warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:143/829)

Zupa ziemniaczano-dyniowa (krem) 171

kroimy je drobno. Na patelnię wlewamy olej i na rozgrzanym przesmażamy cebulę razem z czosnkiem. Dodajemy do wywaru i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy ją na patelni. Zupę doprawiamy majerankiem, curry oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy zupę na krem. Rozlewamy ją na talerze

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zupa rybna ze smażonym szczupakiem 136

sporą kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oliwy i smażymy  koncentrat  pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dokładamy warzywa. Chwilkę dusimy, zalewamy 1,5 wrzątku i dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę, delikatnie go posólcie. Zaczynamy smażyć od skórki, aby była chrupiąca. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy rybę

AZgotuj!
Krokiety z kurczakiem i pieczarkami 661

gyros. Przełożyć na patelnie i usmażyć podlewając go niewielką ilością oleju. Odstawić do przestudzenia. Pieczarki umyć, cebulę obrać. Obydwa składniki pokoić w półplasterki. Na osobnej patelni, rozgrzać olej i usmażyć do momentu, aż warzywa zmiękną a nadmiar płynu z pieczarek odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z gazu. Usmażone mięso z kurczaka, pieczarki i cebulę przełożyć do melaksera(...)dodać starkowany ser. Opcjonalnie można jeszcze raz masę spróbować i doprawić przyprawami. Przygotować ciasto naleśnikowe. Składniki na ciasto wymieszać razem na gładką masę. Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni. Natępnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć w rulony. W jednej misce rozkłócić jajka na panierkę, a do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Krokiety

Świat Domowej Kuchni
Prosta chińszczyzna 372

ciemnego sosu sojowego łyżeczka octu ryżowego szczypta chilli pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą, wymieszać i podsmażyć na patelni. 2. Na drugiej patelni przygotować mieszankę chińską według przepisu na opakowaniu. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać sos sojowy, ocet ryżowy i chilli. 3. Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka, wymieszać i doprawić pieprzem do smaku. 4. Dusić jeszcze

Pasja Smaku
Zakręcona lasagne 172

gałka muszkatołowa sok z połowy cytryny Przygotowanie: Warzywa obrać i ugotować w parowarze lub tradycyjnie. Bakłażany pokroić wzdłuż w plastry i podsmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej). Formę do zapiekania delikatnie posmarować olejem. Na przemian zawijać warzywa w platry makaronu i bakłażana: Na koniec zalewamy wszystko beszamelem i pieczemy około 45 minut w temp. 180 C. Ps. najlepiej smakuje

greenscarf
Zupa rzodkiewkowa - krem z rzodkiewki z grzankami 184

kromki białego chleba - sól, pieprz, chili  Przygotowanie: Gotujemy bulion (jaki kto woli - byle był czysty). Cebule lekko podsmażamy na oleju, dodajemy na patelnie jabłko, ziemniaki i rzodkiewkę - wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażamy 3 minuty. Wrzucamy warzywa do gotującego się bulionu. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy na nią pokrojone

Słodka sielanka
Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce 178

ilością sosu śmietanowo-pomidorowego. W związku z tym, że przygotowywałam danie dla większej ilości osób zastanawiałam się, czy patelnia da sobie radę w kwestii pojemnościowej. Martwiłam się jednak niepotrzebnie, gdyż dzięki wysokim na 7 cm brzegom, sprawdziła się doskonale. Samo przygotowanie warzyw z sosem – bajka! Nic nie przywarło, całość smażyła się szybko i równomiernie a na koniec swobodnie mogłam(...)sól i pieprz do smaku parmezan do podania 400 g ulubionego makaronu Przygotowanie: 1. W dużej i wysokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i włóż cebulę, paprykę i pieczarki, po czym smaż przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj boczek i smaż kolejne 10 minut. Następnie wmieszaj paprykę i czosnek i smaż kolejne 30 sekund

karmelowy
Kurczak w białym sosie z żurawiną 183

pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - pół łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego - 4 ziarenka ziela angielskiego - 3-4 liście laurowe - sól Przygotowanie: Mięso porcjujemy i czyścimy. Warzywa obieramy i opiekamy nad palnikiem lub na suchej patelni. Wszystko umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Wrzucamy pół łyżeczki ziarenek kolorowego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego i 3-4 liście laurowe. Solimy dopiero

Życie zamknięte w smaku
Chiński rosół z makaronem i warzywami 198

plastry i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem sezamowym. Smaż 3 minuty (nie dłużej, bo staną się twarde), po czym zdejmij z patelni i odłóż na bok. Papryczkę chili pokrój w drobne paseczki. Wszystkie warzywa oraz makaron wrzuć do gotującego się bulionu. Po 2 minutach rosół powinien być gotowy. Przełóż do miseczek, posyp posiekaną kolendrą oraz podprażonymi ziarnami sezamu

Roślinna - blog wegański
chrupiące placuszki z warzywami 166

Pyszne placki z warzywami, z dodatkiem płatków owsianych. Chrupiące i delikatne. Najlepiej smakują prosto z patelni.  składniki:     1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki wrzątku 2 średnie marchewki biała część średniego pora 1 mały seler 1 jajko 4 pełne (ale nie czubate) łyżki mąki słodka papryka, pieprz - do smaku  wykonanie:   Płatki owsiane osoliłam(...)odstawiłam do ostygnięcia. Marchew i seler starłam na tarce o drobnych oczkach, por drobno pokroiłam. Warzywa wymieszałam z płatkami, jajkiem i mąką, doprawiłam do smaku. Smażyłam na złoty kolor na sporej ilości oleju (tak jak placki ziemniaczane). Jedliśmy gorące, prosto z patelni

babka w formie
Zupa krem z kapusty 104

listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego pieprz pieprz ziołowy sól selerowa   2 łyżeczki czosnek niedźwiedzi   duża szczypta 4 łyżki śmietany prażony na patelni kminek Rosół wlać do garnka, włożyć wszystkie warzywa i i przyprawy, gotować do miękkości. Przed zmiksowaniem wyłowić ziele angielskie i listek laurowy. Zmiksować zupę przy pomocy blendera, dodać śmietanę. Zupę podać z grzankami. Posypać

Gotowanie jest łatwe
Marchewka, cukinia i pyszny przepis na obiad do pracy 121

łyżka pasty truflowej ( niekoniecznie ) olej rzepakowy 1 łyżka ser starty do posypania po podgrzaniu   Marchewkę i cukinię opłukałam pod zimną wodą. Obieraczką do warzyw zrobiłam długie i szerokie paski z cukinii oraz marchewki. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju rzepakowego, podsmażyłam czosnek. Po chwili dodałam cukinię i marchewkę oraz 0.5 szklanki wody i przykryłam pokrywką, aby warzywa się udusiły

Kuchnia na wzgórzu
Zupa bagienna wersja studencka JEDYNA PRAWDZIWA (wpis sentymentalny) 158

stołowa do podjadania szklanka nóż to w czym jesz Sposób przygotowania:  1.Cukinię,marchew i cebulę obrać, pokroić jak kto lubi. 2.Na rozgrzaną patelnie wrzucić masło. Dodać czosnek i cebulkę. 3.Po chwili dorzucić obrane warzywa. Mieszać. 4.Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, soczewicę/cieciorkę(wariant z kurczakiem-należy go podsmażyć osobno na patelni) 5.W połowie szklanki

U Fiolki
Calzone czyli pizza w kształcie pieroga :) 150

wrzucam na patelnie bez oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem i przed kilka minut smażę. Gdy warzywa będą już usmażone, odkładam je do miski i na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucam pierś kurczaka przyprawioną solą, curry i papryką słodką. Smażę aż będzie chrupiąca (taka najbardziej lubię, bardzo przysmażoną). Dodaję do kurczaka pieczarki

Kuchnia Viki
Zupa bagienna wersja studencka JEDYNA PRAWDZIWA 136

stołowa do podjadania szklanka nóż to w czym jesz Sposób przygotowania:  1.Cukinię,marchew i cebulę obrać, pokroić jak kto lubi. 2.Na rozgrzaną patelnie wrzucić masło. Dodać czosnek i cebulkę. 3.Po chwili dorzucić obrane warzywa. Mieszać. 4.Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, soczewicę/cieciorkę(wariant z kurczakiem-należy go podsmażyć osobno na patelni) 5.W połowie szklanki

Fiolka w kuchni
ZUPA KURKOWA 100

pokrojone w plasterki warzywa . Obierz i pokrój ziemniaki .Gotuj. Następnie wrzuć do garnka grzyby. Obierz cebulę, pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle na patelni,dorzuc do zupy.Wszystko razem gotuj 20-30 min.,do miękkosci warzyw. Na kilka minut przed końcem gotowania wrzuć do garnka posiekaną zieloną pietruszkę.Dodaj śmietankę. Smacznego

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania