warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:174/829)

WEGAŃSKI SMALEC na oleju kokosowym 166

drobno pokruszone kotlety sojowe też dadzą radę) ♥ duża cebula ♥ 2 łyżki sosu sojowego ♥ majeranek, jałowiec, sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki oraz cebulę drobno starłam. Na patelni podgrzałam niewielką ilość oleju kokosowego i wrzuciłam  na nią warzywa oraz granulat. Smażyłam 10 minut regularnie mieszając. Dosypałam przyprawy (majeranku dodałam obficie, jałowca też sporo, ale jest to kwestia indywidualnych preferencji) oraz olej. Wszystko

Kasia Sarna
Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami 152

oleju, dodaję przyprawę kebab - gyros. Paprykę, oliwki, cebulkę i pomidory kroję. Na jeden placek tortilli nakładam trochę startego sera, następnie plastry indyka, na niego warzywa, rukolę i posypuję serem, przykładam drugim plackiem tortilli. Na patelni rozgrzewam troszeczkę masła, kładę tortillę i chwilkę smażę, przewracam na drugą stronę i również smażę (około 2-3 minuty każda strona). Gorące kroję. Tak robimy

kruche babeczki
Kurczak w ziołach z domowego papirusu 209

posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami lub ryżem

Bullio
Sałatka z fioletowych ziemniaków, awokado i szparagów 158

słonecznika sos: 4 łyżki oleju (dałam Kujawski cytryna i bazylia) ząbek czosnku, roztarty 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz przygotowanie Warzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, nie obierać. W głębokiej patelni zagotować wodę, wrzucić szparagi, gotować ok 1 - 1,5 minuty. Wyjąć, pokroić na 3 cm kawałki. Ziemniaki ugotować w mundurkach (nie obierać), kiedy lekko przestygną

Stare Gary
Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami / Chicken and sun dried tomato soup 165

oleju i włóż mięso. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Zalej je bulionem, dodaj pietruszkę, marchewkę, selera naciowego i suszone pomidory i gotuj aż warzywa zmiękną, przez około 15 min. W międzyczasie, na średniej patelni rozgrzej masło, włóż cebulę z pieczarkami i smaż do zeszklenia cebuli. Następnie wmieszaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i przełóż do rondla z mięsem. Dodaj śmietankę

karmelowy
Zupa z curry 133

myjemy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz curry), gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk. Uzupełniamy wywar, wsypujemy makaron (ja makaron gotuję oddzielnie), warzywa, gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy, wsypujemy curry i dolewamy

Cukiernia Pychotki
Pomysł na prostą sałatkę: papryka z woka. 146

cukinię. Obrać marchew i cebulę. Wyczyścić paprkę w środku. Pokroić na cieniutkie plasterki. Cukinię i marchewkę pokroić w cieniutkie batoniki. Poszatkować cebulkę. Na patelni podgrzać oliwę z oliwek. Delikatnie podsmażać w niej pokrojone warzywa przez 10 minut. Tak aby w miarę możliwości pozostały chrupiące. Chodzi o to, by ich nie rozgotować. Przed podaniem warzywa można posypać ziarnkami sezamu lub poszatkowaną

MODA NA BIO
Omlet warzywny 149

siekamy w średnio drobną kostkę. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Doprawiamy (po szczypcie soli i pieprzu oraz po 1 łyżeczce kminku i gałki) i dodajemy warzywa oraz przetarty przez praskę czosnek. Całość mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Połowę masy rozlewamy na patelni i smażymy kilka minut. Następnie delikatnie odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Najpopularniejsze przepisy 2015 roku 178

desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najbardziej przypadły Wam do gustu. Dania główne Pieczona wątróbka Dania bez mięsa Kasza kuskus z warzywami Zapiekana fasolka szparagowa Pieczone ziemniaki Brukselka i spółka z patelni Przekąski Mini pizze bez ciasta Sałatki Sałatka hawajska Desery Domowe batony musli Placek jaglany z borówkami Puszyste ciasto z jabłkami

My Chcemy Jeść
Golonka w piwie wg M. Gessler 141

niewielkiej ilości oliwy z oliwek. . Golonkę układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 220 stopni, na około 10 minut lub obsmażamy na patelni. Po tym czasie wyjmujemy golonkę, a pomiędzy mięso wkładamy warzywa. Na samym końcu dodajemy pomidory. Musztardę mieszamy z piwem i miodem i zalewamy golonkę. Pieczemy w 210 stopniach, doglądając aby golonka i warzywa się nie przypaliły

Kubki smaku
Wigilijna zupa grzybowa 133

zalewamy je wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin, do namoczenia. Po tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Wkładamy do garnka z namoczonymi grzybami. Warzywa obieramy, kroimy na pół i wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjmujemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera

Kulinarne przygody Gatity
Zrazy z mięsa mielonego 155

ziemniaki, cebulę i boczek kroimy w słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut. Podajemy z dowolnym sosem

Maminek kulinarny
Orientalna wołowina z kolendrą i chili 183

takiego stopnia wysmażenia mięsa jak lubimy, ale niezbyt długu, aby mięso pozostało soczyste i miękkie. Posypujemy dużą ilością świeżej kolendry oraz podprażonym na suchej patelni sezamem. Do tego podajemy ryż - najlepiej brązowy oraz ulubione warzywa - ja lubię do tego dania pokrojony świeży ogórek polany olejem kokosowym z dodatkiem sosu sojowego i posypany sezamem

Kulinarne Inspiracje
Chickenburger 218

Chickenburger ugotowane mięso z kurczaka troszkę masła pieprz syczuański (lub inne ulubione przyprawy), papryka słodka bułka majonez musztarda ketchup sałata lodowa pomidor inne dowolne warzywa Do dzieła! Bułkę przekrajmy na pół i kładziemy na patelni grillowej lub wrzucamy do opiekacza na kilka minut aby zrobiła się chrupiąca.Mięso dzielimy na drobniejsze części i smażymy na maśle z dodatkiem ulubionych ziół

sierotka maRysia w kuchni
Makaron (penne) ze szpinakiem i kremowym serkiem 150

boczek - 2 łyżki oleju - opakowanie makaronu Czaniecki Szpinak rozmrozić. Odcisnąć. Wstawić wodę na makaron. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.  Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć wędlinę, dodać cebulkę i czosnek. Smażyć do zeszklenia warzyw. Następnie dorzucić szpinak, dusić pod przykryciem około 6 minut. Następnie dodać serek,kiedy się rozpuści doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć ogień. Makaron ugotować wg instrukcji

kawawszklance

Proponowane wyszukiwania