warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:53/829)

Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 206

intensywnie i ze wszystkich stron, aby szczelnie „zamknąć” mięso. Później zmniejszamy ogień i spokojnie dosmażamy. Będą gotowe, gdy po nakłuciu wypłynie z nich przezroczysty płyn. Jednocześnie przygotowujemy warzywa. Na osobnej głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 1 minutę często mieszając. Dodajemy paprykę i marchewkę i smażymy kolejną minutę, nadal mieszając(...)gallery-164 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-164 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Wyrobiona masa mięsna na klopsy Uformowane klopsy Warzywa podsmażamy, zalewamy bulionem i dusimy Klopsy smażymy na patelni Brukselkę gotujemy w osolonym wrzątku Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką Post Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Sałatka z ośmiornicą i warzywami 172

blanszujemy w osolonej wodzie, cukinie kroimy i lekko solimy, żeby puściła wodę, pory przekrawamy i myjemy, jabłko kroimy na ósemki i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy łyżkę masła, sól, pieprz i majeranek. Smażymy chwilę, żeby warzywa były jędrne. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy skórkę, mieszamy i odstawiamy. Na tę samą patelnię wykładamy

ladykitchen
Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki 198

szczyptą soli, wymieszaj. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (ok. 30-40 min.). Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek na plasterki. Na małej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć warzywa i smaż je na średnim ogniu, aż się zeszklą. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy (kolendrę, kmin, imbir i ras el hanout) i przesmaż je z warzywami przez(...)koniec obtocz burgery w bułce lub mące.  Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i smaż na niej burgery z obu stron na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Burgery podawaj w bułce z sosem jogurtowym z tahini, sałatą i marynowaną cebulką lub też innymi ulubionymi sosami i warzywami. Kotlety z ciecierzycy możesz też zjeść bardziej tradycyjnie, z dodatkiem ziemniaków

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś w sosie sojowym z makaronem z cukinii i marchewki 151

sera). Gotować na parze 5-7 minut - powinny być al dente. Odstawić na bok. Łososia obsmażyć na oliwie z każdej strony, skropić sokiem z cytryny. Dodać na patelnię makaron z warzyw. Doprawić solą, młotkowanym pieprzem i sezamem. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na patelni ok. 2 minuty

Kulinarne Inspiracje
KUSKUS Z WARZYWAMI I PIERSIĄ KURCZAKA 215

kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Kuskus zalewamy wrzącą wodą, delikatnie solimy, czekamy aż napęczniej. Dodajemy na patelnię do kurczaka. Warzywa zalewamy wodą, solimy, gotujemy ok 10 minut. wrzucamy na patelnię( oprócz brokuła- brokuła rozgniatami widelcem na drobno), dolewamy bulion. Doprawiamy , dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Rozgniecionego brokuła

Z Majeczką w kuchni
MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI 112

Marchewkę, seler, por i cukinię pokroić w cienkie paski. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, delikatnie podsmażyć. Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię i mieszając, podsmażać aż lekko zmiękną (muszą być al dente inaczej będą się rozpadać). Całość doprawić solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją

Kuchnia w opałach
Thai Satay & Shrimps 116

bazylią i czosnkiem 3 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę) utarty drobno imbir ( kawałek jakieś 2-3 cm) do smaku pieprz cytrynowy Składniki: 2 woreczki ryżu mieszanka warzyw chińskich ( mrożona) 1 łyżka curry 1 łyżka świeżo zmielonej przyprawy garam masala świeżo zmielony pieprz 7 dużych krewetek 1 natka pietruszki 1 łyżka masła 7 ząbków czosnku 1 łyżka(...)godzinę. Po tym czasie nakłuwamy mięsko na patyczki szaszłykowe. I smażymy na rozgrzanej patelni już bez dodatki tłuszczu.  Mieszankę warzyw chińskich wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnię z dodatkiem 1 łyżki oliwy lub smakowego oleju kujawskiego. Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta i dodajemy do smażących się warzyw chińskich. Pod koniec doprawiamy przyprawami. Krewetki płuczemy. Nacieramy

ClauditteMissCooking
Naleśniki z kalarepą i kurczakiem 181

sól i pieprz . Zostawiamy na około 30 minut w lodówce . Pomidory sparzymy i kroimy w paski ( jak się uda). Paprykę kroimy w drobne paseczki Kalarepę kroimy w paseczki. Warzywa wkładamy na patelnie i smażymy je,  aż zmiękną . Teraz dodajemy pierś i smażymy ja razem z warzywami. Dodajemy sos czosnkowy i sos do hot-dog chwile jeszcze mieszamy i farsz

Różowa kuchnia
Marokańska pastilla w wersji wege - z cukinią, marchewką i kuskusem 134

się zeszkli, ok. 5 minut. W tym czasie zetrzyj cukinie i marchewki na tarce o dużych oczkach i dodaj je do cebuli. Smaż ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną i z patelni odparuje woda z cukinii. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj do nich posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty. Teraz wmieszaj do farszu

Chilli Czosnek i Oliwa
Warzywna zapiekanka z kurczakiem i kuskusem 196

zioła prowansalskie 3 łyzki koncentratu pomidorowego 20dag sera mozzarella (wiórki)    Przygotowanie: Warzywa myjemy. Marchewkę skrobiemy i tniemy w plasterki, brokuł dzielimy na różyczki. Brokuł, marchewkę i fasolkę i brokuła wrzucamy do osolonej wrzącej na 5 minut. Odcedzić. Kurczaka kroimy drobno i wrzucamy na patelnie, posypując przyprawa do kurczaka(...)Smażymy z obu stron do zarumienienia i dorzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę. W małej miseczce kasze kuskus zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Warzywa łączymy na patelni z kurczakiem, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i dusimy przez 3 minuty. W naczyniu żaroodpornym wykładamy kaszę kuskus wraz z warzywami i odcedzona kukurydzą i posypujemy serem

ChilliJemy
Chiński makaron z warzywami. 139

Zobaczcie sami : Chow mein z warzywami, jajkiem i sojowym sosem grzybowym. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu Chow mein 1/2 opakowania mieszanki chińskiej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 jajka kukurydza konserwowa sos sojowy grzybowy sos sojowy pieprz, tymianek oliwa z oliwek Połowę opakowania mieszanki chińskiej wrzucamy na głęboką patelnię, polewamy oliwą z oliwek(...)średnim ogniu, możemy delikatnie podlać wodą. Kiedy warzywa duszą się kroimy paprykę w słupki, kapustę szatkujemy na drobne włókna, a chili siekamy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię do duszącej się już mieszanki chińskiej. Teraz wstawiamy jajka do gotowania i po zagotowaniu wody gotujemy ok. 8 min. nie będą super twarde a lekko miękkie w środku. Chyba

vegetanie
Szakszuka z bakłażanem 109

czas na dłuższe krzątanie się w kuchni, robię szakszukę. To moje ulubione danie śniadaniowe. Można je skomponować w dziesiątkach wersji, z różnymi warzywami, strączkowymi, wędlinami i przyprawami. Jeśli lubicie dobrze ścięte jajka, to trzeba przygotować je na patelni z pokrywką. Bardzo przyjemnie smakuje szakszuka, gdy białko jest ścięte, a żółtka półpłynne. Wtedy można maczać w nich kawałki chleba lub grzanki(...)dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, chilli, cukier, szczyptę soli i pieprzu.  Dusić warzywa na niewielkim ogniu, aż sok z pomidorów prawie odparuje. Następnie dodać paprykę wędzoną i odsunąć warzywa na brzeg patelni, a na środku wbić jajka. Jajka posolić, posypać pieprzem i chilli. Gdy po kilku minutach białka jajek będą ścięte, danie jest gotowe. Szakszukę podawać na patelni z kromką

Codziennik Kuchenny
Wołowina z warzywami 156

Już nigdy nie będziecie mieli problemu z gumowatą, czy żującą się wołowina. Ta potrwa wychodzi za każdym razem. Sprobuj nie pożałujesz! Wołowina z warzywami składniki:   1 kg wołowiny może to być antrykot najlepiej z kością 1 cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 korzenia selera 400 g pomidorów z puszki(...)wołowinę z każdej strony na rumiany złoty kolor.   Obsmażone mięso zdejmij z patelni i odstaw na chwilę na bok. Podsmaż warzywa na tej samej patelni, kolejno jak na zdjęciach. Pod koniec smażenia dodaj ziele angielskie i liść laurowy, aby nabrały aromatu.   Do przesmażonych warzyw dodaj wino, pogotuj

kuron.com.pl
Pieczona kiełbasa z ziemniakami, brokułem i batatem w słodko-pikantnej marynacie 96

dłoniach zioła, a wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przegryzienia.   Przygotowujemy warzywa – batata obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ugotowane ziemniaki kroimy w kawałki wielkości kęsa.   Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy ugotowane ziemniaki oraz pokrojonego batata i wszystko podsmażamy(...)patelnię i dusimy wszystko około 5 minut, na średnim ogniu. Po tym czasie odsłaniamy pokrywkę i jeszcze chwilę smażymy, aż reszta wody odparuje i wszystko zacznie się przypiekać. Warzywa ściągamy z patelni na talerz.   Na tą samą patelnię wlewamy łyżkę oleju i gdy się nagrzeje, wrzucamy kiełbasę – obsmażamy kiełbasę aż zacznie się rumienić. Do zarumienionej kiełbasy dodajemy połowę

Smaczna Strona
Kremowa zupa marchewkowa 160

dyni Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaka, cebulę, seler, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut). Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty. Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy 500 ml - 600 ml bulionu, dodajemy kminek, sos sojowy(...)Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu lub gorącej wody. Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, do ich zrumienienia. Zupę nalewamy do talerzy. Wsypujemy ziarna. Smacznego

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania