warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:162/829)

Kartoflanka – idealna zupa na zimę 189

czasie jak gotuje się mięso obieramy warzywa I kroimy kiełbasę i boczek. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, marchew i pozostałe warzywa ścieramy tarce ( duże oka ). Kiełbasę i boczek kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni. Na tej samej patelni podsmażamy również cebulę. Ugotowane mięso wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Do wywaru dodajemy

Smaki Ewy
Gulasz w stylu azjatyckim 106

szynki 1 duży ananas 1 łyżka suszonego czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 2 patelnie i brytfanka ( zwykła do smażenia i jedna głęboka do przygotowania całego dania i duszenia) Warzywa, owoce i mięso myjemy.  Ananasa obieramy i przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mięso kroimy w kosteczkę

ClauditteMissCooking
Karczek w warzywach 186

czasie przygotowujemy warzywa: -3 marchewki -2 cebule -2 papryki -kilka suszonych pomidorów -ząbek czosnku    Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka.    Obsmażamy karkówkę na patelni do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.    Podsmażone plastry przekładamy do żaroodpornego naczynia a na każdy plaster nakładamy ok. 1 łyżeczkę łagodnego ketchupu(...)patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli, a następnie paprykę i suszone pomidory.    Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.    Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C.    Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatk ą  wielowarzywną

Maminek kulinarny
Papryka nadziewana płatkami jaglanymi i warzywami w sosie pomidorowym 107

Wyczyść z nasion i odłóż łódeczki na bok. Płatki jaglane ugotuj w niewielkiej ilości wody, tak aby powstała papka. Wystarczy niecałe 3 minuty. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego lub oliwy z oliwek, wrzuć warzywa, dosmacz solą i pieprzem i duś do miękkości. Kiedy najtwardsze warzywo będzie miękkie, wrzuć papkę z płatków jaglanych wymieszaj. Powstanie genialny farsz do nadziewania

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z kalarepy 135

moim warzywniaku sezon na kalarepę. To bardzo fajne i smaczne warzywo, które obowiązkowo sadzę co roku. Taką młodziutką lubię po prostu samą schrupać a dzisiaj polecam pyszną zupkę z kalarepką w roli głównej, w której wykorzystałam także jej listki. składniki: 2 kalarepy z liśćmi (ok 500 g po obraniu) 2 marchewki (200 g) 3 ziemniaki (300 g) 1 cebula(...)śmietanki 30 % Kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Liście kalarepy odłożyć. Marchewkę, ziemniaki i cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pozostałe pokrojone warzywa. Chwilę razem smażyć. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek oraz porwane liście kalarepki (bez twardych łodyżek). Gotować jeszcze chwilę

Monia miesza i gotuje
Ryba pieczona z warzywami 169

godzinę. Warzywa oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki. Pora pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić paprykę. Na małym ogniu podsmażać około 5 minut. Dorzucić resztę warzyw, podlać małą ilością wody i dusić około 10 minut. Po tym czasie wlać do warzyw krojone pomidory i dusić aż płyn trochę

kuchnia doski
Rozgrzewająca i sycąca zupa z porów 144

pozostałego na patelni tłuszczu dodaj połowę masła. Podsmaż na nim marchewkę i selera przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie na patelnię dodaj pora i smaż całość mieszając przez kolejne 3-4 minuty. Podsmażone warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj całość przez ok. 15 minut. W tym czasie

blog.moje-pasje.info
Kurczak z cieciorką, warzywami w sosie orzechowo-pomidorowym 148

wody do podlewania\r","s\u00f3l, pieprz, papryka ostra, papryka s\u0142odka, kumin"],"name":"Kurczak z cieciork\u0105, warzywami w sosie orzechowo-pomidorowym","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Cebul\u0119\u00a0kroimy i wrzucamy na patelni\u0119. Szklimy.\r","Kurczaka oczyszczamy, kroimy w niewielkie kawa\u0142ki, dorzucamy na patelnie i podsma\u017camy.\r","Dodajemy papryk\u0119 pokrojon\u0105(...)oczyszczamy, kroimy w niewielkie kawałki, dorzucamy na patelnie i podsmażamy. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Dusimy ok 10 min. Dorzucamy brokuł podzielony na drobne różyczki. Podlewamy niewielką ilością wody, dusimy. Dodajemy passatę, masło orzechowe i przyprawy. Redukujemy sos, aby był dość gęsty. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/kurczak-cieciorka-warzywami-sosie-orzechowo-pomidorowym/ MieszamWGarnku   Artykuł Kurczak z cieciorką, warzywami w sosie orzechowo-pomidorowym pochodzi z serwisu

Mieszam w Garnku
Mięso z Indyka ze Szpinakiem Zawinięte w Boczek 209

możesz otworzyć piekarnik, wyciągnąć jeden kawałek i sprawdzić czy warzywa są już miękkie i upieczone czy potrzebują jeszcze chwilę czasu. Czas na szpinak. Szpinak dokładnie płuczę, osuszam i ja jeszcze przebieram każdy listek i pozbywam się ogonków. Potem kroję niedbale :) Chodzi tu o to aby nie było całych liści. Patelnię rozgrzewam, wrzucam kawałek masła i na rozgrzane masło wrzucam czosnek(...)potrzebował boczek aby się wytopił z tłuszczu i zrumienił. Młody jeszcze nie wrócił ze szkoły, więc na kilka minut wstawiłam patelnię z mięsem do piekarnika, w którym piekły się warzywne frytki. Tylko zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni, bo warzywa były już prawie gotowe i nie chciałam niczego przypalić. Tak sobie indyk dochodził w rozgrzanym piekarniku dosłownie kilka minut. Etap podpiekania

Blondynka Gotuje
Risotto z cukinią i boczkiem 183

male cukinie (ok. 600g) 750 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki serka mascarpone 4 łyżki startego parmezanu  natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE Warzywa i boczek kroimy w drobną kostkę.  Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i szklimy cebulę. Dodajemy boczek i podsmażamy aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy ryż i przesmażamy na dość dużym ogniu, aż zrobi się

Moje Kuchenne Rewelacje
Piersi kurczaka w sosie z marchewką, porem i koperkiem 196

talerz. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por umyć, odciąć końcówki, przeciąć wzdłuż na pół i drobno pokroić. Na tej samej patelni (co było smażone mięso) rozpuścić masło i podsmażyć warzywa. Gdy lekko zmiękną to ułożyć na nich podsmażone kawałki piersi z kurczaka i całość zalać wywarem oraz wodą. Mięso musi być przykryte sosem. Dusić

Ugotować
Omlet ze szparami, łososiem i fetą 149

zielonych szparagów 30 g sera feta 50 g łososia wędzonego sól, pieprz, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części zielnych szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości.  Kroimy szparagi na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy je na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodajemy 4 łyżki wody i przykrywamy na około 4-5 minut, aż szparagi zmiękną

Moje Kuchenne Rewelacje
Krem z pora 142

cebulę oraz sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie do zupy wrzucamy obrane ziemniaki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.  Pora szatkujemy w piórka a następnie przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju i rozdrobnionego czosnku.  Z zupy odławiamy mięso a wrzucamy zeszklonego pora z czosnkiem. Całość miksujemy za pomocą blendera. Zupę podajemy

Qchnia po prostu
Pasztet warzywny z soczewicą 149

jednolitą masę. Odstawiamy do wystudzenia.( wyciągamy ziele i liść laurowy). Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek i cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na niej warzywa do miękkości. Gdy warzywa zmiękną dojemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. ( warzywa muszą być dość mocno doprawione ze względu na fakt, iż soczewica gotowała się bez soli

Kulinarne przygody
Chlebki Pita 214

ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki. Posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażmy. Warzywa myjemy. Pomidorki kroimy na plasterki lub ćwiartki, cebulę kroimy w piórka, sałatę drobno kroimy. Składniki na sos mieszamy ze sobą (wykonując sos II należy zetrzeć

Smaki Na Talerzu
(Nie)zwykły omlet z boczkiem 89

niej olej kokosowy. Pokrój boczek w malutkie kosteczki i przysmaż na patelni. W międzyczasie zmiksuj jajka, mąkę kokosową, śmietanę i przyprawy.Wlej wszystko na patelnię i smaż na małym ogniu. Podawaj "zwinięty" z warzywami w środku lub jako "naleśnik", także z warzywami.Smacznego

Keto Przepisy
Uniwersalne naleśniki kukurydziane 520

mają cudny kolor i świetnie smakują :-) Zapraszam na uniwersalny przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej. - bez mleka - tylko 5 składników - wystarczy wszystko zmiksować - bez natłuszczania patelni Z czym je jeść: - Na wytrawnie ze smażonymi warzywami, kurczakiem - Na słodko z owocami, jogurtem, serem, syropem

AniaGotuje.pl
placki ziemniaczane z cukinią 146

placki) cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach - dodać do ziemniaków cebulę zetrzeć na tarce do cebuli (na miazgę ;) ) - dodać do ziemniaków i cukiii do warzyw dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju - chyba że smażymy na patelni beztłuszczowej to pominąć ten punkt :)  łyżką kłaść niewielkie placuszki i smażyć na delikatnie złoty kolor

Gotowanie z pasją
Placki ziemniaczane z kurczakiem 141

Odstawiamy na 10 minut, aby puściły sok, który delikatnie odciskamy i odlewamy (można zostawić ziemniaki na sitku). Do ziemniaków i cebuli dodajemy jajka, mąkę, kurczaka, warzywa. Doprawiamy pieprzem i przed samym smażeniem solą. Na patelnię dodajemy olej. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki po około 1-2 minuty z każdej strony, aż do zrumienienia. Gotowe! Artykuł Placki ziemniaczane z kurczakiem pochodzi

Taste and Cook
MAKARON Z DYNIĄ I SELEREM NACIOWYM 146

pietruszki uprażone płatki migdałów olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy do smaku ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dynię pieczemy w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy pokrojone warzywa: czerwoną paprykę, cukinię, czerwoną cebulę, seler naciowy. Doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem kolorowym. W tym samym czasie gotujemy swój ulubiony makaron. Kiedy wszystko będzie

wege i kropka
Polędwiczki wieprzowe z warzywami. 205

cukinia sól, papryka słodka mielona, pieprz Polędwiczkę kroimy na około 1 cm plastry, doprawiamy papryką oraz pieprzem. Paprykę kroimy w słupki, cukinię w cienkie plasterki. Warzywa smażymy na odrobinie oleju - wrzucamy już na rozgrzaną patelnię, doprawiamy papryką, solą. Na osobnej patelni smażymy mięso do zrumienienia -solimy dopiero po odwróceniu polędwiczek na drugą stronę. Podajemy z ryżem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Placuszki z rybą i warzywami 214

drobne cząstki. Pokrojone warzywa mieszamy. Jajka, mąkę, mleko mieszamy, dodajemy łyżkę oleju,  przyprawy do smaku  i mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Rybę smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i dzielimy na kawałki. Olej pozostawiamy do smażenia placków. Rybę dodajemy do ciasta i mieszamy. Pozostawiamy na 10-15 minut. Na rozgrzany olej nakładamy

Maminek kulinarny
Zapiekanka dla prawdziwego mezczyzny 145

łatwo wszystko przywiera. Kiedy boczek zacznie się delikatnie rumienić, dorzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę i szklimy przez chwilę z odrobiną majeranku. Ściągamy z patelni, powstały tłuszcz wlewamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Warzywa krótko obgotowujemy we wrzątku z odrobiną soli, aby nie puściły wody w zapiekance. Ponieważ bardzo łatwo dochodzą, wystarczy im dosłownie chwila. Odcedzamy i zostawiamy

Kuchnia od dwojga
Tortilla z gyrosem 172

wstawiamy do lodówki. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Kapustę pekińska drobno siekamy, paprykę, pomidora i ogórka kroimy w paski. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej. Na każdy placek układamy warzywa , mięso i polewamy sosem. Dolną część placka zwijamy do środka i zawijamy tortillę

Bajeczna Kuchnia
Blanszowane warzywa z pomarańczowym sosem winegret 131

musztardy i łyżeczkę miodu, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Sos dobrze łączyć w zakręcanym słoiczku, bo kilka wstrząśnięć nim i gotowe. Polewamy sosem nasze warzywa bezpośrednio przed spożyciem. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni, a schab wieprzowy to inna historia. Ten był pieczony w rękawie i obsypany tylko papryką. A zatem kolacja gotowa, czy też lunch. Smacznego

Karczma Honorietty
Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową 122

ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz świeże oregano opakowanie makaronu razowego, u mnie rurki Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. W międzyczasie szykujemy warzywa. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej wyłuskany bób oraz fasolkę. Dodajemy czosnek, przyprawy, a na koniec dodajemy płatki chili. Przesmażamy wszystko razem przez minutę, a następnie

Kulinarne przygody Gatity
LECZO BEZ TŁUSZCZU 149

pracy dziś przyniosła leczo, pozazdrościłam i też zrobiłam. Przepyszne, co prawda jeszcze nie z nowalijek ale wyszło bardzo bardzo smaczne. Bez dodatku tłuszczu, warzywa duszone na parze a kiełbasa podsmażona na suchej patelni z cebulą. Wyśmienite!!! Składniki:  1 papryka czerwona  1 papryka żółta 1 mała cukinia  1 biała cebula 0,50 dag kiełbasy drobiowej

pieprzny smaczek
Pieczony filet z kurczaka z salsą pomidorową z jarmużem i imbirem 160

czosnek i starty imbir. Pomidory obieramy ze skórki - nacinamy od dołu, zalewamy wrzątkiem na kilka minut, a następnie schładzamy zimną wodą - skórka schodzi wręcz sama! Warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy na patelnię.  Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia mięsa, układamy na nie salsę i pieczemy dalej :) Gotowe

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sycąca sałatka z gruszką, awokado, „parmezanem”, orzechami laskowymi i słodkim sosem bazyliowym. 120

nakładamy po 2-3 łyżki na porcję sałaty. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy laskowe. Kroimy gruszkę w podłużne paski lub kostkę. Opcjonalnie: Podprażamy na patelni, aż puści soki (powinna się lekko zarumienić). Kroimy warzywa: pomidorki na połówki, awokado na pół i w podłużne paski, które później wydrążamy łyżką (jeżeli nie będzie się dało, to znaczy, że awokado nie jest dojrzałe

Fill The Bowl
Historia pewnej sałatki. Czyli Nowy Orlean i Sycąca sałatka z komosą, gruszką, pomidorkami, awokado i wegańskim „parmezanem”. Z 152

nakładamy po 2-3 łyżki na porcję sałaty. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy laskowe. Kroimy gruszkę w podłużne paski lub kostkę. Opcjonalnie: Podprażamy na patelni, aż puści soki (powinna się lekko zarumienić). Kroimy warzywa: pomidorki na połówki, awokado na pół i w podłużne paski, które później wydrążamy łyżką (jeżeli nie będzie się dało, to znaczy, że awokado nie jest dojrzałe

Fill The Bowl
pora na szybkiego, duszonego pora 174

przesmażamy kawałki kurczaka, rumieniąc go lekko z każdej strony.  Następnie  kawałki piersi zdejmujemy z patelni  ( odkładając je do miski), wlewamy na patelnię  kolejne dwie łyżki oleju i dodajemy pokrojone pory. Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez trzy minuty. Teraz możemy do porów  dodać koncentrat  pomidory, kilka łyżek wody a kiedy całość

Miód i pieprz
Zupa po tajsku z kurczakiem, cukinią i makaronem ryżowym 166

doprawić do smaku (curry, chilli, kolendrą oraz solą i pieprzem). (*) Zupę gotowałam na udkach. Można użyć piersi z kurczaka. Wtedy należy przyrządzić wywar z warzyw a mięso pokrojone w kostkę uprzednio podsmażyć na patelni i następnie dodać do gotującej się zupy

Di gotuje
Wiejski garnek . 158

zalewamy wodą tak na 2 cm nad ziemniakami. Lekko solimy , Gotujemy około 18 minut . Pieczarki , paprykę , cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.Na patelni rozgrzewamy 3, 4  łyżki oliwy i lekko podsmażamy warzywa z pokrojonym  mięsem i kiełbaskami  Ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich podsmażone warzywa  , przyprawiamy do smaku solą , pieprzem , ziołami , słodką papryką i chili . Zalewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Łopatka wieprzowa duszona z soczewicą i kaszą jęczmienną 145

mące. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron do zarumienienia. Mięso zdejmujemy z patelni.  Paprykę drobno kroimy razem z cebulką. Smażymy na patelni, na której wcześniej było przygotowywane mięso. Soczewicę i warzywa przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 5 minut, po czym dodajemy mięso i esencję. Na małym ogniu dusimy sos przez ok 15-20 minut

ChilliJemy
Najprostsze "hamburgery" - burgeros boczniakos 150

plaster ogórka konserwowego lub jakiegoś pikla (u mnie kanapkowe z curry), - wegański majonez, - keczup, - musztarda Wykonanie: Na początku szykujemy sobie wszystkie dodatki, czyli myjemy, kroimy warzywa. Boczniaki myjemy, osuszamy, lekko solimy i smażymy na patelni (najlepiej na grillowej) tak żeby zmiękły i się trochę przysmażyły (można drobinę oleju wlać na patelnię). Bułkę przekrawamy na pół i również na chwilę kładziemy

Co na wege obiad?
FOOD BOOK 149

minut pieczenia). I cały dzień mam z głowy. W DOMU: Również przygotowuje od razu całe mięcho, ale mam ochotę jeść na ciepło... NIE MA PROBLEMU! Warzywa kroję, dodaję przecier pomidorowy, mięso i ''odgrzewam'' na patelni. Wtedy najczęściej jem z makaronem- szybciej się robi niż ryż czy kasza.   Pierś z kurczaka w przyprawie ''kurczak po węgiersku'' podane w pieczonej papryce

fitolarun.blogspot.com
Sałatka z wędzonym łososiem, fetą i słonecznikiem 252

soku z cytryny -sól i pieprz Sposób przygotowania: Sałatę  myjemy i suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty. Rwiemy na małe kawałki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Słonecznik prażymy na patelni. Cały czas mieszając, dodajemy szczyptę soli i dalej mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na kawałeczki łososia, w kostkę ser feta. Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę

Pan i Pani Smith w kuchni
Mini calzone wegetariańskie z soczewicą i czarnuszką 135

wystudź. 3. Marchew seler i korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kosteczkę. 4. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę a następnie dodawaj starte warzywa, smaż kilka minut. 5 . Dodaj ugotowaną soczewicę i wymieszaj dodając ząbek czosnku (sprasowany) i świeże listki tymianku. 6. Na stolnicy rozwałkuj ciasto

AZgotuj!
Ziemniaczana pizza wegetariańska 140

również podsmażyć, następnie dodać kukurydzę oraz oliwki. Całość podsmażyć jeszcze chwilę. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej i wyłożyć porcję masy, tak żeby pokryła całą patelnię. Smażyć do zarumienienia. Odwrócić na drugą stronę, wyłożyć warzywa oraz dodać pomidorki i posypać startym serem. Przykryć i smażyć, aż ser się roztopi. Polać ketchupem, można ozdobić świeżą bazylią

The Sweet Damsel
Grillowana pierś z kurczaka z sosem gorgonzola 376

świeżo mielonym czarnym pieprzem i łyżką octu balsamicznego. Powstały sos wylałem na sałatkę bezpośrednio przez jej podaniem i całość bardzo dokładnie pomieszałem, tak aby wszystkie warzywa były delikatnie obtoczone w przygotowanym sosie balsamicznym. Na patelnię wylałem łyżkę oliwy i 100 ml śmietany 18%. Śmietanę dodałem do zimnej oliwy, aby zapobiec jej zważeniu. Całość podgrzewałem na małym ogniu. Po chwili dodałem

Wyprawy kulinarne
Jarsko i ekologicznie 127

czym odcedź. Zachowaj bulion. Pokrój cebulę i cukinię w dużą kostkę, a czosnek i imbir w drobną kostkę. Wrzuć nasiona przypraw na rozgrzaną, suchą patelnię i zrumień, a następnie zgnieć w moździerzu. Podsmaż warzywa na oliwie z dodatkiem przypraw. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i część posiekanej kolendry. Gotuj sos przez 20 minut po czym dodaj soję i doprowadź

codojedzenia
Omlet ze szparagami i fetą 166

szparagów 50 g fety 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżeczka oliwy  sól pieprz PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości. Przekrawamy szparagi na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy je na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodajemy 4 łyżki wody i przykrywamy na około 4-5 minut, aż szparagi zmiękną  i wchłoną

Moje Kuchenne Rewelacje
Nadziewana papryka 113

Ostatnio polubiłam faszerowane warzywa i coraz więcej ich robię :) tym razem na patelni :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami i pomidorami 143

jako klasyczny dodatek do dań oraz jako składnik głównej propozycji obiadowej. Dzisiaj zapraszam właśnie na takie danie, które kryje w sobie moc warzyw. Można rzec, że w przybliżeniu to danie z patelni, które kryje w sobie pieczone słupki ziemniaka oraz świeże pomidorki. Smażona cebula z czosnkiem daje całości idealne podkreślenie smaku. Polecamy na piątkowy obiad.  Fasolka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapuśniak 143

gotować ok 1 godziny. Po pół godziny dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucić posiekane warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować około 10 minut. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złocista dorzucić kiełbasę i boczek pokrojoną w kostkę. Podsmażyć kilka minut i dodać do wywaru. W międzyczasie przez około pół godziny

MarciochaKucharzy
Antica Pasta i sos Bolognese 174

się sól, pieprz szczypta cukru i cynamonu oregano bazylia jeden rozgnieciony goździk jeśli lubicie to ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina – u nas się pomija Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, na to dajemy posiekane drobno wszystkie warzywa i lekko rumienimy. Dokładamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia. Dokładamy passatę, koncentrat i skórkę z parmezanu. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 min. Dodajemy

ladykitchen
Kurczak z orzeszkami ziemnymi po chińsku 230

lodówki na co najmniej godzinę i w tym czasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno i potem dodać do warzyw bo potrzebuje trochę więcej oleju przez to że jest "pomazany" masłem orzechowym. Dodajemy zmiażdżony

Lubczyk i Wanilia
103. Zielona zupa szpinakowa 100

Czosnek  5-6 ząbków Świerzy szpinak 300 g Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa Przygotowujemy bulion warzywny według przepisu na opakowaniu lub robimy ze świeżych warzyw. Cebulę drobno siekamy i dusimy na oleju na patelni. Kiedy już będzie miękka dodajemy posiekany czosnek i świeży szpinak. Dusimy do miękkości  Doprawiamy. Zawartość naszej patelni wrzucamy do garnka z bulionem warzywnym

Jadło i czytadło
Kapuśniak 118

doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz 10 ziaren pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotujemy ok. 10 minut.  Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z grzybami, które wcześniej zaparzamy w wodzie. Przesmażamy kilka minut i dodajemy do wywaru. W płynie ląduje również pokrojona

Kuchnia Beaty
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 196

kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę podsmażamy Następnie wszystkie składniki ponownie przekładamy do blendera

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Włoskie calzone 202

dużo wody, wtedy trzeba dodać więcej mąki. Ciasto po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować sobie składniki do farszu, pokroić warzywa, zetrzeć ser, pieczarki delikatnie podsmażyć z cebulą na patelni. Lepiej je wcześniej podsmażyć, bo pieczarki zawierają w sobie dużo wody. Smażymy także kurczaka pokrojonego w kostkę.  Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować

upichcic
ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA 317

wrzuć z powrotem na patelnię, a następnie dodaj namoczone suszone grzyby i podsmaż krótko całość (około 3 - 4 minuty). Jeśli nie dodajesz mrożonych grzybów, na patelnię do cebuli wrzuć od razu szuszone grzybki. Gdy warzywa z wywaru zmiękną dodaj do nich grzyby z cebulą, dołóż jeszcze 1-2 łyżki  masła, posól, popieprz. Gotuj zupę jeszcze jakieś 15 minut

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania