warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:119/829)

Zapiekanka wiejska - cottage pie. 213

prawdziwy brytyjski klasyk. Północnoeuropejska odpowiedź na śródziemnomorską musakę. Godna odpowiedź! Ta wiejska zapiekanka składa się z dwóch warstw o kontrastowym charakterze - mocnej, zdecydowanej w smaku mielonej wołowiny z warzywami oraz delikatnego, aksamitnego puree ziemniaczanego. Smakuje świetnie, syci i nie jest  zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Dała mi równie dużo przyjemności w gotowaniu jak i w jedzeniu. Myślę, że to danie(...)startego sera cheddar szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól i pieprz Wykonanie: Podsmażyć wołowinę na oliwie do zbrązowienia. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelnię dolać oliwy i wrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię

zadanie-gotowanie
Makaron penne z sosem serowym, brokułem i cukinią 203

sera pleśniowego lazurowego pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól biały pieprz Przygotowanie Brokuł opłukałem, podzieliłem na małe różyczki, odciąłem twarde łodygi. Cukinię pokroiłem na półplasterki. Warzywa blanszowałem ok. 4 minuty. Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyłem go 2 minuty. Zmniejszyłem ogień, wlałem śmietanę, wrzuciłem pokruszone kawałki sera, zagotowałem cały czas mieszając, aż ser się

R'n'G Kitchen
Kurczak sezamowo-cytrusowy 305

boki patelni, a na środek włożyć resztę mięsa i smażyć je tak samo. Przygotować sos. W dużym kubku wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, zalać warzywa i mieszać aż sos zgęstnieje. Na suchą patelnię wsypać ziarna sezamu i podsmażyć je do momentu, aż ziarna staną się rumiane. Zdjąć z ognia. Gotowe danie przełożyć na talerz, a następnie skrop olejem sezamowym

Świat Domowej Kuchni
Tortilla z kurczakiem i świeżymi warzywami 223

Tortilla to świetna propozycja na obiad w takie upalne dni jak obecnie. Nie trzeba grzać się przy kuchni, w kilka chwil mamy pyszny obiadek :)Składniki:2

Kuchnia domowa Ani
Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem 190

pietruszki Przygotowanie: Kaszę wcześniej podprażoną na suchej patelni (ja zawsze robię to zaraz po zakupie kaszy) wsyp do garnka, zalej gorącą wodą (w proporcji kaszy do wody 1:2), lekko posól, dodaj kurkumę, zagotuj i gotuj na małym ogniu około 8 minut. Po tym czasie zamieszaj łyżką i zostaw do wystudzenia. Przygotuj warzywa: cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w grube(...)obrane z kolby ziarna kukurydzy (jeżeli kukurydza jest z puszki to dodaj ją później) podlej 1/4 szklanki wody i duś około 8 minut. Warzywa nie mogą stracić jędrności. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, wsyp kaszę, wlej jajka rozmieszane z odrobiną wody i smaż pół minuty. Do kaszy dodaj warzywa, posiekaną pietruszkę , wymieszaj

Moja Mama Gotuje
Przepiórki duszone w warzywach z nutą słodyczy ananasa 175

nektaru ananasowego Liść laurowy Ziele angielskie Olej do smażenia Wykonanie: Przepiórki oczyszczamy, myjemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania. W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy je na kawałki. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju i smażymy z każdej strony przepiórki. Gdy się zarumienią, podlewamy niewielką ilością wody ( ważne aby na chwilę zsunąć z ognia i dopiero po chwili

Smaki Ewy
Domowy paprykarz szczeciński 216

przez kilka minut, aż marchew zmięknie ale nadal pozostanie jędrna na patelnię dołożyć koncentrat pomidorowy i jeśli jest taka potrzeba dodać jeszcze odrobinę wody. Warzywa powinny mieć konsystencję lekkiej pasty. Skorygować smak dodatkiem soli zawartość patelni wymieszać z ryżem i kawałkami ryby paprykarz przełożyć do szklanego słoja, Zużyć w ciągu kilku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tosty z jajkiem sadzonym 187

surowe żółtka i wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego  do temperatury 180 st. C do ścięcia żółtka a następnie położyć na nich warzywa, lub zapiec tosty w piekarniku do rozpuszczenia sera a jajka posadzić na patelni :)    Tosty w tej wersji po podgrzaniu przykrywamy odrobiną ketchupu i warzywami a na to kładziemy sadzone jajko. Smacznego

Maminek kulinarny
Soczewica z warzywami i sadzonym jajkiem 210

fasolki szparagowej (robiłam w obu wersjach) 1 jajko 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę i brokuła chwilę podsmażyć (gdy używamy mrożonego to wtedy smażymy chwilę dłużej, bo warzywa muszą się rozmrozić i zrobić ciepłe, wtedy także dodatkowo posólcie warzywa).  Następnie dodać odsączoną soczewicę z puszki. Chwilę podsmażyć(...)talerza.  Następnie usmażyć jajko sadzone (jeżeli macie dobrą patelnię możecie spokojnie usmażyć je bez tłuszczu).  Jeżeli nie, posmarujcie delikatnie patelnię tłuszczem za pomocą pędzla. Jajo oprószyć solą i pieprzem. Usmażone jajko wyłożyć na soczewicę z warzywami. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Fasolowa zupa-krem 186

wraz z zielem.W międzyczasie rozgrzać olej w garnku, dodać poszatkowaną cebulę, por oraz pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć i wrzucić do garnka z zupą.Na tej samej patelni zrumienić kiełbaskę pokrojoną w plastry.Kiedy warzywa są ugotowane, wyciągnąć zielę, listek laurowy oraz  całe ziemniaki, które należy pokroić w kostkę.Doprawić solą, pieprzem, chili, sporą ilością majeranku i odrobiną cząbru.Wymieszać.Zupę

Kraina Miodem Płynąca
Quesadilla z piersią kurczaka i z warzywami 160

pomidorowego 2 łyżki ketchupu przyprawa do kurczaka ( dowolna ulubiona) zioła prowansalskie, bazylia,oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pierś z kurczaka obsypujemy przyprawą, smażymy na patelni, następnie kroimy w paseczki kroimy w plasterki ser oraz warzywa w małej miseczce mieszamy ketchup z koncentratem pomidorowym dodając po łyżeczce ziół prowansalskich, bazylii i oregano ( nasz sos do smarowania wnętrza tortilli), Na całości tortilli(...)smarujemy cienką warstwą naszego sosu, Na jedną połowę wykładamy w dowolnej proporcji wg uznania warzywa, kurczaka, ser. Zamykamy/przykrywamy drugą połową placka i wkładamy do opiekacza bądź kładziemy na suchą patelnię. Gdy tortilla stanie się chrupiąca a ser się roztopi nasze danie jest gotowe. Podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Możemy podawać przekrojone na mniejsze kawałki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Studencka Micha
Curry z kalafiorem z wolnowaru 225

zrobić z kalafiorem jeśli znudziły nam się jarzynowe zupy i kalafior smażony z patelni? Tym bardziej, że kalafior jako warzywo ma raczej przeciętny smak i trzeba go fajnie doprawić lub połączyć z czymś w daniu, by wyciągnąć z niego smak. Dlatego ja polecam zrobić curry, bo w curry ze wschodnimi przyprawami on świetnie smakuje, ładnie wygląda i idealnie pasuje

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Papryka faszerowana kaszą i orzechami 172

słodka papryka, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1l wody zagotowujemy, solimy i gotujemy z w niej kaszę do miękkości. Odcedzamy. Marchew i seler myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i przesmażamy aż odparują większość wody. Doprawiamy sola, czarnym pieprzem, słodka papryka oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy pokrojoną

Pyry na Gaz
Azjatycka surówka z marynowanego ogórka 207

dodatku tłuszczu, najlepiej teflonową) patelnię wrzucić ziarna sezamu i podsmażać, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ziarna staną się złociste. Zdjąć z patelni. Wystudzić. Dodać do surówki. Do warzyw z sezamem wlać ocet ryżowy (1/3 szklanki). Wsypać cukier (3/4 łyżeczki), sól (3/4 łyżeczki) oraz płatki chili (1/4 łyżeczki). Wymieszać dokładnie, aby przyprawy dobrze pokryły warzywa. Miskę

Gospodyni Miejska