warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:102/829)

Dorsz w porach i marchewce 165

porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać(...)nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając. Warzywa wyłożyć na rybę i piec

Bullio
Dorsz w porach i marchewce 176

porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać(...)nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając. Warzywa wyłożyć na rybę i piec

Bullio
Fasolka z kuskusem i pomidorkami koktajlowymi 219

zimnej wody i postawić na ogniu. Od momentu zawrzenia gotować do 10min. W trakcie gotowania należy próbować, czy jest miękka. Po ugotowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Na patelni, najlepiej sprawdzi się tu wok, rozpuścić masło i wrzucić gałązki tymianku. Chwilę podsmażyć, po czym dodać miód i pomidorki koktajlowe. Smażyć, aż pomidorki zaczną pękać. W między czasie wrzącą wodą zalać(...)chwilę obsmażyć. Po czym dodać kuskus. Należy go wcześniej przemieszać lub najlepiej rozetrzeć w palcach. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło. Smacznego :) RADA: Żeby nie rozgnieść warzyw na jlepiej mieszać poruszając patelnią , nie używając łyżki . Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Szybki obiad , WYTRAWNIE Tagged: fasolka szparagowa , kuskus , pomidory , tymianek

https:KKuchniaMniam
Risotto z kurczakiem 190

Wygrałam patelnię do paello ..no i musiałam ją wypróbować, w sumie to nie było paello, tylko raczej risotto..ale paello jeszcze zrobię. 250 g ryżu pierś z kurczaka vegeta do mięs mieszanka warzyw [ u mnie chińska] 2 kieliszki wina(...)szkl. gorącego bulionu  sól, pieprz  masło Pierś z kurczaka pokroić, wymieszać z vegetą i odstawić na minimum godzinkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone mięso i smażyć, następnie dodać mieszankę  warzyw. Po kilku minutach wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodawać stopniowo  gorący bulion. Mieszać

Moje domowe kucharzenie
Lazania inaczej 230

tartej mozzarelli 2 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim masło olej Umyte warzywa kroimy na części: paprykę w paseczki, cebulę w piórka, cukinię w słupki. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym na patelni maśle podsmażamy szpinak. Dodajemy(...)dwie łyżki mleka. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość wg uznania), doprawiamy gałką muszkatołową oraz sporą ilością pieprzu i soli. Na drugiej patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażamy warzywa. Gdy lekko się zeszklą doprawiamy je niewielką ilością soli oraz około 1 łyżeczką przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim (ewentualnie inną, ulubioną mieszanką ziół, np prowansalskimi

Smaki Na Talerzu
Domowe burgery 248

poszczególne elementy z jednej strony służą do modelowania mięsa z drugiej zaś pozwalają wykreować dziurkę, do której możemy włożyć dodatki: kawałek sera żółtego, suszone owoce lub warzywa. Po uformowaniu kotletów podsmażamy je na patelni na oleju, z każdej ze stron. Gotowe mięso wkładamy do bułki wraz z warzywami oraz serem żółtym, dla stabilności całość nabijamy na wykałaczkę do szaszłyków. Życzę

upichcona
Sakiewki z makaronem buraczanym, zieloną fasolką, kalarepą i chutneyem morelowym 116

pokrój na mniejsze cząstki (o długości około 2 cm). Kalarepę również obierz i pokrój w paski o długości 2 cm. W woku (lub na dużej patelni) rozgrzej olej kokosowy i wrzuć nań warzywa. Smaż przez 5 minut, a następnie zalej sosem teriyaki. Gotuj dalej, aż sos niemal wyparuje. Dodaj pastę tahini oraz sezam. Wymieszaj i dopraw solą do smaku. Morelowy(...)chutney Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć nań drobno posiekaną cebulę. Smaż, aż stanie się szklista. Wrzuć pokrojone na mniejsze cząstki morele. Dodaj ocet ryżowy oraz cukier trzcinowy i smaż na małym ogniu, aż do rozgotowania owoców (około 15 minut). Dodaj płatki chili oraz imbir. Posól do smaku. Sos zmiksuj blenderem na gładko i ostaw do ostygnięcia. Przygotowanie sakiewek

Food Square
Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 271

patelni. Zmniejszamy nieco ogień i na tym samym tłuszczu co mięso (w razie potrzeby możemy dolać jeszcze odrobinę oleju) podsmażamy cebulę, czosnek i pora – przez ok. 2 minuty, często mieszając. Następnie dodajemy paprykę i co pewien czas mieszając smażymy przez kolejne 2-3 minuty; tę samą czynność powtarzamy następnie z pieczarkami. W międzyczasie dojemy nieco soli (ok. 1/2 łyżeczki). Warzywa(...)wrzenia. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie tak, aby były zanurzone. Przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy dość powoli przez 10 minut. Karkówkę wkładamy do patelni w miarę możliwości przykrywając je warzywami i zanurzając w sosie. Dolewamy nieco gorącej wody (ok. 1/2 szklanki), aby mięso było prawie całkowicie zanurzone. Całość dusimy względnie powoli do miękkości mięsa, zwykle przez

Kulinarna Pokusa
Imbirowe tofu z warzywami 136

imbiru, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę pieprzu. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Jeśli mamy zamarynowane lub gotowe stripy, tofu mieszamy tylko z startym imbirem. 2. Warzywa dokładnie myjemy. Tak samo robimy z pieczarkami, których nie obieramy, tylko myjemy i szorujemy, bo będziemy je smażyć w całości. Różyczki brokuła dzielimy na mniejsze części, ale nie na bardzo(...)wody oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeśli mamy sos sojowy to dodajemy jeszcze cukier trzcinowy lub melasę. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą i wrzucamy na patelnię.  6. Sos łączymy z warzywami, dodajemy sok z limonki i połowy szczypiorku.  7. Danie wykładamy na talerzu, dodajemy ugotowany ryż i całość posypujemy świeżym szczypiorkiem.  Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Surówka z cykorii z prażonymi orzechami. 118

cykorie 1/2 fenkuła 1 jabłko 150 ml jogurtu miód, sól i pieprz biały do smaku orzechy laskowe Orzechy laskowe upraż w piekarniku lub na suchej patelni.  Odstaw do ostudzenia. Umyj warzywa i jabłko. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj w łezkę wprost do miski. Cykorie przekrój wzdłuż na połówki i wykrój gorzkie środki. Pokrój w paseczki i dodaj

Gotuj Sam!
makaron i sezonowe warzywa 141

Pasta Primavera to Włoski makaron i warzywne danie. Primavera to danie z warzyw sezonowych. Mieszanka warzywa w makaronie, różni się w zależności od lokalizacji i upodobań, Składniki 2-3 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie paski 2 cukinie pokrojone w paski 2 papryki pokrojone w paski 1 cebula, pokrojona w piórka bazylia świeża 2 łyżki masła klarownego,lub 50ml oliwy(...)świeżo zmielony pieprz 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 500g makaronu 10małych pomidorków przekrojonych na pół 50g startego parmezanu 250ml rosolu ,lub bulionu warzywnego Wykonanie Na rozgrzana patelnie z maslem,wrzucic wszystkie warzywa pokrojone.Doprawic solą ,pieprzem i suszonymi ziołami ..Dusic do miękkości ,aż marchewka zrobi się zlocista , mieszając co jakiś czas Wszystko dusic około 20 minut W tym czasie ugotować makaron

w mojej kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 190

wstępie tej notki jak to zrobić ) i kroimy na mniejsze kawałki. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Na patelni na oleju szklimy cebulę, po czym dodajemy czosnek. Gdy warzywa się zarumienią dodajemy kurki, chwilę smażymy. 4. Podlewamy zawartość patelni białym winem, odparowujemy nadmiar płynu (opcjonalnie). 5. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do czasu(...)mięso. Najlepszymi dodatkami do dania są pieczone ziemniaki, ale śmiało możecie podać polędwiczki w towarzystwie ryżu czy kaszy. Jako dodatek warzywny świetnie sprawdza się sałata z winegretem, grillowane warzywa czy gotowana fasolka szparagowa. Smacznego

W kuchni Katie
Duszone pałki z kurczaka z warzywami i ryżem - dietetyczne i zdrowe :) 163

polecam  TEN ) 250 ml wody przyprawy do kurczaka: sól himalajska, curry, pieprz cayenne, zioła prowansalskie  Przygotowanie: Na dno patelni z termoobiegiem Delimano Delicia Trilogy rozłóż po całej powierzchni opłukany ryż.  Kolejno wyłóż mrożoną mieszanką warzyw i fasolkę szparagową.  Pałki(...)kurczaka wymieszaj z przyprawami i oliwą. Możesz je wcześniej zamarynować, ale świetnie smakują także przyprawione bezpośrednio przez obróbką. I ułóż na wierzch warzyw.  W szklance wody wymieszaj bulion i rozlej go po całej powierzchni patelni, omijając kurczaka, aby przyprawy nadal trzymały się mięsa. Zagotuj. A od momentu zagotowania duś na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut

Zdrowie na języku :P
Flaki z parmezanem 207

tarty parmezan - opcjonalnie 2 łyżki pasty pomidorowej - opcjonalnie przygotowanie Dzień wcześniej ugotować esencjonalny bulion wołowy np według  tego  przepisu. (Ja swój wywar zrobiłam w wolnowarze. Kości i warzywa opiekłam w piekarniku tak jak w podanym przepisie, a następnie wstawiłam z pozostałymi składnikami na 10h do dużego wolnowaru  - 6l) Ostudzić, przecedzić, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia(...)bulionem i postawić w przykrytym garnku na niewielkim ogniu. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w bardzo cienkie paseczki. Użyłam do tego obieraczki - nożyka  do julienne. Na patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić warzywa, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażać, aż warzywa lekko zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać paprykę imbir, gałkę. Wymieszać, dodać do gotujących się flaków. Posolić, doprawić pieprzem. Gotować

Stare Gary
Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim 207

patelni smalcu roślinnym. W międzyczasie możemy przygotować sos. Cebulę kroimy w piórka, 2 pozostałe ząbki czosnku miażdżymy, 2 papryczki drobniutko kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzany na głębokiej patelni smalec roślinny, dodajemy do nich starty na tarce imbir i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory i mleczko kokosowe, sos sojowy i obsmażone pulpety

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania