warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:173/829)

Wigilijna zupa grzybowa 152

zalewamy je wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin, do namoczenia. Po tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Wkładamy do garnka z namoczonymi grzybami. Warzywa obieramy, kroimy na pół i wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjmujemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera

Kulinarne przygody Gatity
Zrazy z mięsa mielonego 164

ziemniaki, cebulę i boczek kroimy w słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut. Podajemy z dowolnym sosem

Maminek kulinarny
Orientalna wołowina z kolendrą i chili 194

takiego stopnia wysmażenia mięsa jak lubimy, ale niezbyt długu, aby mięso pozostało soczyste i miękkie. Posypujemy dużą ilością świeżej kolendry oraz podprażonym na suchej patelni sezamem. Do tego podajemy ryż - najlepiej brązowy oraz ulubione warzywa - ja lubię do tego dania pokrojony świeży ogórek polany olejem kokosowym z dodatkiem sosu sojowego i posypany sezamem

Kulinarne Inspiracje
Chickenburger 235

Chickenburger ugotowane mięso z kurczaka troszkę masła pieprz syczuański (lub inne ulubione przyprawy), papryka słodka bułka majonez musztarda ketchup sałata lodowa pomidor inne dowolne warzywa Do dzieła! Bułkę przekrajmy na pół i kładziemy na patelni grillowej lub wrzucamy do opiekacza na kilka minut aby zrobiła się chrupiąca.Mięso dzielimy na drobniejsze części i smażymy na maśle z dodatkiem ulubionych ziół

sierotka maRysia w kuchni
Makaron (penne) ze szpinakiem i kremowym serkiem 160

boczek - 2 łyżki oleju - opakowanie makaronu Czaniecki Szpinak rozmrozić. Odcisnąć. Wstawić wodę na makaron. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.  Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć wędlinę, dodać cebulkę i czosnek. Smażyć do zeszklenia warzyw. Następnie dorzucić szpinak, dusić pod przykryciem około 6 minut. Następnie dodać serek,kiedy się rozpuści doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć ogień. Makaron ugotować wg instrukcji

kawawszklance
Marchewkowe placuszki 123

dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Dla zdesperowanych czasowo mam jedno słowo- mikser, chociaż przy jego użyciu placki nie mają takiej fajnej konsystencji. Rozdrobnione warzywa mieszamy, dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz- ja używam oliwy z oliwek, bo lubię jej zapach. Nabieramy mniej więcej łyżkę ciasta, kładziemy na gorącym tłuszczu i smażymy z dwóch stron

les mirabelles
Placuszki dyniowo- ziemniaczane 117

jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz dynię obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do startych warzyw dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam.  2. Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładam niewielkie porcje masy tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 139

się rozpuści. Dodajemy krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki

Smaki Przyprawy i Kolory
Schab w sosie musztardowym z warzywami 171

czasie robimy sos. Do rondelka wkładamy tłuszcz spod schabu,wodę, masło i musztardy, podgrzewamy, dodajemy śmietanę roztrzepaną z mąką i gotujemy aż nieco zgęstnieje. Warzywa kroimy w grubą kostkę i grillujemy na maśle na patelni. Schab podgrzewamy w piekarniku w 150 stopniach (możemy podlać odrobiną wody, wtedy nie będzie suchy). Ziemniaki odcedzamy – dodajemy pozostałe masło,mleko i szafran (razem

Sezonowy Garnek
Wiosenna salatka z zielonymi szparagami 164

się stwardniałej końcówki. Szparag dobrze wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Następnie szparag algo gotujemy na parze, albo podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Ich obróbka termiczna powinna trwać dosłownie 4 minuty, żeby warzywa pozostały chrupkie. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki, pomidorki również kroimy na pół, rukolę płuczemy. Na talerzu układamy listki rukoli, kładziemy na nich

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z jajkiem 149

pozostał po "wczorajszej" zupie. Można go podawać z samym jajkiem, jak również wzbogacając potrawę kawałkami szynki, boczku, cebulką podsmażoną z pieczarkami, czy po prostu warzywami. Składniki dowolny makaron  2 jajka sól pieprz Sposób Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ugotowany makaron, chwilę go podgrzewamy, następnie wlewamy do niego roztrzepane jajka z przyprawami. Całość smażymy do chwili aż jajka się

Kuchenne aromaty
Wiosenny omlet! 147

małym garnuszku gotuje szparagi - w osolonej wodzie, ze szczyptą cukru i odrobiną masła. Wystarczą dosłownie 4 minuty i szparagi będą gotowe :) Obieraczką do warzyw kroję cukinię na wstążki, które następnie przesmażam minutkę na patelni, na oliwie z dodatkiem małego zmiażdżonego ząbku czosnku. Cukinię ściągam z patelni, dodaję ociupinkę masła i wlewam roztrzepane jajka ( z dodatkiem soli i pieprzu), kiedy jajka

Plate of Joy
Tortilki raz-dwa, czyli pomysł na błyskawiczny obiad dla dwojga 152

smażymy razem z drobno posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy. Dodajemy ulubionych przypraw. My tym razem użyliśmy mieszanki, którą Brat Męża przywiózł nam z podróży poślubnej. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Na podgrzaną na suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe mięso. Zalewamy sosem (tak obficie jak lubimy). Składamy i gotowe. Amatorom ostrych smaków polecam przygotować dodatkowo pastę chili

Kuchnia po mojemu
Placki z kaszy jaglanej 185

drobną kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Dodać do cebuli, podlać wodą/bulionem i udusić do miękkości.Osolić do smaku. 3. Ugotowaną kaszę, uduszone warzywa, jajka, obie mąki i przyprawy wymieszać razem.  4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placuszki i smażyć na złoto z obu stron. Podawać z dowolnym sosem - u mnie z pieczarkowym. Inspiracja: ChilliJemy

Kto ugości moich gości?
Na parze! 164

Uparuj do miękkości.Uparowane nie tracą koloru i są jędrne. Wyłóż na patelnie z odrobiną np. oliwy z oliwek, wyciśnij ser topiony i potrząsając patelnią obtocz i obsmaż jarzynki z każdej strony. W efekcie warzywa nabiorą ciekawego śmietankowego smaku z lekko wyczuwalnym...francuskim akcentem. Rozłóż na talerze. Posyp ziarenkami od Ziarenkowo. Całość ozdobiłam rzeżuchą, którą mam na parapecie, i którą

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania