Pełne smaku wegetariańskie burgery z kaszy jaglanej i kolorowych warzyw. Doprawione gałką muszkatołową, natką pietruszki i szczyptą chili. Podane w domowych bułeczkach drożdżowych, z pysznymi sosami i świeżymi warzywami. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale smak wynagradza wszystko. Aby ułatwić sobie pracę najczęściej robię je z kaszy pozostałej z obiadu. Masę na burgery dobrze jest przygotować dzień wcześniej(...)tarce o dużych oczkach. Skórkę pomidora nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty. Obieramy ze skóry, kroimy w kostkę Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy starte warzywa i smażymy 10 minut, często mieszając. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz wszystkie przyprawy. Smażymy 2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojonego pomidora i posiekaną natkę pietruszki. Smażymy 3 minuty
cool and mintysoczyste), cebula i kolorowe papryki. Obowiązkowo ząbki czosnku, które najlepiej smakują właśnie w takiej wersji - grillowane lub pieczone, zawsze w łupinkach - nigdy nie obieram czosnku. Kuskus z grillowanymi warzywami / 1 porcja Składniki: 1/2 cukinii, małej 1 garść kolorowych pomidorków 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/4 czerwonej papryki 1/4 zielonej papryki olej do smażenia(...)kawałki. Cukinię kroimy w ukośne plastry. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelnię wylewamy nieco oleju do smażenia. Najlepiej patelnię posmarować olejem przy pomocy silikonowego pędzelka. Układamy wszystkie warzywa. Grillujemy z każdej strony. Doprawiamy do smaku. Warzywa podajemy na kaszy
Moja smaczna kuchniaposiekać, kalerosse przekroić na połówki, tak samo pokroić cukinię razem ze skórką oraz wędlinę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać por z cebulą oraz resztę pokrojonych warzyw i wędliną , dusić pod przykryciem 7-8 minut mieszając od czasu do czasu, doprawić solą i pieprzem do smaku, gdy warzywa zmiękną, dodać makaron
Wanilia i Kardamonpatelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekany drobno czosnek i cebulę. Smażyć do zeszklenia. Następnie dodać pora, pieczarki i rukolę. Smażyć przez około 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia i odczekać, aż wystygnie. Do warzyw dodać makaron i sos. Wymieszać wszystko delikatnie i wstawić na mały ogień lekko podgrzewając. Nie może osiągnąć zbyt wysokiej temperatury, ponieważ sos zetnie się! Trzymać na palniku
Jaglusiapiersi kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Pieczarki kroimy w pół plasterki. Kurczaka z pieczarkami smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Świeże warzywa, pomidor, ogórek i paprykę kroimy w kosteczkę. Na płatach tortilli rozsmarowujemy łyżkę sosu. Układamy kurczaka z pieczarkami, świeże warzywa i ser. Zawijamy w rożek. Górę
VioletoweKucharzenieliść laurowy - ziele angielskie - esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr Przygotowanie: Mięso oczyszczamy z włókien, solimy i pieprzymy . Obsmażamy z każdej strony i wyjmujemy. Warzywa kroimy w słupki i smażymy na tej samej patelni, z której wyjęliśmy mięso. Dodajemy z powrotem wyjęte mięso i podlewamy winem. Odparowujemy wino i dolewamy wody. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz liściem laurowym i zielem
Kulinarne życiemamy większe, należy przekroić je na ćwiartki) podsmażam na złoto na maśle z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu, podsmażone wrzucam do bulionu z warzywami. 3. Pozostałe pieczarki ścieram na tarce, wrzucam na tę samą patelnię, podsmażam na kolejnej łyżce masła, również z pieprzem, przykrywam, duszę ok. 7-10 minut do wytworzenia się soku. Po tym czasie solę, mieszam, wlewam(...)śmietankę, doprowadzam do wrzenia, od razu zestawiam patelnię, zawartość przelewam do blendera lub wysokiej miseczki, miksuję. Powinno być płynne po dolaniu śmietanki, ale jeśli będzie za gęste trzeba dodać trochę wywaru z bulionu i warzyw. 4. Zmiksowany sos pieczarkowy wlewam do zupy, wsypuję estragon, mieszam, zagotowuję, doprawiam do smaku. Rozlewam do miseczek lub talerzy, podaję z makaronem, kleksem kwaśnej śmietany
Kuchnia Prezydentowejdzień jak ten musimy dać sobie radę. Nie zapominajmy przy tym o posiłkach, wybierajmy lekkie i wysoko odżywcze - propozycji jest naprawdę wiele szczególnie, że lato oferuje nam wiele sezonowych warzyw i owoców i wystarczy poruszyć wyobraźnię! (: W taki letni dzień nikt nie ma ochoty spędzać dużo czasu we wrzącej kuchni - my wzięłyśmy to pod uwagę i przygotowałyśmy dla Was propozycję(...)awokado oraz posiekany czosnek i lekko podsmażamy, kolejno podlewamy zimną wodą i dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż do osiągnięcia półmiękkości warzyw i odparowania wody. Wywar warzywny podgrzewamy, dodajemy półmiękkie składniki z patelni i gotujemy na małym ogniu aż do ich całkowitej miękkości. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy wraz z sokiem i skórką z limonki
Symfonia Smakówgotowaliśmy Wspólnym mianownikiem dla naszych dań był piekarnik, w którym upiekliśmy szereg potrzebnych składników. Wszystko działo się podczas dwóch godzin poświęconych na przygotowanie niedzielnego obiadu. Za jednym zamachem upiekliśmy warzywa do sałatki z komosy na poniedziałek oraz do ratatouille na wtorek. Równolegle zrobiliśmy też burgery z cieciorki i koziego sera na środę i ugotowaliśmy zupę brokułową z mielonymi migdałami(...)rondla. Ratatouille przygotowuje się inaczej. Co prawda nie ma jednej receptury, skład może być różny, obowiązuje natomiast jedna zasada: żeby każde z warzyw smażyć oddzielnie i łączyć razem dopiero na koniec . Smażenie na jednej patelni jest czasochłonne, użycie kilku rondli to z kolei dodatkowy bałagan. Jest jednak jeden paten stosowany przez kucharzy, który pracę nad ratatouille znakomicie upraszcza i którym
Niedzielny kucharzlitra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej ) 200 g gęstej śmietany 18% szczypta chili sól pieprz ew. natka pietruszki Wykonanie: Warzywa kroimy w kostkę, a boczek w paski. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek na rumiano. Boczek zdejmujemy, a na patelnię wrzucamy wrzucamy cebulę. Jeśli jest za mało tłuszczu to dolewamy olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia
Kulinarne przygody Gatitypieczemy przez 15 minut w temperaturze 160°C W między czasie robimy sos. Posiekana szalotkę podsmażamy na maśle. Gdy ładnie się zeszkli dolewamy na patelnię śmietanę i musztardę. Mieszamy. Ugotowana soczewicę z warzywami odcedzamy. Wyciągamy cebulę. Soczewicę łączymy ze sosem, dokładnie mieszając. Posypujemy natka pietruszki. Podajemy razem z upieczonym łososiem
Przysmaki Karolkiszybkiej i co najważniejsze sytej kuchni. Bazą do paelli jest przesmażona i podduszona mieszanka warzyw, przypraw i mięsa zwana ‘sofrito’ , do której następnie dodaje się szafranowy bulion i uzupełnia całość ryżem. Nazwa dania wzięła się od naczynia, w którym przygotowuje się paellę – dużej, płaskiej metalowej patelni z dwoma uchwytami, zwanej ‘paellera’ . Ja paelle szykuję jednocześnie na dwóch dużych, głębokich patelniach(...)obiad na dwa dni. Jeśli nie jesteście aż tak łakomi, spokojnie naszykujecie paellę na jednej dużej patelni, z połowy składników podanych na końcu strony. Szykujemy po kolei wszystkie potrzebne składniki. Najlepiej, gdybyście wszystkie powkładali do osobnych miseczek – to przyspieszy gotowanie. Warzywa myjemy. Zielony groszek łuskamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cebulę dość drobno siekamy. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy
Karo in the Kitchenłyżką mieszam. Na rozgrzana patelnie wlewam ciasto i rozprowadzam po całym dnie ( najmniej musi być 2 mm grubości) tak smażę wszystkie naleśniki . Warzywa i filet myję i osuszam ręcznikiem, następnie kroję w paski . Wrzucam na rozgrzaną patelnię ,posypuję solą aby szybciej zmiękły ,po 3-4 minutach dodaje pomidora lub koncentratu i kilka kropel wody ,przykrywam pokrywką . Farsz musi się troche
Eli Gotowanieliść laurowy, gotujemy.2. Obrane warzywa kroimy wedle uznania (np. ziemniaki i cebulę w kostkę, a marchewkę i pietruszkę lub selera w słupki). Warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru.3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, obsmażamy na patelni aż puszczą sok i dusimy bez przykrycia aż sok wyparuje. Pieczarki dorzucamy do zupy, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.4. Na koniec doprawiamy
Kuchnia domowa Animiseczki i wymieszałam, aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałeczek. Teraz już była szybka akcja, na dno patelni ułożyłam połówki ziemniaków spryskane olejem, posolone i posypane suszonym majerankiem. Na każdą połówkę położyłam kawałek gałązki świeżego majeranku. Na środku poukładałam marchewki, a między warzywa wcisnęłam główkę czosnku przekrojoną na pół, jak widać nie obraną. Na warzywa poukładałam zamarynowane mięso (u mnie marynowało(...)wierzch poukładałam gałązki świeżego tymianku. Patelnię przykryłam folią aluminiową i piekłam w nagrzanym piekarniku zaczynając od 150 stopni i zwiększając do 200 ze względu na specyfikę pieczenia w żeliwie. Jeśli pieczesz w innym naczyniu wstaw danie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i spokojnie sobie piecz, kiedy mięso i warzywa będą miękkie zdejmij folię i podkręć temperaturę
Blondynka Gotuje