warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:70/829)

KRÓLIK W WINIE, Z WARZYWAMI, CZYLI LAPIN AU VIN 246

suchej patelni (u mnie garnek z grubym dnem, w którym smażę całą potrawę), wytapiając z niego tłuszcz. Po zdjęciu łyżką cedzakową wytopionego boczku, na tej samej patelni podsmażamy kilka minut warzywa: pokrojoną w grubą kostkę cebulę, marchewki w plastry, pieczarki na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ) oraz zmiażdżony czosnek (który dodaję pod sam koniec). Po podsmażeniu warzywa przekładamy(...)oleju kokosowym) Podsmażamy oprószone mąką kawałki mięsa (nadmiar mąki strzepujemy) na rumiano. Kawałki obsmażonego mięsa zdejmujemy z patelni, wlewamy na nią 1/2 szklanki czerwonego wina. Drewnianą łyżką dokładnie odskrobujemy od dna garnka wszystko co do niego przywarło. Przekładamy do garnka warzywa, na nich układamy kawałki królika, zalewamy to 1/2 litra wina, dodajemy podsmażony boczek, gałązki tymianku, liść laurowy, ziarna ziela

Smaczne Zdrowe
GULASZ PO CHIŃSKU 335

szalotki 2-3 łyżki mąki  olej do smażenia 2-3 łyżki masła do smażenia warzyw przyprawy:sól,pieprz,chilli,bazylia,pietruszka suszona 400 ml przecieru pomidorowego PRZYGOTOWANIE:  Mięso wołowe myję, kroję w kostkę i obtaczam w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewam(...)olej. Następnie dodaję mięso. Smażę na rumiano, dodaję przyprawy po upływie ok 2 min dodaję szklankę wody. Duszę ok 20-30 min.  Dodaję mieszankę warzyw chińską. Szalotkę kroję w drobną kostkę. Mięso z patelni przekładam do garnka. Na tej samej patelni roztapiam masło następnie dodaję cebulę oraz warzywa. Smażę ok 5 min. Następnie całość przekładam

Gotowanie Patki
Wieprzowina po chińsku 535

pora w cienkie słupki. Imbir zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek i papryczkę chili pokroić w plasterki. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć ok 4 minuty na średnim ogniu. Gotowe warzywa przełożyć na talerz i odstawić, a na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć mięso

kuchnia doski
Środa: Makaron lo mein w 15 minut 139

zasadzie na sposobie przygotowania. Lo mein miesza się z usmażonymi składnikami i podaje. Chow mein podsmaża się jeszcze chwilę w woku lub na patelni. W lo mein w roli składników może wystąpić dosłownie każde warzywo jakie macie pod ręka. Dobrze jest dodać kapustę bok choi, szpinak albo jarmuż. Makaron może występować w wersji wegetariańskiej, ale można do niego dodać kurczaka(...)Wlej do słoika 3 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę oleju sezamowego, łyżeczkę cukru i łyżeczkę sosu sriracha. Zakręć wieczko i potrząśnij, żeby połączyć składniki. Krok 5 Włóż na patelnię makaron i wymieszaj z warzywami. Polej połową sosu, wymieszaj i spróbuj czy smak ci odpowiada. Dodawaj więcej sosu w zależności od gustu. Posyp siekanym szczypiorem i sezamem. Podawaj na ciepło lub zimno

Niedzielny kucharz
Kapuśniak z młodej kapusty, z podsmażanymi warzywami 262

momentu zagotowania, gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. 15 minut przed końcem gotowania bulion solimy do smaku. W międzyczasie: przygotowujemy i podsmażamy warzywa: Marchewkę, ziemniaki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę siekamy. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju (około 2 łyżek), podsmażamy cebulę. Podczas podsmażania cebulę solimy do smaku(...)cebula lekko zmięknie, dodajemy marchewkę i podsmażamy kolejnych kilka minut. Gdy marchewka lekko zmięknie, dodajemy ziemniaki i podsmażamy kolejnych kilka minut (około 5). Na koniec, warzywa lekko odgarniamy na bok i na pustą patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 2 minuty.  Warzywa wyłączamy i czekamy, aż ugotuje się bulion. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa i skrzydełka

Smak mojego domu
Soba z brokułem 151

makaron. Pokrój warzywa: brokuł na mniejsze różyczki, paprykę w długie paski, cukinię w półplasterki, a marchewkę w słupki. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa. Smaż przez 5-10 minut. Warzywa powinny być chrupiące. Makaron wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 4-6 minut (zgodnie z przepisem(...)czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na tarce. Sos powinien być gładki i kremowy. Do warzyw dołóż makaron oraz sos, dokładnie wymieszaj i duś przez 3 minuty. Weź dodatkową patelnię. Rozgrzej ją mocno (nie dodawaj żadnego tłuszczu!) i wrzuć sezam. Upraż go, pamiętając o częstym mieszaniu. Danie przełóż

Vegan Taste
Kalmary z warzywami i makaronem 152

makaronu kolanka 1 szklanka wody 2 garście rukoli sól, pieprz WYKONANIE Kalmary i warzywa wcześniej odmrozić. Kalmary umieścić w misce, wycisnąć połowę cytryny, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką i wymieszać. Na głębokiej patelni podgrzać oliwę, dodać kalmary (tylko kalmary, zaś powstałą zalewę zostawić) i smażyć około 10 minut obracając je w połowie(...)drugą stronę. Usmażone kalmary wyciągnąć do nowej miseczki. Do miski gdzie została zalewa po kalmarach wsypać warzywa, doprawić ponownie solą i pieprzem, wymieszać i wsypać do patelni, gdzie wcześniej smażyliśmy kalmary. Do warzyw wlać śmietanę, wodę i dusić chwilę pod przykryciem. Następnie dodać również makaron, wymieszać i dusić całość do miękkości. Na koniec dodać kalmary i w razie potrzeby doprawić

Passions hobbies life
Serca drobiowe z mieszanką wiosenną i makaronem 180

czarny, czosnek granulowany, kebab-gyros, zioła prowansalskie, papryka słodka  Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut. Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem rzucamy warzywa i serca. Smażymy ok. 10 minut. Po ugotowaniu makaronu wrzucamy go na patelnie. Dodajemy przyprawy. Smażymy jeszcze ok. 2 minut. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Polędwiczki z kurczaka z mieszanką wiosenną i makaronem 156

gyros, zioła prowansalskie, papryka słodka  1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut. Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem rzucamy warzywa i polędwiczki. Smażymy ok. 10 minut. Po ugotowaniu makaronu wrzucamy go na patelnie. Dodajemy przyprawy. Smażymy jeszcze ok. 2 minut. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Kremowe kaszotto ziołowe z suszonymi grzybami 182

pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Suszone grzyby namaczaj w zimnej wodzie przez 45min-1h. 2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek poszatkuj i zeszklij w dużej, głębokiej patelni. 3. Do zeszklonych warzyw dodaj listek laurowy i posiekany rozmaryn - wymieszaj. 4. Suchą kaszę wsyp na patelnię z cebulką i dokładnie wymieszaj, aż kasza połączy się ze składnikami i pokryje tłuszczem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa z kurek 203

warzywa obrać, pokroić w kostkę, pora w półkrążki do garnka z gotujacą wodą wrzucić warzywa pokrojone w kostkę i wszystkie przyprawy. Gotować około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie na patelni z rozgrzanym masłem zeszklić obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać kurki. Większe grzybki należy rozdrobnić. Zmażyć, aż z patelni odparuje woda, a grzybki się zezłocą podsmażone grzybki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak z brokułami po chińsku 595

pokrojoną w paski paprykę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do warzyw dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać.  Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku
Pikantny ryż z warzywami. 238

zawsze dodaje do dania fajną nutkę pikantności. Składniki: 100 g ryży Mieszanka warzyw (400 g) 2 łyżki słodkiego sosu chilli szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie:  Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy sos chilli, 2 szklanki wody, mieszamy i dusimy 10 minut. Do warzyw dodajemy ryż, mieszamy, solimy i pieprzymy, i gotujemy pod przykryciem 30 minut.  Przed serwowaniem posypujemy szczypiorkiem

Kuchnia Łukasza
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 2049

wieprzowe) 250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek) sól, pieprz 2 cebule 200 ml śmietany 18% 20 dag żółtego sera 1 jajko szczypta chili zioła prowansalskie szczypta gałki muszkatołowej  1 łyżka masła Wykonanie: Jedną cebulę obrać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.  Cebulę i ziemniaki podsmażyć na patelni, doprawić do smaku. Odstawić(...)pozostałym na patelni tłuszczu, następnie dodać mięso mielone i smażyć do czasu, aż zmieni kolor, a woda odparuje. Doprawić do smaku, dodać zioła i wymieszać.  Warzywa rozmrozić i podsmażyć na patelni. Doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami. Śmietanę wymieszać

Pasja Smaku
Zupa jarzynowa z tortellini 194

Przyślij Przepis (swego czasu wspominałam Wam, że i moje przepisy były testowane). Wpadł mi w oko szczególnie za to, że do tej pory do zupy nie dodawałam przesmażonych wcześniej warzyw - a to dobra metoda, bo zupa zyskuje na smaku. W przepisie podany był makaron tortellini serowy, a ja kupiłam akurat ricottę ze szpinakiem i takiego użyłam - wyszło przesmacznie :) TU znajduje(...)gotujemy jeszcze około 20 minut (im dłużej gotowany tym bardziej aromatyczny). Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy grubych oczkach tarki. Pora siekamy w półkrążki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy warzywa i krótko przesmażamy, następnie podlewamy kilkoma łyżkami bulionu i dusimy aż zmiękną. Na koniec dorzucamy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę dusimy. Zawartość patelni przekładamy do garnka

Kolorowy Przepisownik