warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:85/829)

Grillowana pierś z kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z dodatkiem pietruszkowego pesto 133

składniki do sałatki. Mieszankę sałat rozkładamy na talerzach, pomidory koktajlowe rozcinamy na pół tak samo postępujemy z oliwkami a cebule kroimy w drobne piórka. Rozgrzewamy patelnie grillową i grillujemy cukinie i bakłażana. Ugrillowanege warzywa przekładamy na sałatę, dodajemy na wierzch pomidory i oliwki i sypiemy cebulą. Na rozgrzaną patelnie grillową wkładamy kurczaka, grillujemy z obu stron do złotego koloru. Kurczaka

Piekielna Kuchnia Pati
Zapiekanka kolorowy misz -masz 225

zapiekance znalazło się wszystko co tylko mogło być w lodówce, kolorowa, pożywna i apetyczna, łatwa do zrobienia, dla wielbicieli warzyw i makaronów, to propozycja na smaczny obiad. Składniki: 30 dag makaronu świderki 1 mała cukinia ½ pora 4-5 sztuk pieczarek Kilka różyczek brokułu 1 czerwona papryka 4 sztuki suszonych pomidorów w zalewie olejowej 20 dag dowolnej wędliny 3 łyżki klarowanego(...)wykonać ?  Makaron ugotować al’ dente w osolonym wrzątku, odcedzić.  Różyczki brokułu zblanszować , odcedzić. Pieczarki, cukinię, por, pokroić w kostkę lub plasterki , tak samo wędlinę , na patelni rozgrzać masło, dodać warzywa z wędliną dusić do miękkości , doprawić w trakcie solą oraz pieprzem, gotowe miękkie warzywa, wymieszać z makaronem oraz słodką śmietanką, dodać pokrojone drobno suszone pomidory, zblanszowanego brokuła

Wanilia i Kardamon
Pieczona makrela z warzywami 212

razie potrzeby dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, po czym kroimy w skośne 1cm kawałki. Kolendrę i kolorowy pieprz lekko rozbijamy w moździerzu. Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy warzywa i smażymy(...)intensywnie przez 3-4 minuty często mieszając. Dodajemy sok z cytryny, kolorowy pieprz, kolendrę i sól do smaku, dokładnie mieszamy. Możemy podlać odrobiną wody. Przykrywamy patelnię, przestawiamy na niezbyt duży ogień i dusimy warzywa przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Gotową rybę podajemy z warzywami oraz z równolegle przygotowanymi pieczonymi ziemniakami. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-213 {margin: auto

Kulinarna Pokusa
LUNCHBOX #3 -placki jaglane, gulasz z papryki, tofu. 175

Ostatnio zachwyciłam się pomysłem na pieczenie placków z płatków jaglanych . Przepis znalazłam na blogu Filozofia Smaku : klik .  Początkowo robiłam go na słodko, dodając do ciasta

Kasia Sarna
Warstwowy omlet po turecku 120

krok po kroku: Cebulę obrać i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać oliwę i wyłożyć na to cebulę. Paprykę pokroić w słupki i dodać na patelnię do cebuli. Przyprawić do smaku. Uwaga, nie mieszać! Warzywa maja być dokładane warstwowo. Całość przykryć pokrywką i chwilę poddusić, aby papryka zmiękła. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w plastry. Wyłożyć na patelnię jako(...)kolejną warstwę. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i również pokroić w plastry. Dodać do reszty warzyw. Przyprawić do smaku. Nie mieszać! Dusić pod przykryciem do miękkości. Jaja rozbełtać w oddzielnym naczyniu, posolić i popieprzyć do smaku. Następnie wlać na patelnię. Dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu, aż jaja się zetną. I oto omlet gotowy - namiastka tradycyjnego, tureckiego śniadania! Spożywać

Grunt to przepis!
Fit sałatka z grillowanej cukinii i trochę o patelniach grillowych 185

jeśli nie mam ogródka i grilla, ale mam cukinię? Ta sałatka powstała z potrzeby chwili i z tęsknoty za sezonem grillowym. Patelnia grillowa w kuchni sprawdza się znakomicie – czy to do pieczenia mięsa, czy warzyw. Jeśli jeszcze się zastanawiacie nad jej zakupem – nie ma nad czym, naprawdę warto!   Ja korzystam z Ikeowej patelni ‘Grilla’. Zrobiona jest z grubego, dobrze(...)Cukinię i młody szpinak myjemy. Szpinak pozbawiamy łodyżek, kroimy w poprzek listków na centymetrowe kawałki, rozkładamy na talerzach. Cukinię kroimy obieraczką szczelinową do warzyw lub na mandolinie w wąskie, długie plasterki. Rozgrzewamy mocno patelnię grillową i grilujemy cukinię partiami bez dodatku tłuszczu (wszystko na raz się nie zmieści) z obu stron – zmięknie, przypiecze się i zrobi się plastyczna. Gdy już

Karo in the Kitchen
Tortilla z warzywami i kurczakiem 201

Święta święta i po świętach. Czas  przygotować się na sylwestra. Idealne danie jakie można podać gościom na naszej zabawie sylwestrowej jest własnie przepyszna tortilla z dużą dawką warzyw i  mięsa. Składniki: (na 5 porcji)  Tortilla: - 1,5 szklanki mąki pszennej  - 0,5 szklanki wody  - 4 łyżki oleju  - szczypta soli  Farsz: - pierś z kurczaka(...)stron. 2.Farsz: Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, gdzie przyprawiamy pieprzem, solą, papryką, czosnkiem lub  gotową przyprawą do kurczaka. Następnie wrzucamy na patelnię i smażymy.  Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę kruszymy (powinna wyglądać jak na zdjęciu). Cebulę kroimy w piórka , pomidora i ogórka w kostkę. Sałatę odkładamy na bok. A pozostałe warzywa mieszamy w misce. 3.Sos

Gotuj Z Muzyką
Zapiekanka ziemniaczana na porowej pierzynce 121

kawałki ok. pół centymetrowe, kiełbasę w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażymy na niej lekko kiełbasę i dorzucamy pora. Często mieszamy aż warzywo lekko się rozpadnie.  Przygotowane na patelni pory rozkładamy równomiernie na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać, wcześniej smarujemy jego ścianki masłem. Teraz na pierzynce z pora układamy dachówkowo cieniutko pokrojone plasterki obranych SUROWYCH

I tu będę miała takie te
Zupa spaghetti 136

spaghetti....mniam..pyszna wyszła..zwłaszcza , że dałam swój makaron, ale można dać i taki ze sklepu..Warzywa też można dać różne, ja akurat miałam torebkę warzyw -mieszanki chińskiej na patelnię. Makaron 2 szkl.mąki 2 jajka  szczypta soli kilka łyżek wody lubczyk suszony Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajka . troszkę wody i szczyptę soli(...)wąskie długie paski i przepuścić przez maszynkę do makaronu.Ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić. 30-40 dkg mięsa mielonego 1 jajko sól, pieprz cebula czosnek niedźwiedzi, majeranek mieszanka warzyw pokrojonych w paski [ u mnie mieszanka chińska ] koncentrat pomidorowy listek, ziele domowa vegeta Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, uformować kulki.Do garnka wlać wodę, dodać listek,ziele, sól, vegetę .Dodać

Moje domowe kucharzenie
Wołowina stir fry w sosie teriyaki 171

minut, cały czas mieszając. Mięso przekładamy do miski. Do woka wlewamy olej arachidowy, przesmażamy cebulę, czosnek, dodajemy pieczarki. Usmażone przekładamy do miski. Na patelnię wrzucamy marchew, paprykę i dymkę. Krótko obsmażamy – warzywa mają być chrupkie. Do woka z papryką przekładamy pieczarki z cebulą. Rozprowadzamy skrobię kukurydzianą z pozostawioną marynatą, wlewamy do woka – mieszamy. Dodajemy mięso, całość mieszamy i chwilę smażymy(...)Potrawę podajemy posypaną uprażonym na suchej patelni sezamem. Podczas przygotowywania ważne jest utrzymywanie bardzo wysokiej temperatury woka. Wszystko smażymy szybko i krótko. Warzywa będą chrupkie, a mięso miękkie. Wołowina stir fry w sosie teriyaki podana z ryżem, to szybkie i proste danie obiadowe. Jego podstawą jest dobrego gatunku mięso i świeże warzywa. Niezwykle istotne jest krótkotrwałe smażenie w bardzo wysokiej

mojewypiekiinietylko
Paprykarz weganski 195

przepisu na opakowaniu tak by był al dente. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy posiekana drobno cebulę, marchewki oraz odcedzona cieciorkę. Smażymy ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Do zawartości patelni przekładamy ugotowany ryż, mieszamy całość z koncentratem i papryką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Chwile podgrzewamy. Paprykarz jest pyszny i na zimno i na ciepło. Ja i Córcia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paprykarz warzywny 155

marchew obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy warzywa: najpierw cebulę, następnie dodajemy papryki. Siekamy ząbek czosnku i wraz z marchewką i pietruszką dodajemy na patelnię. Smażymy tak długo, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy (można użyć świeżych pomidorów - obie opcje pysznie wychodzą:). Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy ryż. Przyprawiamy

VegUlka
Pęczotto z pomidorami. 193

Pora kroimy wzdłuż, a następnie na cienkie paseczki, dodajemy na patelnię do reszty składników. Doprawiamy solą i sosem sojowym. Dusimy wszystko ok 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Na patelnię dodajemy pomidory, wodę, imbir i chili. Mieszamy i teraz kolej na odcedzoną kaszę pęczak i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotujemy ok 5minut, żeby składniki

Apetyt na Zielone
Zupa krem z kabaczkiem. 213

zeszklić na miksie oleju i masła i następnie dodać resztę warzyw i przesmażyć. Dodać imbir i curry ,przemieszać i zalać bulionem ,oczywiście po uprzednim przeniesieniu zawartości z patelni do garnka. Gotować , aż warzywa będą miękkie. Zawartość garnka zmiksować (np. blenderem ) ,doprawić do smaku przyprawami. Podawać z paseczkami zielonej sałaty i uprażonym słonecznikiem. Moja wnusia  musi mieć jeszcze grzanki

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania