szynkę, mięso kroimy w kostkę, zaś parówkę w talarki, a następnie podsmażamy na łyżce oleju. Zmniejszamy ogień . Paprykę oraz ogórki również kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i czekamy aż warzywa zmiękną. Tworzymy sos- łączymy jogurt z musztardą i obficie doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, majerankiem. Pozostałe składniki czyli makaron, kukurydzę i sos dokładamy na patelnie i dusimy
Symfonia smakowawarzyw * makaron pełnoziarnisty * sól, pieprz , zioła prowansalskie * łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie : Kurczaka zamarynować w oliwie, ziołach i soku z cytryny. Makaron ugotować. Na rozgrzanej patelni przesmaży kurczaka, dodać warzywa i trochę wody. Dusić do miękkości. Całość wymieszać z makaronem
Magiczne Życie Martysmażyć ok. 5 minut z dodatkiem oleju do smażenia (3 ziarna), nie przykrywać patelni, żeby pozwolić mu odparować. Przełożyć do osobnej miski. Resztę przetartych warzyw smażyć przez około 10 minut w tej samej patelni, już bez dodatku oleju. 4. Masa pasztetowa: W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soczewicę, następnie usmażoną marchewkę, pietruszkę oraz seler. Do zmielonych
Pij soki wyciskanedodać pokrojony kalafior. Całość przesmażyć kilka minut i dodać przyprawy - chili, cynamon, kolendrę oraz kumin. Kiedy warzywa są przesmażone całość zalewamy bulionem warzywnym. Kaszę jaglaną wyłożyć na sitko, przelać wrzątkiem i po lekkim odsączeniu z nadmiaru wody przesmażyć chwilkę na klarowanym maśle na patelni, a następnie dorzucić do zupy. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut(...)Jeśli zupa będzie zbyt gęsta - dodajmy do niej wody lub więcej bulionu! Do pojemnika blendera wrzucić całe migdały, zmiksować na małe kawałki i następnie uprażyć na rozgrzanej patelni. Kiedy kasza i warzywa są już miękkie część z nich wyławiamy łyżką cedzakową do miski, a resztę zawartości garnka miksujemy blenderem na krem, w międzyczasie dodajemy 3/4 uprażonych migdałów i dalej
Plate of Joypieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania Zagotować 1,5 l wody, wrzucić kostki rosołowe i pokrojone warzywa. Gotować aż zmiękną, zdjąć z ognia by lekko przestygły. Blenderem zmiksować warzywa na gładko. Rozgrzać patelnie z olejem i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Pokroić pieczarki w plastry i dodać do cebuli, lekko podsmażyć. Dodać pieczarki i cebulę do garnka z miksowanymi warzywami. Gotować
pink envelopedużą rolę odgrywa chlebek chapati. Często go w naszym domu odwzorowywujemy. Jest to placek ze skiełkowanych ziaren orkiszu, nie ma w nim tłuszczu, smażony jest na suchej patelni. Zjadamy go z surowymi warzywami. Bardzo nam smakuje, a córka jest niemal od niego uzależniona. Naszym marzeniem jest, by kiedyś odwiedzić plemie Hunzów. Dla nas są to niesamowicie inspirujący ludzie(...)pieczenia lub folię i wałkujemy na cieniutki placek (patrz zdjęcie poniżej). Chlebki smażymy na suchej, bardzo rozgrzanej patelni z obu stron. Gotowe chapati układamy na talerzu (możemy nasmarować oliwą dla lepszej elastyczności) i przykrywamy drugim talerzem. Zjadamy z surowymi warzywami, u nas - suszone pomidory, awokado, świeży pomidor, cebula i ogórek kiszony. Mniammm
Jeść, by żyć w zdrowiuJeśli jesteście głodni i macie ochotę na makaronowe co nie co to polecam ten przepis. Danie jest syte, bo z mięsem i warzywami, ale za to z jogurtem naturalnym, więc nie takie ciężkie;D (zawsze to jakieś wytłumaczenie;) Składniki (na 4 porcje): 480 g piersi kurczaka 400 g makaronu spaghetti 1 cukinia 1 pomidor 1 średnia cebula(...)kosteczkę, pomidora i obrane pieczarki też w kosteczkę. 2. Na patelni (lub rondelku) rozgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekany ząbek czosnku, dodaj kurczaka, przypraw, mieszaj. 3. Na innej patelni podduś do miękkości warzywa, przypraw. Gdy będą miękkie dodaj usmażone mięso, wymieszaj delikatnie. Przed końcem dodaj jogurt, parmezan i drobno posiekany koperek. W razie potrzeby dodaj 1/3 szklanki wody. 4. Makaron
Zasmakuj Kuchnipietruszki i czosnku. Raz dadzą nam dodatkowy smak i aromat, a dwa zapobiegną przywieraniu mięsa do dnia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obsmażone mięso układamy na przygotowanych warzywach, zalewamy tłuszczem z patelni. Można też patelnię przepłukać wodą i wlać do mięsa. Pieczemy tak po godzinie na każdy kilogram, ale dobrze jest sprawdzić patyczkiem. Nakłuwamy w najgrubszym miejscu, jeśli wypłynie(...)owijamy szczelnie folią alu...i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli zaś ma to być wersja na ciepło zostawiamy aby odpoczęło tylko z 10 minut. Wywar z pieczenia przecedzamy, warzywa miksujemy i mamy pyszny sos. Jeśli ktoś nie ma octu balsamicznego, proponuję sok z cytryny. To nie tylko smak i aromat, ale także rozbijanie białka w mięsie
Dieta moja pasjapokroić. Jeśli chcecie jeszcze bardziej ostrą można dodać dwie chili. ja miałam bardzo ostrą chili, więc jedna to było wystarczająco. Czosnek obrać i posiekać. Nie trzeba warzyw kroić zbyt drobno ponieważ będą zmiksowane. Patelnię rozgrzać z odrobiną masła. Cebulę pokroić i obsmażyć na patelni aż lekko nabierze złotego koloru. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, dolać wodę i resztę składników oprócz
Kuchnia PokoleńTeraz z utęsknieniem czekam na bób, fasolkę i groszek. A jak sezon na warzywa, które typowo kojarzą mi się z latem to sezon na lekkie dania. Warzywa lekko zarumienione na patelni i dodatek kaszy wedle każdego uznania - ja jestem fanką bulgur. Potrawka smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno. Co daje nam doskonałą propozycję na lunch do pracy(...)paski /piórka cukinię i marchewkę pokroić w plastry na skos (ładnie wyglądają :) ) na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i dodajemy cebulę - delikatnie podduszamy dodajemy marchewkę i mieszając smażymy przez kilka minut dodajemy cukinię i paprykę i dodajemy odrobinę wody - tak żeby poddusić warzywa na tym etapie możemy dodać kaszę do dania - lub ugotować osobno w garnuszku doprawiamy do smaku
Gotowanie z pasjąTeraz z utęsknieniem czekam na bób, fasolkę i groszek. A jak sezon na warzywa, które typowo kojarzą mi się z latem to sezon na lekkie dania. Warzywa lekko zarumienione na patelni i dodatek kaszy wedle każdego uznania - ja jestem fanką bulgur. Potrawka smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno. Co daje nam doskonałą propozycję na lunch do pracy(...)paski /piórka cukinię i marchewkę pokroić w plastry na skos (ładnie wyglądają :) ) na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i dodajemy cebulę - delikatnie podduszamy dodajemy marchewkę i mieszając smażymy przez kilka minut dodajemy cukinię i paprykę i dodajemy odrobinę wody - tak żeby poddusić warzywa na tym etapie możemy dodać kaszę do dania - lub ugotować osobno w garnuszku doprawiamy do smaku
Gotowanie z pasjąwarzywami: Cukinię i bakłażana pokrój na plasterki, a paprykę na paski. Włóż je do miski i polej łyżką oliwy, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj rękoma, aby warzywa dobrze pokryły się przyprawami. Grilluj na patelni grillowej (lub na grillu ogrodowym), aż warzywa lekko się zrumienią. W międzyczasie piekarnik z blachą w środku (lub kamieniem do pizzy) nagrzej do 230 stopni
Chilli Czosnek i Oliwaskrapiamy oliwą z chilli i dodajemy łyżeczkę pesto pietruszkowego. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby składniki się przegryzły. Na końcu bierzemy się za warzywa. Brokuła gotuję na parze, jak robi się już lekko miękki rozgrzewam patelnie grillową wysmarowana łyżką oliwy, wrzucam bakłażana podsmażam z jednej strony. Jak już 1 strona(...)będzie gotowa dodaje pokrojoną w długie pasy cukinię i grilluje. Cukinia grilluje się bardzo szybko więc spokojnie zanim druga strona bakłażana dojdzie zdążymy ugrillować cukinię. Gotowe warzywa przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Patelnię szybko wycieram ręcznikiem kuchennym, spryskuję olejem i układam na niej tuńczyka. Tuńczyka mojej wielkości smażyłam po 2,5 min z każdej strony. W między czasie układam
Piekielna Kuchnia Patibiałej fasoli 150 gram makaronu kukurydzianego świderki Fabijańscy 300 ml. przecieru pomidorowego słodka i ostra papryka sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa z torebki, smażymy do momentu aż będą miękkie. Wlewamy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę, dusimy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą
Bajeczna Kuchnia