warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:44/829)

Sajgonki 934

łyżka mąki kiełki – ½ opakowania 1 ząbek czosnku mieszanka przypraw do kuchni chińskiej sos sojowy jasny olej do smażenia Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy warzywa mrożone i drobno pokrojoną kapustę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek, kiełki oraz jajko wymieszane z ketchupem i mąką. Doprawiamy do smaku. Papier ryżowy moczymy kilka sekund w letniej

Gotuj z Misiem
Przechowywanie żywności 148

rozmaitymi warzywami oraz owocami, których często kupujemy za dużo a gdy zaczną więdnąć wyrzucamy do kosza. Makaron z gulaszem warzywnym to bardzo smaczne i proste danie. Mrożonki (szpinak, warzywa na patelnie i inne) – są bardzo przydatne w kuchni, ponieważ zachowują praktycznie wszystkie wartości odżywcze a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Możemy je dodać do wielu potraw – są zawsze(...)działki i ogródki. Jest to świetny czas na przygotowywanie pysznych i zdrowych przetworów, których smakiem i wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak: ogórki – pomysłów na przetwory ogórkowe jest mnóstwo – począwszy od tradycyjnych ogórków kwaszonych a skończywszy na różnorodnych wersjach sałatek z ogórkiem w roli głównej) pomidory, z których można

moj przepis na
Pikantny gulasz w bułce 181

kolejne 45 minut.  2. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, paprykę w krótkie paski, a papryczkę pepperoni w krążki. Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Na osobnej patelni dusimy warzywa z 1/4 szklanki wody. Do duszonego mięsa dorzucamy duszone warzywa. Mieszamy.  3. Do gulaszu dodajemy przecier pomidorowy wymieszany ze śmietaną oraz mąką. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka ziemniaczana z rybą 86

czasie też przemieszaj kilka razy warzywa). Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut (gotuj całe ziemniaki, bez przekrawania na pół. Ziemniaki mają pozostać lekko niedogotowane). Odcedź i zostaw do przestygnięcia. Ser zetrzyj na małych oczkach tarki. Rybę pokrój na mniejsze kawałki szerokości 2,5 - 3 cm. Oprósz solą i pieprzem. Na dużej patelni rozpuść masło, wsyp na nią posiekane(...)cukinię i bakłażana, smaż i mieszaj około 10 minut (warzywa zmiękną, bakłażan może się nawet lekko zbrązowić - tak ma być). Na patelnię wlej śmietankę i smaż z warzywami około 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do przestygnięcia. Gdy masa będzie już tylko letnia dodaj do niej listki tymianku, starty ser (1 łyżkę sera pozostaw) i jajka. Dopraw pieprzem

Delicious Place
Makaron w kremowym sosie z dyni z szynką parmeńską i mascarpone 162

Makaron w sosie z dyni duszonej w mleku z mascarpone i z podsmażoną szynką parmeńską (Obiad jednoosobowy) To jest mój kulinarny hit tego miesiąca ! Zdjęcie niestety

Moja Micha
Zapiekanka ziemniaczana z patelni z indykiem 155

dzisiaj zaplanowałam zapiekankę ziemniaczaną z patelni. Gorąca, pachnąca i smaczna. Czego więcej potrzeba gdy mróz na dworze, od razu robi się jakoś cieplej. Polecam. Składniki: 4 – 5 ziemniaków 200 gram fileta z indyka 3 – 4 pomidory (dojrzałe) 1 młoda cukinia Średni por – biała część 2 marchewki lub 1/3 opakowania mrożonych małych marchewek ½  szklanki mleka 4 – 5 jajek Sól Pieprz(...)chwilę dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Do 1/2 szklanki mleka dodajemy jajka. Roztrzepujemy, solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Masą jajeczną zalewamy warzywa na patelni. Skręcamy „ogień”. Smażymy aż jajka się zetną. I teraz najgorsze: do patelni przykładamy talerz i szybkim ruchem całość obracamy tak aby zapiekanka znalazła się na talerzu. Przed podaniem możemy

Smaki Ewy
Wegański placek po więgersku 190

jedni wolą ostro, drudzy jednak w wersji łagodnej. U mnie gulasz był lekko ostry. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Składniki: na placki ziemniaczane (6 sztuk smażone na patelni o średnicy 24 cm): 16 średniej wielkości ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cebule sól, pieprz na gulasz: 100 g kotletów sojowych al'a schabowych lub kostki sojowej 1 czerwona(...)jakiś czas mieszając.  4. Pomidory w puszcze przelewamy do garnka, możemy je również lekko zmiksować. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, kostkę sojową i usmażone warzywa z patelni. Dodajemy 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie. Dodajemy przyprawy : kminek, słodką paprykę, odrobinę chilli.  Uwaga: Ilość dodanych przypraw jest tylko sugestią, ale proszę doprawiać zgodnie z własnymi upodobaniami

Mój pomysł na
Zupa- krem z cukinii i ziemniaków 165

Krem z cukinii i ziemniaków, to bardzo aromatyczna zupa. Najlepiej smakuje, podana z podpieczonymi na patelni, pestkami dyni i słonecznika. Składniki: 3 ziemniaki (około 300 g) 2 średnie cebule 1 marchewka oliwa do podsmażania warzyw 2 małe cukinie (około(...)ząbki czosnku sól pieprz 600 ml - 700 ml bulionu warzywnego ziarna słonecznika pestki dyni (polecam Skworcu ) Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, dolewamy około 2 -3 łyżki oliwy i podsmażamy na dużym ogniu, aż się lekko zarumienią.  Warzywa przekładamy do garnka. Cukinię, bez obierania, kroimy w kostkę

Smak mojego domu
Ekspresowy chińczyk 191

będzie ciepły. Przelewamy do dużego naczynia plastikowego. Na tej samej patelni smażymy na 2 łyżkach oleju mrożone warzywa. Smażymy około 5-10 min. Na koniec przykrywamy patelnie i dusimy nasze warzywa jeszcze około 5 min (po tym czasie warzywa są chrupkie nie są rozgotowane). Gotowe warzywa dodajemy do kurczaka z sosem i dokładnie mieszamy

Piekielna Kuchnia Pati
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 159

piórka cebulę i pora. Dodajemy startą na wiórki marchew i mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia. Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym. Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami. Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia. Przygotowanym sosem zalewamy rybę. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut. Smacznego

Ostra na Słodko
Zielone Kaszotto z fasolką szparagową i brokułami 198

fasolka + brokuły Ugotuj fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz blanszuj brokuły ( max 4 minuty). Etap III - Mieszanie Gdy kasza będzie już całkowicie miękka dodaj na patelnię ugotowane warzywa, dopraw solą i pieprzem wg uznania. Podawaj ze świeżą bazylią lub/i natką pietruszki oraz pomidorkami koktajlowymi. Przepis inspirowany konkursem #durszlak "Mój dzień z Hortex" po więcej informacji kliknij w zdjęcie

Wylizany Rondel
Tarta ze szparagami 127

pokrój w kostkę, szparagi pokrój w nieduże kawałki. Smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodaj pokrojony szpinak i posiekany koper. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i połącz z warzywami na patelni. Dodaj pokrojony ser kozi. Całość przełóż na ciasto i piecz w piekarniku przez 40-50 minut. Boki tarty powinny być ładnie zarumienione, a środek ścięty. Podawaj na ciepło. Smacznego

wiecejwarzyw.pl
Tanie dania Marzec 133

jajek Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem Pizza z boczkiem i serem feta Ziołowy omlet na parze z pomidorami Makaron po chińsku z omletem Pierogi z soczewicą Warzywa na patelnię Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem, groszkiem i olejem lnianym Pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł Tanie dania Marzec pochodzi z serwisu Dorota

Dorota Smakuje
Pomysły na śniadania w marcu 138

boczkiem i serem feta Jajka faszerowane dzikim ryżem i jarmużem Ziołowy omlet na parze z pomidorami Sałatka z kabanosami Makaron po chińsku z omletem Pierogi z soczewicą Warzywa na patelnię Sałatka z kurczakiem, awokado, serem pleśniowym i cytrusami Sushi z wędzoną makrelą, ogórkiem i jabłkiem Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem, groszkiem i olejem

Dorota Smakuje
ZUPA Z BRUKSELKA I MAKARONEM 109

mały kubek jogurtu naturalnego olej Makaron ravioli Arc Pol gotujemy. Brukselkę umyć i obrać z brzydkich liści. Seler naciowy, marchewkę, pietruszkę oraz cebulę pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć warzywa (ok 4 minut). Podsmażone Warzywa oraz brukselkę gotować w wodzie do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować chwilę. Podawać z koperkiem i ugotowanym ravioli

Kuchnia w oparach
Pasztet z fasoli mung 116

obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na 3 łyżkach oliwy zeszklić cebulę i marchewkę, a pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zmiksować fasolę, łyżeczkę soli, warzywa z patelni, rozdrobnioną natkę pietruszki, jajko, sos worcestershire i dobry olej na gładką masę. Masę doprawić kozieradką, ostrą papryką, pieprzem i solą. Włączyć piekarnik na 210 stopni C. pieczenie góra

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu 169

rosołu jest zjadane, bo każdy je lubi. Kotleciki natomiast są pomysłem dla tych, którzy nie wiedzą co z nim zrobić. Takie kotleciki najlepiej podać z pieczonymi warzywami lub warzywami na patelnię. Oczywiście możecie dobrać do nich ulubioną surówkę czy też ziemniaki. Kotleciki smakują podobnie jak kotlety mielone. Zrobiłam je z mięsa z kurczaka, jednak można je przygotować także z wołowiny

Kuchnia Bazylii
Danie chińskie z owocami morza 110

Dania chińskie mają to do siebie że robi się je szybko a smakują wyśmienicie. Makaron ryżowy nie trzeba nawet gotować, on mięknie na patelni a warzywa pokrojone wszystkie w takie same słupki tez nie wymagają specjalnej obróbki cieplnej. Zachęcam zatem do skosztowania mojej wersji dania chińskiego. Chińszczyzna z owocami morza. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Makaron z cukinią, pesto, chilii i szynką parmeńską 155

pokrojoną w kostkę cebulę, papryczkę i startą na dużych oczkach tarki cukinię. Dusimy do odparowania wody. Dodajemy pesto, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy.  3. Makaron łączymy z warzywami. Na patelni podsmażamy pokrojoną szynkę parmeńską, dodajemy do makaronu

Szefowa kuchni
Piątek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania 157

minut. Zdejmij z ognia. Krok 3 W międzyczasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć na niego krewetki i smaż po minucie z każdej strony. Posól i ściągnij z patelni. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, a obrane awokado w grubsze plastry. Skrop awokado cytryną, żeby nie ściemniało. Krok 4 Połącz składniki sosu do ryżu: rozpuść

Niedzielny kucharz
Wytrawne babeczki w cieście francuskim z warzywami i jajkiem 173

cebula 2 łyżki koncentratu pomi dorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii        Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę. Cebulę i pomi dory w piórka. Smażymy warzywa na patelni z o drobiną oliwy z zalewy pomi dorowej. Po d koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem, bazylia oraz koncentratem pomi dorowym. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych kawałków i wykła

ChilliJemy
Sushi bez zawijania, czyli sushi bowl 119

minut. Zdejmij z ognia. Krok 3 W międzyczasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć na niego krewetki i smaż po minucie z każdej strony. Posól i ściągnij z patelni. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, a obrane awokado w grubsze plastry. Skrop awokado cytryną, żeby nie ściemniało. Krok 4 Połącz składniki sosu do ryżu: rozpuść

Niedzielny kucharz
Filet rybny pieczony w piekarniku 270

dodać go mniej lub w ogóle nie dodawać, ale jak dla mnie to właśnie on nadaje tej rybie smak. Pieczonego fileta możecie podawać z warzywami gotowanymi na parze, warzywami na patelnię czy domowymi frytkami . Zachęcam do przygotowania i życzę smacznego! Dajcie znać czy smakowało. Zobacz też: Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Dorsz po grecku Dorsz zapiekany z ziemniakami Przepis

Kuchnia Bazylii
Ryba w pomidorach 138

przesmażam na oleju, lekko duszę, dodaję liście laurowe, doprawiam i dodaję koncentrat, passatę i bulion/wodę. Mieszam, duszę, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Do pomidorów i warzyw na patelni dodaję kawałki usmażonej ryby. Chwilę razem duszę, lekko mieszam, przekładam na półmisek, podaję

Zasmakuj Kuchni
Kluski ziemniaczane zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym 196

gotujemy. Przeciskamy przez praskę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 2. Paprykę i cukinię myjemy, z papryki wyciągamy gniazdo nasienne, i kroimy warzywa w kostkę. 3. Na rozgrzaną patelnie, wkładamy nasze warzywa i dusimy, doprawiając około 2 łyżeczkami ziół śródziemnomorskich, 2 szczyptami soli i pieprzu, cukinia puści soki, dlatego nie trzeba podlewać wodą. Kiedy woda wypruje, jeszcze przez chwile podsmażamy dodając

Mój pomysł na
Słodka kukurydziana zupa krem 142

warzyw, razem z zielem angielskim oraz liściem laurowym. Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam, dodałam do reszty gotujących się warzyw. Kukurydzę odcedziłam ,wodę z niej wlałam do garnka z warzywami. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam delikatnie kukurydzę,  Wsypałam do zupy. Następnie na tej samej patelni podsmażyłam starty imbir i tez wylądował w garnku. Podgotowałam  wszystko razem około

Justa próbuje gotować
Danie tajskie po polsku 326

obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Czosnek, imbir i chili podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy mięso. Podsmażamy kurczaka, a po chwili wrzucamy na patelnię kolejno warzywa. Zaczynamy od batata, bo jest najtwardszy. Podsmażamy go z mięsem, a następnie dodajemy selera naciowego, paprykę, a na końcu startą marchewkę. Co ważne – potrawy tej nie solimy

Dieta bez mleka
ZUPA Z KURKAMI! 140

laurowy - 3 łyżki masła do podania: pieczywo Do garnka włóż obrane i pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy, wlej bulion i około 2 litry wody. Całość gotuj do miękkości warzyw.  Na patelni na maśle przesmaż umyte i osuszone kurki, wraz z listkami cząbru, dodaj do zupy całą zawartość z patelni. Dzięki temu kurki uwolnią aromat do sosu maślanego, będą bardziej

SMYKWKUCHNI
Jesienne naleśniki z soczewicą, dynią i szpinakiem 202

olej i podsmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę i posiekany czosnek. 3. Dynię pokrój w niewielką kostkę i dodaj do smażącej się cebuli - podsmażaj przez ok. 5min. 4. Na patelnię z warzywami dodaj namoczoną soczewicę razem z wodą - przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 15-20min. 5. Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku. 6. Dorzuć szpinak

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Leczo z cukinią i białą fasolą 207

dodaję paprykę, duszę do miękkości. W głębokim garnku rozgrzewam oliwę z niewielką ilością masła, podduszam na nich cukinię i pomidory. Gdy pomidory lekko się rozpadną dodaję przesmażone wcześniej warzywa z patelni, kukurydzę, zieloną fasolkę oraz fasolę z puszki. Przyprawiam, wlewam passatę. Jeśli chcecie możecie dolać trochę wody, ja jednak tego nie robiłam. Duszę do miękkości, ewentualnie przyprawiam jeszcze

Zasmakuj Kuchni
SAŁATKA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ, FETĄ I ZIARNAMI SŁONECZNIKA 119

Przygotowanie: Kapustę myję i osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w paseczki. Pomidorki kroję w ósemki, ogórka i paprykę w cienkie paski, fetę w kostkę. Ziarna słonecznika prażę na suchej patelni. Wszystkie warzywa mieszam dokładnie z olejem, serem i koperkiem. Sałatkę posypuję uprażonym słonecznikiem i posiekanym szczypiorkiem

JejKuchnia
Makaron soba z pak choi i fasolką szparagową 103

długo, aby warzywa pozostały jędrne i chrupiące. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Doprawiamy do smaku, doajemy ostrą paprykę. Mieszamy. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami na patelni. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Mozna posypać czarnym lub biaym sezamem. Takie danie pokochają Wasze dzieci

Moja smaczna kuchnia
Sałatka makaronowa z ogórkiem, kukurydzą konserwową, prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. 210

drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron, ogórki, kukurydzę mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek, jogurt i majonez łączymy. Sos solimy oraz pieprzymy do smaku i łączymy z warzywami. Na patelni prażymy słonecznik i sezam. Ziarna studzimy i dodajemy do sałatki. Smacznego

Smak mojego domu
Pieczarki Portobello ze szparagami 131

kawałki. Szalotkę drobno kroimy i smażymy na rozgrzanej oliwie. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do szalotki, wraz z kawałkami szparagów. Łebki odkładamy na razie na bok. Warzywa na patelni solimy i pierzymy, smażymy przez 10 minut. W międzyczasie pieczarki malujemy oliwą, układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Jeśli pieczarki puszczą

Kulinarne przygody Gatity
ZUPA KREM Z CUKINII Z BOCZKOWYM CHIPSEM 136

drobno posiekaną cebulkę, pokrojone ziemniaczki, marchew oraz cukinię. Kiedy się przyrumienią przekładamy do garnka, zalewamy rosołem- tyle aby zakryło warzywa. Dodajemy ziele ang, listek laurowy, gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni szklimy czosnek, wrzucamy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem, podgotowujemy jeszcze ok 5 minut.  Plastry boczku zrumieniamy na chrupko na patelni. Możemy tez obsmażyć kilka zostawionych wcześniej plastrów cukinii

Z Majeczką w kuchni
Pomidorowo - paprykowe pęczotto 121

sól pieprz słodka papryka ostra papryka Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć. Umyć, oczyścić i pokroić papryki w półsłupki. Pokroić w paseczki suszone pomidory. Dodać pokrojone warzywa na patelnię. Podsmażyć je tak, aby były półmiękkie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Wsypać opłukaną wcześniej kaszę. Smażyć około 2 minuty po czym wlać krojone pomidory i szklankę

Karola gotuje
PĘCZAK Z WARZYWAMI 187

wsypać kaszę. Zagotować, zmniejszyć gaz na min. i gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie gaz wyłączyć, a kaszę zostawić w garnku na czas przygotowywania warzyw. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy na złoto. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy, startą na tarce o najmniejszych oczkach marchewkę i pietruszkę

Walijskie Pichcenie
Biała kiełbasa z warzywami po azjatycku 143

proste danie. Soczyste i aromatyczne. Zrobicie je w krótkim czasie i tak na prawdę w tym daniu liczy się bardzo dobrej jakości biała kiełbasa. Składniki biała kiełbasa /surowa warzywa na patelnię, mieszanka azjatycka z pędami bambusa i grzybami mun opcjonalnie 100 ml czerwonego wytrawnego wina świeża bazylia tarty parmezan oliwa z oliwek do podania olej kokosowy extra virgin

Z Kuchni Do Kuchni
Omlet z brokułami i kozim serem 141

koziego sera 1 – 1 i 1/2 łyżki oleju do smażenia sól himalajska i czarny mielony pieprz do smaku posiekany szczypiorek *u mnie z mieszanki warzyw na patelnię (całe różyczki i ich kawałki) Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy nasze mrożone brokuły. Po podsmażeniu większe różyczki można podzielić na mniejsze kawałki. Do miski wbijamy całe jajka, roztrzepujemy je widelcem

Słodkie okruszki
Zupa fasolowa 131

angielskie i gotujemy przez 45-55 minut, aż fasola będzie prawie miękka.   W tym czasie obrać warzywa, pokroić w kostkę, dodać do fasoli i gotować do miękkości warzyw. Na patelni na odrobinie oleju podsmażyć kiełbasę z cebulą, na koniec dodać czosnek, chwilę razem podsmażyć,  przełożyć do garnka, dodać również pokrojony w kostkę  boczek i majeranek. Na koniec

magiczna kuchnia Kasi
Makaron z ciecierzycą w sosie pomidorowym 195

podsmażonej cebuli dodać czosnek i przez krótką chwilę razem podsmażać. Następnie dodać pokrojoną paprykę i chili. Wymieszać i wszystko razem podsmażać, aż papryka stanie się miękka. Na patelnię z warzywami wrzucić odsączoną cieciorkę. Wlać pomidory wraz z zalewą. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dusić razem na średnim ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, pomidory delikatnie się

Gospodyni Miejska
Pulpety z soczewicy w pikantnym sosie curry 189

będzie miękka. Studzimy. Na łyżce oleju szklimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy kilka chwil. Wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę, smażymy, aż marchewka zmięknie. Soczewicę i warzywa z patelni miksujemy na gładką masę. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i zmielone orzechy lub bułkę. Mieszamy by składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku. Natłuszczonymi dłońmi formujemy pulpeciki wielkości piłki golfowej. Układamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orientalny kurczak słodko kwaśny duszony z warzywami 146

dużo czasu na przygotowaniach. Lubię eksperymenty. To jedno z wielu dań ,które powstało szybko i było nad wyraz smaczne i kolorowe. Składniki podudzia z kurczaka kilka czerwonych ziemniaków warzywa na patelnię z przyprawą orientalną  Hortex sos z mango ,morelami i kolendrą pieprz i sól do smaku Podudzia umyj i przełóż do szklanej miski, dodaj kilka łyżek sosu z mango

Z Kuchni Do Kuchni
A’la frittata z polędwiczką wieprzową 192

Składniki: 1 opakowanie warzyw na patelnię z ziołami i papryką Hortex 1 nieduża polędwiczka wieprzowa, ok 30 dkg 1 jogurt naturalny (200 ml) 4 jajka 5 dkg sera żółtego sól, … Czytaj dalej A’la frittata z polędwiczką wieprzową

czarrna od kuchni
Makaron z cukinią i papryką na ostro 145

przyprawiamy i dusimy do miękkości, po tym czasie dodajemy papryczkę chilli, makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odlewamy wodę i łączymy z warzywami z patelni, posypujemy gotowe danie serem i natką:) możecie też dodać połowę sera już na gotowe danie na patelnię i wymieszać, ser oblepi całe danie, tak lubię

Zasmakuj Kuchni
Pierogi rybne z serem, marchewką i ziołami 142

tarce marchewkę, przesmaż chwilę; rybę umyj w zimnej wodzie, dobrze odciśnij z nadmiaru wody i osusz dobrze ręcznikiem papierowym, pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw na patelni, przesmaż przez kilka minut aż ryba będzie lekko gotowa, mieszaj; w blenderze umieść wszystkie składniki z patelni, dodaj jajko i żółty ser i zmiksuj razem na gładką masę; do masy

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka makaronowa z warzywami, serem brie i parówkami 160

smaż chwilę, ciągle mieszając dodawaj powoli mąkę, mieszaj rózgą, następnie powoli dodaj bulion i mleko, mieszaj, naczynie żaroodporne (u mnie wymiary 20x22) wysmaruj masłem klarowanym, układaj warstwowo: makaron, warzywa z patelni, kawałki sera brie i drugi raz tak samo, polej sosem, wierzch posyp majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem wymieszanym razem z 1,5 łyżki bułki tartej, pieczcie w temp

Zasmakuj Kuchni
śledź z cebulą, oliwkami i ogórkiem kiszonym 144

Śledzie  wkładamy  do misy, po czym dodajemy do nich   pokrojone w paski kiszone  ogórki, oraz przekrojone na pół oliwki. Następnie do misy dodajemy warzywa z patelni, doprawiamy  pieprzem, c ałość  mieszamy i wstawiamy  na 3-4 godziny do lodówki, tak aby smaki zdążyły się połączyć. Następnie  śledzie wyjmujemy

Miód i pieprz
CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM Z PRZEWAGĄ PAPRYKI I PIECZAREK POD BESZAMELEM 151

papryka zmięknie. Dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. 3.  Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać.  Dodać do warzyw na patelni i dokładnie wymieszać. Gdy mięso podsmaży się dodać przecier. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 4.  Farszem dokładnie napełnić rurki cannelloni ( musza być pełne farszu) i ułożyć

Kuchnia Paulettes
Tajskie, czerwone curry z kurczakiem 170

chwilę podsmażać (ok. 1 minuty), po czym dodać plasterki marchewek, kostki papryk i różyczki brokuła. Wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Na patelnię  z warzywami wrzucić podsmażonego kurczaka wraz z płynami ze smażenia. Dobrze wymieszać, przykryć i dusić przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodać mleczko kokosowe z pastą curry i sosem

Gospodyni Miejska
Tagliatelle z dynią Hokkaido, kolorową papryką ,cukinią w pomidorach , z nutką imbiru 294

powstały grudki.Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy. Wlewamy do sosu pomidorowego. Beszamel to naturalny sos, który idealnie komponuje się z mięsem, makaronem,warzywami. Na patelnię z gotowym sosem wrzucamy makaron. Mieszamy i w razie czego dosmaczamy solą, pieprzem, olejem rzepakowym. Przed podaniem ucieramy sporo parmezanu. Rozgrzewające i jesienne danie gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sos tzatziki 152

latem. Uwielbiamy go wspólnie kosztować przy grillu, gdzie wspaniale pasuje do grillowanej karkówki czy drobiu. Ostatnio wypróbowałam go do grillowanej cukinii i chleba, cudo:) Jeśli lubicie smażone na patelni krążki warzyw, np. cukinii, bakłażana, krążków cebuli, czy papryki to podajcie je z takim sosem. Smakują wtedy ciekawiej, a sos znacznie podkreśla ich smak dodając świeżego aromatu warzywnej potrawie

Zasmakuj Kuchni
Fusilli z warzywami w pomidorach 120

pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę pokrojoną w kawałeczki. Zamykamy patelnię. Dusimy do miękkości papryki. Międzyczasie gotujemy fusilli al dente.  Kiedy będą gotowe, odcedzamy i wrzucamy na patelnię do warzyw w pomidorach. Dodajemy ser owczy w plastrach. Jeszcze chwilkę podgrzewamy , ale tylko tylko do momentu rozpuszczenia sera. Przekładamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem, bazylia oraz owczym, tartym serem.Możemy dosmaczyć oliwą

Z Kuchni Do Kuchni
ziemniaki z warzywami i serami i piersią kurczaka... 137

podsmażać z 5 minut mieszając, na koniec dodac kucharka, pieprz i wymieszać do naczynia żaroodpornego wsypać wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki, dodać warzywa z patelni i delikatnie wymiesszać na wierzchu rozsypać zmiksowane sery, piekarnik elektryczny rozgrzac do 200 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec około 35 minut, następnie na termoobiegu z 5 minut, podawać

W Mojej Kuchni Lubię
MAKARON ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 171

minuty. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i ostrej papryki. Dodajemy starty czosnek, pokrojone pomidorki i szynkę parmeńską. Mieszamy, smażymy 1 minutę, uważając, aby nie przypalić czosnku.  Bezpośrednio na patelnię z warzywami dodajemy ugotowany makaron (nie musi być idealnie odcedzony). Mieszamy i krótko razem podsmażamy.  Posypujemy tartym parmezanem i podajemy

cool and minty
KOTLETY PO HAWAJSKU ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 125

SKŁADNIKI : 1 duża pierś lub kilka kotletów z udek drobiowych sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 2 jajka mąka pszenna do panierowania olej do smażenia 1 opakowanie warzyw na patelnię 4 plastry ananasa 100 g tartego, żółtego sera pieczone ziemniaczki

Kulinarne Fantazje Marioli
strogonow z wieprzowej polędwiczki 153

oliwy i dodajemy łyżkę masła, a następnie kładziemy kawałki polędwiczek, smażąc je z obu stron na dużym ogniu przez  4-5 minut. Następnie obsmażone mięso dodajemy do patelni z warzywami, dokładamy słodką śmietanę, szczyptę cukru i pokrojone w cienkie plastry kiszone ogórki. Całość doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, solą oraz pieprzem. Ponownie zagotowujemy i dusimy przez

Miód i pieprz
Chrupiący kurczak w pikantnej panierce 146

ręcznik papierowy, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowany kurczak smakuje świetnie z każdymi dodatkami - frytkami, ziemniakami w mundurkach czy ryżem. My zjedliśmy go z mieszanką warzyw na patelnię oraz jogurtowym sosem. Pycha - polecam

Cooking Monster
Ciekawostki kulinarne: bakłażan 152

reumatyzm, podagrę i mający problemy z nerkami. Przepisy na dania z bakłażanem: Pasta z ciecierzycy i bakłażana Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią Mini pizze bez ciasta Bukiet warzyw z patelni

My Chcemy Jeść
Omlet z warzywami 148

dente. Na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajka roztrzepać w miseczce, wlać mleko, dodać oregano, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Masę jajeczną wylewamy na nasze warzywa na patelni, smażymy przez około 4-5 minuty, aż masa się zetnie. Delikatnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Kurczak w warzywnym trio 282

paski i podsmażeniu na patelni tylko do zamknięcia się włókien, potem przekładamy na osobny talerzyk. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Podsmażamy na patelniwarzywa zmiękną i dodajemy passatę pomidorową i podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka, razem dusimy jeszcze 3 min aby smaki się połączyły, a pierś z kurczaka doszła ale była soczysta. Doprawiamy

W kuchennej krainie
SPAGHETTI Z SOSEM SEROWYM I BROKUŁAMI 142

mniejsze różyczki, następnie krótko ugotować w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek pokroić w drobniutką kostkę i zeszklić na oliwie, dodając pokrojoną w kostkę szynkę lekko podsmażyć. Do warzyw na patelni dołożyć serki pokrojone na mniejsze części, 1/2 szklankę mleka. Całość podgrzewać mieszając, aż serki roztopią się. Doprawić ziołami, sola i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Rozłożyć

Prosto i Smacznie z Anetą
Zupa z ciecierzycy na ostro. 130

litra. Papryczkę chili kroimy w krążki, cebulę w półksiężyce,  pomidora w kostkę, podsmażamy na masełku. Kiedy ciecierzyca będzie już miękka odcedzamy ją, wrzucamy razem z  warzywami z patelni do blendera, zalewamy ciepłym rosołkiem,  przyprawiamy mieloną papryką(według uznania - jeśli lubimy ostre  sypiemy więcej, jeśli nie - tylko odrobinę do smaku) i blendujemy do  porządanej konsystencji (powinno

Moje-pitraszenie
Zupa krem z soczewicy. 111

minut - krócej się gotuje, później gotowałam). Pomidor i cebulę kroimy w kostkę, papryczkę w krążki - podsmażamy na odrobinie oliwy. Soczewicę odcedzamy i wrzucamy do blendera razem z warzywami z patelni, następnie zalewamy ciepłym rosołem doprawiamy czosnkiem i papryką - blendujemy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 157

papryki 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 250 g dyni (użyłam mrożonej Hortex) 200 g mrożonej mieszanki azjatyckiej z grzybkami mun (użyłam Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex) 2-3 listki limonki kafirskiej (użyłam mrożonych) 250 g oczyszczonych krewetek (świeżych lub rozmrożonych) 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego , lub więcej

Pełny talerz
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy. 140

czasie podlewamy mięso pozostałą marynatą i pieczemy jeszcze około 30-45min w zależności od wielkości naszego drobiu. Podajemy z ziemniakami w koszulkach, warzywami z patelni lub frytkami z batatów. Smacznego! Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać zostawiając tutaj komentarz lub polub mój profil na fb :) pozdrawiam

Tagebuch po polsku
Włoska kolacja 176

kilka suszonych pomidorów tymianek sól, pieprz 3 ząbki czosnku Do dzieła!!! Czosnek kroimy z kosteczkę. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki 2/2, cukinię kroimy w plasterki obieraczką do warzyw.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, dusimy na niej czosnek aż wydobędzie się z niego cały smak, wrzucamy pierś posypaną solą i pieprzem. Ciągle mieszamy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego

sierotka maRysia w kuchni
Wegetariańskie fit kotlety z kaszy jaglanej (porcja ok. 435 kcal) 214

łyżeczce oleju smażymy i dusimy do miękkości: paprykę, bakłażana i pora, jak zmiękną dodajemy pomidory, przykrywamy i dusimy na malutkim ogniu. 6. Do przestudzonej kaszy dodajemy przestudzone warzywa z patelni oraz jajko i przyprawy, mieszamy. 7. Wilgotnymi dłońmi lepimy niewielkie kotleciki, które smażymy na łyżce rozgrzanego tłuszczu. Uwagi: Kotleciki mają tendencję do rozpadania się, więcej tłuszczu powoduje, że rozpadają się

Malowane smakiem
Meksykańska zupa z cieciorką 164

papryk dodajemy cebulę drobno posiekaną oraz mrożone warzywa. Smażymy do miękkości. Fasolę białą i czerwoną odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do garnka z cieciorką, podobnie jak mięso i warzywa z patelni. Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wywaru z zupy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól, magę, chili oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy mątewką. Możemy użyć także blendera. Sos przelewamy

Kuchnia w czekoladzie
Nadziewana kalarepa 187

pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce masła i łyżce oliwy. Dodać startą na tarce marchewkę, chwilkę podsmażyć.  Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, ostudzone warzywa z patelni, doprawić farsz solą i pieprzem. Kalarepki nadziać farszem, przykryć kapeluszami, przełożyć do rondla, zalać bulionem, w którym wcześniej się gotowały i dusić na małym ogniu, pod przykryciem około

na moim stole...
Obiad na szybko - kurczak z warzywami 288

Kolejne danie z cyklu szybko i pożywnie. Składniki : - pierś z kurczaka - warzywa na patelnię - curry - sól Przygotowanie : Filet z kurczaka wypłukać i pokroić w kostkę. Następnie obtoczyć w przyprawie curry i smażyć około 15 minut (najlepiej na patelni beztłuszczowej). Rozmrożone warzywka podsmażyć na oleju około 15 minut - w trakcie smażenia posolić, ewentualnie doprawić do smaku innymi przyprawami. Smacznego

Kuchenne innowacje
Chiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem 132

warzywa przez 4 minuty, podlewając wodą w razie potrzeby - Makaron przełożyć go garnka i zalać wodą na 3 minuty, następnie odcedzić - Tofu posiekać w kostkę i dodać do warzyw na patelni pod koniec duszenia - Minutę później dodać makaron i miód, wymieszać, dusić przez kolejną minutę - Sezam podprażyć na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać intensywny zapach i ziarenka staną

Wegańska kuchnia orientalna
Makaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini 158

wody - Dodać curry, cynamon,  cukier i sos sojowy; smażyć przez 3 minuty - Dodać tofu, smażyć przez kolejne 2 minuty - Makaron odsączyć  na sitku i dodać do warzyw na patelni, wymieszać - Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i tahini, wymieszać - Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Fasolka szparagowa trochę inaczej 118

Krótki urlop szybko się skończył. Jakoś trudno mi się ostatnio zabrać za gotowanie. Tak więc i dzisiaj coś prostego i szybkiego do przygotowania. Można jeść na

Polska Zupa
Wołowina z imbirem i warzywami 139

długości co papryka. Obrałem imbir obrałem i posiekałem. Zamarynowane mięso obsmażyłem z obu stron na oleju. Osączyłem z tłuszczu na papierowym ręczniku, przełożyłem na talerz.   Włożyłem na patelnię pokrojone warzywa, na tłuszczu ze smażenia mięsa dusiłem pod przykryciem 10 minut , które zalałem bulionem. Zmniejszyłem ogień, dodałem resztę marynaty, gotowałem, mieszając, aż sos zgęstniał. Dodałem imbir , dusiłem minutę. Włożyłem mięso

R'n'G Kitchen
Pomidorowa z koprem i krewetkami 148

łyżkach rozgrzanej oliwy. Posolić lekko, wspyać łyżkę cukru i przykryć - dusić 5 minut na małym ogniu. 2. Bulion zagotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Do gorącego przełożyć warzywa z patelni, gotować 10 minut. Dołożyć pomidory i gotować dalej 20 minut.  3. Całość zmiksować, dodać koncentrat, wymieszać, doprawić do smaku. Zupa powinna mieć kremową, niezbyt gęstą konsystencję. 4. Krewetki

Kuchnia Prezydentowej
Cukiniowe spaghetti z zielonymi szparagami 237

cieniutkie paski, Rozpoczynać cięcie za zdrewniałą częścią. Główki zostawić w całości, końcówki wyrzucić. Cukinię pociąć w cienkie paski, przypominające spaghetti - najwygodniej zrobić to przy pomocy specjalnej "temperówki " do warzyw. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, wrzucić szparagi, posolić, popieprzyć, przesmażać mieszając aż szparagi lekko zmiękną - 2-3 minuty ( trzeba sprawdzić czy twardość szparagów nam odpowiada). Szparagi przełożyć do innego

Stare Gary
chow mein z tofu, fasolką i orzechami 148

przesadzajcie z sosem) dzięki czemu nabrało charakteru i smaku. Kolejnym nowym produktem który wykorzystałam w tym daniu była fasolka mamut, na którą też polowałam od kiedy zjadłam "warzywa na patelnie" z jej udziałem. Nie, nie kupiłam od razu 3kg, spokojnie! :) Wiem, gdzie się w nią zaopatrywać, wiec nie muszę robić wielkich zapasów :) Dodałam kilka pieczarek, które znalazłam w lodówce. Całość

chili & sugar
Zupa gołąbkowa 164

wrzucamy do wywaru. Wkładamy do niego także torebkę ryżu. Gotujemy wszystko do miękkości, po czym ryż wysypujemy z torebki do zupy. Umieszczamy w garnku także starte wcześniej, ugotowane warzywa. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim posiekaną cebulę. Gdy będzie gotowa, wkładamy do niej mięso mielone, które traktujemy nieco widelcem, by usmażyło się w jednym kawałku. ;) Dodajemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Ziołowy sos serowo-oliwkowy z miętą + szybka sałatka z serem i oliwkami 196

naszych drzwi pukają niespodziewani goście lub po prostu chcemy spędzić wieczór przy ulubionym filmie, te dwie propozycje doskonale się sprawdzą. Sos znakomicie smakuje z pieczonym kurczakiem, warzywami z patelni, najróżniejszymi sałatkami... Ale osobiście najbardziej lubię go jeść ze słonymi krakersami. Chrupkie, słone ciasteczko maczane w gęstym, ziołowym serowo-oliwkowym sosie jest ucztą dla mojego podniebienia. Dodatek mięty doskonale niweluje

Słodkie okruszki
Smażony kurczak z mango 107

imbir obieramy i siekamy, papryczkę pozbawiamy nasionek i drobniutko siekamy. Wszystko przesmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie obieramy mango i kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelnię z warzywami wkładamy smażonego kurczaka, dodajemy przyprawy i sos, wrzucamy mango i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż wszystkie smaki się połączą

Kulinarne przygody Gatity
Zupa gulaszowa 218

wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 50 minut. Przed upływem tego czasu rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu kolejną łyżkę oleju. Wkładamy na patelnię partiami warzywa (oprócz ziemniaków): najpierw cebulę i por, następnie marchew, seler i pietruszkę, na koniec paprykę. Smażymy łącznie przez kilka minut dodając w międzyczasie wszystkie pozostałe przyprawy. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka

Kulinarna Pokusa
Szpezle z pomidorkami i cukinią. 213

tymianku 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka Primerby lub sól, pieprz, trochę vegety pietruszka zielona WYKONANIE: kluseczki gotujemy, cukinię kroimy na paseczki, pomidorki na ćwiartki, masło rozgrzewamy na patelni wkładamy warzywa, posypujemy przyprawą włoską, dodajemy drobno posiekany lubczyk, smażymy około 15min. na wolnym ogniu, następnie dodajemy łyżeczkę Primerby, smażymy 2-3 min.,    warzywa wkładamy na makaron, posypujemy pietruszką

Kuchnia Beaty
Biały pudding w czarnym sosie i Węgry (2) 139

wypowiedziane przez obcokrajowca zawsze wywoływało uśmiech. Frytki, panierowany kalafior i sałatka Jakieś takie blade wszystko, ale pyszne było: gulasz warzywny i zupa z pieczonym czosnkiem Zupa cebulowa i warzywa z patelni z fetą i pieczonymi ziemniakami        I dzień: starówka i Wyspa św. Małgorzaty. II dzień: zabytki Pesztu, Planetarium (niestety nie było czynne bo Węgrzy akurat obchodzili

Qlinarnie i Qlinarnie
Kuskus z warzywnymi dodatkami. #vege 188

kuskus, który już na pewno jest gotowy. Mieszamy wszystko razem i jeszcze chwileczkę podgrzewamy, aby kuskus zrobił się gorący. Danie jest gotowe. Możecie oczywiście nie dodawać kuskusu na patelnię, tylko warzywa dodać do miski z kuskus-em i mamy sałatkę. Jeszcze przed samym podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego i pozdrawiamy

vegetanie
Kurczak w sosie kokosowym. 171

czosnku, kawałkiem imbiru (ok. 2cm), papryczką chilli, pietruszką, sokiem z cytryny i garścią wiórków kokosowych. Dodajemy również połowę szklanki wody by sos kokosowy był nieco rzadszy. Kolejno na patelnie z warzywami dodajemy podsmażone mięso z kurczaka  i  wlewamy zmiksowany sos kokosowy.  Dusimy wszystko 10 minut tak aby smaki się połączyły i Gotowe! My podaliśmy to danie

Wspólne smaki
Orientalny Melonowo- Ogórkowy Chłodnik z Krewetkami Tygrysimi 58

łyżeczki pieprzu 10 listków świeżej mięty 1/2 kostki masła 5 ząbków czosnku 1 natka pietruszki 30 krewetek tygrysich obranych i surowych jogurt naturalny Przygotowanie: Garnek lub głęboka miska. Patelnia. Blender. Warzywa i owoce myjemy. Ogórka, melona i awokado obieramy. Ogórka kroimy na kosteczkę i wrzucamy do garnka lub miski. Melona przekrawamy na pół i łyżką wyskrobujemy miąższ z pestkami. Kroimy

ClauditteMissCooking
Zupa z cykorii z omletem. 123

około 10 min. Z cykorii wyciąć głąby i pokroić na paseczki po czym dołożyć do wywaru. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i gotować do miękkości warzyw. Na patelni rozgrzać masło. Jajka rozbełtać dobrze widelcem wraz z posiekaną natką pietruszki, posolić,popieprzyć i usmażyć na patelni omleta. Po usmażeniu pokroić go w cieniutkie paseczki, włożyć do zupy

O kuchni z uczuciem
Dietetyczna jajecznica z awokado i papryką 185

Awokado wydrążyć, pozostawiając nieco miąższu. Wydrążony miąższ awokado i paprykę pokroić w drobną kostkę. Jajka wybić do miseczki, doprawić solą i pieprzem i roztrzepać widelcem.  Na rozgrzaną patelnię wsypać warzywa, zalać masą jajeczną - usmażyć jajecznicę. Gotową jajecznicę przełożyć do wydrążonej połówki awokado. Podawać z kromką chrupkiego pieczywa. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sos śmietanowo - warzywny z kurczakiem 1064

śmietany 18 % Przyprawa włoska (u mnie Kamis) Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju, dodać do niego mrożone warzywa na patelnię i smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku przyprawą włoską. Podawać z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zupa krem z pieczonej papryki z pestkami dyni 251

paprykę odstawiamy do ostygnięcia i usuwamy z niej skórkę. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i obieramy. Do garnka wlewamy wodę ok. 2l i gotujemy w niej pokrojone warzywa. Na patelni podsmażamy posikaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy słodką paprykę w proszku i chwilę zasmażamy. Następnie przekładamy do gotującego się bulionu. Upieczoną i obraną ze skórki papryką kroimy na mniejsze

kulinarnyJa
Sałatka wielowarzywna z..mrożonek 187

zwykłej sałatki gdyż mieszanki , których użyłam, zawieraly coś extra. Gdybym nie miała mrożonek w zamrażarce to bym sałatki na pewno nie miała! Składniki - bukiet 9 warzyw Iglotex - warzywa na patelnie po włosku Iglotex -gotowane jaja -ogórki kiszone, -majonez, sól,pieprz Obydwie mieszanki ugotowałam al dente na parze. Wystudziłam. Ugotowałam ziemniaki w łupinie, obrałam i pokroiłam w kostkę. Ugotowałam jaja, wychłodziłam

Z Kuchni Do Kuchni
Ryba z koperkiem pieczona w folii 166

aluminiową kładziemy kilka plasterków masła, na to kładziemy rybę i folię zawijamy w kieszonkę. Rybę pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut.5. Taką rybę podałam z warzywami na patelnię.*przy karmieniu piersią czosnek omijamySmacznego

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami 219

Dawno już nie było zapiekanki na blogu, a przyznam, że często ostatnio na obiad robiłam jakąś zapiekankę. Pora nadrobić :) Dziś zapraszam na danie z mięsem z

Kuchnia domowa Ani
Jarmuż smażony z czosnkiem 173

Przez wiele lat jarmużu unikałam.  Za sprawą jakiejś, nie do końca udanej próby kulinarnej, żyłam w przekonaniu, że to nie mój smak. Już wiem ,że

Stare Gary
Kartoflanka na wędzonce czyli smaki z dzieciństwa 227

oleju w kolejności: cebula, por, reszta warzyw. 2/3 tych warzyw wrzucić do wywaru z ziemniakami i całość zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Dodać pozostałą 1/3 warzyw z patelni przeciśnięty przez praskę czosnek,  całość zagotować i doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą.Można podawać z drobnymi grzankami z pszennego pieczywa. Bez nich też jednak smakuje :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierś z kurczaka ze szpinakiem 13749

serka topionego, podgrzewaj, aż się rozpuści. Podawaj z makaronem. Odkrywczy przepis, nie? I wyobraźcie sobie, że jest on najbardziej zaawansowany z całej książeczki (moim faworytem jest kurczak z warzywami na patelnię i śmietaną :D)! W sumie nie bardzo wiem, po co tu ten serek topiony, ale jak kazali, to dajemy. Gotowe danie wychodzi nie tak przeraźliwie słone jak na początku

Kulinarne zapędy Kokosa
Sos słodko - kwaśny bez warzyw 234

fajnie nam nasz sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować w słoiku, moim zdaniem jednak jego przygotowanie jest tak szybkie i proste

Kulinarne zapędy Kokosa
Domowy hamburger 168

konserwowe liście sałaty lodowej 4 bułki do hamburgerów sól, pieprz majonez ketchup musztarda Wykonanie: Mięso mielimy, dodajemy nieco zimnej wody, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. W międzyczasie kroimy warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową lub elektrycznego grilla. Z mielonego formujemy 4 płaskie hamurgery. Wygodnie jest natłuścić sobie ręcę olejem, mięso nie będzie się wtedy kleiło do rąk. Przy pomocy pędzelka smarujemy patelnię

Kulinarne przygody Gatity
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 199

dużych oczkach. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Chwilę smażymy, dodajemy startego kabaczka. Kroimy w kostkę paprykę i również dodajemy do warzyw na patelnię. Całość dusimy kilkanaście minut aż cała woda odparuje z farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do dość ostudzonego farszu dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy (scalą one nasz farsz

Mango Papaja
Zupa grzybowa 139

koperek olej Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej było spłukać z nich brudki.  Grzyby myjemy a co większe kroimy. Gotujemy przez 30 minut wywar z warzyw. Na patelni z kapką oleju podsmażamy plastry cebuli.  Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości bulionem warzywnym i ewentualnie drobiowym

prawdziwe jedzenie
Pstrąg pieczony 152

naczyniu żaroodpornym, skropiłam delikatnie oliwą i posypałam solą, pieprzem i skórką cytryny. Piekłam około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawałam z domowymi frytkami i warzywami z patelni

Kulinarny Pamiętnik
Tydzień w moim telefonie XXXXIII 86

takie ciekawe smaki * domowy pedicure zaliczony  * Tesco i kolejne przeceny - w żarskim już nie znajdziecie - wzięłam wszystkie  * zielony kubek w grochy jest wspaniały   * najlepsze warzywa na patelnie * testuję intensywnie - ten zestaw będzie na pewno do wygrania w kolejnym konkursie w okolicach wrześniach Udanego tygodnia Kochani

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania