warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:61/829)

Omlet z cukinią i pomidorem 127

cebula, 3 jajka, ½ łyżeczki bazylii, 2 łyżki masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Pomidora oraz cebulę kroję w kostkę. Na patelnię z oliwą przekładam warzywa. Smażę około 5 minut. 2. Jajka wybijam do miseczki i lekko ubijam trzepaczką. Dodaję podsmażone warzywa oraz bazylię , sól i pieprz. Mieszam. 3. Na patelni rozpuszczam masło. Wlewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szybka zapiekanka z kalafiora 136

cienko jak to możliwe na cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym smażyć ,każdy składnik warzywa osobno,a następnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Gdy warzywa mamy już usmażone ,wrzucić na patelnie szynkę porwaną na kawałki. Doprawić w razie potrzeby solą ,pieprzem. Formę wypełnić cebulą ,na to papryka ,a następnie wyłożyć usmażony kalafior. Posypać żółtym serem i kawałkami szynki. Całość

w mojej kuchni
Aromatyczne grzanki do zup 200

może być świeży, ale im bardziej podsuszony tym w sumie lepiej), - trochę oleju i po szczypcie naszych ulubionych przyprawa (ja lubię użyć resztki oleju, który został na patelni po smażeniu warzyw) Przygotowanie: 1. Kromki chleba smarujemy lekko olejem (najlepiej go na coś wylać np. talerzyk i dodać przypraw) i dodajemy przypraw. Jeśli mamy resztkę oleju na patelni

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
pierś z kurczaka w picie 177

chlebek pita z piersią kurczaka Świeża domowa pita a w niej nadzienie z piersi kurczaka i aromatycznych warzyw czy taki posiłek może komuś nie smakować składniki dla czterech osób 4 pity własnoręcznie(link) upieczone 1 pierś kurczaka 2 niewielkie papryki 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku garść oliwek sok z połowy cytryny pół główki sałaty 4 łyżki oliwy pieprz(...)przez trzy minuty. Do niewielkiego naczynia wsypujemy sól i pieprz, dodajemy sok z cytryny, oraz resztę oliwy, mieszając widelcem  łączymy ze sobą składniki emulsji. Do misy z warzywami przekładamy zawartość patelni, następnie wlewamy, dodajemy oliwki i mieszamy delikatnie drewnianymi łyżkami.  Na koniec w chlebkach pita wykonujemy nacięcie( odcinając górną część nożem tak by dostać się do wewnętrznej kieszeni

Miód i pieprz
Szakszuka - jajka gotowane w sosie pomidorowym 128

patelni ląduje następnie czerwona cebula, pozwalamy się jej zeszklić i następnie dodajemy czosnek, paprykę oraz seler naciowy. Smażymy całość do momentu aż papryka puści wodę, a wszystkie warzywa zmiękną. Na patelnię wlewamy następnie passatę pomidorową, używam jej, bo jest to bardzo wygodne, ale możecie zdecydować się także na pomidory z puszki, które wymagają nieco dłuższej obróbki termicznej. W sezonie letnim

Cooking Monster
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 143

braku wiedzy. Większość potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą(...)deglasować) i wlałam odrobinę wody. Dosłownie kilka ruchów łyżką później… … miałam czystą patelnię i pyszny sosik :D (rogal x2). Sosik zlałam, a na patelni zeszkliłam cebulę z czosnkiem, udusiłam warzywa, wsypałam przyprawy i podsmażyłam: Następnie dodałam podsmażone mięsko, sosik i resztę składników. Udusiłam pod przykryciem. Wyszło pysznie i co najważniejsze wszystko się zmieściło! Testy pojemnościowe przeszła również patelnia

Moja Delicja
Kurczak z cukinią i brokułem w sosie z masła orzechowego 136

oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i kolendry do zarumienienia. Dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Smażę chwilę. Cukinię kroję na ćwiartki a brokuł dzielę na niewielkie różyczki. Warzywa wrzucam na patelnię i smażę z pozostałymi składnikami. Wlewam bulion i gotuję całość 5-6 minut. Dodaję masło orzechowe oraz śmietanę i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowany sos podaję z warzywami

Mango Papaja
Pasztet sojowy z porem i tymiankiem 161

warzyw. Por pokroić w plasterki włącznie z zielonymi końcówkami. Są one ostrzejsze w smaku, ale to właśnie im zawdzięczamy wyraźny końcowy smak. Smażyć ok. 10 minut, nie przykrywać patelni, żeby pozwolić warzywom odparować. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i przygotować do zmielenia. 3. Masa pasztetowa . W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soję, następnie smażony

Pij soki wyciskane
Zapiekanka ziemniaczana 209

mozarella pół kostki rosołowej majeranek, sól, papryka słodka 3 łyżeczki oleju Wykonanie: 1.Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i obgotować w osolonej wodzie ok. 15-20 min. 2. Mrożone warzywa rozmrozić na patelni i chwilkę dusić z dodatkiem kostki rosołowej. 3. Mięso mielone podsmażyć z dodatkiem soli, majeranku i czerwonej papryki. 4. Formę do zapiekanek wysmarować oliwą. Ułożyć warstwę ziemniaków, warzyw

Mama z miasta
Groszkowa kasza gryczana z warzywami :) 155

warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchewka) 2 łyżki migdałów (Vivio) Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalej 125 ml wrzątku i gotuj do momentu wchłonięcia całej wody (ok. 15 minut). Na patelnię wsyp mrożone warzywa, podlej wodą i dodaj olej koksowy. Nie smaż, tylko duś - pod przykryciem na małym ogniu, ok. 15 minut. Groszek zmiksuj z wodą na gładką masę.  Następnie wymieszaj

Zdrowie na języku :P
Bulion warzywny 152

natką do dużego garnka. Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, opalamy nad płomieniem palnika kuchenki z każdej strony, aż powstaną liczne zarumienienia (osoby korzystające z kuchenek elektrycznych rumienią warzywa na rozgrzanej patelni) i dodajemy do garnka. Przekrojone na pół cebule (nie obieramy ich), całe ząbki czosnku (nieobrane) i pikantną paprykę również opalamy. Gdy w garnku znajdą się wszystkie przyprawy

Zawsze głodna!
Kasza z kurczakiem i warzywami na ostro 108

sokiem z cytryny i oliwą, trzema łyżkami. Odkładam na 2-3 godziny do lodówki pod przykryciem. Cebulę i czosnek obieram. Cukinię myję. Wszystkie warzywa siekam w kostkę. Fasolkę żółtą mrożoną kroję na pół. Na rozgrzanej patelni podsmażam kilka minut z obu stron mięso. Wyłączam gaz i patelnię odkładam(...)oliwie (na innej patelni) rumienię posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, chili, mrożoną kukurydzę i fasolę, duszę do miękkości, doprawiam do smaku. Warzywa łączę z mięsem na patelni, pilnując by wszystkie soki się połączyły. Doprawiam. Podaję z ugotowaną i odcedzoną kaszą. Do ugotowanej w osolonej wodzie kaszy dodaję łyżeczkę masła. Łączę z warzywami i mięsem. Podaję

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z kuskusem, warzywami i kotletami sojowymi 286

bulionu wsyp kaszkę kuskus, przykryj i odczekaj aż kuskus wchłonie cały płyn. Marchewkę i seler pokrój w cienkie paseczki (idealnie sprawdza się w tym zadaniu obieraczka do warzyw), cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię dodając 1 łyżkę oliwy, dodaj warzywa i  duś na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (możesz podlać odrobiną wody). Paprykę konserwową pokrój w kostkę, natkę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Co to jest cacciatore? 192

pokrojonego w kostkę batata i smaż jeszcze przez 2 minuty. Przełóż do garnka, który można wstawić do piekarnika. Na tej samej patelni zrumień odfiletowane udka. Dodaj do warzyw. Podsmaż grzyby na rozgrzanej patelni. Grzyby powinny się smażyć, nie dusić! Dodaj grzyby do garnka, pomidory z puszki, rozmaryn, laurowe liście, wino i dopraw cacciatore solą i pieprzem, zagotuj. Przykryj garnek pokrywką

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania