jest - dobra na każdą porę roku, domowa zupka chińska. Zupę chińską przygotujecie w oka mgnieniu, jeśli tylko dysponujecie ugotowanym bulionem/rosołem drobiowym. Ja do mojej zupy użyłam gotowy mix warzyw do dań chińskich. Bukiet chiński od Poltino ma naprawdę dobrze dobrany skomponowany skład, nie brakuje tu ani grzybów chińskich, ani pędów babusa czy kiełków fasoli Mung. PRZEPIS NA ZUPĘ(...)proszku szczypta imbiru lub odrobina startego świeżego korzenia sok z 1/2 limonki Dodatkowo: makaron ryżowy świeża kolendra lub natka pietruszki Przygotowanie zupy: 1. Na patelnię wsypać zawartość torebki z mrożonym mixem warzyw chińskich ( bez rozmrażania ). Dodać 2 łyżki oliwy i smażyć aż warzywa zmiękną. Pod koniec smażenia dodać sos sojowym. 2. W garnku zagotować bulion. Do bulionu przełożyć podsmażone
kolorowotorcikowomrożony sol,cukier 4 łyżki masła Wykonanie: Marchewkę kroimy w kosteczkę , wrzucamy razem z groszkiem na osolona i ocukrzoną wodę. Gotujemy do miękkości wg upodobania. Na patelni rozpuszczamy masełko,wrzucamy na nie nasze warzywa, chwilkę podduszamy, przewracając żeby masełko pokryło całe warzywa
Z Majeczką w kuchnimoja kuchnia;) Jednogarnkowe, wszystkie składniki pieczone razem, mieszane, dopieszczane podczas pieczenia. Wszystko razem świetnie się komponuje tworząc jednogarnkowy zdrowy posiłek. Tradycyjnie mięso wcześniej zamarynowałam w przyprawach i oleju rzepakowym. Warzywa oprószyłam ziołami, świeżo zmielonym pieprzem. Jest tak jak lubię - zdrowo, ziołowo. Wersja wegetariańska? zrezygnujcie z mięsa, dodajcie np. cukinię i paprykę, może chili? Takie wersję też lubię, ale dziś(...)chodzące, ruszające się" soczyste części, czyli podudzia, ćwiartki z kurczaka. Pamiętajcie jedynie, jeśli zechcecie dodać takie mięso uprzednio (oprócz mojego ulubionego marynowania) przesmażcie udka na patelni z obu stron, następnie dodajcie do warzyw i pieczcie razem. Smacznego już dziś! Składniki: 1 pojedyncza większa pierś z kurczaka 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki 1 cebula spora garść mrożonej fasolki szparagowej
Zasmakuj Kuchniuszczęśliwi każdego łasucha. Dziś proponuję pyszną zapiekankę z kaszą pęczak. Kasza pęczak przez wielu zapomniana , nadaje się do zup, dań jednogarnowych ale również do duszonych owoców czy warzyw. Mój mąż ją uwielbia, kasza ta jest zdecydowanym faworytem wśród innych. Dlaczego? Pęczak jest bardziej zwarty, jest większy, i bardziej "mięsisty", nie zmienia smaku, zapachu dań. Jest(...)łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub granulowanego Sól i pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE: Cukinie i pora myję, kroję w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam oleju rzepakowy lub kokosowy, przekładam warzywa, dodaję kukurydzę oraz drobno posiekaną natkę. Duszę ok 2-3 minutt a następnie dodaję przecier pomidorowy, doprawiam i duszę jeszcze ok 3 min. Miedzyczasie przygotowuję kaszę pęczak
Gotowanie Patkiodrobinę oleju i smażymy na nim marchew, paprykę oraz szalotkę, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Na koniec dodajemy ananasa. Smażymy jeszcze chwilę. Gotowe warzywa przekładamy na talerz. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną zieloną część dymki, sezam oraz warzywa. Wszystko
Mania Gotowanianastępnie obierz go z łupinek (łupinek nie wyrzucaj - zrobisz z nich kotlety, na które przepis znajdziesz na końcu wpisu). Makaron muszelki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzej dużą patelnię. Wrzuć na nią boczek, polej go ok. 2 łyżkami oliwy. Smaż mieszając od czasu do czasu, aż boczek się zrumieni. Teraz dodaj rozgniecione ząbki czosnku i smaż przez minutę(...)sprayem) i ułóż je na blasze. Piecz przez 20 minut, w połowie pieczenia obróć na drugą stronę. Kotlety z łupinek bobu możesz też usmażyć na patelni. Gotowe kotlety podawaj z kaszą i warzywami, albo z sosem jogurtowym z czosnkiem. Ja potraktowałam je podobnie jak falafele i zawinęłam we wrapa razem z sosem i warzywami. ➤ Wariacje: Zamiast sera feta
Chilli Czosnek i Oliwanieco zmniejszyć ilość obu czyli sera i masła.Warzywnym uzupełnieniem witamin jest bardzo zdrowy bób lub inne zielone warzywo np.cukinia lub szparagi By danie było kompletnie obiadowe i nasyciło męskie potrzeby żywieniowe na tym miętowym risotto można podać kawałek łososia z patelni doprawiony tylko sola i pieprzem bez żadnych dodatków.Miseczka sałaty lub rukoli z prostym winegretem na oliwie dopełni(...)porcjami bulion (po kilka łyżek) za każdym razem mieszając.Do risotto nie dolewa się całego bulionu na raz! Na 2-3 minuty przed zdjęciem patelni z ognia dodać groszek i bób lub cukinię.Młode warzywa powinny nabrać tylko temperatury,pozostać kruche i nie muszą się gotować. Po 15 minutach podlewania i duszenia na małym ogniu bez przykrycia ryż powinien być
Sztuka gotowania w/g Samirypomidorowego 4-5 ząbków czosnku suszony tymianek,bazylia i rozmaryn sól,pieprz Bakłażana,cukinię i papryki umyć.Z papryki usunąć gniazda nasienne,następnie wszystkie warzywa pokroić w dużą kostkę.Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę,usmażyć bakłażana,przyprawić solą i pieprzem -wyjąć z naczynia,po czym w ten sam sposób przygotować cukinię i paprykę. Pomidory naciąć,sparzyć,obrać(...)posiekać w kostkę.Na patelni zeszklić cebulę,po czym dołożyć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory.Dodać tymianek,bazylię,rozmaryn,usmażone warzywa i koncentrat pomidorowy.Doprawić do smaku solą,pieprzem,całość dusić ok 30 min. Danie udekorować świeżymi ziołami
Niespełnione zdolności kulinarneposiekaj i dorzuć je na patelnię. Smaż 4-5 minut. Wsyp ryż i smaż, cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu dobrze wymieszają się z warzywami i zaczną być szkliste (ok. 3-4 minuty). Na patelnię wlej wino, wymieszaj wszystko i gotuj, aż wino prawie całkowicie wyparuje. Teraz zacznij dodawać bulion. Najpierw wlej na patelnię 1 chochelkę, wymieszaj z ryżem
Chilli Czosnek i OliwaWykonanie: -Umyte warzywa obrać, cebulę i paprykę pokroić w kostkę , marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i delikatnie zeszklić. -Wsypać pozostałe warzywa , chwilę podsmażyć , podlać odrobiną wody , wymieszać i dusić ok.10 minut. -Wlać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku i gotować do zgęstnienia sosu. -Wyjąć
Zakamarki mojej kuchniświetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem wychodzi pysznie :) Gdy na sklepowej półce ujrzałam nowe serki Arla Apetina(...)pracochłonny, ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Wystarczy dobra organizacja pracy. Polecam najpierw zrobić sos pomidorowy-można go przygotować nawet dzień wcześniej. Pokroić mięso i warzywa, a gdy będą już na patelni-ugotować w międzyczasie makaron. Danie zgłaszam do konkursu Apetina dobrze się komponuje
Zawsze głodna!Pęczak z warzywami jest bardzo smacznym i sycącym daniem, przygotowałam go na szybki obiad. Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno, spokojnie możemy takie danie zapakować w pojemnik i zabrać do pracy. Składniki: 200 gram kaszy pęczak 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 0,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub z puszki Sól(...)solimy i gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę, oczyszczone papryki kroimy w cienkie paski, cukinię kroimy w pół plastry. Na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego, podsmażamy pokrojone warzywa, smażymy do momentu aż będą szkliste. Dodajemy ugotowaną kaszę oraz fasolę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz słodka i ostra paprykę. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy
Bajeczna Kuchniasmażone , ale również ryby duszone , robione na parze czy też ryby pieczone w folii . Dziś mam dla Was przepis na jedną z tych ulubionych – dorsza z dodatkiem zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zapiekana w piekarniku jest zdrowa i mało kaloryczna – śmiało mogą po nią sięgnąć osoby będące na diecie. SKŁADNIKI: - filet z dorsza – 2 szt - marchew(...)tarce ( na grubych oczkach ). Cebulę i szczypiorek kroimy z drobną kosteczkę. Rybę zawijamy z folię aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 10min. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przygotowane wcześniej warzywa ( przez kilka minut ). Wyciągamy rybę , odwijamy i układamy na niej warstwę podsmażonych warzyw. Zawijamy i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 5-7 minut
Ostra na Słodkogroszkiem (*) oraz szczypiorkiem. Całość smażyć na małym ogniu, pod przykryciem do momentu otrzymania ściętego wierzchu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym sosem, bądź świeżymi warzywami. (*) Mrożony groszek należy uprzednio rozmrozić. Polecam indukcyjną patelnię granitową Ballarini BOLOGNA GRANITIUM . Wyróżnia się ona solidnym wykonaniem i doskonałą jakością. Szczególną uwagę zwraca dno - promieniście rozchodzący się wzór, wzmocnienie stalą nierdzewną oraz grubość
Di gotujezeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę wszystko smażyć. Batata obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać zawartość patelni i wlać bulion. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować na gładki krem, wlać śmietankę i doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami usmażonymi na maśle. Smacznego
Oryginalny smak