warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:158/829)

Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 147

koprem włoskim: Z kopru włoskiego odkrój natkę i zachowaj do dekoracji. Przekrój koper na pół i wykrój twardą piętkę, następnie pokrój warzywo w niedużą kostkę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.  Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć cebulę, marchewki i koper włoski i smaż na średnim ogniu przez 10 min. aż warzywa zmiękną

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczona karkówka 2203

karkówkę solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Następnie wyjąć i pokroić na równe kawałki. Obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni, na dużym ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Brytfankę wyłożyć folią aluminiową. Warzywa pokroić w paski, ułożyć na foli i poukładać kawałki mięsa. Zawinąć wszystko w rulonik. Do brytfanki przelewamy płyn z patelni , który wytworzył

Ania i Marcin gotują
Zupa Grzybowa z Ziemniakami 233

drobną kostkę i daję do osobnej miseczki. Oczyszczone i dokładnie umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki. Przygotowanie zupy: Do garnka z wodą przekłam pokrojone warzywa, garnek stawiam na gazie i gotuję. W tym czasie na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę przez około 3 minut, następnie do cebuli dodaję masło, grzyby i całość jeszcze smażę około 5 minut. Usmażone grzyby

Uwaga Babcia Gotuje
Zapiekanka z tortellini i kurczakiem gyros 183

czosnku Sól, pieprz Przyprawa gyros Oliwa Wykonanie: Pierś pokroić w paski, posypać przyprawą gyros, dodać 2 łyżki oliwy lub oleju i wymieszać. Podsmażyć na patelni. W między czasie ugotować al-dente tortellini i makaron. Warzywa mrożone (np. mieszanka brokuł, marchewka, kukurydza, fasolka itp.) rozmrozić i lekko podsmażyć na oleju z dodatkiem soli. Sos śmietanowo- serowy: Do śmietany wbić jajko, dodać

Tradycyjna Kuchnia
Tortilla z tofu i ajvarem 204

Zamarynowane tofu również chwilę smażymy na patelni.  4. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, a cebulę w piórka.  5. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni. 6. Ciepłe placki smarujemy ajvarem, dodajemy tofu i warzywa. Wszystko dokładnie zwijamy i pałaszujemy. Życzymy smacznego! :)  Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Risotto z grzybami podane z mintajem *BEZGLUTENOWE* 213

laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka masła) garść grzybów cebula mrożona kostka mintaja Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy bulion ze składników podanych powyżej. Po przygotowaniu bulionu (ok.20 minut) na patelni z 2 łyżkami oleju lub oliwy wrzucamy drobną pokrojoną cebulę. Smażymy, aż do zeszklenia. Wrzucamy ryż i grzyby (umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Smażymy do momentu, aż ryż się(...)chochle bulionu, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas dodajemy bulion i mieszamy. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę - wlewamy cały bulion (wraz z warzywami), mieszamy i ponownie dusimy do całkowitego wchłonięcia. Na oddzielnej patelni smażymy rybę. Posypujemy ją solą i pieprzem cytrynowym. Dusimy z obu stron, ale uważajmy, aby się nie rozwaliła. Gotowe danie przekładamy na talerz. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Makaron chow mein z warzywami 191

Moja ulubiona kombinacja – makaron, mięso i warzywa. Czyli smacznie, treściwie i kolorowo. Za sprawą sosu sojowego, ostrygowego i chilli przenosimy się w zupełnie inne rejony smakowe:) I tylko mała uwaga – głównie dla mnie na przyszłość;) – wolę jednak makaron chow mein w kształcie nitek (ten z Lidla) niż paseczków;) 250g makaronu chow mein 2 piersi z kurczaka (około(...)samym końcu cukinię. Smażymy chwilę, by cukinia lekko zmiękła (nie należy jej  przesmażać zbyt długo, powinna pozostać „jędrna”). Warzywa odstawiamy z ognia, łączymy z mięsem. W międzyczasie przygotowujemy makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu. Na patelnię wlewamy znów odrobinkę oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, słodki sos chili i w razie

