przykryciem, na bardzo małym ogniu przez 40 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, na patelni podgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju, przesmażamy warzywa przez około 2 minuty. Por kroimy w drobne piórka, również przesmażamy, na małym ogniu, na łyżce masła, przez mniej więcej 1,5 minuty. Ogórki ścieramy na tarce
KulinarneImpresje.plswój sposób: gotuję 5 minut, następnie wyłączam palnik i pozostawiam kaszę w gorącej wodzie, aż dostatecznie zmięknie). Następnie odcedzam na sicie. Warzywa płuczę pod bieżącą wodą. Na głębokiej, dużej patelni rozgrzewam olej. Cebulę kroję w półtalarki, stosunkowo cienkie. Wrzucam na patelnie i smażę, aż cebula stanie się szklana. Obieram czosnek, siekam dość drobno i wrzucam do cebuli razem z majerankiem(...)Cukinię kroję w drobną kostkę. Wrzucam na patelnię. Paprykę pozbawiam nasion i ogonka, kroję również w drobną kostkę. Dorzucam do cukinii. Pomidory kroję w drobną kostkę. Pietruszkę i oregano siekam. Przesmażone warzywa łączę z ugotowaną kaszą, cały czas trzymając mały ogień. Dorzucam pomidory, pietruszkę i oregano. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na małej patelni smażę osobno jajka
W kuchni Karmel-itkiPiecz przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC na funkcję grillową. Upieczone warzywa zmiksuj z dodatkiem szpinaku i gorącego bulionu. Zrumień mąkę na suchej patelni. Dodaj masło i zrób zasmażkę. Dodaj zmiksowane warzywa cały czas energicznie mieszając aby się nie zrobiły kluski. Na koniec dodaj śmietankę i trybulę. Dopraw sos solą, zagotuj. The post Chili sos z pieczonej
codojedzeniaminut. Warzywa zalać 1 litrem wody i gotować aż będą miękkie. W międzyczasie ziemniaki obrać, pokroić w grubszą kostkę i ugotować. Plastry boczku wytopić na patelni aby stały się chrupiące. Ugotowane warzywa zmiksować na krem. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Ugotowane ziemniaki wyłożyć na talerze, zalać zupą i udekorować chrupiącym boczkiem
My simple kitchenpaski. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić posiekany por. Chwilę podsmażyć po czym dorzucić ogórki starte na tarce jarzynowej. Nie obierałam ich ze skóry. Smażyć, aż warzywa zdecydowanie zmiękną. Zsunąć na bok patelni i wrzucić posiekaną pierś z kurczaka. Delikatnie przesmażyć, po czym zalać całość śmietanką dodając koperek i przyprawy. Na końcu, kiedy sos będzie wystarczająco gęsty, wrzucić ugotowane muszelki
https:KKuchniaMniammomentu aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać szklankę soczewicy. Gdy soczewica i reszta warzyw już będą dobre wyjąć mięso i łodygę selera. Podsmażyć chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa) przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa. Osoby lubiące zupy krem mogą sobie na koniec zblenderować
W kuchni u Monikigustu wszystkim, którzy cenią kuchnię wegetariańską i jej lekkość. Zresztą każdy od czasu do czasu powinien sięgnąć po takie właśnie w stu procentach warzywne dania. Kolorowe risotto z warzywami Składniki: 2 cebule (280 g) 2 marchewki (230 g) kawałek selera (50 g) 1 czerwona papryka (ok. 220 g) ok. 20 oliwek (można pominąć, jeśli nie przepadamy za oliwkami(...)upływie około 9-10 minut, dodajemy oliwki, sól i pieprz, mieszamy i smażymy jeszcze minutę, wyłączamy gaz i przykrywamy warzywa pokrywką. W trakcie smażenia się warzyw zaczynamy przygotowywać ryż: w głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy ryż, smażymy na małym ogniu cały czas mieszając, aż ryż uzyska ładną jasnobrązową barwę, od razu wlewamy gorący wywar warzywny, doprowadzamy do wrzenia
KulinarneImpresje.pljedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Warzywa grillowane zachowują chrupkość,a przy tym są "ugotowane".Kiełbasa z grilla przywołuje miłe wspomnienia z wakacji, a dynia? To jest jej czas, właśnie teraz. Dużą rolę odgrywaja pomidory. Nie mogą być kwaśne. Składniki około 3 lasek kiełbasy wiejskiej tradycyjnej u mnie Hańderek puszka pomidorów krojonych w zalewie 500 g passaty pomidorowej(...)łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonej kolendry sól morska lub różowa himalajska do smaku oliwa z oliwek duża czerwona cebula opcjonalnie bułka do grzanek czosnek ile chcesz Rozgrzej patelnię do grilla. Pokrój umyte warzywa - bakłażana oraz cukinię- w plastry. Zacznij grillować. Gotowe-odłóż na bok. Zrób to samo z kiełbasą, ja ze swojej ściągnęłam skórkę. Międzyczasie ,rozgrzej duży garnek
Z Kuchni Do KuchniFasolkę po bretońsku bardzo lubię, praktycznie pod każdą postacią, tym razem przygotowałam lżejszą wersję z dodatkiem warzyw. Ma fajny delikatny smak i aromat, zupełnie inaczej smakuje. Składniki: 300 gram fasoli Piękny Jaś Cenos 200 gram czerwonej fasoli Cenos 250 gram kiełbasy wiejskiej 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Majeranek Sól(...)kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy do fasoli. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, wszystko razem podsmażamy na patelni po smażeniu kiełbasy. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z fasolą, gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, chwilę razem gotujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Fasolkę zagęszczamy mąką
Bajeczna KuchniaAromatyczna sałatka z ciecierzycą, kaszą quinoa, warzywami oraz świeżą miętą Jest to pomysł na zdrową, pożywną oraz wegańską sałatkę na wynos z zamiarem zadowolenia studenckiego i bardzo wymagającego podniebienia podczas lunchu. Czy zostanie ono uradowane, to zdolne i kochane podniebienie? Odpowiedź brzmi tak: pusta micha ;). Zapraszam: Skladniki: 300 g ugotowanej uprzednio ciecierzycy 100 g ugotowanej kaszy quinoa 2 marchewki(...)zeszklić, dodać marchew (al dente), przyprawić chwilę podsmażyć, przełożyć do miski. Następnie podsmażyć na tej samej patelni cukinię (al dente), lekko posolić . Przełożyć do miski. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, dodać do warzyw. Kaszę quinoa ugotować według przepisu na opakowaniu. Do podsmażonych warzyw dodać w kolejności ugotowaną ciecierzycę, kaszę quinoa, rodzynki, wycisnąć sok z całej cytryny, dodać miód, 2 łyżki
Wino Francja KuchniaAromatyczna sałatka z ciecierzycą, kaszą quinoa, warzywami oraz świeżą miętą Jest to pomysł na zdrową, pożywną oraz wegańską sałatkę na wynos z zamiarem zadowolenia studenckiego i bardzo wymagającego podniebienia podczas lunchu. Czy zostanie ono uradowane, to zdolne i kochane podniebienie? Odpowiedź brzmi tak: pusta micha ;). Zapraszam: Skladniki: 300 g ugotowanej uprzednio ciecierzycy 100 g ugotowanej kaszy quinoa 2 marchewki(...)zeszklić, dodać marchew (al dente), przyprawić chwilę podsmażyć, przełożyć do miski. Następnie podsmażyć na tej samej patelni cukinię (al dente), lekko posolić . Przełożyć do miski. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, dodać do warzyw. Kaszę quinoa ugotować według przepisu na opakowaniu. Do podsmażonych warzyw dodać w kolejności ugotowaną ciecierzycę, kaszę quinoa, rodzynki, wycisnąć sok z całej cytryny, dodać miód, 2 łyżki
Wino Francja Kuchniapomysł na imprezę albo na drugie śniadanie do pracy. Tortille nadziane kurczakiem i warzywami w słodko-ostrym sosie z miodu i musztardy. Można je zjeść tuż po przygotowaniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły albo na zimno. Obie wersje smakują równie dobrze. Składniki: 8 tortilli pierś kurczaka (na marynatę: łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, olej rzepakowy, sól, pieprz) papryka ogórek sałata lodowa(...)zgęstniał. Z musztardy, miodu i oleju zrobić marynatę. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka pokroić w długie cienkie paski i marynować przez przynajmniej 1 godzinę. Usmażyć (najlepiej na patelni grillowej). Na tortillach ułożyć warzywa pokrojone w paski. Polać sosem musztardowo - miodowym. Założyć boczki i zwinąć każdą tortillę w rulon. Efektownie wygląda, kiedy przekroimy je ukośnie na pół, tak aby było widać
Kulinarne Inspiracjemłoda ) -1 łyżka oliwy/masła Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy najlepiej parę godzin wcześniej aby dobrze napęczniał. 2. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na patelni. 3. Jeśli macie mrożone warzywa (tak jak ja) to gotujemy je do miękkości. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wkładamy ryż, warzywa, mięso, zalewamy jogurtem, doprawiamy. Polecam delikatnie widelcem "powbijać się" w zapiekankę
Zdrowie i pysznie na talerzumłoda ) -1 łyżka oliwy/masła Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy najlepiej parę godzin wcześniej aby dobrze napęczniał. 2. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na patelni. 3. Jeśli macie mrożone warzywa (tak jak ja) to gotujemy je do miękkości. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wkładamy ryż, warzywa, mięso, zalewamy jogurtem, doprawiamy. Polecam delikatnie widelcem "powbijać się" w zapiekankę
Zdrowie i pysznie na talerzuWiosną i latem najchętniej sięgam po dania bezmięsne, choć bardzo lubię dźwięk skwierczącego na patelni kawałka mięsa to mnogość warzyw działa na mnie stymulująco. Sałatka pochodzi z mojej ulubionej książki rozprawiającej się z kuchnią wegetariańską na najwyższym poziomie "Plenty More" Yotam Ottolenghi. Fasola mung to bogactwo białka stąd z powodzeniem zastępuje białko zwierzęce w diecie wegetariańskiej. Składniki(...)odcedzamy, przekładamy do miski 2. Na 3 minuty przed końcem gotowania fasolki, podgrzewamy 2 łyżki oliwy, oddajemy nasiona kopru i kuminu, zdejmujemy z ognia kiedy nasiona zaczną podskakiwać na patelni 3. Na jeszcze ciepłą fasolkę wylewamy podgrzaną oliwę z nasionami, dodajemy płatki chilli, sól, roztarty czosnek i ocet winny, odstawiamy 4. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż, zalewamy
Słodki Kompromiskroimy w kostkę (pomidory można dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki).2. Obrany czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.3. Czosnek i cebulę podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy pozostałe warzywa, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie i całość zgęstnieje.Smacznego
Kuchnia domowa Anifanką cukinii. Odkryłam jej cudowny smak dzięki spaghetti z cukinią od Anny Marii jest tutaj:-) i stała się ona moim ulubionym warzywem obok szpinaku i czosnku (on chyba jest warzywem?). Wakacje na razie spędzam w domu więc czasami coś ugotuję, zwykle Mama to robi. Częściej piekę. Mam zaległych kilka przepisów ale z tego gorąca nawet komputera nie chce mi się(...)makaronu penne * zioła ( tymianek, oregano, bazylia) - ja dałam prowansalskie * 2 łyżki oliwy * 1 kulka mozzarelli * sól. pieprz, cukier Cukinię pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Warzywa smażyć aż cukinia będzie jędrna ale miękka (ok 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i cukrem(1/2 łyżeczki). Odstawić. Ugotować makaron o 2 minuty krócej niż podane
sierotka maRysia w kuchni