warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:135/829)

Pide z wołowiną i wiosenną salsą 213

natki świeżej kolendry i sok z połowy cytryny. Całość zmiksowałem dość dokładnie, jednak tak, aby nie powstała papka, lecz kawałki warzyw były dobrze widoczne. Tak przygotowane warzywa dodałem do zmielonego mięsa wołowego. Na patelni lekko uprażyłem dwie łyżeczki kminu nasion kminu rzymskiego i jedną łyżeczkę nasion kminku. Następnie roztarłem je w moździerzu wraz z łyżeczką suszonego cząbru, szczyptą soli(...)gniazd nasiennych. Miąższ ogórka wraz ze skórką pokroiłem w drobną kostkę. Dwa pomidory pokroiłem w cząstki, wyciąłem z nich gniazda nasienne i również pokroiłem w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodałem 2 łyżki oliwy, pół pęczka posiekanej natki kolendry i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszałem. Gotowe placki wyłożyłem na talerze. Na wierzch mięsa wyłożyłem sporą ilość warzywnej salsy

Wyprawy kulinarne
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 370

kilka podstawowych składników, które w kilkanaście minut pozwalają przygotować pyszne danie. Wystarczy sos sojowy, sos ostrygowy, ocet ryżowy, trochę świeżego imbiru, chili i czosnek. Kiedy połączymy je z odrobiną warzyw i mięsem, powstanie nam pyszne danie, a my nie spędzimy w kuchni więcej niż 20 minut. Składniki na 2 duże porcje: 200 g makaronu chow mein 250 g piersi(...)miseczki, zalać wrzątkiem. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, cebulę w piórka, chili jak chcecie ;). Namoczone grzyby posiekać w paski.  W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć zamarynowane mięso, dodać warzywa i grzyby, dusić przez chwilę. Doprawić sosem ostrygowym, octem ryżowym i sosem sojowym do smaku. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Podawać natychmiast, posypane posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką

Obiad za dychę
Tortilla z gyrosem 276

Tortilla z gyrosem Domowa tortilla z mnóstwem warzyw, gyrosem z kurczaka i pysznym majonezowo-ketchupowym sosem to świetny pomysł na pyszny i w miarę szybki w przygotowaniu obiad. Placki tortilli można kupić gotowe (wówczas jest najszybciej) lub przygotować samemu, co wcale nie jest trudne (wówczas jest taniej i według mnie także smaczniej). Zachęcam do spróbowania!     Składniki(...)sobą majonez, jogurt, ketchup oraz przeciśnięty czosnek *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso, często mieszając – do zrumienienia *** ***Placki tortilli przez chwilę podgrzewamy na patelni. Na brzegu każdego placka układamy porcje warzyw: kapustę, paprykę, ogórka, kukurydze oraz cebule *** *** Na warzywa wykładamy porcje mięsa *** *** Całość polewamy sosem, jeden bok zawijamy do środka, a resztę rolujemy ( jeżeli mamy takie ułożenie

Blog z Apetytem
Francuskie pizzerinki warzywno-rybne 151

sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Pieczarki oraz paprykę myjemy i kroimy. Pieczarki w talarki, a paprykę w krótkie słupki. Lekko posolone smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  2. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z mięsem z rosołu 163

Nigdy nie mam problemu z wykorzystaniem składników po ugotowaniu rosołu. Gotowane mięso i warzywa zawsze znajdują w domu swoich zwolenników. Czasami jednak warto je wykorzystać w zupełnie inny sposób, przygotowując – pierogi z mięsem z rosołu.       Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra(...)ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. W międzyczasie szykujemy farsz. Na patelni przesmażamy boczek z cebulą. Ugotowane mięso, warzywa, czosnek, przesmażony boczek z cebulą mielimy maszynką. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy masę mięsną. W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotowe ciasto

mojewypiekiinietylko
Panzanella – sałatka pomidorowo-chlebowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi 138

wypije jego nadmiar – ma być miękkie, tylko gdzieniegdzie będzie chrupać. Cukinię i bakłażana kroimy na równej grubości plastry (5-7mm). Skrapiamy oliwą i grillujemy – na patelni lub w grillu elektrycznym. Gotowe, upieczone warzywa dodajemy do sałatki. Rwiemy w palcach liście bazylii, dodajemy do miski. Wszystko razem mieszamy. Już prawie gotowe, zostało grillowanie sera. Halloumi to biały ser z Cypru(...)bardzo wysokiej temperatury – zachowa swój kształt.   Halloumi wyjmujemy z opakowania, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w poprzek na 8 równych plasterków. Plasterki bez dodatkowego tłuszczu rozkładamy na patelni lub grillu. Pieczemy przez 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu – ser powinien się z wierzchu przypiec, w środku będzie miękki i ciągnący. Gotową sałatkę rozdzielamy między talerze

Karo in the Kitchen
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku 200

solą i pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i obtaczamy w mące/otrębach i pieczemy w piekarniku lub grillujemy na patelni grillowej. Układamy na dnie naczynia, następnie zakrywamy warzywami. Można jeść na ciepło lub jako zimną przystawkę. *w opcji z boczniakami postępujemy następująco: warzywa przygotowujemy jak wyżej. Grzyby myjemy, osuszamy, przyprawiamy: solą, pieprzem, obtaczamy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka z pieczonych warzyw na rukoli 340

piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią ok 20-25 minut. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na talerzach ułożyć po garści rukoli. Następnie na rukoli ułożyć wystudzone upieczone warzywa. Na wierzchu rozkruszyć małe kawałeczki fety. Całość posypać prażonym słonecznikiem i podawać

Monia miesza i gotuje
Pizza z salami i oliwkami 117

Pizza powstała na skutek sprzątania lodówki. Często zostają mi różnego rodzaju warzywa, czy mięsa, z których teoretycznie nic nie da się zrobić. Ale tylko teoretycznie, gdyż robiąc pizzę możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co tylko mamy ochotę. I ja też tak zrobiłam. Co dodacie do swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody(...)grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.  Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam na  spód pizzy posmarowany koncentratem. Szynkę kroję w ćwierć plastry, a salami kroję w pół plastry i układam

Bea(u)ty kitchen
Kolorowa zapiekanka bez mięsa z ziemniakami i kluskami śląskimi 227

obierz i pokrój w cienkie piórka. Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obierz, z rzodkiewek odetnij ogonki, umyj. Czosnek obierz. Wszystkie warzywa oprócz rzodkiewki pokrój w cieńsze plastry, zaś rzodkiewki w kosteczkę. Ziemniaki wrzuć do garnka z wodą, aby nie sczerniały. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę. Smaż kilka minut na średnim ogniu do zezłocenia. Możesz ją lekko posolić i prószyć pieprzem(...)nich rozłóż plasterki pietruszki, potem marchewki i posyp kostkami rzodkiewki. Na górę rozdziel całą zawartość sosu, starając się samego sosu zostawić jak najwięcej na patelni. Posyp szczypiorkiem. Kluski pokrój w plastry i ułóż na warzywach.  Do reszty sosu dodaj masło i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż wszystko się połączy. Polej sosem kluski i warzywa.  Wstaw do piekarnika

Anioszek w kuchni
Sałatka z grillowanych warzyw, z wędzoną makrelą i sosem z pomidora 186

Grillowane warzywa uwielbiam pasjami. To one były głównym powodem do zakupu patelni grillowej. A połączenie z dzisiejszego przepisu jest genialne. Lekko słona i tłusta wędzona ryba świetnie pasuje do jeszcze chrupiących, zielonych warzyw, a zgrillowany pomidor spełnia się w roli sosu. Bakłażana, cukinię, szpinak i szparagi myjemy i osuszamy. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na pół, następnie wzdłuż na ćwiartki

Karo in the Kitchen
Quesadillas z czerwonym farszem| razowe | wege 249

potrzebujesz? Odrobinę czasu i JEDNĄ patelnię.  Uwielbiam proste przepisy. Jakiś czas temu jadałam w jednej z sanockich restauracji dość często. Dlaczego? Bo uwielbiam smakować innych kuchni, a tam miałam możliwość spróbowania iście meksykańskich smaków. Nie uśmiecha mi się jednak pakować w siebie pustych kalorii, skoro sama mogę zrobić (nie chwaląc się) coś znacznie lepszego i zdrowszego. Czuje(...)oliwek. Dodać warzywa i przecier. Dosypać oregano, bazylię, chilli, paprykę słodką i czosnek granulowany. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Na jedną część tortilli wyłożyć warzywa i posypać serem. Składać na pół. Wrzucić na patelnię i smażyć delikatnie obracając co jakiś czas, aż ser się ładnie roztopi

Czarnawisienka
Kasza gryczana z warzywami 104

pomidorów pęczek rzodkiewek z natką natka pietruszki sól pieprz 1 łyżeczka ulubionej przyprawy np suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Jak zrobić kasze gryczaną z warzywami: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchewkę kroimy w kostkę, dorzucamy do boczku, minutkę przesmażamy. Korzenie rzodkiewki kroimy w kosteczkę dodajemy do boczku, przesmażamy. Dodajemy kaszę, posiekaną natkę rzodkiewki i pietruszki, przyprawy

Dorota Smakuje
Sofrito - hiszpański tradycyjny sos pomidorowy 169

niej cebulę. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć na małym ogniu ok 5 minut. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Cały czas mieszając, ważne jest by warzywa się nie przypaliły, a udusiły w oliwie. Na patelnię wylać pomidory i dodać słodką paprykę.  Całość wymieszać i dusić 10-15min do zredukowania płynu. Wartość energetyczna (100g) Energia: 55,63 kcal Tłuszcz

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania