do smaku 1 łyżka margaryny do wysmarowania kokilek Sposób przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
Ryż, curry, kurczak i warzywa 212

Składniki: 3 woreczki ryżu 1 podwójna pierś kurczaka 1 opakowanie warzyw na patelnie 1 litr rosołu 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka curry sól, pieprz olej do smażenia  Sposób przygotowania: 1.Ryż podsmażyć na łyżce oleju. Dodawać stopniowo rosół aż ryż będzie miękki. Dodać curry i dokładnie wymieszać. 2. Pierś pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka

A Ty Smakuj Mnie
Gulasz sojowy 169

wkładamy do głębokiego talerza, w którym mamy wrzątek z rozpuszczoną kostką warzywną. Trzymamy je w wodzie ok. 5 minut.  Następnie wyciągamy kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw na patelni. Dodajemy sos sojowy, ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Bulion, w którym moczyliśmy kotleciki przelewamy do całości i dusimy przez ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając

Emcia Pichci
Gulasz z warzywami chińskimi. 157

łyżeczka koncentratu chili ProecoPolska   3 łyżki oliwy 1 litr + 600ml ewentualnie do podlania bulionu  mięsnego lub warzywnego Pieczarki Orzech jako dodatek 2 marchewki 1 woreczek warzyw na patelnię po chińsku  Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i dobrze nacieramy wszystkimi przyprawami oraz czosnkiem.Odstawiamy na około 15 minut do przegryzienia mięsa z ziołami. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy

Sama słodycz i szczypta chili
OMLET Z BATATEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM / OMELETTE WITH SWEET POTATO AND SMOKED SALMON 69

kroimy na kawałki o dowolnej wielkości – ja lubię czuć, że coś gryzę podczas jedzenia omleta, więc moje warzywa są dość spore. Łososia siekamy dość drobno. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wszystkie warzywa – cebulę, pomidorki, batata i smażymy na średnim ogniu. Jak cebula się lekko zeszkli, a batat zarumieni, dorzucamy posiekanego łososia. Do sporej miski wbijamy jajka, dokładamy mąkę, mleko(...)majonez, przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Gdy warzywa są podsmażone układamy je mniej więcej równą warstwą na całej powierzchni patelni i powoli zalewamy masą jajeczną. Całość smażymy na wolnym ogniu aż całość się zetnie również z wierzchu, jeśli zależy Ci na czasie przykryj patelnię pokrywką. Tuż przed zdjęciem omleta z patelni posyp go świeżymi ziołami – ja tym razem wybrałam

Martyna Cooks
OMLET Z BATATEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM / OMELETTE WITH SWEET POTATO AND SMOKED SALMON 120

kroimy na kawałki o dowolnej wielkości – ja lubię czuć, że coś gryzę podczas jedzenia omleta, więc moje warzywa są dość spore. Łososia siekamy dość drobno. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wszystkie warzywa – cebulę, pomidorki, batata i smażymy na średnim ogniu. Jak cebula się lekko zeszkli, a batat zarumieni, dorzucamy posiekanego łososia. Do sporej miski wbijamy jajka, dokładamy mąkę, mleko(...)majonez, przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Gdy warzywa są podsmażone układamy je mniej więcej równą warstwą na całej powierzchni patelni i powoli zalewamy masą jajeczną. Całość smażymy na wolnym ogniu aż całość się zetnie również z wierzchu, jeśli zależy Ci na czasie przykryj patelnię pokrywką. Tuż przed zdjęciem omleta z patelni posyp go świeżymi ziołami – ja tym razem wybrałam

Martyna Cooks
Zielona soczewica z warzywami i surówką z selera i kiwi 155

sporo różnych aromatycznych przypraw, podałam z surówką bardzo świeżą w smaku i dobrą w okresie zimowym w Polsce. Soczewica z warzywami i surówką z selera i kiwi Soczewica z warzywami Składniki: pół szklanki zielonej soczewicy szklanka wrzątku ok. 400 g dyni olej do smażenia spora cebula pół papryki  pęczek natki pietruszki 3 starte ząbki czosnku  2 łyżeczki startego(...)tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać startą dynię. Wymieszać. Paprykę pokroić na drobną kostkę. Dorzucić na patelnię. Dusić warzywa do miękkości. Dodać soczewicę (powinna być ugotowana al dente). Dodać przyprawy oraz imbir i czosnek. Wymieszać i dusić jeszcze ok. 3 minut. Surówka Składniki : 4 łodygi selera naciowego

Weekendy w domu i ogrodzie
Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany 174

kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić, a na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. Podsmażyć aż będą  miękkie i przezroczyste, około 4 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jalapeno i czosnek(...)minuty. Posypać mąką dobrze wymieszać  aż wszystko będzie dobrze połączone. Podsmażać  około 1 minuty, tak aby mąka lekko zbrązowiała. W garnku zagrzać bulion, dodać kolby. Przełożyć warzywa z patelni, dodać ziemniaki i gotować ok 10 minut  do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Dodać śmietanę, kukurydzę, cayenne i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania