warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:181/829)

Sałatka piknikowa z grzankami 197

szynkę przełożyć do miski i wymieszać. Tosty oprószyć obficie ostrą papryką i upiec w tosterze, lub usmażyć na patelni. Pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki. Szczypiorek posiekać, wymieszać z majonezem i ketchupem, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Sosem polać warzywa. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Expresowy brokuł z patelni 131

Niezwykle zdrowe i smaczne caloroczne warzywo jakim jest brokul dzisiaj w wersji expresowej.Smaczny,chrupiacy, naprawde super szybki i latwy spssob przygotowania mam nadzieje zacheci Was do wyprobowania przepisu.Nieporownywalnie smacznieszy od gotowanego w wodzie lub na parze. Skladniki: 500 g brokula 2 zabki czosnku 2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych  sol,pieprz olej sezamowy-opcjonalnie Wykonanie: brokula umyc,osuszyc.Lodyge obciac(...)obrac i pokroic w cienkie plasterki.Rozyczki podzielic na mniejsze kawalki.Czosnek obrac i drobno posiekac na patelni lub w woku rozgrzac olej z orzeszkow ziemnych,dodac czosnek sol i pieprz i podsmazac okolo 30 sekund.Dodac brokula i podsmazac okolo 2 minut.Nastepnie dodac 7 lyzek wody przykryc patelnie i na mocnym ogniu dusic 5 minut zdjac pokrywke,skropic olejem sezamowym i podawac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz z szynki 143

plastry. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki, a jeśli są bardzo drobne zostawiamy w całości. Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim mięso, a następnie przekładamy je do rondla. Na tym samym tłuszczu obsmażamy pieczarki i warzywa, a następnie dodajemy całość do mięsa. Dolewamy wodę - tak by zakrywała składniki i gotujemy na niewielkim ogniu do czasu

Czary - gary w kuchni
BULGUR Z WARZYWAMI, PIECZARKAMI I JAJKIEM SADZONYM 198

oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, pieczarki, solimy, pieprzymy i smażymy całość ok. 10 minut. Następnie przekładamy na patelnię ugotowaną kaszę,  brukselkę i odcedzoną małą puszkę groszku. Smażymy chwilę całość, doprawiamy do smaku.  Do kaszy z warzywami zrobiłąm jajko sadzone i bardzo fajnie komponowały się smaki - polecam

Walijskie Pichcenie
Sprośnie faszerowane cukinie 176

kokosowym mleku, który sprawi, że farsz będzie aksamitnie gładki i kremowy oraz sosie salsa, który nada wspaniałego warzywnego aromatu. Pamiętaj, aby wybrać ten dobrej jakości, składający się z samych warzyw, bez zbędnych dodatków.  Składniki: 4 okrągłe cukinie ½ szklanki brązowego ryżu 1 spora cebula 1 mała czerwona papryka 1 szklanka mrożonej mieszanki groszku i marchewki ½ szklanki kukurydzy (mrożonej(...)oraz przyprawę curry. Duś całość przez kolejne 3-4 minuty, na minutę przez końcem gotowania dodaj umyte i lekko posiekane liście szpinaku. Zdejmij patelnię z ognia, dorzuć wcześniej ugotowany brązowy ryż i połącz go z warzywami. Rozgrzej piekarnik do 180 °C Wydrążone cukinie nadziewaj aż po same brzegi aromatycznym farszem, a wierzch ozdób uroczymi czapeczkami. Do naczynia z cukiniami wlej

Roślinna - blog wegański
Pasta Calamari z owocami morza na czosnkowym maśle 218

makaronu tylko z warzywami w sosie a owe makaronowe krążki do złudzenia przypominające kalmary "zmylą oko". Jako dodatki wybrałam młody groszek cukrowy, ale może to być inne zielone warzywo. A jako chrupiący element i kontrast kolorystyczny wybrałam chińskie grzybki Mun , które po namoczeniu i nawet ugotowaniu zawsze pozostają przyjemnie chrupiące. Celowo nie wybrałam żadnego czerwonego składnika. Owoce morza na maśle(...)dodać na końcu. Gdy masło stało się aromatyczne od czosnku wrzucić na nie kawałki chili. Zamieszać. Teraz czas na groszek lub inne warzywo. Podsmażaj tylko 2-3 minuty. Powinny pozostać chrupiące. Po tym czasie wrzucić na patelnię osączony makaron, odkręcić ogień na duży i zamieszać. Gdy temperatura podniosła się wrzucić do makaronu dobrze odsączone owoce morza, cebulę dymkę, natkę pietruszki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Damskie grillowanie, czyli kurczak, ser i ananas 193

