warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:86/829)

Smażona kolorowa marchewka 137

chili. Na suchą patelnię wrzucamy utarte przyprawy i chwilę je prażymy, następnie dodajemy olej, wrzucamy marchewki, dokładnie obtaczamy je przyprawami. Przez chwilę marchewki smażymy, następnie zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy warzywa, aż będą miękkie

Kulinarne przygody Gatity
Warzywne chili 216

Dzisiaj kolejne sycące i rozgrzewające danie, doskonałe na zimową aurę panującą za naszymi oknami. Przy takiej pogodzie chętnie wracamy do warzyw strączkowych. Strączkowe mają wiele zalet o których się wiele nie mówi, natomiast słuchać zawsze, że są ciężkostrawne. Faktem jest, ze zawierają dużo białka i skrobi, przez co są wolnej trawione(...)patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy zawartość patelni do ugotowanej fasoli. Warzywa przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
BIGOS JARSKI 168

papryka liść laurowy,ziele angielskie Kiszoną kapustę włożyć do większego garnka,podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na suchej patelni,dodać do kapusty. Warzywa  obrać,pokroić w słupki bądź zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym.Po ok 30 min dodać śliwki,dusić

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierś z kurczaka marynowana i pieczona w musztardzie francuskiej 217

odkładamy na około pół godziny. Po tym czasie opłukujemy go z soli. 3. Cukinię kroimy w plastry, paprykę na mniejsze kawałki, cebulę w grube pióra. 4. Na patelni na oliwie obsmażamy warzywa, pod koniec doprawiamy je do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. 5. Przekładamy warzywa na blachę do pieczenia, dokładamy zamarynowaną pierś z kurczaka i pieczemy przez około 20 minut

W kuchni Katie
Ziemniaki zapiekane z piekarnika z jajkiem i chrupiącym boczkiem 160

Pyszne danie, uwielbiam taki obiadek. Ziemniaki mocno przysmażone, warzywa i jajeczko z lejącym żółtkiem. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Uważać żeby nie rozgotować. Odcedzić. Na patelni(...)rozgrzać oliwę o smaku czosnku, wrzucić cukinię pokrojoną w plasterki i cebulę. Obsypać obficie tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć, co chwilkę delikatnie mieszać aż warzywa zmiękną i nabiorą złotego koloru. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni obsmażyć plastry wędzonego boczku aż staną się chrupiące. Ugotowane ziemniaki rozłożyć na blaszkę, skropić oliwą i obsypać suszonym

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti w sosie brokułowym 183

osolonej wodzie (pamiętając, by warzywo wrzucić do gotującej się wody, a nie do zimnej). Odcedzamy i miksujemy wraz z czosnkiem i 2/3 orzechów nerkowca. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy rozdrobnione warzywo i stopniowo dolewamy słodką śmietankę. Sos doprawiamy sola morską oraz kolorowym pieprzem. Mieszamy z odcedzonym makaronem. Pozostałe orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi oraz

Kuchnia w czekoladzie
Zupa meksykańska z pulpetami 226

czosnek. Następnie wsypać na patelnię paprykę i chili, dodać nieco tłuszczu i delikatnie podsmażyć, aż będzie wyczuwalny intensywny paprykowy zapach (nie przypalić). Pod koniec wlać na patelnię ze 2 - 3 chochle płynu z warzyw, wymieszać i wszystko wlać do garnka. Dodać bazylię, cząber i kurkumę. Do gotującej się zupy wkładać uformowane, niewielkie pulpety, płyn powinien powoli cały czas się gotować

Kuchcik gotuje
Ryba po grecku 203

kolor. Cebulę obrać, pokroić na drobne plasterki i podsmażyć na oleju. Marchewki i pietruszkę również obrać i kolejno zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do podsmażonej na patelni cebuli dodać resztę warzyw oraz ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Pozostawić na małym ogniu, aż wszystko zmięknie. Mieszać od czasu do czasu

Tagebuch po polsku
Soja z Warzywami 202

myśli! Wracając do soi, dla mnie świetna, pokazałam Wam też jak na drugi dzień zawinęłam właśnie tą soję z warzywami (lekko odsączyłam z płynu) w naleśnika, w środek dołożyłam tylko plaster sera, a potem tylko na suchą patelnię grillową i gotowe. Ta wersja też była pyszna, szczególnie jak widziałam, że moje wybredne kulinarnie dziecko zajada taką oszukaną "tortillę". Składniki(...)rozgrzanym oleju podsmażyłam. Wszystkie warzywa obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach. Dodałam do cebuli, posypałam cukrem i przesmażyłam, na końcu na kilka chwil przykryłam patelnię pokrywką i parowałam chwilkę. Tak podsmażone warzywa wrzuciłam do ugotowanej soi i wody, w której się gotowała. Dodałam przyprawo.y oprócz koncentratu pomidorowego i gotowałam około 30 minut. Na końcu dodałam koncentrat, wymieszałam, pogotowałam

Blondynka Gotuje
Warzywny gulasz z wędzonym tofu 164

łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki gęstego mleka kokosowego lub od biedy 100 ml mleka sojowego z dodatkiem 2 łyżek mąki np. kukurydzianej potrzebne również: 2 duże patelnie i olej do smażenia Przygotowanie: Pokrój warzywa w kawałki mniej więcej równiej wielkości (max 3 cm kawałki) Na jednej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na złoto pokrojone w kostkę tofu

greenscarf
Jajecznica a'la omlet z pomidorem i pieczarkami 184

koperek, jarzynka olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy i dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wrzucamy warzywa i dusimy kilka minut, aż będą lekko miękkie i lekko posypujemy jarzynką. Następnie wlewamy roztrzepane jajka. Smażymy, aż do ścięcia powierzchni i energicznym ruchem mieszamy masę jajeczną

Truskawkowa Fiesta
Kavarma – bułgarski gulasz wieprzowy 212

Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Oryginalnie przygotowuje się go w naczyniu zwanym gyuveche, ale można go również przygotować w głębokiej patelni. Bułgaria zawsze kojarzyła mi się z pomidorami, dodawanym niemal do każdego bułgarskiego obiadu, który jadłam i oczywiście z pyszną szopską sałatą. Kavarmy w Bułgarii nie miałam okazji próbować(...)liść laurowy 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3-4 łyżki oleju do smażenia Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem. Warzywa obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Do mięsa dodać wszystkie warzywa poza papryczkami i chwilę razem smażyć. Następnie dodać pomidory w puszce i przecier pomidorowy, doprawić

Trzeci talerz
Piersi z kurczaka w sosie sojowym z dodatkiem chińskich warzyw 273

Piersi kurczaka w sosie sojowym usmażone z chińskimi warzywami to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Do tego dania polecam użyć patelni wok, która świetnie się nagrzewa i skraca proces smażenia. Poniższe danie najlepiej smakuje podane w ryżem basmati lub brązowym.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki chińskich(...)kurczaka przesypać na inny talerz. Paprykę i marchewkę pokroić w słupki. Por w talarki. Grzyby mun namoczyć, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na tą samą patelnię wlać ponownie 2 łyżki oliwy/oleju. Dodać warzywa. Całość polać sosem sojowym i przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, co jakiś czas mieszająć. Gdy warzywa będą miękkie to dodać usmażone kawałki piersi kurczaka. Całość jeszcze

Ugotować
Quesadilla zimowa z warzywami mrożonymi 167

roztopionym serem. U mnie dziś w wersji zimowej, czyli z wykorzystaniem warzy mrożonych. Uwielbiam to danie na świeżo podane gorące z patelni ale także na zimno jako przekąskę.   Składniki: 2 placki tortilla Połowa opakowania warzyw mrożonych ok  300 gram 1 łyżka przecieru pomidorowego 8 plastrów sera żółtego Mała cebula Ząbek czosnku 4 suszone pomidory z oleju Oliwa(...)solą, pieprzem i ziołami. Ja użyłam mieszankę włoską z cukinią, kukurydzą, brokułem, marchewką i fasolką (ale to najlepiej wedle uznania i preferencji smakowych). Tortille położyć na patelni, na niej ułożyć 4 plastry sera, warzywa i ponownie 4 plastry sera na wierzch. Przykryć drugą tortillą. Smażyć na małym ogniu z jednej strony, a następnie przerzucić na drugą. W tym celu najlepiej

Tradycyjna Kuchnia
Letnie burrito z miesem mielonym z indyka i cukinią 185

cebulę i ząbki czosnku, chwilę smażymy aż cebula stanie się szklista.  Dodajemy mięso mielone z indyka  oraz pokrojoną w drobne słupki cukinię przykrywamy patelnię i dusimy aż mięso będzie gotowe i warzywa zmiękną. Gdy będzie dużo soków należy odkryć patelnię i  odparować nieco wody. Do mięsa dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem słodkim

Wanilia i Kardamon