poszatkowaną kapustkę, pokrojone ziemniaki i łyżkę przyprawy do zup. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. W miedzyczasie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na rozgrzanym na patelni oleju. Odsączyć z tłuszczu. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Uwagi do przepisu: Z podanych składników
Gospodyni Miejskamięso aby z każdej strony przeszło aromatem przypraw. - obrałam warzywa ułożyłam na dnie brytfanki - mięso obsmażyłam z każdej strony na rumiany kolor - obsmażony kawałek ułożyłam na warzywach podlałam wodą z patelni na której obsmażało się mięso- brytfankę umieściłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni piekłam 1,5h godziny po godzinie zdjęłam przykrywkę, aby mięso nabrało koloru i chrupkiej skórki
Basia w kuchniogniu pod przykryciem.Ok. 2 godzin. Cebulę i pozostałe warzywa kroimy w kostkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.Gdy już fasola jest miękka dodajemy podsmażone warzywa. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek , i gdy już się wytopi dokładamy karkówkę , również pokrojoną w kostkę. Chwilę smażymy, nie solimy. Dodajemy do naszej fasolki. Chwilę gotujemy i dodajemy
Pasje Jolkiryżu trzy kolorowego 3 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka oleju sól (ew. w międzyczasie można dodać szczyptę - mniej niż pół łyżeczki - cukru) Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego zamrożone warzywa, trzymamy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż warzywa będą rozmrożone i ciepłe. 2. Do warzyw dokładamy pokrojoną w drobną kosteczkę pierś z kurczaka, solimy(...)opakowaniu albo jak ja w parowarze (zalewając ciut ponad poziom ryżu gotującą wodą, gotując ok. 25-30 min) 4. Do warzyw i kurczaka dodajemy ugotowany ryż (chyba, że zrobiło nam się dużo wody na patelni to najpierw odkrywamy patelnię i ją odparowujemy). Chwilę podgrzewamy razem i gotowe. Kaloryczność: porcja - 425 kcal Smacznego
Malowane smakiemoleju. Ja polubiłam ostatnio do smażenia wykorzystywać olej w jakim są zanurzone suszone pomidory, który jest ciekawy w smaku i w dodatku dobrze przyprawiony. Gdy warzywa się zeszklą, na patelnię dodajemy marchew, pietruszkę, papryczkę chilli i seler, przesmażamy chwilę i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy na niewielkim ogniu przez
Taste Of My Dayolej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, kolendra makaron ryżowy Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz kawałek startej na tarce skórki z cytryny lub limonki i starty imbir (w paseczki). Po chwili przekładamy warzywa
prawdziwe jedzenieoliwek EV sól pieprz świeżo stary parmezan Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. W międzyczasie cukinię kroimy w cienkie pół plasterki, czosnek drobno siekamy. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i smażymy jeszcze około 5- 6 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do dużej miski wkładamy
Kulinarne przygody Gatityoliwek * łyżeczka ostrej mielonej papryki * łyżeczka cynamonu * łyżeczka cukru trzcinowego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Rozgrzać oliwę. Wsypać przyprawy i cukier. Skarmelizować, dodać pokrojoną cebulę oraz pozostałe warzywa. Podsmażyć. Na drugie patelni, podpiec plasterki kiełbasy. Połączyć, podawać gorące
Magiczne Życie Martypomidorowy sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę trzemy na gęstej tarce, a cebulkę drobno siekamy. Następnie marchewkę z cebulką dusimy na patelni, aż zmięknie. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecieru. Jeszcze chwilę dusimy, dodajemy rozdrobnioną makrelę i ugotowany wcześniej ryż. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Tak przygotowany paprykarz przekładamy do salaterki
Co w głowie piszczyolej do smażenia przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka, sól, pieprz, szczypta oregano, świeży koperek (łyżka) ewentualnie: 3 łyżki mąki owsianej do zagęszczenia Przygotowanie: Wszystkie świeże warzywa przesmażyłam partiami na patelni i przełożyłam do garnka. Zalałam wszytko ok. litrem wody, poddusiłam ok. 15 minut. Dodałam puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotowałam przez kolejne 15 minut bez przykrycia
Kulinarny Pamiętnikpatelnię wrzucamy boczek, a następnie czosnek. Po pewnym czasie dorzucamy cukinię. Razem chwilę smażymy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu sojowego. Na koniec posypujemy sezamem. Gotowe
Sajkofanka smakujakiegoś czasu odeszłam od tłustych rosołów gotowanych z kury ( z wołowiną ) na rzecz takich lżejszych z kurczaka z dużą ilością warzyw ( karmelizowanych na suchej patelni).Dodatkowo zmieniam ich smak dodając nietypowe dodatki . A to coś orientalnego ( trawa cytrynowa, listek Kafiru, imbir ), gałązki tymianku lub np. paprykę. Nadal jest to rosół ale przestaje być monotonny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwarzyw (ewentualnie kukurydza z puszki, czerwona cebula, pieczarki) 30 dag sera żółtego Pół piersi z kurczaka Przyprawa włoska Kamis Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Kurczaka i warzywa pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć kurczaka. Posolić i popieprzyć. Dodać warzywa. Doprawić przyprawą włoską. Smażyć do miękkości. Placek tortilli posypać startym serem żółtym, na to położyć smażone warzywa
Fabryka pomysłówSoczyste kawałki kurczaka z warzywami. Prosty i szybki pomysł nie tylko na obiad (pieczone w piekarniku albo na patelni grillowej) ale i grilla w sezonie wiosennym i letnim. Dobrze przyprawiony kurczak dzięki przyprawie do szaszłyków od Skworcu , warzywa a to wszystko nadziane na patyku i upieczone. Podane z ulubioną surówką a w formie obiadowej z ryżem(...)jeszcze raz na pół), papryki i cebulę pokroić w większą kostkę, a cukinię w plasterki. Na patyczki do szaszłyków nakłuwać na zmianę raz mięso raz warzywo. Tak przygotowane szaszłyki grillować na grillu, na patelni grillowej wysmarowanej lekko olejem bądź w piekarniku piec w temperaturze 160'C około 30- 35 minut
Zrób to smaczniegłęboką patelnię wlać niewielką ilość oliwy. Wrzucić cebulę, marchewkę, seler i oregano, oprószyć solą. Podsmażyć razem na średniej mocy przez 10-15 minut aż warzywa zmiękną i się zarumienią. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron, aż zmieni kolor i się zarumieni. Dołożyć podsmażone wcześniej warzywa, papryczki chipotle, świeże chili, czosnek, cynamon
Pełny talerz