Obecnie jestem na etapie testowania granitowych naczyń do gotowania i smażenia włoskiej firmy  Ballarini . Tak więc wzięłam syna do kuchni, wyciągnęłam patelnię grillową z szafki i zaczęliśmy się bawić. Na pierwszy ogień poszły szaszłyki drobiowe i warzywa. Tak jak wspomniałam, że jestem na etapie testowania, więc bezlitośnie paski piersi z kurczaka przeplatałam żółtym serem, bo ser to wcale

Blondynka Gotuje
Rozgrzewająca zupa z kapusty 173

dodajemy do kapusty. Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski. Gdy kapusta z cebulą zmniejszą swoją objętość na patelni (zmiękną) dodajemy paprykę. Obrany imbir i czosnek kroimy w plasterki, następnie w słupki – dodajemy do pozostałych warzyw posypując płatkami chilli oraz 1 łyżeczką cuminu. Jeszcze chwilę podsmażamy. W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy kiełbasę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy

mojewypiekiinietylko
Filet z kurczaka z warzywami w stylu ratatouille 321

Pomidory kroimy na 8, 12 lub 16 kawałków – zależnie od ich rozmiarów – pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łykowatych części. Warzywa mieszamy ze sobą i z pozostałą solą i pieprzem, przy czym pomidory trzymamy osobno. Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Filety z kurczaka smażymy intensywnie przez 5 minut ze wszystkich stron do zezłocenia się

Kulinarna Pokusa
Kuchnia japońska: Okonomiyaki 122

jeśli będzie to boczek, czekamy aż zrobi się z niego bekon, smażąc najpierw po obu stronach, jeśli wybierzemy owoce morza i warzywa nakładamy tylko na chwilę przed wyłożeniem ciasta). Po czym nakładamy ciasto, smażymy na małym ogniu. Przykrywamy patelnię pokrywką by ciasto równomiernie się usmażyło i by w środku nie było surowe. Po kilkunastu minutach przekręcamy na drugą stronę

KreatywnePiny
Karkówka z warzywami w pięciu smakach 299

kilka minut jeśli nie policzymy czasu na przygotowanie warzyw  i mięsa bo to kilka minut więcej ;) ale czego się nie robi dla dobrego obiadu.    Karkówka z warzywami w pięciu smakach ( porcja dla 4 osób ) 0,5 kg karkówki wieprzowej  1 papryka czerwona  2 łyżki sosu sojowego  2 łyżki przyprawy pięciu smaków  1 cebula(...)patelni 3 łyżki oleju i przesmażyć cebulę i czosnek wraz z imbirem, po przesmażeniu zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki. Na patelni rozgrzać resztę oleju i przesmażyć na nim mięso, po chwili dodać warzywa i wodę oraz przesmażyć razem, po chwili dodać cebulę z dodatkami i jeszcze razem przesmażyć.  Makaron soba ugotować w gorącej wodzie przez 3 minuty

Kuchnia na wzgórzu
penne z warzywami 314

czerwonej papryki 1 cukinia 1 bakłażan 8-10 pomidorów suszonych w oleju olej z pomidorów suszonych bazylia zioła prowansalskie sól parmezan PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów – najlepiej tyle, by pokrył dno. Przygotować warzywa. Marchewki pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Gdy marchewka będzie miała złoty kolor dodać drobno poszatkowaną cebulę. Resztę warzyw przerobić

zabawa smakiem
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 138

posypać kuminem, wymieszać,  skropić olejem (opcjonalnie można też polać miodem) i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Cebulę podsmażyć na patelni, aż zrobić się szklista, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze około minuty. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać seler, pokrojone pomidory,ziemniaki, soczewicę i przyprawy. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów 113

garnka wlewamy wodę, wkładamy marchewkę, pietruszkę, seler, natkę wraz z gałązkami oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy aż warzywa będą w pół miękkie. Grzyby zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy na około 20 minut, następnie kroimy je w mniejsze części. Wodę zostawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej(...)wrzucamy cebulkę, smażymy do momentu aż będzie szklista. Dodajemy do niej pokrojone grzyby i podsmażamy około 3 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem warzywnym. Wlewamy również wodę spod grzybów i gotujemy jeszcze około 20-30 minut aż warzywa i grzyby będą całkowicie miękkie. Z zupy wyciągamy warzywa, kroimy je w drobna kostkę i wrzucamy z powrotem, natkę wraz

Życie ze smakiem
Wytrwane placuszki z ricotty i parmezanu (bezglutenowe)- czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 103

sera ricotta 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki mąki gryczanej 1 jajko sól i pieprz olej do smażenia do podania: ulubione warzywa np. pomidor i rzodkiewka     Ricottę, parmezan, jajko i mąkę oraz przyprawy dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy placuszki- niezbyt duże, niech jedna łyżka stanowi jedną porcję ciasta. Smażymy po około minucie z każdej

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania