warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:112/829)

Kurczak po cygańsku 120

patelni i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i obie papryki , dodając jednocześnie wyciśnięty praską czosnek, miód i mieloną słodką paprykę . Wszystko smażymy krótko na patelni , ciągle mieszając . Jak już warzywa delikatnie zmiękną i się podsmażą przekładamy do brytfanki lub garnka o wyższych brzegach i nie przywierającym dnie . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wlewamy pomidory z puszki doprawiamy solą i ostrą

Ogrodnik w podróży
Kus kus perłowy z warzywami i kurczakiem 138

kapusty pół cukinii małej sól ziołowa RadixBis natka pietruszki Udka myjemy i obsypujemy solą ziołową i skrapiamy oliwą, odstawiamy na ok godzinę. Obsmażamy na tłuszczu w głębokiej patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Doprawiamy solą ziołową RadixBix. Kus kus gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy kuskus z warzywami i uduszonym

Gotowanie jest łatwe
Gulasz z belugą (czarną soczewicą) 156

Gotujący się gulasz przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić ok. 45 minut.  7. Doprawić pieprzem i solą. Pogotować ok. 2-5 minut. Sprawdzić, czy warzywa są miękkie.  8. Na patelni rozpuścić masło, aż delikatnie zbrązowieje.  9. Gulasz polać zarumienionym masłem, posypać natką pietruszki i startym parmezanem. www.kuchniasmakow.blogspot.com Inspiracja i oryginalny przepis: www.kingaparuzel.pl

Kuchnia smaków
Filet z kurczaka pod warzywną pierzynką 1105

maczać w rozmąconym jajku wymieszanym z kardamonem do smaku, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć z obu stron. Pieczarki, cebulę, paprykę oczyścić, drobno pokroić i zeszklić na patelni z dodatkiem oleju. Przygotowane warzywa wyłożyć na kotleta, posypać startym żółtym serem, zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Udon po chińsku z warzywami 160

Udon to taki chiński makaron idealny na ciepło, zimno i jak tam chcecie. Ja kupiłam makaron świeży, który tylko wrzuciłam na patelnię i podgrzałam. Do niego warzywa i pyszne danie na talerzu, polecam. Udon po chińsku z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Piątek: Calzone z warzywami 107

odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny najlepiej na dobę. Wyciągnij ciasto z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Krok 2 Nadzienie. Pokrój warzywa w kostkę, a chorizo w półplasterki. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć wszystkie składniki, żeby je chwilę przesmażyć. Z warzyw odparuje trochę wody, chorizo puści sok, smaki przemieszają się. Jeśli nie masz czasu, nie zawracaj sobie

Niedzielny kucharz
Ryba po grecku 142

garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy. Cebulę i pora pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni na oleju, dodać ugotowane warzywa, chwilę smażyć. Dodać wodę z gotujących się warzyw- około 1/3 szklanki i koncentrat. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Warzywa ułożyć na rybie. Najlepiej smakuje po kilku godzinach

MojaQchnia.pl
Pieczarkowy pasztet z kaszy gryczanej 136

opcjonalnie ok. 20-30 g żółtego sera przyprawy: sól, kolendra mielona, majeranek Pieczarki obieramy, siekamy bardzo drobno razem z cebulą i suszonymi pomidorami. Ja użyłam rozdrabniacza. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Następnie dusimy pod przykryciem, by pieczarki zmiękły. Kasze, soczewicę i pestki dyni gotujemy w niepełnej szklance wody. Gdy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy do ostudzenia. Pieczarki

Kucharzyca
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i pomidorami 194

patelnię dodać dwie łyżki oliwy, wrzucić seler, marchewkę, cebulę, smażyć 3-4 minut, dodać czosnek i smażyć kolejne 3-4 minuty. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Na patelnię wrzucić makaron, zmieszać z warzywami, dodać trochę rosołku i wymieszać całość – przełożyć do miski. Mozzarelle pokroić w drobną kostką Do miski dodać bakłażana, resztę rosołku, mozzarellę, połowę oregano, sól i pieprz

Cooking for Emily
Chłopska patelnia z kiełbasą, cebulą, papryką i pieczarkami 133

kroimy w dużą kostkę, cebulę w piórka a pieczarki w plastry.  2. Kiełbasę podsmażamy na dużym ogniu na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. Zdejmujemy ją z patelni. Na pozostały tłuszcz przekładamy warzywa, podsmażamy 5-10 minut. Zalewamy szklanką wody, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną, około 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i kiełbasę. Dokładnie mieszamy

Szefowa kuchni
Łódeczki Paprykowe Faszerowane Ryżem Z Warzywami I Kurczakiem 155

przyprawa do kurczaka sól, pieprz, papryka ostra, słodka, warzywko do smaku ser żółty na wierzch olej/oliwa do smażenia 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Na patelni z olejem/oliwą przesmażamy warzywa z cebulą oproszone solą, pieprzem oraz warzywkiem. Następnie kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojona i przyprawiona pierś z kurczaka. Przesmażamy całość. 3. Kiedy ryż jest gotowy, dodajemy

Gotowanie...to proste !
PASTA Z CIECIORKI I MARCHEWKI 97

ciecierzycę. Na drugi dzień gotujemy ok. 40 min pod przykryciem w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ścieramy marchewki na tarce o grubych oczkach, kroimy pora. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa (dolewamy odrobinę wody ) i dusimy z przyprawami. Ciecierzycę i podduszone warzywa miksujemy na gładko z 2-3 łyżkami wody.  Najlepiej smakuje na następny dzień podana na domowym

Marcepanowa kuchnia
Placki z marchewki i kalafiora 174

słodkiej olej do smażenia Przygotowanie: Kalafiora i marchewkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebulę bardzo drobno pokroić. Do miski wsypać mąkę, przyprawy, dodać jajka i starte warzywa. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć partiami na małym ogniu z jednej strony przez około 5 minut. Przewrócić i smażyć kolejne 5 minut. Na koniec można trochę zwiększyć moc gazu

Jaglusia
Warzywne kotleciki w sezamie 126

łyżką, aby były jednej wielkości. Dzięki temu, będą się smażyły w takim samym tempie.  Gotowe placuszki obtaczamy w sezamie. Sezam nada lekko orzechowego smaku oraz ukryje warzywa przed dziećmi :) Na niewielkiej patelni roztapiamy łyżkę margaryny Optima Omega 3 i układamy na niej kotlety, nie za ciasno, aby łatwo się je obracało. Smażymy przez 3-4 min z jednej

Kuchnia od dwojga
Botwinka na boczku wędzonym z jajkiem 186

być zwykła woda, bo boczek nada aromatu i tłustości zupie. Gotować ok 15 min. Umytą botwinkę posiekać razem z buraczkami i chwilę podsmażyć na tej samej patelni. Włożyć do gotujących się warzyw. Przyprawić i kiedy botwinka zmięknie zaprawić śmietaną. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo lub/i ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Obiad , Obiad

https:KKuchniaMniam
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWYM + FILMIK 158

PRZYGOTOWANIE :  Cebulę obieramy i kroimy w talarki, paprykę i marchew w kostkę.  Na patelni podpiekamy na oleju wszystkie warzywa, doprawiamy je lekko solą. Kiedy zmiękną odkładamy je do naczynia żaroodpornego.  Następnie na odrobinie oleju podpiekamy kiełbaski z jednej i drugiej strony, przekładamy je na warzywa.  W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek, wlewamy śmietanę

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa fasolowa 151

ziemniaki kroimy w małą kostkę, marchewki i pietruszkę w słupki. Po tych 30 minutach do fasoli dodajemy warzywa, cebulę, majeranek, sól i pieprz. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę. Cały czas mieszając smażymy chwilę do zarumienienia mąki i tak powstałą zasmażkę wlewamy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą

Życie zaczyna się w kuchni
Makaron z białą kiełbasą, brukselką i jabłkiem 189

pamiętam, iż ten smak i konsystencja pozostawiał wiele do życzenia. Jednak tej zimy zdecydowanie odczarowałam brukselkę, przekonana iż musi istnieć jakieś inne zastosowanie, na te skądinąd śliczne warzywo, postanowiłam karmelizować je na patelni i w końcu łączyć z przyprawami, a co w szczególności ważne, nie doprowadzać do rozgotowania. Brukselki okazały się być łaskawe dla mnie i pokazały swoje słodkie, wcale

Słodki Kompromis
TAJSKI KURCZAK Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 180

posypania olej ryżowy 2 łyżki ~~METODA ~~ Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Zalać sosem sojowym. Wymieszać i odstawić na 30 minut.  Warzywa odmrozić. Pieczarki i cebulę obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Patelnie ( najlepiej woka ) rozgrzać. Wlać olej ryżowy i wrzucić wszystkie warzywa razem z pieczarkami. Podsmażyć na dużym ogniu. Następnie dodać kurczaka. Gdy lekko zarumieni się wlać

Kuchnia Paulettes
Zupa ogórkowa 391

razem z ziemniakami. Dodajemy całą cebulę, ziele angielskie, pieprz, sól i listki laurowe. Ogórki kiszone ścieramy na dużych oczkach tarki (ze skórką), a następnie podduszamy je na patelni z dodatkiem masła. Gdy warzywa w garnku będą już miękkie dodajemy dodajemy podduszone ogórki. Wlewamy sok z kiszonych ogórków i podgrzewamy na wolnym ogniu do zagotowania. W osobnym naczyniu łączymy śmietanę

Qchnia po prostu
Zupa fasolowa. Fasolówka. 171

minut. W drugim garnku gotujemy bulion na żeberkach i włoszczyźnie (marchewka, pietruszka, seler) z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Po godzinie wyjmujemy z bulionu mięso i warzywa, a dodajemy fasolę. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę i cebulkę. Po zarumienieniu dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem

Aga w kuchni
Kotlety z kapusty 145

tarce na dużych oczkach. Marchewkę zetrzeć na wiórki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Do cebuli dodać kapustę i marchewkę,posolić do smaku,przykryć patelnię i poddusić chwilę aby warzywa zmiękły. Podsmażoną kapustę przełożyć do miski i pozostawić do wystygnięcia. Następnie dodać słonecznik,pokruszone płatki,posiekany koperek,wbić jajko,dodać śmietanę i przyprawy. Wymieszać dokładnie i odstawić

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z buraków i fety 210

puszki 1 marchewka 2 łyżki miodu sok z cytryny 1 łyżka masła Wykonanie: Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę obieramy ze skóry, następnie obieraczką do warzyw strugamy długie paski. Na patelnie wrzucamy masło, miód, marchewkę i ciecierzycę. Chwilę dusimy do preferowanej miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ugotowane buraki obieramy ze skóry i kroimy

IMPRESJA SMAKU
Lasagne bolognese 136

marchew dokładnie myjemy, obieramy. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przygotowane warzywa i boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat

Menmagazine
Ryż po turecku (cętkowany) do jagnięcych kotlecików 187

ugotowane. Gdyby były nieco twardawe dolać bez mieszania kilka łyżek wrzątku, ponownie nakryć i odczekać aż ta zostanie wchłonięta. Podawać do mięs z grilla, z rusztu, z patelni i duszonych oraz nadziewanych warzyw jak: bakłażany, papryka czy kabaczki. Do tego świeże sałatki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Focaccia z cebulą 216

ciasta. Wyrabiać je kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość). Cebulę pokroić w cienkie piórka, paprykę w cienkie słupki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa z natką pietruszki. Dusić na małym ogniu 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby podlać małą ilością wody. Cebula nie powinna się zbrązowić. Doprawić

Czerwony Gupik
Moqueca de camarao - brazylijska potrawka z krewetkami 213

marynujemy miksturą z startego czosnku, kuminu, soli i soku z cytryny. Odstawiamy na pół godziny. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w kręgi. Szatkujemy kolendrę.  Na dnie głębokiej patelni/ woka układamy pierwsza warstwę warzyw: cebula, papryka, pomidory. Jako drugą warstwę układamy krewetki. Trzecia warstwa znów warzywa a czwarta krewetki. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i olejem dende. Posypujemy poszatkowaną kolendrą.  Dusimy

Smaki Brazylii
Warzywne placuszki z botwinką 175

dodajemy mąkę. Ponownie mieszamy, a gdy składniki się połączą od razu przystępujemy do smażenia placków (ciasto przygotowujemy bezpośrednio przed smażeniem – gdy będzie czekało zbyt długo – warzywa puszczą wodę). Na dużej patelni dość mocno rozgrzewamy cienką warstwę oliwy lub oleju. Nakładamy na patelnię ok. łyżkę ciasta i rozpłaszczamy tworząc placuszek – smażymy w partiach po 4-5 placków

Poezja smaku
Makaron z cukinii w sosie pomidorowym 222

document.write(" "); Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy (możemy ją obrać, ale nie musimy). Obieramy ją za pomocą obieraczki julienne lub używamy spiralizera, aby uzyskać długie i cienkie paseczki warzywa. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy będzie szklista dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy razem przez minutę po czym dodajemy pomidory

Poezja smaku
ZUPA OGÓRKOWA 94

kostkę. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach natomiast pora kroimy na pół. Kiedy wywar mięsny jest gotowy wrzucamy obrane i pokrojone warzywa. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przetarte na grubych oczkach tarki ogórki- bez soku. Dodamy go do zupy na koniec gotowania. Ogórki smażymy 2 minuty na patelni. Kiedy

KuchcikoweLove
Schab w sosie pieczarkowo -serowym. 162

Proste i smaczne danie obiadowe .Soczyste i kruche kotlety schabowe w sosie pieczarkowo – serowym z warzywami .Pamiętajcie,że warzywa im krócej podsmażacie na patelni ,tym są smaczniejsze. Brokuł odstał 5 minut we wrzątku ,był idealny. Składniki : dla dwóch osób 2 kawałki schabu ,lub więcej ,zależy ile zjecie 200 g pieczarek mała cebulka 150 ml śmietany 18 % pieprz ,sól

Ladylaura.
Pappardelle z marchwi z czarną oliwką, słonecznikiem , tymiankiem. 236

pieprz cayenne do smaku  oliwki czarne 3-4  sok z cytryny do smaku   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :   Marchew obieramy, suszymy. Obieraczką  do warzyw wycinamy nasze pappardelle. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany drobno czosnek, marchew, doprawiamy. Marchewka ma być lekko al dente. Gotową marchew podajemy ze słonecznikiem, oliwkami, skraplamy sokiem z cytryny. Niby nic, niby tylko

Basia w kuchni
Kluski kładzione 206

skleją się), a następnie przekładamy do miski. Gotujemy następne sztuki i tak do wyczerpania ciasta. Możemy podawać jako dodatek do mięs w sosie, gulaszy i smażonych warzyw, możemy je odgrzać na patelni wraz z cebulką lub skwarkami, a także jeść na słodko w towarzystwie owoców, cukru, śmietanki i cynamonu. Post Kluski kładzione pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Rosół drobiowo-wołowy 159

kurkumy dla koloru Wołowinę zalewam ok 3 litrami zimnej wody i gotuję ok 30 minut. Po tym czasie dodaję mięso z kurczaka i obrane warzywa. Cebulę przekrawam wcześniej na pół i przypalam na suchej patelni. (Jeśli gotuję rosół drobiowy, od razu zalewam mięso i warzywa zimną wodą i gotuję na małym ogniu do miękkości) Do gotującego się wywaru dorzucam liście

Smakołyki Asi
Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą 130

kroimy w kostkę. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Makaron gotujemy według wskazań z opakowania (u mnie 8 minut). W tym czasie rozgrzewamy olej na głębokiej patelni (musi być spora aby warzywa przy mieszaniu nie wysypywały się z niej). Podsmażamy cebulę, cukinię i papryki, dodajemy chilli, doprawiamy solą i pieprzem - co pewien czas mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy

peggiwkuchni
Wegetariański paprykarz, Magiczne smaki 146

łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki chili lub pieprzy Cayenne 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych Drobno pokrój marchewki i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodaj koncentrat, wymieszaj i duś do miękkości, następnie wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj kaszę i pozostałe składniki. Można

Qlinarnie i Qlinarnie
Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii 303

tarce z dużymi oczkami, ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do szatkowania. Jogurt, mąkę, simie, wodę, sól, pieprz zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy

moj przepis na
ZUPA KREM Z DYNI 139

pietruszkę i ziemniaki pokroiłam w kawałki, zalałam wodą i gotowałam około 15 minut. Dodałam nać selera, ziele angielskie, listek laurowy  i wlałam litr bulionu. Gotowałam warzywa do miękkości. Zeszkliłam na patelni pokrojoną cebulę z czosnkiem  i dodałam do zupy. Przyprawiłam zupę curry, kurkumą, solą i pieprzem do smaku. Po ugotowaniu wyjęłam z niej nać selera, ziele

potrawyregionalne
ZUPA ZACIERKOWA 236

pieprz Wlałam do garnka wodę - włożyłam skrzydełka,pokrojony na kawałki seler, por,liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę i niedużą pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyłam na maśle na patelni i dodałam do zupy. Po około 30 minutach wyjęłam pora, selera i kurczaka i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie zacierki. Przyprawiłam solą,pieprzem i majerankiem. Podsmażyłam

potrawyregionalne
Temesvári sertéstokány 164

boczku, zeszklij na tłuszczyku przez ok 5 minut. Cebulę odsuń na bok patelni, dodaj mięso i na dużym ogniu zarumień ze wszystkich stron (jeśli masz niewielką patelnię, zrób to partiami). Przygotuj warzywa: paprykę pokrój na paseczki wielkości połowy kawałków mięsa, podobnie zrób z pomidorami. Fasolkę przekrój na pół i odetnij końcówki. Do przyrumienionego mięsa dodaj utarty kmin, sypkie przyprawy

Bazując na smaku
Zupa ogórkowa 183

ziele angielskie. Pogotować dłuższą chwilę, aż zrobi się lekki wywar. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, wrzucić do niej starte warzywa i chwilkę poddusić, aby nabrały zapachu cebuli. Następnie wrzucić do wywaru. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce i podsmażyć na smalcu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kurczakowe kule z warzywami i serem 665

papryka Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Olej Filet z piersi kurczaka kroimy na 6 płatów (jak na schabowe). Pieczarki, cebulkę oraz papryki kromy w kosteczkę. Szklimy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Warzywa dusimy pod przykryciem, wtedy będą bardzo miękkie.  Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i przyprawą

VioletoweKucharzenie
Lunch kids! Energia i kolor dla dzieciaków! To co lubią najbardziej! 126

plastry bakłażana - 4 plastry banana - plaster papryki żółtej - olej kokosowy do smażenia - cynamon - papier ryżowy - masło orzechowe (po prostu w blenderze zmiksuj orzechy, takie jest najzdrowsze!) Na patelni na oleju kokosowym usmaż warzywa i banana, dodaj masło orzechowe.  Samaż około 5 minut. Oprósz cynamonem. Świeże marchewki pokrój w słupki. Papier ryżowy zmocz wodą, ułóż warzywa i owoce. Zwiń

SMYKWKUCHNI
Marokańska zupa pomidorowa na zdrowy lunch 132

szklanki wody 3/4 puszki ciecierzycy ciecierzycy (ok. 160g) 1/2 łyżki miodu 25 g suchej kaszy kuskus Cebulę, czosnek i seler posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dorzucić posiekane warzywa. Podsmażyć na małym ogniu przez 5 minut. Dodać chili, kumin, cynamon, kardamon, kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Zamieszać, podsmażyć przez 1 minutę. Dolać zupę Marwit i dorzucić skórkę

Pełny talerz
Dyniowo-marchewkowe babeczki 130

połowę sera dajemy do polewy a drugą połową posypujemy wierzch naszych babeczek) PRZYGOTOWANIE: Ciasto pokroić na kwadraty OK 10-12 CM blaszkę do muffinek wysmarować olejem na patelni rozgrzać oliwę i dodać warzywa i dusić przez kilka minut wymieszać składniki na polewę  każde wgłębienie w blaszce  wypełniamy kwadratem ciasta następnie wypełniamy je naszym warzywnym farszem

Swojskie jedzonko
Ntina Αpartments & Studios. Chania, Kreta - moja opinia 98

czego ludzie oczekują. U nas było pod dostatkiem kubków i talerzy, znalazły się dwie miski (metalowa i szklana), sztućce i nożyczki, mały garnek, 1 wielki gar i patelnia, durszlak i tarka do warzyw, deska do krojenia, czajnik elektryczny i płyta grzewcza. Taras i ogród Nie jest to super ekstra zielony taras z trawą niczym murawa na stadionie, ale był przytulny

ClauditteMissCooking
maggi 164

przykrycia przez półgodziny, po czym wyłączamy palnik. Całość przykrywamy i zostawiamy na płycie przez  2-3 godziny ( aby w tym czasie jak najwięcej aromatu z warzyw wniknęło do płynu). Na patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy go, uważając aby się nie przypalił dolewamy do niego odcedzony na sicie wywar i mieszając ponownie gotujemy przez pięć minut, dodając paprykę, czosnek, pieprz

Miód i pieprz
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i serem cheddar 193

łyżki oliwy z oliwek łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Szpinak umyć, truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki.  Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Cheddar skroić obieraczką do warzyw. Składniki sosu wymieszać. Szpinak ułożyć w miseczce, dodać truskawki. Polać odrobiną sosu,  dodać drugą warstwę szpinaku i truskawek, posypać orzeszkami pinii i polać balsamico di modena. Podawać

Humanistka w kuchni
Zupa z soczewicy 189

godziny, aby wchłonęły wodę i napęczniały. 2. Czosnek, cebulę, paprykę oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory (lub pomidory z puszki) kroimy w niedużą kostkę. 3. Na patelni na oleju smażymy pokrojone warzywa, do czasu, aż się zarumienią. 4. Przekładamy przesmażone warzywa do garnka, dodajemy odcedzone z wody nasiona soczewicy, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, odrobinę soli. Zalewamy

W kuchni Katie
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 190

patelnię z cebulą i marchewkami wrzucić pokrojone pieczarki. Wymieszać. Chwilę podsmażać (około 3 minut), po czym dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso stanie się zarumienione. Na patelnię z podsmażonym mięsem i warzywami wlać pomidory wraz z zalewą. Dodać czosnek i oregano. Wymieszać i  wszystko razem podsmażać, często mieszając, na małym ogniu (przez około 15 - 20 minut), aż zgęstnieje

Gospodyni Miejska
Tortilla z kurczakiem i halloumi 180

ulubione przyprawy, oliwa Zamarynować kurczaka w przyprawach, ziołach  i oliwie. Odłożyć na kilkanaście minut do lodówki. Pokrojone w paseczki piersi z kurczaka grillować na grillu lub patelni z małą ilością tłuszczu. Warzywa pokroić w plastry lub mniejsze kawałki. Gdy kurczak będzie już gotowy, pokrojony w plastry ser haloumi grillować do uzyskania złotego koloru. Następnie podgrzać na rozgrzanym grillu również

MarciochaKucharzy
szynka z grzybami moon 185

polewamy sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na pół godziny.  W międzyczasie podgotowujemy grzyby moon około 10 min po czym je studzimy i kroimy w paski. Warzywa i mięso podsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy czosnek (pokrojony lub zmiażdżony), 2 małe ostre suszone papryczki i  tarty imbir. Doprawiamy kurkumą, gałka muszkatołową, kolendrą (ćwierć łyżeczki), słodką papryką

Lubczyk i Wanilia
Paprykarz domowy + film 111

przepis Makrelę obieramy i oddzielamy od kości. Ryż gotujemy w osolonej wodzie .Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę .Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach .Na patelni przesmażamy cebulę , dodajemy resztę warzyw, chwilę dusimy , dodajemy koncentrat pomidorowy dodajemy papryką w proszku .Masę warzywną mieszamy z makrelą , dodajemy ryż doprawiamy solą

Smakowite Dania
Gyrosowy kurczak w pysznej sałatce z wieloma warzywami 168

cebuli Kilka listków sałaty lodowej Kawałek białej rzepy lub kilka rzodkiewek Oliwki 1 łyżka oliwy z oliwek np. Monini 1 łyżka słonecznika sól Łyżkę słonecznika prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy według własnego pomysłu, na talerz lub półmisek. Dodajemy oliwki i słonecznik. Całość polewamy oliwą i leciutko solimy. Kurczaka kroimy na cienkie kawałki i pieczemy

Smakowy Raj
Naleśniki na zielono, Monachium 143

dodać posiekaną natkę pietruszki. Składniki: olej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 500g pieczarek 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 opakowanie fety Drobno pokrój czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Dodaj drobno pokrojone pieczarki (np. w blenderze) i również podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj szpinak i duś przez kilka minut (lub dłużej) aż większość wody wyparuje. Dodaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasta kanapkowa marchewkowo - pomidorowa 196

oliwek  sól pieprz zioła wg. upodobań, tymianek, majeranek, bazylia  www.Skworcu.com.pl 1. Marchew i selera obrać, ugotować bez soli na pół twardo, odcedzić.  2. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć odcedzone warzywa i smażyć je kilka minut.  3. Do blendera wkładamy suszone pomidory i warzywa,  dokładnie zblędować. Dodać pieprz i zioła wymieszać. Pomidory mają zdecydowany smak, więc

Apetyczna babeczka
Razowy makaron z cukinią i suszonymi pomidorami 285

pieprzem i dwoma łyżeczkami oregano.  Gdy cukinia zmięknie i się zrumieni dodajemy pomidory i smażymy razem około 2 minut .     Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy razem z warzywami.  Podajemy i gotowe :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Moqueca de bacalhau 176

startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko. Bierzemy głęboką patelnię. Na dnie układamy warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory), a następnie płaty bacalhau. Na wierzchu sypiemy kolendrę. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i 1 kostkę knorr. Jeśli chcemy otrzymać smak bardziej pikantny

Smaki Brazylii
Drożdżowe bułeczki z pieczarkami 199

odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pieczarki kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. na patelni podgrzewamy olej i smażymy warzywa, do lekkiego przyrumienienia. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi

Kulinarne przygody Gatity
Zupa kurkowa. 171

gałką muszkatołową. Przez ok 5-10 min podsmażamy na małym ogniu. Następnie dolewamy wino i dusimy. Czekamy aż wino odparuje. Gdy wywar jest gotowy wyjmujemy z niego warzywa i dodajemy całą zawartość patelni. Dodajemy pokrojony serek topiony i gotujemy ok 15 minut. Podajemy z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego, posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki 188

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie by pozostały jędrne, kroimy w ćwiartki. Fasolkę kroimy na kawałki i tez gotujemy w osolonej wodzie pamiętając o tym by pozostała jędrna. Warzywa po ugotowaniu odsączamy. Na patelnie wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony w cieniutkie paseczki boczek wędzony. Podsmażamy go przez chwile, a gdy zacznie się rumienić dorzucamy na patelnie pokrojone suszone pomidory

Przysmaki Karolki
Chili con carne 164

dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Paprykę czerwoną pokroić w kostkę (nie musi być drobna) i po chwili dodać do smażących się warzyw. Gdy papryka zmięknie, na patelnię dodać mięso wołowe, doprawić. Ja użyłam tylko soli i pieprzu, ponieważ świeży czosnek i papryczka chili dały daniu dużo aromatu. Ale oczywiście możecie użyć innych, ulubionych przypraw

Zgrabne Gotowanie
Sałatka makaronowa 351

zalewamy wrzątki, tak żeby tylko przykryć makaron. Zakrywam miskę pokrywką i zostawiamy aż makaron napęcznieje. Warzywa myjemy, kukurydzę odcedzamy. Obieramy ogórek i wydrążamy paprykę. Szynkę oraz warzywa kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy szynkę. Wszystko dodajemy do makaronu, razem z olejem, który został po smażeniu. Dodajemy ok. 2-3 łyżek majonezu i doprawiamy. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Czuczuka (bakłażan, papryka, cukinia i pomidory podane z duszonymi jajkami) 163

nasiennych i pokroić ją w cienkie paski. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać bakłażana i paprykę. Całość smażyć na średnim ogniu. W międzyczasie pomidory umyć, nakroić na krzyż, zalać wrzącą wodą, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno pokroić. Do podsmażonych warzyw dodać pokrojone pomidory i czosnek. Dokładnie wymieszać. Całość(...)wbić jajka. Przyprawić je solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem około 3-4 minut (tylko do ścięcia białek). Danie od razu podawać.  Smażenie warzyw Duszenie warzyw i jajek Danie wprost z patelni

Ugotować
Chińskie "Miseczki Buddy" 140

składniki i mocno potrząsamy do połączenia. Gotowe!   Miseczki Buddy: kurczak w jogurcie 1 opakowanie mieszanki warzyw chińskich (np. Hortex) 1-2 woreczki ugotowanego ryży basmati lub jaśminowego 3 łyżki sezamu sos orzechowy 1 łyżka oleju sezamowego Do miseczek wsypujemy ugotowany ryż. Na patelnie rozgrzewamy(...)olej sezamowy i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy aż zmieni kolor na biały.  Następnie dosypujemy opakowanie warzyw i podsmażamy do miękkości (wg wskazówek na opakowaniu). Warzywa i kurczaka przekładamy do ryżu. W międzyczasie na suchej patelni prażymy sezam przez ok. 2 minutki często potrząsając patelnią, by się nie spalił. Wszystko posypujemy prażonym sezamem i polewamy przygotowanym sosem. Gotowe!   To danie

Cooking Monster
Kotlety z płatków owsianych z pieczarkami, marchewką i żółtym serem. 158

zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę vegety mieszamy i przykrywamy talerzykiem.Odstawiamy na około 15 minut.Pieczarki, marchew cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, przekładamy warzywa, oprószamy lekko solą i podsmażamy. Do zimnych i napęczniałych płatków dodajemy: ser, warzywa, pokrojoną papryczkę chili i mieszamy, następnie dodajemy jako i bułkę tartą.Wszystko dobrze mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili
Aromatyczna potrawka z dorszem i witbierem 180

klarowanego, następnie dolać ok 150 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości, przyprawić solą i pieprzem kolorowym, najlepiej świeżo mielonym. Dorsza zdjąć z patelni, na patelnie wlać resztę wywaru z duszonych warzyw, 100 ml piwa i kremówkę, wymieszać przyprawić solą i pieprzem i odparować sos aż się zagęści. Ryż brązowy posolić i ugotować w 0,5 l wody. Ryż

Ze smakiem i z pasją
Lasagne bolognese 155

dusimy ok. 5 min. (do momentu aż marchew lekko zmięknie). Całość należy zamieszać od czasu do czasu, aby warzywa nie przywarły do dna garnka. Gotowe warzywa przełóż do pojemniczka. Na tej samej patelni podgrzej oliwę i przesmaż mięso mielone. Kiedy lekko się zarumieni dodaj 3 łyżki wody i przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do mielonego i bazylię). Kiedy mięso będzie

Alutka-Gotuje
Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro 150

FARSZ 4 Kurczaka pokrój w paski i dopraw solą, pieprzem, chili oraz słodką papryką. Podsmaż najlepiej na grillowanej patelni. 5 Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 6 Cukinię, pomidorki i papryczki pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Dodaj pokrojone warzywa do kurczaka i smaż aż zmiękną. Na koniec dodaj szpinak, niewielką ilość masła do smaku, opcjonalnie oliwki(...)FARSZ 4 Kurczaka pokrój w paski i dopraw solą, pieprzem, chili oraz słodką papryką. Podsmaż najlepiej na grillowanej patelni. 5 Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 6 Cukinię, pomidorki i papryczki pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Dodaj pokrojone warzywa do kurczaka i smaż aż zmiękną. Na koniec dodaj szpinak, niewielką ilość masła do smaku, opcjonalnie oliwki

A to pestka
Leczo czyli warzywa z wolnowaru 218

cukinię pokroić w sporą kostkę, cebule obrać i pokroić w piórka.Czosnek pokroić w plasterki. Chorizo pokroić w pasterki, lekko przesmażyć na patelni - tylko aby trochę puściła tłuszcz. Warzywa i kiełbasę  włożyć do misy wolnowaru, posypać przyprawami dodać keczup, wymieszać.  Przykryć i gotować przez 5 godzin na programie high

Stare Gary
Placuszki warzywne z sosem i chipsami z chorizo oraz jajkiem poszetowym 163

warzywa do miski, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy

Życie zaczyna się w kuchni
Przepis Karoliny na kotlety z czerwonej soczewicy z kaszą jaglaną 113

patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę posiekaną cebulę aż zacznie się złocić, dodaję czosnek i marchewki. Chwilę smażę i podlewam kilkoma łyżkami wody, by warzywa się lekko dusiły do miękkości. Kiedy marchewka zmięknie, odstawiam patelnię z ognia. Do miski przesypuję ugotowaną kaszę i soczewicę oraz marchewkę z cebulą, dodaję sok z cytryny, oliwę i przyprawy a także posiekane pietruszkę

Kurnikowo
Sos do makaronu 183

się podoba? Składniki Cukinia, Papryka, Cebula, Puszka pomidorów, 200g mięsa mielonego (wołowego), Oregano, Ząbek czosnku, Sól, pieprz, Olej z oliwek do smażenia. Przygotowanie Opłukane warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni wlewamy tłuszcz i obsmażamy. Dodajemy cukinie i paprykę. Dorzucamy po około 5 minutach  drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po upływie paru minut dodajemy pomidory. Całość dusimy jeszcze

cookpl
"sandłicze" koreańskie 215

pieprz majonez ketchup masło do smażenia  Sałatę pokroić w drobniutkie paseczki, cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Jajka wbić do miski, dodać przygotowane warzywa i doprawić solą oraz pieprzem. Przygotować dwie patelnie (najlepiej jedną kwadratową ale nie musi być). Na obu patelniach rozgrzać masło. Na jedną (jeśli mamy to na tą kwadratową) wlać jajka z warzywami i usmażyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Flaki na rosole wołowym 122

warzywa i mięso można wykorzystać w innym celu. Flaczki płuczemy letnią wodą, przelewamy wrzątkiem i znów płuczemy letnią wodą. Tak przygotowane flaki dodać do rosołu. Warzywa pokroić w zapałkę, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią cebulę, lekko posolić i zeszklić. Dorzucić pozostałe warzywa, przesmażyć do miękkości i dodać do flaczków. Zupę doprawić (bez majeranku

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania