warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:124/829)

Przepiórki duszone w warzywach z nutą słodyczy ananasa 137

nektaru ananasowego Liść laurowy Ziele angielskie Olej do smażenia Wykonanie: Przepiórki oczyszczamy, myjemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania. W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy je na kawałki. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju i smażymy z każdej strony przepiórki. Gdy się zarumienią, podlewamy niewielką ilością wody ( ważne aby na chwilę zsunąć z ognia i dopiero po chwili

Smaki Ewy
Domowy paprykarz szczeciński 179

przez kilka minut, aż marchew zmięknie ale nadal pozostanie jędrna na patelnię dołożyć koncentrat pomidorowy i jeśli jest taka potrzeba dodać jeszcze odrobinę wody. Warzywa powinny mieć konsystencję lekkiej pasty. Skorygować smak dodatkiem soli zawartość patelni wymieszać z ryżem i kawałkami ryby paprykarz przełożyć do szklanego słoja, Zużyć w ciągu kilku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab Duszony z warzywami 158

naczynia żaroodpornego wlewamy wodę. Paprykę myjemy , wycinamy ziarenka i kroimy w paseczki. Cukinie myjemy i kroimy w paseczki Pomidora sparzamy i kroimy w kostkę . Warzywa wkładamy do naczynia z wodą i keczupem . Schab smażymy na patelni z obu stron po parę minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego z warzywami . Pieczemy koło 1.1/2 godz Podajemy z młodymi ziemniaczkami

Różowa kuchnia
Tosty z jajkiem sadzonym 154

surowe żółtka i wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego  do temperatury 180 st. C do ścięcia żółtka a następnie położyć na nich warzywa, lub zapiec tosty w piekarniku do rozpuszczenia sera a jajka posadzić na patelni :)    Tosty w tej wersji po podgrzaniu przykrywamy odrobiną ketchupu i warzywami a na to kładziemy sadzone jajko. Smacznego

Maminek kulinarny
Soczewica z warzywami i sadzonym jajkiem 162

fasolki szparagowej (robiłam w obu wersjach) 1 jajko 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę i brokuła chwilę podsmażyć (gdy używamy mrożonego to wtedy smażymy chwilę dłużej, bo warzywa muszą się rozmrozić i zrobić ciepłe, wtedy także dodatkowo posólcie warzywa).  Następnie dodać odsączoną soczewicę z puszki. Chwilę podsmażyć(...)talerza.  Następnie usmażyć jajko sadzone (jeżeli macie dobrą patelnię możecie spokojnie usmażyć je bez tłuszczu).  Jeżeli nie, posmarujcie delikatnie patelnię tłuszczem za pomocą pędzla. Jajo oprószyć solą i pieprzem. Usmażone jajko wyłożyć na soczewicę z warzywami. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
razowy makaron z kurczakiem i warzywami 149

kurczakiem i warzywami, wszystko przesiąknięte aromatycznymi ziołami. Szybko, zdrowo i smacznie! składniki: 400 g makaronu razowego świderki 500 g mięsa z udek kurczaka cebula 2 ząbki czosnku papryka czerwona cukinia 1/2 brokuła ulubione zioła świeże lub suszone sól, pieprz do smaku łyżeczka mąki pszennej 4 łyżki oliwy Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną(...)dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozrobić w 1/4 szkl zimnej wody, wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Na talerz wyłożyć porcje makaronu, polać sosem z mięsem i warzywami. Podawać gorące

6niebo
Fasolowa zupa-krem 149

wraz z zielem.W międzyczasie rozgrzać olej w garnku, dodać poszatkowaną cebulę, por oraz pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć i wrzucić do garnka z zupą.Na tej samej patelni zrumienić kiełbaskę pokrojoną w plastry.Kiedy warzywa są ugotowane, wyciągnąć zielę, listek laurowy oraz  całe ziemniaki, które należy pokroić w kostkę.Doprawić solą, pieprzem, chili, sporą ilością majeranku i odrobiną cząbru.Wymieszać.Zupę

Kraina Miodem Płynąca
Quesadilla z piersią kurczaka i z warzywami 114

pomidorowego 2 łyżki ketchupu przyprawa do kurczaka ( dowolna ulubiona) zioła prowansalskie, bazylia,oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pierś z kurczaka obsypujemy przyprawą, smażymy na patelni, następnie kroimy w paseczki kroimy w plasterki ser oraz warzywa w małej miseczce mieszamy ketchup z koncentratem pomidorowym dodając po łyżeczce ziół prowansalskich, bazylii i oregano ( nasz sos do smarowania wnętrza tortilli), Na całości tortilli(...)smarujemy cienką warstwą naszego sosu, Na jedną połowę wykładamy w dowolnej proporcji wg uznania warzywa, kurczaka, ser. Zamykamy/przykrywamy drugą połową placka i wkładamy do opiekacza bądź kładziemy na suchą patelnię. Gdy tortilla stanie się chrupiąca a ser się roztopi nasze danie jest gotowe. Podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Możemy podawać przekrojone na mniejsze kawałki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Studencka Micha
Curry z kalafiorem z wolnowaru 174

zrobić z kalafiorem jeśli znudziły nam się jarzynowe zupy i kalafior smażony z patelni? Tym bardziej, że kalafior jako warzywo ma raczej przeciętny smak i trzeba go fajnie doprawić lub połączyć z czymś w daniu, by wyciągnąć z niego smak. Dlatego ja polecam zrobić curry, bo w curry ze wschodnimi przyprawami on świetnie smakuje, ładnie wygląda i idealnie pasuje

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Papryka faszerowana kaszą i orzechami 132

słodka papryka, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1l wody zagotowujemy, solimy i gotujemy z w niej kaszę do miękkości. Odcedzamy. Marchew i seler myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i przesmażamy aż odparują większość wody. Doprawiamy sola, czarnym pieprzem, słodka papryka oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy pokrojoną

Pyry na Gaz
Azjatycka surówka z marynowanego ogórka 166

dodatku tłuszczu, najlepiej teflonową) patelnię wrzucić ziarna sezamu i podsmażać, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ziarna staną się złociste. Zdjąć z patelni. Wystudzić. Dodać do surówki. Do warzyw z sezamem wlać ocet ryżowy (1/3 szklanki). Wsypać cukier (3/4 łyżeczki), sól (3/4 łyżeczki) oraz płatki chili (1/4 łyżeczki). Wymieszać dokładnie, aby przyprawy dobrze pokryły warzywa. Miskę

Gospodyni Miejska
Sałatka kebab – gyros 102

300ml – zależy ile przyjmie jajko, im więcej oleju, tym gęstszy sos 4 łyżki ketchupu Przygotowanie: Kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy na patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka. Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem

Za drzwiami kuchni
Makoron z kurczakiem, warzywami i mozzarellą 139

pieprzem i czerwoną papryką i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni. Cebulę, paprykę, pieczarki i cukinię pokroić w kostkę. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę a następnie pozostałe warzywa. Smażyć do miękkości ok. 20 minut. Gdy warzywa zmiękną dodać podsmażony filet z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarelle i chwilę smażymy

Kulinarne przygody
BEZGLUTENOWY JADŁOSPIS NA CAŁY DZIEŃ?? POPROSZĘ!! ;) 152

średniej cukinii przyprawy - sól, pieprz, oregano, papryka oliwa do smażenia Kaszę gryczaną gotujemy.  Pierś z kurczaka doprawiamy i grillujemy lub smażymy na łyżce oliwy.  Warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy i dusimy ok 10 minut pod przykryciem. Ugotowaną kaszę mieszamy z zawartością patelni, posypujemy oregano. Łączymy z kurczakiem i zajadamy się :)) KOLACJA  Cukinia stała się

BezglutenowaIzabela
Zapiekanka makaronowa z mozzarellą i kiełbasą 200

łyżeczka masła Przygotowanie: Makaron wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy według wytycznych na opakowaniu. W tym czasie kroimy w półplastry kiełbasę i cebulę w plasterki. Warzywo delikatnie solimy. Masło rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej do zarumienienia kiełbasę. Dodajemy cebule i dusimy do miękkości. Makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z mięsem. Całość zalewamy śmietanka wymieszaną

ChilliJemy
Chili con carne 154

Mąż szczęśliwie obżarty i Pani Żona zadowolona, że nie musi stać przy garach dnia następnego. Wszystkie te wymogi spełnia moje popisowe chili - krzepiące mięsko, plejada warzyw i aromatyczny sos w jednym. Patelnia aż ugina się wtedy od tej sycącej dobroci. Pan Mąż już od wejścia w progi mieszkania po pracy, gromkim głosem radość oznajmia z zamiarów obiadowych kochanej Pani Żony

Grunt to przepis!
Przepis na obiad: Ryż z warzywami 246

grubych oczkach, a imbir trzemy na drobnych (po starciu potrzebujemy tak ok. 1 płaskiej łyżeczki). Paprykę, cebulę i por kroimy w piórka, następnie wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i razem smażymy, aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Smacznego :) P.S.  Ważną sprawą jest, przygotowanie posiłku kiedy w domu są małe dzieci. Zbyt

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
25 praktycznych prezentów do kuchni 179

osób, które nie wyobrażają sobie kolacji bez lampki wina. Na taki gadżet znajdzie się miejsce w każdym domu. Do stojaka załączony jest korkociąg. Patelnia grillowa pozwoli szybko przygotować grzanki, steka, ugrillować kurczaka czy warzywa. To dobra i zdrowa alternatywa dla grilla. Są tu fani placuszków? Dzięki takiej mini patelni przygotujecie idealnie równe, dobrze wypieczone pancakes. Stylowy wyciskacz do czosnku

Kuchnia Bazylii
Wegańskie spaghetti bolognese 249

Cebulkę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać marchewkę i seler. Podsmażyć aż warzywa zmiękną trochę. Dodać pomidory. Ugotować soczewicę i dodać do warzyw. Na koniec doprawić przyprawami. Zostawić patelnię na małym ogniu żeby smaki się przegryzły i ugotować w tym czasie makaron.   Smacznego

Mama z Motylem
roladki schabowe z serem pleśniowym 222

kostkę, a marchew w plastry. Dodajemy na patelnię do roladek. Smażymy razem aż cebula zacznie się rumienić. Następnie dodajemy wodę, tak by zakryć 1/3 zawartości patelni. Dusimy razem godzinę, półtorej. Aż warzywa będą miękkie, a sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy szczyptę ziół prowansalskich, sól, pieprz i resztę sera lazur.  Gdy ser się rozpuści roladki są gotowe do podania

Cook&Love
KURCZAK W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM 220

Marchewkę pokroiłam w "ćwierć plasterki", paprykę w wąskie paseczki (ok. 0,5cm x 3cm), cebulę w pół plasterki. 2. Na głębokiej patelni rozgrzałam olej kokosowy. Wrzuciłam pokrojone warzywa (bez kukurydzy). Zmniejszyłam na najmniejszy ogień i podsmażałam kilka minut co chwilę mieszając, żeby warzywa się nie zrumieniły zbyt mocno. Po kilku minutach warzywa podlałam wodą (nie za dużo, lepiej podlewać

Vroblewska-fitlife
Udka z chińskimi warzywami podane z makaronem ryżowym 168

macie pomysłu na obiad? Chcecie przygotować coś na szybko? Jeśli tak to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Wystarczy wyluzowane udka pokroić, przyprawić i usmażyć na patelni wraz z dodatkiem mieszanki chińskich warzyw (marchewki, papryki, pora, kukurydzy i grzybków mun) oraz makaronem ryżowym. Danie do przygotowania w niecałe 20 minut 😃 Składniki na porcję dla 2-3 osób

Ugotować
Kurczak w sosie sojowym i miodzie 141

Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do gyrosa i ostrą czerwoną papryką. Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy na patelni na oliwie z oliwek. Gdy warzywa zmiękną dodajemy kurczaka. Wlewamy sos sojowy oraz miód. Smażymy do momentu miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podczas wrzenia mieszamy często danie aby miód ładnie skarmelizował całość

VioletoweKucharzenie
Curry risotto z kurczakiem 153

Przepyszne danie, Luizka moja siostrzenica zrobiła dla mnie jak przyleciałam do Polski. Piersi kurze pokroić na małe kawałki, doprawić wszystkimi przyprawami. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej

Kuchnia Pokoleń
Placki z cukini 133

miski. Dodaj starty ser, posiekany koperek i szczypiorek. Wszystko wymieszaj. Następnie dodaj jajka, mąkę, jogurt i przypraw solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż na patelni. Wiem co jem Cukinia to warzywo niskokaloryczne. Warto ją jeść ze względu na dużą zawartość witamin, zwłaszcza witaminy A, witamin z grupy B, oraz witaminy C. Oprócz witamin cukinia dostarczy nam również składniki mineralne

Fit&Fast Kitchen
Dietetyczne śniadanie z kaszy jaglanej 153

porcje. Produkty 100 g kaszy jaglanej, 1 marchewka, 1/2 papryki, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, świeża bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Przygotowanie Kasze jaglaną ugotuj. Warzywa drobno pokrój i podsmaż na patelni. Gdy się usmaży wciśnij czosnek i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec danie polej jeszcze odrobiną oliwy z oliwek

Fit&Fast Kitchen
Zapiekanka bolońska (lasagne dla leniwych). 198

makaronem, przełożyć do naczynia w którym będziemy piec zapiekankę. Przygotować sos boloński.  Marchew, cebulę i paprykę umyć, oczyścić i pokroić w zgrabną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Włożyć na niego warzywa, liść laurowy, posiekaną bazylię, posolić i podsmażać aż wyraźnie zmiękną. Dodać oba mięsa, rozbić na drobne części łyżką i podsmażyć aż zniknie kolor surowizny. Dołożyć pomidory wraz zalewą

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szparagi na oleju rzepakowym z wędzonym łososiem i serem 131

smaku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (główki pozostawiamy w całości). Na patelni rozgrzewamy olej z szczyptą cukru i soli.  Dodajemy w  jednej linii szparagi i podgrzewamy 2-3 min, mają być al dente. Na koniec dodajemy musztardę

Moniki Smakołyki
Sałatka z kaszą gryczaną, grillowanymi warzywami i fetą 189

oliwek pieprz , só l zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię kroimy w plasterki, paprykę w paski, pomidorki zostawiamy w całości. Warzywa skrapiamy oliwą i grillujemy (na patelni grillowej, w piekarniku, na grillu). Fetę kroimy w kostkę. Łączymy ze sobą składniki sałatki, doprawiamy pieprzem i ziołami. Smacznego :)    1 porcja sałatki (1/4 całości

Moje Kuchenne Rewelacje
Niedziela w kuchni 146

kolację lub przekąskę sałata na ciepło 2 papryki 1/2 cebuli 3 garści miksu sałat 1 łyżka oleju kokosowego Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko warzywa. Zmniejszamy ogień i dusimy dodając sałatę. Mieszamy często, aż sałata zwiędnie. Podajemy na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa, na kolację, do ryżu

Kucharzyca
Żurek wielkanocny na domowym zakwasie 163

wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek, obraną cebulę i czosnek i podsmażamy je na patelni. Z garnka z zupą wyjmujemy ugotowane warzywa, dodajemy podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem, gotujemy przez ok 5 minut. Następnie dodajemy wymieszany zakwas ( najpierw 1 szklankę, próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej), chrzan

Zawsze głodna!
Jajeczna tarta z groszkiem i marchewką 150

wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 20 min.  Odstawiamy do przestygnięcia.   Warzywa przygotowujemy podczas chłodzenia ciasta. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy marchewki i podsmażamy ok. 8 min pod przykryciem na al dente. Co jakiś czas poruszamy patelnią, aby odwrócić marchewki. Marchewki odstawiamy do przestygnięcia

Moniki Smakołyki
Duszona marchewka z groszkiem 176

rondelka razem z groszkiem ,zalewamy niewielką ilością wody tak żeby woda zakryła marchewkę i groszek. Doprawimy do smaku solą i cukrem. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw ,(nie mogą być rozgotowane). Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, robimy jasną zasmażkę, dodajemy do marchewki z groszkiem, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem, razie potrzeby doprawiamy solą i cukrem

Bajeczna Kuchnia
Patelnia warzyw z boczkiem i salami 189

pokroić w szóstki (lub ósemki) i ugotować na półtwardo (w lekko osolonej wodzie). Tak samo postąpić z fasolką szparagową. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć kawałki boczku i salami. Warzywa skropić oliwą i dodać do mięsa. Doprawić do smaku. Smażyć pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Pod koniec dodać kukurydzę z puszki i w razie potrzeby dosypać

Di gotuje
"Gulasz" pomidorowy z kurczakiem. 139

pomidory papryka ostra mielona, oregano, pieprz, szczypta soli 1/2 szklanka wody 1 mała cebula  Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kawałki i smażymy na patelni bez tłuszczu lub odrobinie oliwy. Warzywa kroimy w dość dużą kostkę i wrzucamy do garnka, przyprawiamy według uznania przyprawami. Jeśli lubimy ostrzejsze wsypujemy więcej papryki ostrej i pieprzu, oregano wsypałam około 1 łyżeczki. Wszystko

Moje-pitraszenie
Wegepasztet jaglany z cukinią, porem, fasolką adzuki i suszonym pomidorem 149

Cukinie zetrzyj na dużych oczkach, odstaw.Pomidory suszone i pora pokrój w drobną kostkę. Pomidory z zalewy pokrój w kostkę, jeśli są krojone- odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzucaj kolejno warzywa, mieszaj. Dodaj przyprawy, drobno siekany czosnek,ugotowaną fasolkę, kaszę jaglaną i sól do smaku. Możesz dodać trochę wody ,jeśli masa wydaje ci się zbyt sucha. Po upływie

Z Kuchni Do Kuchni
Sajgonki 2403

piórko. Grzyby mun namoczyć w ciepłej wodzie, kiedy napęcznieją ugotować je do miękkości, ok 20 min. Odcedzić i przelać zimną wodą, Posiekać w paseczki. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy wrzucić warzywa i grzyby mun, smażyć przez ok 15 min. Dodać przyprawy do smaku i sos sojowy i mięso mielone, dusić jeszcze ok 15 min. Wystudzić. Makaron pociąć

Gotowanie jest łatwe
Zapiekane naleśniki z mięsem 149

sobą. Smażymy naleśniki na dużej patelni, studzimy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju wrzucamy wszystkie warzywa. Smażymy około 5-7 minut. Osobno podsmażamy mielone mięso. Warzywa mieszamy razem z mięsem, doprawiamy i studzimy. Jak masa będzie chłodna dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Na naleśniki nakładamy

Gotowanie moimi oczami
MINI PIZZE NA CUKINNI 168

pomidor Plasterki szynki Ser mozzarella  Kukurydz konserwowa Groszek konserwowy Ruccola Sos czosnkowy, keczup Krok 1.   Cukinię myjemy, kroimy w plastry. Oprószamy solą, aby warzywo puściła wodę. Krok2 . Na gorącej patelni rumienimy cukinię z dwóch stron. Krok 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Na zrumienionej cukinii układamy szynkę, plasterki pomidorów, kukurydzę, groszek, plasterek mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku

Zdrowo i kolorowo
Pijana zupa krem z dyni z dodatkiem marchwi, ziemniaka, imbiru, chilli z pestkami dyni 158

minuty. Zalewamy winem i bulionem. Dodajemy 1 łyżkę startego imbiru. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie uprażymy pestki dyni na suchej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem.  Gdy nasze warzywa zmiękną, to pora na blendowanie. Blendujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Podajemy razem z pestkami i jogurtem naturalnym oraz posypujemy przyprawą chilli. Smacznego!  Wielkimi krokami nadchodzi listopad

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Słodko - kwaśny kurczak z makaronem i papryką 183

marynowania. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Na patelni przesmażyć cebulę i paprykę, smażyć aż zmięknie, w trakcie smażenia można dolewać wody, aby warzywa się nie przypalały. Pod koniec smażenia papryki, na drugiej patelni, usmażyć kurczaka. Nie odlewać wydzielającego się z kurczaka sosu. Do usmażonej papryki dodać ugotowany makaron i przesmażonego kurczaka wraz z sosem.   Wszystko wymieszać i przez

Codzienne Gotowanie
Kaszotto z kurkami 181

plasterki, cebulę w drobną kostkę. W rondelku zagotowujemy ok. 0,8 ml wody, dodajemy 3 łyżki sosu sojowego i trzymamy na małym ogniu.   Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim warzywa, dodajemy dwa rodzaje kaszy i mieszamy,  tak długo, aż każde ziarenko dokładnie zostanie obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Następnie  (jak kasza

Moniki Smakołyki
Sałatka ryżowa z brokułem, czerwoną fasolą, bazylią i orzechami 163

ugotować na parze (ok 4 min), następnie przelać zimną wodą - Paprykę i awokado pokroić w kostkę - Bazylię umyć, posiekać - Orzechy połamać na kawałki, podprażyć na suchej patelni - Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, fasolę i bazylię - Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać - Sałatkę posypać orzechami nerkowca. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Zupa z kurek i podgrzybków z kluseczkami lanymi 138

ząbek czosnku. 2. W dużym garnku przygotuj bulion z przyprawami i dodaj pokrojoną w talarki marchew i pokrojony w kawałeczki seler naciowy. Kiedy warzywa zmiękną lekko, dodaj grzyby z patelni . Niech się gotuje nie dłużej niż 15 minut. 3. Teraz pokrój pomidora w kostkę i na odrobinie oliwy podsmaż

AZgotuj!
Grillowany filet rekina z ryżem w warzywach 134

cytryny. Owijamy w folię spożywczą ,wkładamy do lodówki na min 30 min. Pora siekamy ,marchew i seler kroimy na drobną kostkę. Masło rozpuszczamy na głębokiej patelni ,mieszamy z oliwą i podsmażamy warzywa. Dodajemy odcedzony ryż ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy 7-9 min. Posypujemy posiekaną natką. Jednocześnie grillujemy na ruszcie filety z rekina po ,4 min z każdej

R'n'G Kitchen
Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 155

papier może się rwać) - nie nakładajmy zbyt wiele farszu, bo będą pękały - należy dokładnie zwijać sajgonki, aby podczas smażenia się nie rozpadły - lepiej się smażą na patelni niż we frytownicy Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka to potrawa, która na pewno znajdzie wielu zwolenników. Dzięki kompozycji składników farszu sajgonki są bardzo aromatyczne. Dodatek sosu jeszcze wzbogaca ich smak. Dowolność

mojewypiekiinietylko
Curry warzywne z tofu na czarnym ryżu podane 158

następnie dodawać po kolei cebulę, bakłażana, paprykę i cukinię. Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać mlekiem kokosowym, jeśli będzie zbyt suche dolać odrobinę wody. Na osobnej patelni podsmażyć tofu i dodać do warzyw. Można je też dodać bez podsmażania, na sam koniec, aby się nie rozpadło. Podawać na czarnym lub innym ulubionym ryżu.  Ten czarny baaardzo mi smakował

Jemy Pijemy
Grillowana biała kiełbasa na pomidorowej kaszy gryczanej z warzywami 170

według przepisu na opakowaniu. Kukurydze odcedzamy. Papryke kroimy w kosteczkę. Brokuła dzielimy na różyczki, a marchew kroimy po obraniu w plastry i gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa wraz z kaszą wykładamy na patelnię z rozgrzana oliwą. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy przecierem pomidorowym. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut.  Podajemy z białą zgrillowana kiełbasą

ChilliJemy
Na I rocznicę bloga - Gulasz z kurzych serduszek 195

niego pokrojone w paski marchew i pietruszkę. Cebulę kroimy w piórka i również dorzucamy do gulaszu. Gotujemy następne pół godziny na niewielkim ogniu. Gdy serca z warzywami będą prawie gotowe, na suchej patelni podprażamy dwie łyżki mąki. Powinna mieć lekko brązowy kolor. Z gulaszu odlewamy szklankę płynu i dolewamy ją do mąki na patelni. Wszystko razem dobrze łączymy, najlepiej przy

Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos z młodej kapusty 202

zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, cebulę i pomidory umieścić na patelni i podsmażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę, podsmażyć. Mięso, podsmażoną marchew, cebulę i pomidory przełożyć do poszatkowanej kapusty, podlać wodą i dusić pod przykryciem

Krakowskie smaki Ani
Kotleciki jagnięce z smażonymi ziemniaczkami 96

cholesterolu we krwi a także witaminy B1. Przygotowanie tego pysznego mięska nie nastręczy Wam trudności. W najprostszym wariancie, opisanym poniżej, jagnięcinę marynujemy a następnie smażymy na patelni. Podajemy ze smażonymi ziemniaczkami i warzywami, np. z brukselką lub inną kapustą. Uwaga: czas nie uwzględnia marynowania mięsa, zróbcie to 1,5 h przed smażeniem

Milion Smaków
Warzywa w sosie śmietanowo-curry 137

puszka pędów bambusa - 1 czerwona papryka - mała śmietana 18 volt - sos sojowy - sos tabasco - łyżka oleju - przyprawy: kumin, curry, pieprz, sól, mieszanka do potrwa chińskich - makaron Warzywa myjemy, kroimy i podduszamy na patelni, po 20 minutach dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Podajemy z makaronem. Pycha

upichcona
Jajko sadzone z warzywami 150

koniec dodać troszkę masła dla smaku. Pomidorki pokroić na połówki. Usmażyć jajka sadzone. Wszystko przyprawić solą i pieprzem.  Jajka wyłożyć na talerzyki i udekorować warzywami, polać odrobiną masła pozostałą z patelni i posypać koperkiem.  Podawać od razu, z pieczywem

Plate of Joy
Schab jesienny z pieczarkami 154

cebulę i lekko solimy. Podsmażamy. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. i wrzucamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy przez 15 min. Gdy mięso na patelni jest miękkie, dodajemy do podduszonych warzyw i mieszamy. Dodajemy groszek konserwowy (lub mrożony) i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dusimy jeszcze 10 min. Ja dodatkowo na ostatnie 10 min. duszenia dodałam pokrojone 1 jabłko, jednak

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ryba po grecku – dorsz po grecku 80

julienne (cienkie, równe słupki o długości 5 cm i grubości 2mm). Cebulę pokroić w piórka (przeciąć wzdłuż na pół i następnie w plasterki wzdłuż). Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej warzywa, wlać około 50 -100 ml wody i dusić do miękkości lub al dente (ja wolę gdy warzywa nie są zupełnie rozgotowane). Dodać pomidory, szczyptę cukru, zagotować. Doprawić

królestwo garów
Zupa pieczarkowa z makaronem 148

śmietany kremówki 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę,seler, por obrać i  pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć chwilę warzywa. W garnku zagotować bulion,  dodać podsmażone warzywa, pieczarki pokrojone w plasterki, liść laurowy, ziele angielskie i gotować. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę

O kuchni z uczuciem
Tarta z pomidorami 168

paseczki suszone pomidory i plastry świeżych pomidorów, przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Delikatnie zamieszać, żeby plastry pomidorków sie nie rozpadły. Wszystko razem powinno się podgrzać na patelni przez ok 3 minuty. Gotowe warzywa ułożyć na spodzie do tarty. Na wierzch położyć porwaną na kawałeczki mozarellę. Zapiekać przez ok. 7 minut w temperaturze 200 stopni, aż mozarella się roztopi. Przygotowanie

Kulinarne Inspiracje
Sałatka kebab – gyros 325

300ml – zależy ile przyjmie jajko, im więcej oleju, tym gęstszy sos 4 łyżki ketchupu Przygotowanie: Kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy na patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka. Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem

Za drzwiami kuchni
Makaron pepperoni z grilowanymi warzywami i kozim serem 138

Składniki: Makaron pepperoni oliwa z oliwek cukinia czerwona papryka zioła prowansalskie ser kozi sól pieprz Cukinię i paprykę kroimy na spore kawałki. Nagrzewamy patelnie grilową i umieszczamy na niech warzywa skropione oliwą z oliwek. Grilujemy kilka minut do miękkości. Zasypujemy przyprawami. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z warzywami. Kozi ser kroimy w drobną kostkę

KuukBuuk
Zupa krem z batatów 164

koniec smażenia dorzucamy do pora obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir i wszystko razem smażymy jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z batatami. Warzywa gotujemy w bulionie ok. 20 minut, do zmięknięcia. Jeśli pozostały nam warzywa z bulionu, możemy dodać do naszej zupy 1 małą pietruszkę, 1 małą marchew i mały

Zawsze głodna!
Tortilla z kurczakiem i warzywami 152

extra: rozdrobnione płatki kukurydziane) -olej do smażenia Wykonanie: Opłukany filet dzielimy na mniejsze części, rozbijamy i doprawiamy solą, pieprzem i gyrosem. Panierujemy i smażymy na rozgrzanej patelni, po ostygnięciu kroimy w kostkę. Warzywa płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki (dowolnie). Placek tortilli smarujemy keczupem, układamy dowolne warzywa i kawałki kurczaka (u mnie najpierw: sałata, kurczak, papryka, pomidor i ogórek). Całość

KasiekGotuje
Śledzie z marchewką i rodzynkami (na święta) E. Wachowicz 590

razy. Rodzynki moczymy we wrzątku ok. 30 min. Cebulę kroimy w półkrążki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Marchewki i cebule smażymy na głębokiej patelni na dość obwitej ilości oleju (warzywa muszą być bardzo miękkie). Następnie dodajemy rodzynki (bez wody) i koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Śledzie kroimy na ukos w ok. 1-2 centymetrowe paski. Doprawiamy do smaku octem, cukrem

IMPRESJA SMAKU
Warzywny misz masz z czerwoną pastą curry 143

jogurtu naturalnego do podania Sposób przygotowania Pokrojone ziemniaki gotować 5-10 minut. Następnie dorzucić do nich brakuły zagotować i trzymać na ogniu kolejne 3 minuty. Warzywa odcedzić. W garnku lub na patelni rozgrzać olej. Smażyć cebulę 4 minuty aż zmięknie. Dodać ziemniaki, brokuły i pastę curry. Smażyć 2 minuty. Dodać pomidory, wodę i cieciorkę gotować kolejne 5 minut.  Jeśli

W kuchni wieczorem
Rolada z ciasta francuskiego z warzywami 14386

puszki kukurydzy, 1/2 cebuli, ser żółty {ok 30dkg}, zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy:) 2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę. 3. Ciasto wykładamy na blasze, wykładamy warzywa i mięso. Trzemy ser żółty na tarce. Posypujemy serem resztę składników oraz ziołami prowansalskimi lub oregano

Kuchnia Pełna Pasji
Rolady w modrej kapuście 197

plastrach układamy marchew, ogórek, paprykę i cebulę. Zwijamy rolady i spinamy.    Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy rolady.    Rolady zdejmujemy a na patelnię wrzucamy kapustę i pozostałe, pokrojone warzywa. Mieszamy, doprawiamy do smaku i przekładamy do naczynia żaroodpornego.    W kapuście robimy zagłębienia i układamy w nich rolady.    Przykrywamy naczynie i wstawiamy

Maminek kulinarny
Pizza na aromatycznym cieście :) 145

słoiczek koncentratu pomidorowego - przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy PRZYGOTOWANIE: Cebulę oczyszczamy i kroimy w talarki. Podsmażamy na łyżce oleju, na rozgrzanej patelni. Chwilkę dusimy. Następnie przygotowujemy pozostałe warzywa. Czyli, pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, a pomidorki pozostają bez naruszenia :D Gdy cebulka lekko zmięknie wrzucamy pozostałe składniki. Farsz dusimy do miękkości

Zdrowie na języku :P
Gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami 113

samej patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i paprykę z dodatkiem masła. Dodajemy słodką paprykę w proszku. Dolewamy przecieru pomidorowego i zagotowujemy. Przedkładamy składniki z patelni do gotującej się wołowiny z warzywami. Dodajemy 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie i pieprz mielony. Dolewamy czerwonego wina i pozostawiamy na małym ogniu do duszenia na ok 1,5 godz. co jakiś czas

kulinarnyJa