Smaki Na Talerzu
Kartoflanka... po prostu 163

pokroiłam w kostkę. Czosnek posiekałam i szczypiorek a pieczarki i kiełbasę pokroiłam w talarki.   Bulion zagotowałam. Odstawiłam. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę i po chwili dodałam czosnek. Wymieszałam. Ma się tylko zeszklić. Po chwili wsypałam wszystkie warzywa i kiełbasę. Smażyłam około 6 minut, aż się zeszklą i zmiękną. Od czasu do czasu zamieszałam, żeby nie dopuścić

Kuchnia u Krysi
Frittata cukiniata 182

Cukinia- jest jej dużo. Będzie jeszcze więcej. Trzeba szukać pomysłów. Na ratunek przybywa oczywiście Jamie Oliver z lśniącą patelnią (taki mi wyszedł kulinarny odpowiednik rycerskiej zbroi). Patrzę na przepis i tuptam z radości. Bo oto nadszedł ten cudowny moment, w którym większość świeżych składników mogę zerwać z grządki. Jest moc. Tak właśnie. Cukinia- wiadomo. Udaje się nam trzeci(...)kilka gałązek oregano Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Cukinię trzemy na tarce, solimy, pieprzymy i dodajemy drobno posiekane liście mięty. Mieszamy, po czym bierzemy starte warzywo w garść, wyciskamy nadmiar wody i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oliwy. Patelnię będziemy wkładać do piekarnika, więc nie może mieć plastikowej rączki. Jeśli nie macie odpowiedniej patelni, może być płaski rondel

les mirabelles
Jajka po hiszpańsku 132

Zastanawiacie się często co zrobić na weekendowe śniadanie gdy można sobie dłużej pospać, nigdzie się nam nie spieszy. Mam idealną propozycję, zdrową i pożywną dla tych którzy lubią warzywa i jajka a dla wegetarian może być opcja bez kiełbasy. Jajka po hiszpańsku Składniki: - 100 g cienkiej kiełbasy - 200 g fasolki szparagowej(mrożonej) - 2 żółte papryki lub jedna żółta i jedna(...)około 5 minut. Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory i podsmażoną fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze chwilę. W warzywach robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i posypujemy pieprzem. Przykrywamy patelnią i dusimy na małym ogniu do ścięcia białek. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Pieczarki faszerowane 200

dwóch kolorach) sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie oliwa szczypiorek Przygotowanie : Kaszę przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym samym czasie na patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulę, po chwili dodając również drobno pokrojoną paprykę. Kiedy warzywa nieco zmiękną dodaję mięso mielone razem z przyprawami i całość podsmażam. Oczyszczone kapelusze pieczarek wydrążam dodatkowo łyżeczką i z zewnątrz smaruję oliwą. Kiedy

Mechanik w kuchni
Frittata z cukinią, chili i tymiankiem 175

zrobią się elastyczne.  Odrobinę posolić. Dodać posiekaną papryczkę i tymianek. Jajka ubić trzepaczką, dodać do smaku pieprz i szczyptę soli. Zalać masą jajeczną warzywa i smażyć, aż brzegi zaczną się ścinać. Wstawić razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 4-5 minut, aż frittata urośnie, lekko się zrumieni i zetnie

Kulinarne Inspiracje
Ryba po grecku 254

góra-dół. 2. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. 3. Cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki. 4. Na patelni, na oliwie podsmażyć cebulę i pora, dodać resztę warzyw, podlać minimalnie wodą dołożyć łyżkę (lub dwie) masła. Posolić i poddusić 5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć osoloną rybę na oliwie i piec 30 minut pod przykryciem

Matka Żywicielka
Pierogi z soczewicą warzywami i dymką 146

papkę. Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę i por siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i por, szklimy 2-3 minuty, po tym czasie dodajemy starte warzywa, dusimy pod przykryciem aż zmiękną i sok odparuje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy mieszamy z soczewicą, doprawiamy szczyptą kuminu- rewelacyjnie podkreśla

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania