warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:53/829)

Biszkoptowy omlet z jarmużem, marchewką i serem feta 147

smaku. Jarmuż opłukać, dokładnie osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki, usuwając zgrubiałe łodyżki. Marchew obrać, opłukać i nożem do obierania warzyw ściąć cienkie paski - wstążki. Czosnek i szalotkę obrać i posiekać. Papryczkę posiekać na średnią grubość.  Na patelni rozgrzać(...)oliwę, dodać cebulę, czosnek i papryczkę - zeszklić. Dołożyć jarmuż i marchew, krótko przesmażyć. Mleko rozmieszać z mąką, cukrem i solą, dodać jajka i lekko ubić. Wlać na patelnię, na równomiernie rozłożone warzywa. Na wierzch dodać pokruszone kawałki fety. Patelnię przykryć i na średnim ogniu smażyć przez kilka minut, aż powierzchnia omletu zetnie się. Jeśli mamy patelnię, którą można wstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wołowina z warzywami i kaszą orkiszową 120

gotuj ma małym ogniu około 15 min do miękkości. Mięso : pokrój w plastry wołowinę, zmieszaj z marynatą. Połóż na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Czas smażenia zależy od upodobań. Ja robię stopień wysmażenia well, done.  Warzywa : umyj warzywa. Marchew, paprykę, pieczarki pokrój w plastry, cebulę w krążki. Podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj(...)sól i pieprz. Gdy warzywa będą gotowe razem z mięsem przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do rozgrzanego piekarnika na 5-7 min, Kasza : ugotowaną kaszę przełóż na patelnię po smażonych warzywach i lekko podsmaż aby przesiąkło smakami warzyw. Smacznego

Bike By Life
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 138

rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy na grubych oczkach. Pora, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej

ladykitchen
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 189

rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy na grubych oczkach. Pora, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej

ladykitchen
Fajitas 209

Fajitas...Okrągłe, meksykańskie tortille.Kurczak, papryka i cebula w aromatycznych przyprawach.Gucamole, salsa pomidorowa i sos śmietanowy.I wszytko skropione aromatycznym sokiem z limonki.Prawdziwa, meksykańska uczta!Składniki:6

Gospodyni Miejska
Ryż z kiełbaską i warzywami. 106

oliwie, zamiast na maśle i tylko z warzywami -będzie fit. SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1 ząbek czosnku 1- 2 kiełbasy białe 1-2 woreczki ryżu  2 łyżki masła klarowanego lub oliwy 1 łyżeczka Primerby bazyliowej ulubione przyprawy:pieprz, sól, przyprawa włoska WYKONANIE: na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę, smażymy pokrojoną(...)paski kiełbasę, bakłażana i cukinię kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu po kiełbasie najpierw bakłażana na złoty kolor, potem cukinię, krótko aby została chrupiąca i buro zielona, warzywa zdejmujemy z patelni wsypujemy ryż, dodajemy wody i kiełbasę, dusimy pod przykryciem do miękkości ryżu, następnie do ryżu dodajemy warzywa, kiełbasę, mieszamy, odstawiamy na 1/2 godz, aby wszystkie smaki się przegryzły

Kuchnia Beaty
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 199

intensywnie i ze wszystkich stron, aby szczelnie „zamknąć” mięso. Później zmniejszamy ogień i spokojnie dosmażamy. Będą gotowe, gdy po nakłuciu wypłynie z nich przezroczysty płyn. Jednocześnie przygotowujemy warzywa. Na osobnej głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 1 minutę często mieszając. Dodajemy paprykę i marchewkę i smażymy kolejną minutę, nadal mieszając(...)gallery-164 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-164 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Wyrobiona masa mięsna na klopsy Uformowane klopsy Warzywa podsmażamy, zalewamy bulionem i dusimy Klopsy smażymy na patelni Brukselkę gotujemy w osolonym wrzątku Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką Post Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Sałatka z ośmiornicą i warzywami 169

blanszujemy w osolonej wodzie, cukinie kroimy i lekko solimy, żeby puściła wodę, pory przekrawamy i myjemy, jabłko kroimy na ósemki i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy łyżkę masła, sól, pieprz i majeranek. Smażymy chwilę, żeby warzywa były jędrne. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy skórkę, mieszamy i odstawiamy. Na tę samą patelnię wykładamy

ladykitchen
Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki 194

szczyptą soli, wymieszaj. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (ok. 30-40 min.). Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek na plasterki. Na małej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć warzywa i smaż je na średnim ogniu, aż się zeszklą. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy (kolendrę, kmin, imbir i ras el hanout) i przesmaż je z warzywami przez(...)koniec obtocz burgery w bułce lub mące.  Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i smaż na niej burgery z obu stron na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Burgery podawaj w bułce z sosem jogurtowym z tahini, sałatą i marynowaną cebulką lub też innymi ulubionymi sosami i warzywami. Kotlety z ciecierzycy możesz też zjeść bardziej tradycyjnie, z dodatkiem ziemniaków

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś w sosie sojowym z makaronem z cukinii i marchewki 146

sera). Gotować na parze 5-7 minut - powinny być al dente. Odstawić na bok. Łososia obsmażyć na oliwie z każdej strony, skropić sokiem z cytryny. Dodać na patelnię makaron z warzyw. Doprawić solą, młotkowanym pieprzem i sezamem. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na patelni ok. 2 minuty

Kulinarne Inspiracje
KUSKUS Z WARZYWAMI I PIERSIĄ KURCZAKA 210

kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Kuskus zalewamy wrzącą wodą, delikatnie solimy, czekamy aż napęczniej. Dodajemy na patelnię do kurczaka. Warzywa zalewamy wodą, solimy, gotujemy ok 10 minut. wrzucamy na patelnię( oprócz brokuła- brokuła rozgniatami widelcem na drobno), dolewamy bulion. Doprawiamy , dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Rozgniecionego brokuła

Z Majeczką w kuchni
MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI 108

Marchewkę, seler, por i cukinię pokroić w cienkie paski. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, delikatnie podsmażyć. Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię i mieszając, podsmażać aż lekko zmiękną (muszą być al dente inaczej będą się rozpadać). Całość doprawić solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją

Kuchnia w opałach
Thai Satay & Shrimps 111

bazylią i czosnkiem 3 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę) utarty drobno imbir ( kawałek jakieś 2-3 cm) do smaku pieprz cytrynowy Składniki: 2 woreczki ryżu mieszanka warzyw chińskich ( mrożona) 1 łyżka curry 1 łyżka świeżo zmielonej przyprawy garam masala świeżo zmielony pieprz 7 dużych krewetek 1 natka pietruszki 1 łyżka masła 7 ząbków czosnku 1 łyżka(...)godzinę. Po tym czasie nakłuwamy mięsko na patyczki szaszłykowe. I smażymy na rozgrzanej patelni już bez dodatki tłuszczu.  Mieszankę warzyw chińskich wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnię z dodatkiem 1 łyżki oliwy lub smakowego oleju kujawskiego. Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta i dodajemy do smażących się warzyw chińskich. Pod koniec doprawiamy przyprawami. Krewetki płuczemy. Nacieramy

ClauditteMissCooking
Naleśniki z kalarepą i kurczakiem 177

sól i pieprz . Zostawiamy na około 30 minut w lodówce . Pomidory sparzymy i kroimy w paski ( jak się uda). Paprykę kroimy w drobne paseczki Kalarepę kroimy w paseczki. Warzywa wkładamy na patelnie i smażymy je,  aż zmiękną . Teraz dodajemy pierś i smażymy ja razem z warzywami. Dodajemy sos czosnkowy i sos do hot-dog chwile jeszcze mieszamy i farsz

Różowa kuchnia
Marokańska pastilla w wersji wege - z cukinią, marchewką i kuskusem 130

się zeszkli, ok. 5 minut. W tym czasie zetrzyj cukinie i marchewki na tarce o dużych oczkach i dodaj je do cebuli. Smaż ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną i z patelni odparuje woda z cukinii. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj do nich posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty. Teraz wmieszaj do farszu

Chilli Czosnek i Oliwa