oleju w kolejności: cebula, por, reszta warzyw. 2/3 tych warzyw wrzucić do wywaru z ziemniakami i całość zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Dodać pozostałą 1/3 warzyw z patelni przeciśnięty przez praskę czosnek, całość zagotować i doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą.Można podawać z drobnymi grzankami z pszennego pieczywa. Bez nich też jednak smakuje :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaserka topionego, podgrzewaj, aż się rozpuści. Podawaj z makaronem. Odkrywczy przepis, nie? I wyobraźcie sobie, że jest on najbardziej zaawansowany z całej książeczki (moim faworytem jest kurczak z warzywami na patelnię i śmietaną :D)! W sumie nie bardzo wiem, po co tu ten serek topiony, ale jak kazali, to dajemy. Gotowe danie wychodzi nie tak przeraźliwie słone jak na początku
Kulinarne zapędy Kokosafajnie nam nasz sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować w słoiku, moim zdaniem jednak jego przygotowanie jest tak szybkie i proste
Kulinarne zapędy Kokosakonserwowe liście sałaty lodowej 4 bułki do hamburgerów sól, pieprz majonez ketchup musztarda Wykonanie: Mięso mielimy, dodajemy nieco zimnej wody, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. W międzyczasie kroimy warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową lub elektrycznego grilla. Z mielonego formujemy 4 płaskie hamurgery. Wygodnie jest natłuścić sobie ręcę olejem, mięso nie będzie się wtedy kleiło do rąk. Przy pomocy pędzelka smarujemy patelnię
Kulinarne przygody Gatitydużych oczkach. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Chwilę smażymy, dodajemy startego kabaczka. Kroimy w kostkę paprykę i również dodajemy do warzyw na patelnię. Całość dusimy kilkanaście minut aż cała woda odparuje z farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do dość ostudzonego farszu dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy (scalą one nasz farsz
Mango Papajakoperek olej Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej było spłukać z nich brudki. Grzyby myjemy a co większe kroimy. Gotujemy przez 30 minut wywar z warzyw. Na patelni z kapką oleju podsmażamy plastry cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości bulionem warzywnym i ewentualnie drobiowym
prawdziwe jedzenienaczyniu żaroodpornym, skropiłam delikatnie oliwą i posypałam solą, pieprzem i skórką cytryny. Piekłam około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawałam z domowymi frytkami i warzywami z patelni
Kulinarny Pamiętniktakie ciekawe smaki * domowy pedicure zaliczony * Tesco i kolejne przeceny - w żarskim już nie znajdziecie - wzięłam wszystkie * zielony kubek w grochy jest wspaniały * najlepsze warzywa na patelnie * testuję intensywnie - ten zestaw będzie na pewno do wygrania w kolejnym konkursie w okolicach wrześniach Udanego tygodnia Kochani
Magiczne Życie Martysię smaków. Wyjmujemy czosnek. Orechiette gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, w tej samej wodzie, w której uprzednio gotowała się cime di rapa. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię z warzywami i boczkiem. Mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu parę minut. Przekladamy na talerze i podajemy posypane tartym parmezanem lub pecorino
Mia Cucina SofietaPrzyprawić i odstawić na godzinę bądź dwie.Olej kokosowy rozpuścić, przesmażyć kurczaka. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę. Przesmażyć z odrobiną wody do miękkości warzyw. Na patelnie dodać ananasa pokrojonego w cząstki, w soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić sos. Ryż ugotować w osolonej wodzie z curry. Podawać ciepłe. To moja propozycja na styczniowy Przepis miesiąca
Magiczne Życie Martystartego* 1 cebula 5-6 pieczarek przyprawy do piersi z kurczaka * opcjonalnie Wykonanie: Przyprawiamy piersi wedlug uznania- ja lekko posolilam, dodałam pieprzu, papryki. Kurczaka grillujemy lub smażymy na patelni. Kroimy warzywa, ścieramy ser. Na wrapa układamy ser -bez sera dietetycznie :), pokrojonego kurczaka, pomidory, pieczarki I cebulkę. Składamy na kopertę. Zapiekamy na grillu lub tostownicy. Pieczemy około 5 min. Zależne
Smaki Edytypatelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa tak, aby lekko się zeszkliły. Kapusty u nasady odcinamy na wysokości 1 cm, liście dokładnie płuczemy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnie i wraz z warzywami podsmażamy (ok.3 min.) dolewając sos sojowy. Wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym serem feta, prażonym słonecznikiem i skrapiamy octem balsamicznym. Podawać z grzankami
Kulinarne przemysleniausmaż na patelni. Jarmuż oderwij od twardych łodyg, a brokuł podziel na różyczki. Zblanszuj warzywa w lekko osolej wodzie, odcedź i opłócz zimną wodą. Zrumień orzechy na patelni. Wymieszaj lekko warzywa z quinoa, orzechami, kiełkami oraz borówkami. Posyp pokruszonym kozim serem. Do małego słoika wlej oliwę, sko i ocet, dodaj przyprawy i sól. Zakręć słoik i wstrząśnij kilka razy. Polej
codojedzeniapozostałe warzywa. Smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Mieszając od czasu do czasu, smażyć dalsze 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć pokrywkę. Zwiększyć ogień pod patelnią i ciągle mieszając smażyć 3-4 minut, aby warzywa stały się chrupiące. Posypać natką i podawać na talerzu z kruchą, świeżą sałatą
Przepisy kulinarne babci Antoninycytryny sól morska lub himalajska pieprz czarny szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki szczypta ostrej papryki listki natki pietruszki Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i lekko przypalamy, aż poczujemy(...)aromat. Marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na grubej tarce warzywnej. Łodyżki selera kroimy w cienkie plasterki. Warzywa wrzucamy do cebuli, podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, i jeśli jest taka potrzeba, dolewany jeszcze nieco wody. Wszystko dusimy razem przez 5 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy
Kulinarne przygody Gatity