warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:159/829)

Kokardki na obiad 144

pieczarki 1 cebula 200 g jogurtu lub smietany sól,pieprz olowa do smażenia Wykonanie Makaron ugotować w osolonej wodzie  . Umyte warzywa pokroić :cebulę w piórka, marchewkę w talarki ,por w półtalarki. Pieczarki w paski. Na rozgrzana patelnie wrzucam cebule i pieczarki ,posypuję solą aby cebula i pieczarki puściły soki. Następnie wrzucam marchewkę i por. Dolewam 1/2 szklanki bulionu ,można(...)czasu do czasu mieszam . w tym czasie umytą pierś kurczaka oprószam solą i pieprzem ,kroje na kawałki , podsmażam na drugiej patelni ok 5 minut (Mięso można podsmażyć pierwsze i przełożyć na talerz i na tym samym tłuszczu smażyć warzywa). Wkładam kawałki mięsa do warzyw dodaje jogurt , duszę ok 5 minut . Odcedzony makaron przekładam do rondla razem z warzywami i mięsem

Eli Gotowanie
Zupa krem z warzyw 116

pęczek natki pietruszki  1 mała cebulka  łyżeczka startego imbiru  sól  pieprz ziołowy  pieprz czarny  Wykonanie   Wszystkie warzywa obieramy i myjemy , następnie kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z łyżką masła , smażymy wszystko około 10 minut i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i starty imbir , wszystko mieszamy , przesmażamy to 5 minutek i wrzucamy

Mój Smak
STIR-FRY Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I MAKARONEM RYŻOWYM 156

innego roślinnego 1/2 papryczki chili pokrojonej w plasterki 1 łyżka posiekanych listków kolendry, bazylii lub natki pietruszki cząstki limonki lub cytryny do wyciśnięcia * można zastąpić 1i1/2 szklanki mrożonych warzyw np.  TAKICH WYKONANIE MAKARON gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 3-4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku. FILETY Z KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym(...)dodajemy zamarynowane kawałki kurczaka. Smażymy na dużym gazie, cały czas mieszając przez około 3 minuty.  Stopniowo nie przerywając procesu smażenia dodajemy warzywa. Smażymy przez około 2 minuty. Przesuwamy składniki na bok, lekko przechylamy patelnię i wlewamy sos. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, a całość lekko zagęści. Mieszamy z pozostałymi na patelni składnikami.  Dodajemy makaron ryżowy, mieszamy i chwilę

cool and minty
Jesienny przepis na owoce morza z makaronem, dynią i rukolą 236

powodzeniem można go zastąpić np. makaronem tagliatelle :) Wszystkie składniki pod przykryciem podgrzewamy na patelni na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy na patelni pojawi się płyn z frutti di mare oraz z warzyw,  to wspaniały znak! Zależy nam na możliwie najmniejszej redukcji płynów, ponieważ wspaniale połączą się ze śmietanką tworząc sos, który obklei się wokół makaronu :) Składniki(...)jest zbyt intensywna w smaku. Po dodaniu makaronu smaki będą jeszcze mniej wyczuwalne, dlatego to jest odpowiedni moment na dosolenie lub doostrzenie i łatwe wymieszanie przypraw wraz z zawartością patelni. Po kilku minutach na patelnię dodajemy ciepły makaron. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Smacznego

Taste Of My Day
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I WARZYWAMI + KONKURS!!! 322

indyka. Do przygotowania wykorzystałam nowy Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – jest to koncentrat, który pomoże nam w przygotowaniu baz zarówno do zup, jak i sosów. Starannie dobrana kompozycja warzyw sprawia, że jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne – świetnie spisze się zarówno w przypadku Paelli, jak i risotto, gulaszu czy też ulubionej zupy pomidorowej. Nie zawiera konserwantów, dlatego może być używany(...)przed dodaniem do paelli był cały czas gorący. Krewetki oczyszczamy. Papryki kroimy w kosteczkę , sparzone pomidory na pół, czosnek kroimy w plasterki. Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przygotowane warzywa, dodajemy szczyptę soli i przesmażamy razem ok. 5 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy szczyptą papryki i chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym

Ostra na Słodko
Indyk w pomidorach z warzywami i komosą ryżową 197

zdejmujemy z ognia, mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 min. Ugotowana komosa powinna być jędrna i chrupiącą. PRZYGOTOWANIE (indyk w pomidorach i warzywa) Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastery. Na patelni przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i dorzucamy indyka oraz bardzo drobno posiekany imbir. Do usmażonego indyka dodajemy pomidory pelatii, doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną

kulinarnyJa
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 133

koprem włoskim: Z kopru włoskiego odkrój natkę i zachowaj do dekoracji. Przekrój koper na pół i wykrój twardą piętkę, następnie pokrój warzywo w niedużą kostkę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.  Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć cebulę, marchewki i koper włoski i smaż na średnim ogniu przez 10 min. aż warzywa zmiękną

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczona karkówka 2193

karkówkę solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Następnie wyjąć i pokroić na równe kawałki. Obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni, na dużym ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Brytfankę wyłożyć folią aluminiową. Warzywa pokroić w paski, ułożyć na foli i poukładać kawałki mięsa. Zawinąć wszystko w rulonik. Do brytfanki przelewamy płyn z patelni , który wytworzył

Ania i Marcin gotują
Zupa Grzybowa z Ziemniakami 224

drobną kostkę i daję do osobnej miseczki. Oczyszczone i dokładnie umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki. Przygotowanie zupy: Do garnka z wodą przekłam pokrojone warzywa, garnek stawiam na gazie i gotuję. W tym czasie na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę przez około 3 minut, następnie do cebuli dodaję masło, grzyby i całość jeszcze smażę około 5 minut. Usmażone grzyby

Uwaga Babcia Gotuje
Zapiekanka z tortellini i kurczakiem gyros 172

czosnku Sól, pieprz Przyprawa gyros Oliwa Wykonanie: Pierś pokroić w paski, posypać przyprawą gyros, dodać 2 łyżki oliwy lub oleju i wymieszać. Podsmażyć na patelni. W między czasie ugotować al-dente tortellini i makaron. Warzywa mrożone (np. mieszanka brokuł, marchewka, kukurydza, fasolka itp.) rozmrozić i lekko podsmażyć na oleju z dodatkiem soli. Sos śmietanowo- serowy: Do śmietany wbić jajko, dodać

Tradycyjna Kuchnia
Tortilla z tofu i ajvarem 199

Zamarynowane tofu również chwilę smażymy na patelni.  4. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, a cebulę w piórka.  5. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni. 6. Ciepłe placki smarujemy ajvarem, dodajemy tofu i warzywa. Wszystko dokładnie zwijamy i pałaszujemy. Życzymy smacznego! :)  Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Risotto z grzybami podane z mintajem *BEZGLUTENOWE* 197

laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka masła) garść grzybów cebula mrożona kostka mintaja Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy bulion ze składników podanych powyżej. Po przygotowaniu bulionu (ok.20 minut) na patelni z 2 łyżkami oleju lub oliwy wrzucamy drobną pokrojoną cebulę. Smażymy, aż do zeszklenia. Wrzucamy ryż i grzyby (umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Smażymy do momentu, aż ryż się(...)chochle bulionu, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas dodajemy bulion i mieszamy. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę - wlewamy cały bulion (wraz z warzywami), mieszamy i ponownie dusimy do całkowitego wchłonięcia. Na oddzielnej patelni smażymy rybę. Posypujemy ją solą i pieprzem cytrynowym. Dusimy z obu stron, ale uważajmy, aby się nie rozwaliła. Gotowe danie przekładamy na talerz. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Makaron chow mein z warzywami 173

Moja ulubiona kombinacja – makaron, mięso i warzywa. Czyli smacznie, treściwie i kolorowo. Za sprawą sosu sojowego, ostrygowego i chilli przenosimy się w zupełnie inne rejony smakowe:) I tylko mała uwaga – głównie dla mnie na przyszłość;) – wolę jednak makaron chow mein w kształcie nitek (ten z Lidla) niż paseczków;) 250g makaronu chow mein 2 piersi z kurczaka (około(...)samym końcu cukinię. Smażymy chwilę, by cukinia lekko zmiękła (nie należy jej  przesmażać zbyt długo, powinna pozostać „jędrna”). Warzywa odstawiamy z ognia, łączymy z mięsem. W międzyczasie przygotowujemy makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu. Na patelnię wlewamy znów odrobinkę oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, słodki sos chili i w razie

Smaki Na Talerzu
Kartoflanka... po prostu 152

pokroiłam w kostkę. Czosnek posiekałam i szczypiorek a pieczarki i kiełbasę pokroiłam w talarki.   Bulion zagotowałam. Odstawiłam. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę i po chwili dodałam czosnek. Wymieszałam. Ma się tylko zeszklić. Po chwili wsypałam wszystkie warzywa i kiełbasę. Smażyłam około 6 minut, aż się zeszklą i zmiękną. Od czasu do czasu zamieszałam, żeby nie dopuścić

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania