warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:167/829)

Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 183

durszlaku, posyp solą i wymieszaj rękoma. Odstaw na 15 minut i w tym czasie przygotuj resztę warzyw. Cukinię, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Nalej sporo oliwy do dużej patelni i rozgrzej na dużym ogniu. Obmyj bakłażana z soli pod bieżącą wodą, następnie osusz na ręczniku papierowym(...)będziecie musieli zrobić to partiami. Bakłażan wsiąknie sporo oliwy, dlatego należy sukcesywnie ją uzupełniać. Następnie usmaż kawałki cukinii. Usmażone warzywa rozłóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie przygotuj pomidorowy sos. Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę i smaż aż zmiękną. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, cukier i przyprawy. Przykryj i zmniejsz

Chilli Czosnek i Oliwa
Por duszony z papryką i pomidorem 189

cebulę kroimy w cienkie krążki ( tylko białe części pora) , a papryki w paski. Na dno rozgrzanej  dużej patelni ( z przykrywką i grubym dnem) wlewamy łyżkę oleju,   dodajemy masło, a następnie wrzucamy pokrojone pory i cebulę. Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez pięć minut. Teraz możemy do garnka z porami  dodać paprykę i całość smażyć

Miód i pieprz
Zupa z cieciorką 147

warzywa kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy cieciorkę, solimy i gotujemy przez ok. 30 minut. W międzyczasie na patelni przesmażamy cebulę, a po chwili dodajemy marchewkę z pietruszką i smażymy ok. 5 minut. Do zupy dodajemy warzywa oraz ziemniaki i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę oraz majeranek, lubczyk, pieprz

Delicious Titbits
całkiem inny śledź po cygańsku 137

delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie  na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy na nim cebulę, oraz pora. Do zeszklonych  warzyw dodajemy paprykę, koncentrat ,  musztardę , miód, c ałość  mieszamy, doprawiajmy solą, oraz pieprzem i smażymy 2-3 minuty. Opłukane śledzie kroimy

Miód i pieprz
Szaszłyki z kurczakiem i suszonymi morelami 199

przygotowania:1. Mięso pokroić w grubszą kostkę, obsypać gyrosem.2. Paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę.3. Na patyczki do szaszłyków nałożyć mięso i warzywa oraz suszone morele.4. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej lub grillu.5. Bardzo dobrze smakuje z surówkami. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej z kaki. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 209

czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew i pietruszkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno kroimy. Warzywa podduszamy do miękkości z łyżką oleju lub masła, na patelni, podlewając je 3-4 łyżkami wody. Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju lub maśle. Dorzucamy do niej na ostatnie kilka minut zgniecione przez(...)się przypalać.   Soczewicę po ugotowaniu możecie rozgnieść widelcem lub zblendować. Ja wolę pierwszą opcję, gdzie wyczuwalne są jeszcze kawałki soczewicy i tekstura ziaren jest mocno widoczna. Dodajemy podduszone warzywa, przesmażoną cebulkę i posiekane grzyby. Doprawiamy do smaku – spróbujcie nadzienia, ile dosolić i popieprzyć. Ja nie soliłam, używałam tylko przyprawy do dań z fasoli. Możecie dodać teraz więcej majeranku

Karo in the Kitchen
Zupa paprykowo-pieczarkowa z melisą, czosnkiem, imbirem, curry i skórką z cytryny 155

oliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy. W tym czasie na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną paprykę, pieczarki oraz cebulę, po 10 minutach skrapiamy warzywa cytryną i dodajemy 1cm skórki od cytryny, parę listków melisy oraz dodajemy bulion. Podduszamy ok. 10 minut. Do garnka z podudziem dorzucamy pokrojoną

upichcona
Wypełniamy pity ;) 306

Pity z mięsem i warzywami Od kilku dni w radiu ciągle pity, pity, pity. Pomimo, że rozliczyłam się już w marcu, doszło do tego, że przyśnił mi się Brad Pitt w okienku w Urzędzie Skarbowym! W senniku jednak nie ma pozycji "z Pittem pity wypełniać" ;) Jak dzisiaj po raz trzeci usłyszałam: "wypełniamy pity już niewiele czasu zostało do północy", stwierdziłam(...)gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Dołożyć do cebuli, chwilę podsmażyć. Dodać pomidory lekko rozgnieść widelcem. Dusić bez przykrycia ok. 15-20 minut. Na drugiej patelni usmażyć mięso. Oliwki przekroić na połówki. Na koniec do warzyw dodać oliwki, kukurydzę, usmażone mięso, wymieszać. Chlebki pita przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odciąć kawałek. Do powstałej kieszonki nałożyć farsz. Smacznego

Pełny talerz
Gęsty krupnik na wołowinie i żeberkach 180

bulionem. Mięso wołowe oczyszczamy z tłuszczu i błonek, kroimy w centymetrową kostkę. Mąkę wsypujemy do miseczki, mocno solimy i pieprzymy, otaczamy w mące pokrojoną wołowinę, nadmiar mąki strząsamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i patiami rumienimy mięso z każdej strony, mieszając, na średnio wysokim ogniu. Przesmażoną wołowinę przekładamy do garnka. Gotujemy mięso w bulionie pod przykryciem, na małym ogniu przez(...)kości. Wyjmujemy je, oczyszczamy kości z mięsa, kości wyrzucamy, mięso kroimy i dodajemy z powrotem do garnka. W tym czasie obieramy warzywa – marchew, pietruszkę, seler naciowy i cebulę kroimy w równą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cebulę do zeszklenia. Do zeszklonej przeciskamy czosnek i smażymy go do momentu, aż straci surowy zapach. Wrzucamy

Karo in the Kitchen
Delikatny indyk duszony z cukinią 145

minut cebulę z cukinią. Posolić, przemieszać, dolać w razie potrzeby odrobinę wody i zostawić pod przykryciem  na chwilę do czasu aż warzywa nieco zmiękną.  Po upływie kilku minut przełożyć je do jakiegoś naczynia, a na patelni przesmażyć kawałki indyka. Gdy mięso zacznie się ścinać dodać cukinię i cebulę, a następnie podlać odrobiną wody, zagotować. Potem zmniejszyć moc palnika

Kuchnia Ellie
Kolorowe szaszłyki z patelni i piekarnika 202

się lubi, to się lubi co się ma”;) Pogoda mi planów nie popsuje!;) Miały być szaszłyki? Będą szaszłyki;) Co prawda nie z grilla, a z patelni i piekarnika, ale co tam;) Grunt, że zachcianka spełniona:) Szaszłyki wyszły bardzo delikatne. Czosnek i cytryna zawarte w marynacie są lekko wyczuwalne. Smakują wyśmienicie. 3 pojedyncze piersi kurczaka kawałek cienkiej kiełbasy(...)boczkiem, należy wykorzystać 2-3 opakowania boczku po około 100-150g ). Następnie na namoczone wcześniej w zimnej wodzie patyczki nabijamy naprzemiennie mięso z warzywami i pokrojoną na plasterki kiełbasą. Gotowe szaszłyki podsmażamy na patelni ze wszystkich stron, po czym przekładamy je na blachę i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (u mnie przez około 6-8 minut

Smaki Na Talerzu
Domowe hamburgery wołowo-wieprzowe. Sos do hamburgerów. 271

wyczuwalnie słona (ale nie przesolona ;-)). Natłuszczoną olejem dłonią urywamy część masy i formujemy kulkę, którą spłaszczamy na placek. Tak przygotowany kotlet kładziemy w rozgrzanej grillownicy, opiekaczu czy na patelni (a nawet możemy upiec w piekarniku) i smażymy na złoty kolor przez kilka minut. Mięso nie może być surowe.  Składniki na sos do hamburgerów: 3 łyżki majonezu łyżka musztardy stołowej(...)tutaj przepis ) sałata  pomidor zielony ogórek ogórki kwaszone lub np. ogórki kanapkowe rzodkiewka ulubione kiełki rukola żółty ser w plastrach lub inne ulubione warzywa Wykonanie: Bułki od hamburgerów kroimy na pół i zrumieniamy na patelni częścią wewnętrzną do spodu, po czym smarujemy je sosem.  Następnie budujemy hamburgery, układając sałatę, kotlet, ser, ulubione dodatki i ponownie sałatę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kasza gryczana z warzywami 227

Było pyszne :) Składniki: 300 g kaszy gryczanej 1 brokuł 2 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku olej majeranek sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i umyć. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować. Na patelni zeszklić cebulę, dodać marchewkę oraz czosnek, smażyć całość przez kilka minut. Następnie wsypujemy kaszę, podlewamy wodą, doprawiamy majerankiem, solą

magiczna kuchnia Kasi
Zupa krem ze szpinakiem 167

chwilę 2. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka zalać ok 2,5 litra wody  gotować aż warzywa zmiękną 3. Miękkie warzywa zmiksować w zupie dodać jogurt wymieszany z śmietaną  zagotować ponownie doprawić solą i pieprzem 4. Na patelni rozpuścić masło podsmażyć szpinak dodać sól pieprz zupę  nalać do miseczek do każdej porcji dodać podsmażony szpinak i groszek ptysiowy

W królestwie smaków Beaty
Sola po grecku 138

kosteczkę i podsmażamy na złoto.. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy dodajemy startą marchew, pietruszkę i seler.Solimy,  przykrywamy patelnię i dusimy...po 5 minutach podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec do warzyw wrzucamy usmażoną cebulę, koncentrat, cukier. Mieszamy i sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy.Tak przygotowany sos pozostawiamy w garnku i bierzemy się

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania