warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:123/829)

Rosół wołowy, taki jaki pamiętam z dzieciństwa 146

zostawić cały kawałek. Natkę pietruszki związać i dodać do zupy. Po ugotowaniu wyrzucić ją. Cebulę obrać, przekroić na pół i obsmażyć na ogniu lub na patelni. Do podgotowanej zupy dodać przygotowane warzywa, ziele angielskie, listki laurowe, doprawić pieprzem. Gdyby woda się wygotowała podczas tak długiego gotowania to uzupełnić, zagotować i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać jedną gałązkę

Kuchnia Pokoleń
Grillowana pierś marynowana w maślance 171

Pyszna propozycja na szybki obiadek pod warunkiem że wcześniej zamarynujemy mięsko w maślance. Do mięska podałam kuskus z dodatkiem warzyw oraz moje ostatnie w tym sezonie malutkie cukinie. składniki: kurczak 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 szklanka maślanki 1 duży ząbek czosnku zioła włoskie dodatki ok 2/3 szklanki kuskusu 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki(...)pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju a następnie dodać paprykę.  Chwilę smażyć aż warzywa zmiękną, doprawić do smaku solą ziołową. Patelnię zestawić z ognia i dodać gotowy kuskus oraz posiekaną natkę pietruszki.  Wszystko wymieszać. Na talerz nałożyć grillowanego kurczaka i cukinie oraz kuskus i podawać

Monia miesza i gotuje
Leczo z mięsem mielonym 167

rozgrzać olej, zeszklić cebulkę pokrojoną w półplasterki, dodać oczyszczone, pokrojone pieczarki, dołożyć oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę, dusić wszystko razem, by warzywa straciły surowość, przelać warzywa z sosem do cukinii. Na tej samej patelni, na "sucho" smażymy mięso mielone, mieszając często, po usmażeniu wraz z sosem, który powstał na patelni przekładamy do cukinii. Wszystko mieszamy, dokładnie, dodajemy przyprawy i koncentrat

kgwjanczewo
JAJKA PO AFRYKAŃSKU 590

kostkę papryki i posiekany drobno czosnek, smażyć, aż warzywa zmiękną. Wrzucić pokrojone na ćwiartki pomidorki, doprawić kuminem, solą i pieprzem, dusić około 2-3 minuty. Warzywa rozgarnąć na boki, w środek wbić jajko. Patelnię przykryć i smażyć, aż jajko się zetnie. Wierzch posypać dymką i kolendrą. Gotowe danie podawać na patelni, lub przełożyć na talerz. Ja wolę pierwszą wersję, gdyż

Kuchnia w opałach
Pęczakowe wariacje smakowe 195

szklankami wody. Gotujemy tak długo, aż kasza pochłonie całą wodę.  Kiedy pęczak wciągnie wodę dodajemy mleczko kokosowe, chwilę zagotowujemy i odstawiamy. W między czasie warzywa. Cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, gdzie skwierczy już rozgrzana oliwa. Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę oraz cukinię również w kosteczkę. Smażymy na małym ogniu aż warzywa zmiękną i staną się

Sajkofanka smaku
Krem z cukinii z serkiem mascarpone i chipsami z pasternaku 213

oleju słonecznikowego, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, bagietki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie zupy rozpocząłem od przesmażenia cukinii i pozostałych warzyw, dzięki czemu zupa miała lepszy, pełniejszy smak. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem do niej pokrojony z plasterki ząbek czosnku, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i cukinie pokrojone(...)całość zmiksowałem na gładką masę. Następnie przygotowałem chipsy z pasternaku. Pasternak to nie jest żadne wymyślne warzywo, lecz to, co można kupić w każdym sklepie jako taką dużą pietruszkę. Pasternak obrałem ze skóry i przy pomocy obieraczki pokroiłem na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzałem 150 ml oleju słonecznikowego i na gorący olej pojedynczo wrzucałem plasterki pasternaku. Smażyłem, aż chipsy zrobiły

Wyprawy kulinarne
Leczo 131

kiełbasy 2 papryki [ czerwona i zielona] 200 g pieczarek 1 pomidor słoiczek koncentratu pomidorowego  około 1 szkl.wody smalec sól, pieprz, papryka ostra, majeranek Warzywa umyć i  pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę,kiełbasę a następnie pieczarki. Całość podsmażać około 5 minut. Następnie dodać paprykę, cukinię i pomidor.Wlać wodę , dodać przyprawy i dusić

Moje domowe kucharzenie
Bakłażan nadziewany kurczakiem i mango 109

ziarenkami, tak by powstały łódeczki i delikatnie solimy (nie po to by wyciągnąć goryczkę, bo przecież ziaren już niema, ale po to, by warzywo trochę "zwiędło") i odstawiamy. W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni olej kokosowy, dodajemy marchewkę startą na tarce jarzynowej i pora pokrojonego w półplasterki, podsmażamy przez chwilę, aż warzywa przestaną być surowe i dodajemy fileta (razem

Czary - gary w kuchni
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 104

rozgrzanego do 210 'C (termoobieg) na ok. 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączam, ale karpia zostawiam w nim jeszcze przez kolejne 20 minut. Przygotowuję warzywa -  kroję paprykę i oliwki. Na rozgrzaną patelnię wrzucam paprykę i duszę przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone na pół oliwki, duszę przez chwilkę, na koniec dodaję winogrona. Wszystko mieszam, trzymam

Wielopokoleniowo
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 100

rozgrzanego do 210 'C (termoobieg) na ok. 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączam, ale karpia zostawiam w nim jeszcze przez kolejne 20 minut. Przygotowuję warzywa -  kroję paprykę i oliwki. Na rozgrzaną patelnię wrzucam paprykę i duszę przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone na pół oliwki, duszę przez chwilkę, na koniec dodaję winogrona. Wszystko mieszam, trzymam

Wielopokoleniowo
Papryka faszerowana 109

chcemy) cebula bakłażan cukinia koncentrat pomidorowy ser żółty ryż pomidorki koktajlowe pieprz, sól, ulubione zioła Cebulę, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę i dusimy na patelni. Podlewamy wodą i wrzucamy do warzyw surowy ryż (2 torebki na 6 papryk). Warzywa się uduszą, a ryż ugotuje za jednym razem :) Jak już duszenie będzie się miało ku końcowi to warzywa z ryżem

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka wiejska - cottage pie. 167

prawdziwy brytyjski klasyk. Północnoeuropejska odpowiedź na śródziemnomorską musakę. Godna odpowiedź! Ta wiejska zapiekanka składa się z dwóch warstw o kontrastowym charakterze - mocnej, zdecydowanej w smaku mielonej wołowiny z warzywami oraz delikatnego, aksamitnego puree ziemniaczanego. Smakuje świetnie, syci i nie jest  zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Dała mi równie dużo przyjemności w gotowaniu jak i w jedzeniu. Myślę, że to danie(...)startego sera cheddar szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól i pieprz Wykonanie: Podsmażyć wołowinę na oliwie do zbrązowienia. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelnię dolać oliwy i wrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię

zadanie-gotowanie
Makaron penne z sosem serowym, brokułem i cukinią 154

sera pleśniowego lazurowego pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól biały pieprz Przygotowanie Brokuł opłukałem, podzieliłem na małe różyczki, odciąłem twarde łodygi. Cukinię pokroiłem na półplasterki. Warzywa blanszowałem ok. 4 minuty. Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyłem go 2 minuty. Zmniejszyłem ogień, wlałem śmietanę, wrzuciłem pokruszone kawałki sera, zagotowałem cały czas mieszając, aż ser się

R'n'G Kitchen
Półmisek z bukietem warzyw z grilla 160

Nastawić płytę lub patelnię grillową (najlepiej jeśli masz żeliwną) na ogniu i rozgrzać na niej łyżkę lub dwie oleju lub oliwy. Jeśli masz 2 takie patelnie najlepiej grillować na obu jednocześnie. Najlepiej jest warzywa grillować tuż przed podaniem. Jeśli nie można podać ich od razy przykryć je folią aluminiową aby nie wystygły a najlepiej tak przykryte przechowywać w letnim piekarniku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kurczak sezamowo-cytrusowy 263

boki patelni, a na środek włożyć resztę mięsa i smażyć je tak samo. Przygotować sos. W dużym kubku wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, zalać warzywa i mieszać aż sos zgęstnieje. Na suchą patelnię wsypać ziarna sezamu i podsmażyć je do momentu, aż ziarna staną się rumiane. Zdjąć z ognia. Gotowe danie przełożyć na talerz, a następnie skrop olejem sezamowym

Świat Domowej Kuchni
Tortilla z kurczakiem i świeżymi warzywami 180

Tortilla to świetna propozycja na obiad w takie upalne dni jak obecnie. Nie trzeba grzać się przy kuchni, w kilka chwil mamy pyszny obiadek :)Składniki:2

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania